söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kreativitet enligt Knight

Christina Knight är en prisbelönt kreatör med över 35 år i branschen bakom sig i en karriär som började på legendariska Hall & Cederquist. Hon är verksam som executive creative director och är grundare av Mad Women Academy som erbjuder digitala utbildningar för kommunikationsbranschen.


Publicerad 7 december 2022

#metoo – en kortlivad reklamkampanj, eller?

 

 

Det är idag nästan exakt 5 år sedan 2.126 personer i kommunikations-branschen skrev under ett gemensamt #metoo-uppror under namnet #sistabriefen. Tre hundra vittnesmål delades. Chockerande, plågsamma berättelser.
Jag minns så väl när vi en dag i slutet av november 2017 samlades, en skara kollegor, nedanför DN-huset för att fotograferas och jag citerades i nämnda tidning ”Det här är en av de viktigaste dagarna i hela min karriär”.

Det kändes verkligen så; att äntligen synliggjordes och vädrades den problematik som så länge gömts undan i branschen och som vi, primärt kvinnor, fått genomlida och bära i tystnad. Äntligen skulle vi slippa utsättas för trakasserier, sexism, sämre möjligheter och lägre lön för samma jobb.

Men vad hände sen? Var #metoo bara en kortlivad reklamkampanj som klingade av? Det är hög tid att ställa den frågan nu, att syna utvecklingen.
Vår bransch uppror hade ju någonting så klokt och hjälpsamt som just en brief, adresserad till byråledare, chefer och ägare; till reklam- och kommunikationsskolorna runtom i landet; till branschorganisationer och till alla kollegor. Hallå! Hur gick det med ifyllandet av briefen? Är ni klara nu?

#Metoo blev jämfört med många andra länder särskilt stort i Sverige; många branscher anslöt med kraftfulla upprop. Så funkar det i en demokrati med yttrande- och åsiktsfrihet där tidigare feminister sedan länge banat väg. Personligen ledde både min först bok Mad Women som kom 2013 och #sistabriefen till att jag startade en akademi för jämställdhet, inkludering och representation i branschen. Och i själva branschen hände det ändå också en del; en årlig jämställdhetsenkät kom till, initiativet ”oneofthree.se” är på plats, 2018 års Titanpris tilldelas de samordnande krafterna bakom Sveriges #metoo-upprop och nog ökade medvetenheten på byråerna om hur vi behöver jobba ihop med ömsesidig respekt och lika möjligheter. Utan trakasserier och sexism. Det verkar dessutom som vi blivit fler kvinnor i branschen, även på ledande positioner, men det är ändå blygsamt.
Hur mår vi? Hur går det?

Ni minns kanske att den sista briefen avslutades med orden: ”Vi kommer kräva ett svar på vår brief där ni  konkretiserar vilka åtgärder som kommer att vidtas. Vi lägger nu ansvaret i era händer.”

Om briefen ligger och skräpar i någon låda är det hög tid att ni tar fram den och dammar av svaren. Tar upp tråden igen på nästa måndagsmöte och det är ni byråledare, chefer och ägare som behöver göra’t; inte delegera till HR eller någon slags jämställdhetskommitté eller, gud förbjude, en grupp kvinnor på byrån. Fråga er själva tillsammans med hela ert team – vad har vi redan gjort? Hur gick det? Vad behöver vi göra nu?

Tills vi är i mål med en jämställd, inkluderande bransch behöver #metoo vara en always on-kampanj, som får ta plats, uppbackad av resurser, en tidplan och en rejäl budget.
Det är väl ändå så vi brukar jobba med viktiga kampanjer som ska förändra världen…

P.S. Om ni slarvat bort briefen så har jag den. Det är bara att höra av sig!

Dela blogginlägget:

Mer från Kreativitet enligt Knight

Till bloggen >

Under de värsta tiderna, måste vi vara som bäst

Om jag plockar varannan rad ur Charles Dickens ’A Tale of Two Cities’, framträder en ganska bra beskrivning av nuläget i världen: ”It was the worst of times, it was the...

14 november 2022

Låt festen börja!

  En sak jag minns väl från mina barns skola är att den första dagen på höstterminen firades näst intill mer än självaste skolavslutningen. På höstens första dag rullade glassbilen in...

9 augusti 2022

Brinn, men bränn inte ut dig!

    När jag i påskas, på en bar i en liten gudsförgäten bergsby i norra Italien, sprang på den här gamla reklamskylten för absint, kom jag att tänka på myten kring...

9 maj 2022