Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag03.04.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kreativitet enligt Knight

Christina Knight är en prisbelönt kreatör med över 30 år i branschen bakom sig i en karriär som började på legendariska Hall & Cederquist. Som Amazing Societys creative director bloggar hon på Resumé om kreativitet – för att ge läsarna insikter och inspiration.


Publicerad 18 Januari 2019

Sex tänkande hattar

När folk frågar om jag växte upp i England eller Sverige brukar jag svara att det hände på Nordsjön, på TOR LINE-båtarna mellan Göteborg och Felixstowe.

Vi reste mycket fram och tillbaka under hela min uppväxt och mina föräldrar slog sig ofta i slang med andra passagerare ombord, som till exempel paret de Bono. Ett par senare besökte vi dem i Valetta på Malta och jag fick prova en maltesisk folkdräkt med Ghonellan, en tung hatt gjord av valben klädd i svart siden. Tio år senare jobbade jag som copywriter på Hall & Cederquist och parets son, Edward de Bono kom och föreläste för oss om kreativitet.

Jag minns särskilt ett av hans exempel (maybe because I’m a Londoner) – nämligen det att man enklast utbildar nya taxichaufförer att hitta till Londons ca 25.000 adresser genom att erbjuda två olika sorters taxibilar – en med utbildade chaufförer som hittar överallt men som är dyrare att åka med, och en med nyare chaufförer som fortfarande behöver lära sig att hitta. Den senare sorten är billigare baserat på att passageraren själv hittar och därmed kan guida chauffören som på så sätt får sin ’utbildning’.

Att närma sig världen med nya ögon, nya perspektiv, att lösa gamla och nya utmaningar på ett nytt sätt har alltid imponerat på mig och jag tänker att det är vad kreativiteten i vår bransch i mångt och mycket handlar om. Att hjälpa varumärken att hjälpa människor genom kreativa innovationer, produkter och tjänster. Och att kommunicera hjälpen på ett lika kreativt sätt –  idag mer nödvändigt än någonsin tidigare, för att överhuvudtaget uppmärksammas och bli vald och lönsam.

Edward de Bono är gammal nu, men han har bidragit starkt till det kreativa tänkandet med över 70 böcker översatta till 28 språk.  Han har också grundat WANT – The World Academy of New Thinking– en organisation som forskar kring och främjar nya perceptioner och ett nytt tänkande inte minst inom konflikthantering, problemlösning, ekonomisk utveckling, utbildning och hälsa – ja, de flesta områden som påverkar våra dagliga liv.

Kanske har du som reklamare provat hans färggranna metod med ”Six Thinking Hats” där den gröna hatten främjar kreativitet och nya idéer? Det är fortfarande ett smart sätt att inom ett och samma team titta på en utmaning ur flera olika perspektiv; rationella såväl som emotionella, med optimism såväl som med en ’devil’s advocate’. Men tänk om det inte är hattarna som möjliggör variationen och de olika perspektiven, utan människorna?

Mer om det nästa gång.

”We need creativity in order to break free from the temporary structures that have been set up by a particular sequence of experience.”   Edward de Bono

https://utforskasinnet.se/edward-the-bonos-tankarhattarna/

Lästips:”Six Thinking Hats” av Edward de Bono

 

 

Dela blogginlägget:

Mer från Kreativitet enligt Knight

Till bloggen >

You’ve got a friend…

På gymnasiet sjöng jag och min bästis Monica ikapp till Carole Kings ”You’ve got a friend”; Tapestry-konvolutet var så slitet att det nästan var transparent. Den där låten dyker upp...

25 Mars 2020

Varumärken som vänner

Resume skriver idag om vilka varumärken som svenska kvinnor tycker bäst om, baserat på Yougovs Brandindex. Där figurerar ICA, Marabou, Swish och Ikea, bland andra. Det varumärke som under året...

5 Mars 2020

All’s well that ends well

”All’s Well That Ends Well” kallade Shakespeare sin komedi 1623 och här sitter jag 396 år senare, på Nyårsafton och hoppas att 2019 ska sluta väl; att året ska avrundas...

31 December 2019