Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kreativitet enligt Knight

Christina Knight är en prisbelönt kreatör med över 30 år i branschen bakom sig i en karriär som började på legendariska Hall & Cederquist. Som Amazing Societys creative director bloggar hon på Resumé om kreativitet – för att ge läsarna insikter och inspiration.


Publicerad 25 Mars 2020

You’ve got a friend…

På gymnasiet sjöng jag och min bästis Monica ikapp till Carole Kings ”You’ve got a friend”; Tapestry-konvolutet var så slitet att det nästan var transparent. Den där låten dyker upp med jämna mellanrum i mitt huvud, i bistra tider, som nu, till exempel. Jag har alltid känt att den är ‘comforting’, betryggande.

Häromveckan skrev jag om ”Varumärken som vänner” och den tanken har fått lite av en ny betydelse i dessa väldigt extraordinära tider. Vilka är nu våra verkliga vänner ? Det är intressant att se hur olika företag väljer att kommunicera; somliga inte alls, några med humor, andra som om inget hänt. Vinnarna bland mina varumärkes-vänner är helt klart de som agerar (Actions speak louder than words) och som agerar utifrån empati och verklig förståelse för vad människor behöver i dessa tider, och inte minst, vad människor KÄNNER.

Heder åt min lilla lokala matbutik som på nolltid började köra hemleveranser utan kostnad, bland annat till min pappa som till slut fått finna sig i att stanna hemma.
Heder till mina gamla gymnasieskola, Åvaskolan i Täby, där kemilärarna går in trots att skolan är stängd, och tillverkar handsprit till sjukvården i Täby.
Heder till alla som sätter upp lappar i fastigheter och erbjuder gamla och sjuka hjälp med att handla och gå ut med hunden.

På samma empatiska sätt bör varumärken agera i den bredare kommunikationen; utifrån verklig insikt och empati. Min utmärkta planner-kollega Henrik Jansson uppmärksammade ett klokt inlägg av Edward Cotton, Creative strategist där han skrev: ”I don’t want to buy a toothbrush from you, I want to learn how to look after my teeth when there are no dentists available,; I don’t want to buy a car, I want to know how to keep my car running… osv”. Det är precis den mentala omställningen vi kommunikatörer behöver hjälpa våra kunder och varumärken med nu. Att ställa om till empatiska, relevanta budskap utifrån verklig insikt och förståelse. Ta hand om människors oro, rädsla och behov.
Vinnarna bland varumärken är helt enkelt de som agerar som vänner gör i svåra tider. Som räcker ut en hand, som ställer upp, löser problem och hjälper till.
Carole sjunger i mitt huvud: ”If the sky above you should turn dark and full of clouds, and that old north wind should begin to blow, keep you head together, and call my name out loud now, soon you’ll hear me knocking at you door”.
Jag hoppas att det kommer att bli vårt bestående minne av Corona-krisen; medmänskligheten och hjälpsamheten. Även i reklamen.

Dela blogginlägget:

Mer från Kreativitet enligt Knight

Till bloggen >

Remote first?

När jag gick hem från jobbet den 13 mars för att börja jobba hemifrån, trodde jag definitivt inte att jag snart sex månader senare fortfarande skulle agera Creative Director hemifrån...

30 Augusti 2020

Målar vi verkligen med hela paletten?

Photo cred: Sharon McCutcheon Greenwashing. Pinkwashing. Whitewashing. Blackwashing? Woke washing? Det händer nu och det händer regelbundet – varumärken är snabba att haka på brännheta frågor och sammanhang. För att visa sig...

5 Juni 2020

Varumärken som vänner

Resume skriver idag om vilka varumärken som svenska kvinnor tycker bäst om, baserat på Yougovs Brandindex. Där figurerar ICA, Marabou, Swish och Ikea, bland andra. Det varumärke som under året...

5 Mars 2020