Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökKreativitet enligt Knight

Christina Knight är en prisbelönt kreatör med över 30 år i branschen bakom sig i en karriär som började på legendariska Hall & Cederquist. Som Amazing Societys creative director bloggar hon på Resumé om kreativitet – för att ge läsarna insikter och inspiration.


Publicerad 9 November 2019

Kampen mot cancer x 2.

Med kort tid emellan har två olika kampanjer mot cancer kommit upp i Stockholms tunnelbana. Den ena för kampen mot bröstcancer, den andra mot prostatacancer – Mustaschkampen.
Jag har med stort intresse tagit del av dess olika uttryck och också av de konversationer jag överhört i tuben samt haft själv, inte minst med manliga kollegor.
I kampanjen mot bröstcancer få jag lära mig en massa nya namn på bröst – det är helt enkelt det kommunikationen verkar handla om; kanske utifrån tanken ’kärt barn har många namn’? På väg till ett möte med manliga kollegor reagerar de starkt:
”Vad är det här!? Känns ju extremt grabbigt! Vad är grejen liksom – tror du det varit några tjejer med i arbetsgruppen?”
Jag blir fundersam. Får upp en bild i huvudet av ett gäng grabbar i ett konferensrum på byrån som skrockar i takt med att de kommer på fler och fler namn på bröst. Tuttar. Meloner. Brön. Tuttilago.
Känns onekligen rätt ’grabbigt’, jag är benägen att hålla med. Kampen mot bröstcancer känns förlöjligad.

Den andra kampanjen, Mustaschkampanjen 2019, utger sig själv på hemsidan för att vara en kampanj ”som blandar humor med allvar för att bidra till forskning, utveckling och bättre vård, och samtidigt sprida kunskap om Sveriges vanligaste cancerform; prostatacancer”.
Här var det annat än tuttilago, må jag säga. Här är det fyra skitiga, svettiga, brutala kvinnliga boxare med buskisliknande mustascher som tar fajten under parollen ”The Fight Never Stops”. Kampen mot prostatacancer känns också, fast på ett helt annat sätt, förlöjligad.

I bägge fallen ska vi gemensamt samarbeta för att vinna över cancern i bröst och prostata. Intressant att uttrycken är så diametralt motsatta. Jag kan inte låta bli att säga så stereotypt motsatta. En rosa värld för kvinnorna med tuttilago; en skitig, blå och brutal värld för killarna med kulor. Jajamen.

We have not come a long way at all.

Dela blogginlägget:

Mer från Kreativitet enligt Knight

Till bloggen >

Ålder är det nya svarta

I början av min karriär saknade jag ofta kvinnliga förebilder i branschen – vart jag än såg mig om var det mest män överallt, på byråerna såväl som på kundsidan.

22 September 2019

Cannes måste återuppfinna sig själv

Såsom Madonna med jämna mellanrum återuppstår i nya skepnader, så är det också dags för en ännu mer ålderstigen kändis att revitalisera sitt varumärke. Cannes Lions fyllde 65 år i...

20 Juni 2019

Är jag förvånad?

För en dryg vecka sedan samlades 14 av Sveriges främsta kommunikatörer i ett konferensrum på byrån där jag jobbar. Copywriters, Art Directors och Creative Directors bland många fler. Alla var kvinnor. En...

20 Juni 2019