Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag08.04.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kreativitet enligt Knight

Christina Knight är en prisbelönt kreatör med över 30 år i branschen bakom sig i en karriär som började på legendariska Hall & Cederquist. Som Amazing Societys creative director bloggar hon på Resumé om kreativitet – för att ge läsarna insikter och inspiration.


Publicerad 20 Juni 2019

Cannes måste återuppfinna sig själv

Såsom Madonna med jämna mellanrum återuppstår i nya skepnader, så är det också dags för en ännu mer ålderstigen kändis att revitalisera sitt varumärke. Cannes Lions fyllde 65 år i år, men har en hel del jobb att göra för att inte kännas så dammig och förutsägbar.

Arrangörerna av Cannes Lions vill inte släppa ifrån sig någon besöksstatistik, men det är tydligt att det är glesare än vanligt på Croisetten där också allt färre bär det ocker-dyra delegatspasset dinglande runt halsen. Istället tycks ett alternativt Cannes Lions ha vuxit fram i festivalpalatsets kölvatten. Och då tänker jag inte på de uppbokade monsterstränderna som Facebook, Google. Pinterest, Twitter och ’you-name-it’ bygger upp och river ned efter en vecka på ett allt annat än hållbart sätt; monsterstränderna som gör att stranden numera känns stängd och otillgänglig; ’by invitation only’. Nej, de riktigt tankeväckande och inspirerande aktiviteterna händer på annat håll och i år kammar två favoriter hem mina högsta poäng.

Den ena är ’The Female Quotient’ som under den überambitiösa affärskvinnan från Culver City, Shelley Zalis, huserar på Hotel Martinez allt annat än tråkiga takterass, från tidig morgon till kväll med ett sprängfullt schema varje dag. Var annars hade jag kunna sitta en meter från Tarana Burke, höra Dwayne Wade sjunga karoke med sin fru, artisten Gabrielle Union, samt lyssna på en riktigt vettig paneldebatt ledd av Alma Har’el, grundaren av FreeTheBid? ’The Female Quotient’ vrider och vänder och , inte minst, agerar på utmaningarna vår bransch står inör när det gäller jämställdhet och mångfald på ett sätt som jag ärligt talat tycker att de flesta andra varumärken och aktörer i Cannes gör med vänsterhanden.

Hur Shelley Zalis bär sig åt för att boka in alla dessa gissningsvis runt trehundra gäster som frikostigt och personligt delar med sig av sina erfarenheter är en gåta, men hon är uppenbarligen en hustler, rejält uppbackad av ett tjugotal större sponsorer.

Min andra favorit i sommar var ’Goals House’. De presenterar sig själva som “a focal point for the strategic-thinking needed to make the United Nations’ Global Goals a reality.” De var för första gången närvarande i Cannes, tidigare i Davos.
Till ’Goals House’ kommer man inte med sitt delegatspass utan endast via inbjudan, men min förhoppning är att man nästa år flyttar ner från den högt belägna villan i bergen, ner till själva sta’n, för ’Goals House’ är precis vad Cannes Lions och vår industri behöver handla om – nämligen hur vi ska ta vårt ansvar och vara delaktiga i att leverera på och säkerställa FN:s 17 hållbarhetsmål.

Så när Madonna i sin video, regisserad av Peter Matkiwsky, väver samman överlevarna från Parkland Shootings med LGBTQ-rörelsen, den olympiska stjärnan Aly Risemans vittnesbörd kring sexuella övergrepp och en världs manifestationer och kamp för global rättvisa, representation och överlevnad, vore det lite snyggt om Cannes Lions nästa sommar kunde stå som en kaxig och överraskande 66-åring med en agenda som handlar mindre om rosévin och stängda stränder och mer om hållbarhet och hur vi, som kommunikativ bransch, kan ta vårt ansvar, på riktigt, och bidra till att 17 mål blir verklighet.
Vi kan ju åtminstone börja med att ta tåget ner till Rivieran.

Dela blogginlägget:

Mer från Kreativitet enligt Knight

Till bloggen >

You’ve got a friend…

På gymnasiet sjöng jag och min bästis Monica ikapp till Carole Kings ”You’ve got a friend”; Tapestry-konvolutet var så slitet att det nästan var transparent. Den där låten dyker upp...

25 Mars 2020

Varumärken som vänner

Resume skriver idag om vilka varumärken som svenska kvinnor tycker bäst om, baserat på Yougovs Brandindex. Där figurerar ICA, Marabou, Swish och Ikea, bland andra. Det varumärke som under året...

5 Mars 2020

All’s well that ends well

”All’s Well That Ends Well” kallade Shakespeare sin komedi 1623 och här sitter jag 396 år senare, på Nyårsafton och hoppas att 2019 ska sluta väl; att året ska avrundas...

31 December 2019