Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag05.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kreativitet enligt Knight

Christina Knight är en prisbelönt kreatör med över 30 år i branschen bakom sig i en karriär som började på legendariska Hall & Cederquist. Som Amazing Societys creative director bloggar hon på Resumé om kreativitet – för att ge läsarna insikter och inspiration.


Publicerad 5 Juni 2020

Målar vi verkligen med hela paletten?

Photo cred: Sharon McCutcheon

Greenwashing. Pinkwashing. Whitewashing. Blackwashing? Woke washing?
Det händer nu och det händer regelbundet – varumärken är snabba att haka på brännheta frågor och sammanhang. För att visa sig politisk korrekta, uppdaterade, modiga, relevanta, medvetna och sympatiska. Femvertising är ett uttryck för kommersens och varumärkenas uppvaknande inför att ’gender equality’ är opportunt och lönsamt, liksom att allt ifrån hamburgerkedjor till bensinföretags kommunicerar sina gröna sidor. And so it goes on.

Med jämna mellanrum kulminerar rasförtrycket i USA i form av händelser som leder till upplopp och protester. Som i den tragiska incidenten med George Floyd nu i veckan. Och varumärken är snabba att haka på. Men om engagemanget bara syns i tweets och reklam och inte finns, långsiktigt och på riktigt, inåt i organisationen, i kulturen, i styrelserummen och fikarummen är risken att insatsen inte leder till annat än ett opportunistiskt tomtebloss, hur god intentionen än har varit.

Marketing-gurun Mark Ritson har uppmärksammat frågan och nämner hur bl a Adidas, Nike, Spotify, Apple och L’Oreal har positionerat sig i frågan, men som bakom kulisserna har ledningsgrupper som enligt Mark Ritson ser att vara hämtade från ”a Scandinavian golf club”, dvs helt utan icke-vit representation.

Precis som kommunikationsinsatserna kan komma att bara bli tillfälliga, opportunistiska och symboliska, så är det också lätt hänt att även organisatoriska åtgärder blir lika betydelselösa. Att tillsätta kvinnor, svarta eller andra representanter för ’minoritetsgrupper’ i styrelserum och ledningsgrupper stannar så lätt vid att bara vara en symbolisk, numerär handling.

Det genomgripande arbetet med att verkligen förstå och låta mångfald och representation genomsyra allt man tänker och säger och gör tar tid och kräver tydligt avsatta och definierade budgetar. Vi har alla ett ansvar att göra det jobbet på riktigt och att inte låta oss förföras av opportuna uttryck i palettens alla färger, utan att också syna vem som faktiskt håller i penseln och vilken skillnad som verkligen görs, på riktigt.

“Companies need to become the change they are tweeting about. Walk the walk before you tweet the tweet.”/Mark Ritson

Dela blogginlägget:

Mer från Kreativitet enligt Knight

Till bloggen >

You’ve got a friend…

På gymnasiet sjöng jag och min bästis Monica ikapp till Carole Kings ”You’ve got a friend”; Tapestry-konvolutet var så slitet att det nästan var transparent. Den där låten dyker upp...

25 Mars 2020

Varumärken som vänner

Resume skriver idag om vilka varumärken som svenska kvinnor tycker bäst om, baserat på Yougovs Brandindex. Där figurerar ICA, Marabou, Swish och Ikea, bland andra. Det varumärke som under året...

5 Mars 2020

All’s well that ends well

”All’s Well That Ends Well” kallade Shakespeare sin komedi 1623 och här sitter jag 396 år senare, på Nyårsafton och hoppas att 2019 ska sluta väl; att året ska avrundas...

31 December 2019