Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kreativitet enligt Knight

Christina Knight är en prisbelönt kreatör med över 30 år i branschen bakom sig i en karriär som började på legendariska Hall & Cederquist. Som Amazing Societys creative director bloggar hon på Resumé om kreativitet – för att ge läsarna insikter och inspiration.


Publicerad 17 februari 2021

Har inte rökt på. Bara tänt lite rökelse.

 

Det kan mycket väl vara den fulaste bok jag någonsin ägt. ’The Artist’s Way’ av Julia Cameron. (Men när det gäller formgivning är smaken såklart som baken. Delad). Innehållet däremot tycks ständigt relevant. Om och om igen finner jag hur jag drar handen över bokhyllans ojämna och ibland dammiga bokrader och vips, så åker ’The Artist’s Way’ fram igen. Inte minst i dessa märkligt isolerade tider när de kreativa leveranserna förväntas vara lika kreativa som alltid, minst.

Första gången jag hittade boken var i början av 90-talet i en bokhandel i Haight-Ashbury. Bokens underrubrik ’A Spiritual Path to Higher Creativity’ passade ihop med allt annat jag kånkade hem den dagen; en lång, fladdrig kjol, Sandalwood-rökelse och något obskyrt örtte.
Sedan dess har boken med sitt 12-veckors program för kreativitet sålt i 5 miljoner exemplar. Och under 2020 fördubblades tydligen försäljningen av boken jämfört med 2019. Runtom i världen, i San Francisco, Skövde och Seoul, sitter uppenbarligen svältfödda kreatörer som behöver en kick-start. Om du inte provat Julias metod tidigare kanske tiden är kommen för dig nu också?

Men var beredd på att du får jobba lite. Och var beredd på att det är ganska så spirituellt; kanske inte passar alla. Men prova vetja; kör själv eller jobba tillsammans med ditt kreativa team. I varje kapitel finns ’essays’, övningar och uppgifter med veckovisa check-ins. 7-10 timmar i veckan behöver du i snitt lägga, i 12 veckor. För som Michael Chekov (släkt med Anton) sa: “If you want to work on your art, work on your life”.
Du kommer att skriva ’Morning pages’ för hand – ’to retrieve the parts of ourselves that we have lost’ och du kommer att skapa ’dejter’ med dig själv, på nya platser – ’Artist’s dates do convince us of our worth’. Reese Witherspoon ’swears by it’ liksom Russell Brand.

När du är klar med denna tre-månaders övning och förhoppningsvis har sett ljuset och levererar bättre kreativt än någonsin, kan du kasta dig över Julia Camerons nästa bok, den nyutkomna ’The Listening Path’ (jag väntar just nu på leverans och lovar återkomma med en recension). I en intervju i ’Financial Times’ oroar sig Julia själv för att den nya boken kan vara alltför ”woo woo”, det vill säga ännu längre ut på den spirituella grenen. Men intentionen känns i alla fall bra, tänker jag och minns att Julia redan i ’The Artist’s Way’ adresserade värdet av att lyssna, både inåt och utåt. I den nya boken instrueras vi att lyssna i sju steg, med ett öra bakom örat, som hon uttrycker det, då hon tror att vi tenderar att bara ’drift through our lives, tuned out a little’. Personligen tycker jag tjattret ökat betydligt, inte minst i och med Club House. Så jag tror jag tänker lyssna lite mer inåt. Jag väntar på mitt bokpaket från Julia. Och vem vet om jag inte tar och tänder lite rökelse också, under tiden.

Dela blogginlägget:

Mer från Kreativitet enligt Knight

Till bloggen >

Lagom betyder egentligen helt perfekt

Sverige kallas ibland hånfullt för Landet Lagom och Mellanmjölkens land. Men det vi lärt oss i kölvattnet av pandemin får mig att tänka att lagom, som på engelska ofta förklaras...

11 september 2021

Social hållbarhet borde vara självklar.

Foto: Onur Binay/Unsplash Fläckvis verkar världens länder och ledare vaknat upp inför klimatkrisen och vårt behov av ett hållbart leverne. Och det är bra. Men det finns en annan typ av...

14 juni 2021

Senaste nytt från Madison Avenue

  Montblanc 144 Meisterstück Solitaire, 925 Silver, 18K. Nej, det är mig veterligen inte en ny byrå som öppnat på världens mest kända reklamgata. Däremot har Montblanc, det Hamburg-baserade lyxvarumärket för pennor,...

10 maj 2021

Se fler branschtitlar från Bonnier News