Reaktionerna på Unionens kampanj visar varför den behövs

Den här veckan har Unionen en kampanj som de kallar “Mansplaining-akuten” – ett jämställdhetsinitiativ för att utbilda i manliga härskartekniker på jobbet. De skriver:

Vi vill hjälpa dig, oavsett kön, att känna igen och hantera den här typen av beteende på din arbetsplats. Allt för ett mer jämställt arbetsliv.

Unionen Mansplaining

“Vad bra”, tänker kanske du. “En organisation som vill arbeta för en mer jämställd värld. Så lämpligt med tanke på att The Guardian för mindre än en vecka sedan rapporterade att från och med nu arbetar kvinnor gratis resten av året, sett till de ojämställda lönerna”.

Vad glad jag blir att det var din första tanke. Jag håller verkligen med. Och vi är så många, kvinnor som män, som gläds åt alla initiativ som vill påverka världen i en mer jämställd riktning. Som blir stolta över företag och organisationer som vågar stå upp och dra sitt strå till stacken.

Tyvärr var det ju en liten grupp högljudda män i kommentarsfältet som inte hade ovanstående som sin första reaktion. Nej, de kände sig påhoppade, kränkta och skulle omedelbart träda ur Unionen. Någon funderade lite försynt om detta kanske kunde vara ett problem i utlandet, men absolut inte i Sverige.

Ett stort problem är när vi pratar på helt olika nivåer. Att jämföra individuella upplevelser med systematiska problem. Att komma dragandes med “men i den relationen är det faktiskt HON som tjänar mest”. Men vad härligt, stort grattis till den lyckade löneförhandlingen. Men det betyder ju inte att kvinnor över lag tjänar mer än män. Eller för den delen lika mycket.

Modiga organisationer vågar ta ställning. Modiga organisationer vågar alliera sig med frågor som inte är helt bekväma – för de känner innerst inne att det är rätt sak att göra. Modiga organisationer är vinnarna i slutändan. För det är dem vi minns och vi minns dem av rätt orsaker.

Vi har kommit så långt i kampen om jämställdhet. Och reaktionerna på Unionens kampanj visar bara behovet av att fortsätta. Jag uppmanar företag och organisationer att våga ta steget och offentligt vara med. Ni, och världen, har allt att vinna på detta.