Låt inte fejkade nyheter avgöra Sveriges val

Under lång tid har vi debatterat mediernas situation i Sverige. Det pratas om neddragningar, statens roll och läsarnas intressen. Låt mig lägga till en annan dimension till diskussionen.

Sedan Donald Trump valdes till president i USA har nya prenumeranter forsat in till tidningen New York Times. En av anledningarna är att den populära och satiriska TV-showen “Last week tonight with John Oliver” uppmanade människor att göra just det.

Även den icke-vinstdrivande organisation Pro Publica har sett ett enormt inflöde av donationer som kommit in för att stötta deras grävande journalistik. Vi är inne i en period som uppmuntrar tyckande och som dessutom likställer detta med fakta. Själva fenomenet fakta tycks vara ifrågasatt av Trump och de han omger sig av. Statistik som inte kan användas som skrämselpropaganda viftas bort eller anklagas för att tillhöra “mediaeliten”.

Mitt blogginlägg kan kännas smått ironiskt med tanke på att jag ägnar mig åt just tyckande. Men det rör sig mörka strömningar runt om i världen och på hemmaplan. Oroliga viskningar och högljudda röster. Många av dem kräver att rättigheter dras in. Många av dem föder rädsla och främlingsfientlighet. Vi har påträngande publika figurer som slänger sig med tveksam fakta som får stå oemotsagda.

Gör vad du kan för att pressen ska ha en riktig roll att spela i detta. Betala för en tidningsprenumeration, stötta din lokala tidning, ställ dig inte bakom misstänkliggörandet av väl genomförd journalistik.

Låt inte fejkade nyheter delade på Facebook avgöra vårt val 2018. Hos oss är det inte för sent. Låt oss ta ett gemensamt ansvar. Det behövs nu mer än någonsin.