Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kreativitet enligt Knight

Christina Knight är en prisbelönt kreatör med över 30 år i branschen bakom sig i en karriär som började på legendariska Hall & Cederquist. Som Amazing Societys creative director bloggar hon på Resumé om kreativitet – för att ge läsarna insikter och inspiration.


Publicerad 10 maj 2021

Senaste nytt från Madison Avenue

 

Montblanc 144 Meisterstück Solitaire, 925 Silver, 18K.

Nej, det är mig veterligen inte en ny byrå som öppnat på världens mest kända reklamgata. Däremot har Montblanc, det Hamburg-baserade lyxvarumärket för pennor, slagit upp dörrarna till ett flagship-store, nu i april.
Strax innanför dörrarna finns en bläckbar, som verkar ha samma dragningskraft som en sofistikerad vinbar eller parfymdisk för kräsna konnässörer och nyfikna näsor. Här kan man, förutom att investera i nya skrivdon, även få sin Montblanc rengjord och fylld med nytt bläck, utan kostnad, kanske med ’Homage to Victor Hugo’ eller en vetiver-parfymerad nyans av grönt?

Själv är jag en blygsam novis-medlem i Facebook-gruppen ’Reservoarpennor’ med 472 nördigt kunniga medlemmar, men kanske en växande skara nu, i och med det som tycks vara en hausse på pennfronten. Sotheby’s sålde nyligen en Montblanc reservoarpenna i guld med träinlägg från 2007 för $8,190… (Jag tänker hur nojig jag skulle vara att glömma en sån penna i något mötesrum eller tappa den på bussen).

Q1-rapporterna från lyxvarumärken som Hermés och Louis Vuitton vittnar om 44% respektive 30% i ökad omsättning – 94% när det gäller Hermés omsättning i Asien (Japan ej inräknat). Är detta ‘a sign of the times’ – att vi efter en karantän med mjukisbrallor och matrests-luncher suktar efter mer lyx och flärd i vår trista hemma-tillvaro? Det personliga livet kanske behöver ett stänk mer professionalism och nivå, helt enkelt.

Jag tänker att vi alla nu är så svältfödda att vi helt enkelt pimpar både hemmalivet och det liv som förhoppningsvis ska komma sen, det glada 20-talet. Vi fyller våra garderober med fler festblåsor och högre klackar än någonsin.

Guldägget 2022 borde ju därmed kunna bli en catwalk utan like och inte minst en enormt efterlängtad fest med mingel. Men undrar hur det kommer märkas i själva reklamen? Kommer pandemin föra med sig domedagsvisioner och allvarliga tongångar, eller kanske precis tvärtom? Efter regn kommer sol, liksom.

Jag tror Colleen DeCourcy, co-president och Chief creative officer på Wieden+Kennedy har en poäng när hon säger att vi kommer ha allt mindre tålamod och överseende med bullshit; “We’ve talked about the death of irony before, but I think this could be the death of bullshit. What did a campaign or ad do? What did it do for the brand? What did it do for people?” (FastCompany 5 maj 2020). Och David Droga säger i samma artikel att han känner sig optimistisk kring den kreativitet som ändå sett dagens ljus under pandemin ”Our job is to add value, rigor, creative thinking, and problem-solving to our clients and not lose our nerve in the process. Just because some people are now doing it in their pajama bottoms, with a six-year-old running in the background, it doesn’t change their capacity for great thinking and quality output” (FastCompany 5 maj 2020).

Men kanske är det också så att vi tänker till mer än en gång innan vi skickar iväg ett tio-manna-filmteam till Sydafrika eller flyger ’top-Mad Men and women’ kors och tvärs till globala möten. Kanske är det så att vi får mer tid och arbetsro för det individuella arbetet, som gynnar det kreativa hantverket?

I en paneldebatt nu i april med Linda Elers, Emma Eriksson och Lucia Ongay för Gerety Awards erkände Linda att hon längtade efter mer humor i reklamen; lättsam, befriande humor. Det tror jag är precis rätt recept för att ta oss ur den här bistra tiden. Humor på höga klackar och med en fjäderboa om halsen!

 

Dela blogginlägget:

Mer från Kreativitet enligt Knight

Till bloggen >

Lagom betyder egentligen helt perfekt

Sverige kallas ibland hånfullt för Landet Lagom och Mellanmjölkens land. Men det vi lärt oss i kölvattnet av pandemin får mig att tänka att lagom, som på engelska ofta förklaras...

11 september 2021

Social hållbarhet borde vara självklar.

Foto: Onur Binay/Unsplash Fläckvis verkar världens länder och ledare vaknat upp inför klimatkrisen och vårt behov av ett hållbart leverne. Och det är bra. Men det finns en annan typ av...

14 juni 2021

Har inte rökt på. Bara tänt lite rökelse.

  Det kan mycket väl vara den fulaste bok jag någonsin ägt. ’The Artist’s Way’ av Julia Cameron. (Men när det gäller formgivning är smaken såklart som baken. Delad). Innehållet däremot...

17 februari 2021

Se fler branschtitlar från Bonnier News