Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kreativitet enligt Knight

Christina Knight är en prisbelönt kreatör med över 35 år i branschen bakom sig i en karriär som började på legendariska Hall & Cederquist. Hon är verksam som executive creative director och är grundare av Mad Women Academy som erbjuder digitala utbildningar för kommunikationsbranschen.


Publicerad 14 november 2022

Under de värsta tiderna, måste vi vara som bäst

Om jag plockar varannan rad ur Charles DickensA Tale of Two Cities’, framträder en ganska bra beskrivning av nuläget i världen:

”It was the worst of times, it was the age of foolishness, it was the epoch of incredulity, it was the season of Darkness, it was the winter of despair, we had nothing before us…”

Jag har på sistone funderat på att sluta läsa tidningen, sluta titta på nyheterna, stänga av notiserna. Det som sker simultant i världen just nu är överväldigande, övermäktigt, skrämmande. Och då är vi i Sverige ändå än så länge skonade från det mesta av det värsta. Runt omkring oss härjar megalomaniska världsledare som pillar på kärnvapen. Vi har ett till synes ändlöst krig i Europa, ett klimat som håller på att totalkollapsa medan de som skulle kunna göra något åt det, förnekar att det ens händer eller i alla fall mest lamt tittar på innan de flyger vidare till nästa konferens. Vi har ett extrempolariserat USA, ett Kina på hugget, en livsmedelskris som hotar hela världen, unga män som tar livet av sig själva och andra, och en energikris runt hörnet härhemma.
Listan kan göras hur lång som helst. Hur ska vi orka?

Det finns mycket forskat och skrivet kring att kreativa människor har större förutsättningar och ’resilience’ än andra, att klara av olidliga situationer, som att sitta fängslade eller till och med i koncentrationsläger. Vi som är skonade från det värsta kan nog ändå förstå att poesi, musik, litteratur och drama hjälper oss att förstå världen; hjälper oss att uthärda det outhärdliga, i alla fall något bättre. Men vi har inte tid att dra oss tillbaka till de litterära salongerna för att uthärda. Det är tid att gå ut på gatorna och torgen nu. Med våra röster, våra bilder. Våra budskap.

För vi som kallar oss kreativa har en förmåga som måste kicka in nu. Vår förmåga att kommunicera, beröra, skapa insikter och aha-upplevelser och förändra attityder är precis det som måste till nu, fast oändligt mycket kraftfullare än någonsin tidigare. Vår copy måste vara som brandtalen och protestsångerna från 60- och 70-talet. Det visuella uttrycket måste låna från de starkaste och bästa vi sett i konsten, i fotografin.

Under de värsta tiderna prövas vi, under de värsta tiderna måste vi vara som bäst.

Vi har ett enormt ansvar för vad som sägs och visas, och hur det sägs och visas, i det publika rummet. Vi har möjligheten att skärskåda företag och organisationer och vi har alltid möjligheten att vända ryggen till varor och tjänster, attityder och värderingar som inte bidrar till en hållbar värld, utan istället undergräver, raserar och för evigt förgör. Ja, vi har råd att tacka nej, för vi har inte råd att tacka ja. There is no Plan B, because there is no Planet B.

Det är hoppingivande att byråer som säger sig fokusera på hållbarhet växer som svampar ur jorden. Men ärligt talat, borde det inte vara en självklarhet för oss alla att bara jobba för det hållbara? Vem vill stå som skyldig till det ohållbara?

Vi måste alla ställa krav, både på oss själva, på våra ledare och på våra uppdragsgivare; på våra leverantörer och underleverantörer. Utbilda er och era kunder, ifrågasätt varenda brief och hur den kan bidra till att göra världen till en bättre plats, en plats som finns kvar, inte bara imorgon. Börja med att koppla varje brief till minst ett av SDG:erna.

Om vi kan göra detta, som en enad bransch som tar sitt ansvar, finns det en möjlighet att trots allt orka läsa tidningen, för vi skymtar ljuset i tunneln.

Vi anar det som enligt Dickens beskrivs som:

”It was the best of times, it was the age of wisdom, it was the epoch of belief, it was the season of Light, it was the spring of hope, we had everything before us…”

Dela blogginlägget:

Mer från Kreativitet enligt Knight

Till bloggen >

Låt festen börja!

  En sak jag minns väl från mina barns skola är att den första dagen på höstterminen firades näst intill mer än självaste skolavslutningen. På höstens första dag rullade glassbilen in...

9 augusti 2022

Brinn, men bränn inte ut dig!

    När jag i påskas, på en bar i en liten gudsförgäten bergsby i norra Italien, sprang på den här gamla reklamskylten för absint, kom jag att tänka på myten kring...

9 maj 2022

En bra copy har två hjärnor

  Billy på Resumé bad mig häromsistens att reflektera över yrket copywriter och hur en copys roll förändrats under de decennier jag varit verksam i branschen. Om detta skrevs i Resumé...

22 februari 2022