Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kreativitet enligt Knight

Christina Knight är en prisbelönt kreatör med över 30 år i branschen bakom sig i en karriär som började på legendariska Hall & Cederquist. Som Amazing Societys creative director bloggar hon på Resumé om kreativitet – för att ge läsarna insikter och inspiration.


Publicerad 11 september 2021

Lagom betyder egentligen helt perfekt

Sverige kallas ibland hånfullt för Landet Lagom och Mellanmjölkens land. Men det vi lärt oss i kölvattnet av pandemin får mig att tänka att lagom, som på engelska ofta förklaras med ”neither too much or too little”, egentligen borde översättas med ”just right”. Lagom kanske till och med är den perfekta synonymen till ”i balans”.
Nu tänker jag närmast på hur restriktionerna släpps i Landet Lagom och jag reflekterar kring hur jag och vi ska jobba, inte minst hur vi ska jobba kreativt i mitt team.

Undersökningar visar att flexibilitet blivit en alltmer önskvärd ingrediens i människors livspussel. Nyligen konstaterade en studie från Harvard Business School att 81% av amerikanarna post-pandemi helst fortsätter att jobba hemifrån eller jobba i en hybridlösning mellan hemmet och arbetsplatsen.(Siffrorna i Sverige är ungefär de samma enligt Internetstiftelsens undersökning). 27% vill fortsätta jobba på distans full tid, medan 61% föredrar att jobba hemifrån två till tre dagar i veckan. Lagom liksom.

Personligen tror jag lagom är ”just right” för det kreativa arbetet. I fysiska möten med andra på jobbet ett par dagar i veckan får vi chans att inspirera varandra, sätta igång processer, så frö till idéer och skapa energi tillsammans i rummet och vid kaffemaskinen. För att sedan dra oss tillbaka och reflektera i lugn och ro; ifrågasätta, utveckla, lägga till och dra ifrån. Ostört ägna oss åt detta och åt vårt hantverk i lugn och ro. Något som är betydligt svårare i det öppna landskapet där varje skrivbord verkar fungera som ett ståbord vid ett cocktailparty, där det är fritt fram att stanna till, småprata och avbryta arbetet. Trevligt, ja. Men förödande för de kreativa arbetet.
Den brittiska modeikonen Zandra Rhodes, 81 år, säger i en intervju ”Tidigare var det helt nödvändigt att träffa mitt team i den kreativa processen, men det har visat sig funka lika bra med digitala möten”.
Det är med andra ord aldrig för sent att lära om.
Och att inse att lagom i själva verket är alldeles perfekt.

Dela blogginlägget:

Mer från Kreativitet enligt Knight

Till bloggen >

Social hållbarhet borde vara självklar.

Foto: Onur Binay/Unsplash Fläckvis verkar världens länder och ledare vaknat upp inför klimatkrisen och vårt behov av ett hållbart leverne. Och det är bra. Men det finns en annan typ av...

14 juni 2021

Senaste nytt från Madison Avenue

  Montblanc 144 Meisterstück Solitaire, 925 Silver, 18K. Nej, det är mig veterligen inte en ny byrå som öppnat på världens mest kända reklamgata. Däremot har Montblanc, det Hamburg-baserade lyxvarumärket för pennor,...

10 maj 2021

Har inte rökt på. Bara tänt lite rökelse.

  Det kan mycket väl vara den fulaste bok jag någonsin ägt. ’The Artist’s Way’ av Julia Cameron. (Men när det gäller formgivning är smaken såklart som baken. Delad). Innehållet däremot...

17 februari 2021

Se fler branschtitlar från Bonnier News