Dela sidan:

Happy Holidays – inte God Jul

Det börjar närma sig den där tiden på året. New York är inte direkt känt för att placera sig på “less is more” sidan, och julen är inget undantag. Överallt pryds byggnader av överdådiga julgranar, kransar och rosetter.

Rockefeller Center Christmas TreeJulgranen på Rockefeller Center i all sin prakt

Barnen står i kö i långa rader (ibland så länge som tre timmar) för att få sitta i Tomtens knä på Macys och skridskobanan vid Rockefeller Center cirklas sakta, sakta av vintersuktande turister och stadsbor. Och alla företag jag möter önskar mig “Happy Holidays”. Inte Merry Christmas.

Och de har faktiskt en poäng. New York är en metropol där människor har sitt urpsrung från världens alla hörn. Den kristna julen är en stor shopping-tilldragelse såhär års, men det är också den judiska Hanukkan. En företagare jag pratade med förklarade det såhär:

– Vi kan helt enkelt inte ta ställning religiöst. Vi vill inte exkludera någon, därför blir Happy Holidays något som kan appellera till alla.

Jag har alltid tyckt att det svenska försöket med “God Helg” har känts krystat, men hon har ju onekligen en poäng. 

Vad säger ni?