Dela sidan:

Spotify i New York inför betald föräldraledighet

Ikväll var det presskonferens på Spotify-kontoret på 18th Street i New York. Det var stort pressuppbåd och till och med en höjdare från Vita Huset var på plats.

Den stora nyheten Spotify ville tillkännage var att de från och med nu inför sex månaders betald föräldraledighet – över hela världen. I USA är tio dagars semester normen – och av dessa får du oftast dra dina sjukdagar om du nu skulle ha mage att bli sjuk på arbetstid. Män tar över lag ingen föräldraledighet. Kvinnor delas upp i två läger. Det ena lägret är hemma från någon vecka upp till tre månader; det är så länge du får vara tjänstledig (utan betalt) utan att bli av med jobbet. Det andra lägret är hemma upp till tre år, det är först då staten bidrar med subventionerad förskola. Icke-subventionerad förskola i Williamsburg kostar i runda slängar 25 000 kronor i månaden. Per barn. Man har helt enkelt inte råd med att bägge föräldrarna jobbar. Och det är inte helt ovanligt att det andra lägrets kvinnor helt enkelt aldrig går tillbaka till jobbet. Att vara hemmafru är lite som ett eget yrke i USA och jag har lärt känna fler stycken som aldrig “kommer gå tillbaka”.

Så att plötsligt få sex månaders betald föräldraledighet i knät måste vara chockartat. Det ska dock bli spännande att se hur många som väljer/vågar att ta ut något av detta, och hur många månader de väljer att ta. Jag har en svensk manlig vän som jobbar på Spotify i New York. Om några dagar ska han få barn. Han hade lite uppgivet ställt in sig på att inte kunna vara hemma med sitt barn alls, eftersom de har valt att bo i New York. Den här möjligheten kommer definitivt att göra skillnad i deras familj.

Som ett marknadsföringsdrag är initiativet briljant. Människorna som jobbar i IT-sektorn är som bekant rätt poppis och arbetsgivare som kan locka in de vassaste utvecklarna är vinnarna. Som ett sätt för Sverige att prägla USA är det underbart och ett fantastiskt steg i rätt riktning. Nu återstår att se om fler företag följer efter.