Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kreativitet enligt Knight

Christina Knight är en prisbelönt kreatör med över 30 år i branschen bakom sig i en karriär som började på legendariska Hall & Cederquist. Som Amazing Societys creative director bloggar hon på Resumé om kreativitet – för att ge läsarna insikter och inspiration.


Publicerad 9 augusti 2022

Låt festen börja!

 

En sak jag minns väl från mina barns skola är att den första dagen på höstterminen firades näst intill mer än självaste skolavslutningen. På höstens första dag rullade glassbilen in på skolgården och det kändes som en fest snarare än ett straff att sommarlovet var över. Kanske något att ta efter, även på våra arbetsplatser – samlas som om det vore till fest; fira att vi är tillsammans igen, och att det är tillsammans vi kan göra skillnad.
För det är ju ändå därför vi är här. För att göra skillnad; skillnad för de varumärken vi tjänar; skillnad för världen, no less.

För mig personligen har behovet av att göra skillnad på riktigt ökat exponentiellt under min karriär. I början, direkt efter Berghs, räckte det ganska långt att få en helsida publicerad i dagspress, helst på sidan tre. Idag är jag inte nöjd förrän varje insats är mätbar och påtagliga resultat i rätt riktning för varumärket i fråga går att avläsa och lära av. Och förhoppningsvis har världen också blivit lite bättre, längs vägen. Lite mer jämställd, lite mer rättvis, lite mer hållbar, steg för steg.

När Wunderman Thompson i juli släppte sin ’Intelligence Brief’ på temat ’Inclusion’s Next Wave’ blev det uppenbart att jag delar det här behovet med många fler; behovet av att se och mäta att kommunikation gör skillnad, att varumärken tar ansvar och skapar påtagliga resultat. På riktigt.

I den genomförda undersökningen anger 90% av respondenterna att jämställdhet är ’everyone’s business’. 75% anser att företag och varumärken måste medverka till att lösa övergripande samhällsutmaningar såsom bristen på jämställdhet och social orättvisa. Yngre människor vill ännu mer; de är en ny kohort som vägrar jobba för organisationer som inte prioriterar mångfald, jämställdhet och inkludering. Det verkar vara ett fullständigt relevant, rimligt krav, med tanke på att världen i sig är mycket mer diversifierad, än de i toppen som styr världen. 86% av Fortune 500:s VD:ar är vita män och mindre än 1% identifierar sig som LGBTQ+.

Här borde vi, som kommunikatörer, kunna spela en avgörande roll genom att börja sopa rent framför egen dörr. Om vi på riktigt kan bygga byråkulturer som är diversifierade och inkluderande – kort och gott och lite bryskt uttryckt; om vi kan sluta vara en så enfaldigt vit, strömlinjeformad bransch, skulle vi kunna ställa krav på våra uppdragsgivare att göra detsamma och tillsammans bygga mycket mer relevanta, starka och framgångsrika varumärken. En win-win-win för varumärken, byråer och konsumenter, no less.

Kreativ, insiktsfull kommunikation kan ha en enorm påverkan på hur ser på varandra som människor och hur vi formar vår framtid. Vad som sägs och vem som kommer till tals är avgörande. Det är därför också signifikativt att fler röster, särskilt från de grupper som tidigare tystats eller inte bjudits in att delta, får komma till bordet i själva skapandet av kommunikationen. En mångfald av narrativ från en mångfald av kreatörer, regissörer, fotografer, content creators – alla som skapar och förmedlar budskap och innehåll – ger både mer intressant och relevant kommunikation, än om vi fortsätter att bara jobba med samma cast och crew hela tiden, både bakom och framför kulisserna.

Så har t ex PepsiCo’s varumärke ‘Lifewtr’ i sin kampanj ‘Life Unseen’ rekryterat tjugo tidigare marginaliserade konstnärer för att skapa förpackningsdesign. Varumärket Vans har sagt att de ska casta och samarbeta till 50% med konstnärer och ambassadörer som identifierar sig som BIPOC (Black, Indigenous, People of Color) i sina globala kampanjer. Att bredda rekryteringsbasen av kreatörer adderar egentligen ytterligare ett ’win’ – att tidigare förbisedd talang får samma möjligheter som tidigare priviligierade grupper.

Men, lika lite som Pride är ett tema för en festlig dag om året, lika lite får såklart valet av mångfald i röster vara en punktinsats. Det kommer kräva mer än så; att vi tänker om, rekryterar annorlunda, strukturerar annorlunda,

utvärderar med hjälp av fler ögon och erfarenheter. Jag säger som Ezinne Okoro, Global chief inclusion, equity and diversity officer på Wunderman Thompson som citeras i rapporten:

“Good is really putting action to your words and showing how you’re committed. I want you to put a dollar amount next to it. Because it’s going to cost.”

Precis som de bästa festerna är de som planerats väl, med en rejäl budget, måste vi skjuta till både pengar, tid, resurser och höga ambitioner samt orka hålla i det här viktiga förändringsarbetet över tid, om det ska bli skillnad på riktigt.

Det räcker tyvärr inte med att bara rulla in en glassbil.

 

Illustration:  macrovector – www.freepik.com</a>

Dela blogginlägget:

Mer från Kreativitet enligt Knight

Till bloggen >

Brinn, men bränn inte ut dig!

    När jag i påskas, på en bar i en liten gudsförgäten bergsby i norra Italien, sprang på den här gamla reklamskylten för absint, kom jag att tänka på myten kring...

9 maj 2022

En bra copy har två hjärnor

  Billy på Resumé bad mig häromsistens att reflektera över yrket copywriter och hur en copys roll förändrats under de decennier jag varit verksam i branschen. Om detta skrevs i Resumé...

22 februari 2022

Jag trivs bäst i öppna landskap. Not.

Med retrospektiv blick förvånar det mig att jag lyckats åstadkomma något överhuvudtaget, kreativt alltså. Låt mig förklara. De första sex åren av min karriär, som copywriter på Hall & Cederquist, satt...

26 januari 2022