Globala Pokémon-febern når snart Sverige – så kan ditt företag tjäna på det

New York har drabbats av en ovanlig sommarsjuka. Vid varje gathörn lurar små, söta varelser som New York-bor med näsan i mobilen gör allt för att fånga. Niantic Labs har tillsammans med Nintento och Pokémon Company skapat en viral hit. Där ordet viral hit för en gångs skull används på något som faktiskt är just en viral hit. En augmented reality app som lurar ut spelaren på promenader i sina riktiga kvarter på jakt efter virtuella Pokémon-varelser.

Pokémon New York

Jag spelade Pokémon i smyg på min gameboy när jag var liten – jag var egentligen lite för gammal och töntstämpeln hotade. Nu bär jag och överväldigande många människor omkring mig nördstämpeln med stolthet. Spelet släpptes i torsdags. I fredags hade Nintendos aktie stigit med 9%. I måndags steg den med 25% (CNN). Det här draget kan ha räddat Nintendos hela framtid. Det kan också vara initiativet som på riktigt får augmented reality att slå. Sociala media har naturligtvis hakat på och skämten och antydningarna haglar.

Pokémon

Jag är mest nyfiken på hur detta kommer användas i marknadsföringsinitiativ. En secondhand-affär som hade lyckan att hamna bredvid ett “Pokéstop” (där man i appen kan få saker som hjälper en i spelet) har redan satt upp den här skylten där de bjuder in alla Pokémon-entusiaster att komma in och handla lite snygga kläder medan de ändå är där och fyller på virtuellt.

pokemon skylt

Är du ägare till ett café eller en affär har du mycket på att vinna på roliga skyltar och andra erbjudanden som taggar in i det här.

I spelet kan man dessutom släppa lockbeten som lockar till sig extra många Pokémons under en halvtimme. Ett bibliotek i USA planerar att göra detta, och dessutom skriva om det på Facebook innan, i samband med en lästräff de har.

Snart släpps succéspelet i Sverige. Det är dags att fundera redan nu. Hur kan ditt företag utnyttja den här virala framgångssagan?

Hata inte Trumps följare

Carl Bildt Twitter

Så skrev Carl Bildt på Twitter för en tid sedan. Och han har naturligtvis inte fel. The Donald har ju vunnit mycket mark på att läsa av vad “folket” vill höra och på att framförallt basunera ut kränkningar som sedan sprids och delas i en rasande takt. I jämförelse blir ju Hillary Clinton lite tråkigare. Mer sansad. Vilket känns som ett alldeles utmärkt alternativ när man letar efter en president, inte en komiker eller underhållare.

Donald Trump har nästan 10 miljoner följare på Twitter och nära 9 miljoner Facebook-anhängare. Men betyder det att nästan 10 miljoner Twitter-följare håller med om vad Trump säger eller skulle rösta på honom? Hell no!

Långt därifrån. Det är klart att han har mängder med hard core fans, men det finns också många som följer honom just för att veta vad han säger och vad som pågår. Om du möter ett farligt djur i skogen känns det dumt att titta bort. (Eller vänta, skulle man spela död? Eller springa? Jag vet att det är den ena eller den andra. Jag måste läsa den där björn-guiden en gång till.)

Jag har bekanta som jobbar med globala marknadsanalyser. Hela deras vardag går ut på att känna till fakta och analysera. Ändå bryter de vänskaper för att de sett att en person ur deras krets följer Trump på Facebook, utan att fråga varför. Det resonemanget känns inte logiskt för mig.

Vet vi inte kan vi heller inte bemöta. Att tiga ihjäl problemet vet vi från erfarenheter på Sveriges hemmaplan inte fungerar så bra. Jag tror på att förstå sina meningsmotståndare. Vi kommer möjligtvis aldrig tycka lika. Men kanske kan jag förstå varför du tycker som du gör. Och det tror jag är nyckeln…

Femvertising Awards – kan ditt företag vinna?

Femvertising är ännu ett i raden av alla underbara ihopslagna ord (säger hon som sitter och skriver i akronymen och stadsdelen NoLiTa – North of Little Italy). Ordet betyder reklam som använder sig av en positiv kvinnobild. På engelska författat som “advertising that employs pro-female talent, messages, and imagery to empower women and girls”.

Det är ju till och börja med förskräckligt att det ska behöva finnas som en egen kategori. Hur snedvriden är inte världen då? Men det är ju åtminstone ett försök att uppmärksamma hur det står till i övrigt, så det får väl applåderas.

Den här marknadsföringstrenden har du förmodligen lagt märke till i Always kampanj “Just like a girl”

och den finns också som en grundtanke i den här snygga kampanjen från Storbritannien med syfte att få kvinnor att träna mer. 

Är det värt att hålla på med då? Ja, till och börja med är det 2016 så om ditt företag inte har det här i åtanke är det nog dags att vakna nu. Men SheKnows studie visar att det även konkret betalar sig med den här typen av reklam.

Femvertising Infographic

Det finns som bekant väldigt mycket att göra kring hur kvinnor profileras i reklam. Men Sverige har ändå kommit långt jämfört med många andra delar av världen. Därför tror jag att det här är tävlingen för oss. Femvertising Awards tar nu emot bidrag och vinnarna kommer att presenteras under Ad Week i höst. Men skynda dig, sista anmälningsdagen är 8/7.

Kom igen Sverige. Nu vinner lite priser och visar var det feministiska skåpet ska stå.

Snapchats nya tidning lanseras

Den här veckan lanserades den Snapchat-finansierade techtidningen The Real Life. Reaktionerna har varit till största delen positiva med kommentarer i såväl teknikpress som tonårsmagasin. Att så olika medier lyfter nyheten väcker frågan vilken sorts publik de kommer att locka till sig.

The Real Life Snapchat

Sociala media-teoretikern och tillika Snapchat-analytikern Nathan Jurgenson är chefredaktören för tidningen. The Real Life kommer att bjuda på dagliga betraktelser och analyser kring hur vi använder teknik och hur detta påverkar oss. De artiklar som publicerats än så länge är välskrivna och ganska långa essäer, som den här om emojis. En intressant motvikt mot Snapchats traditionellt snabba och lite plojiga innehåll.

För de annonsörer som lyste upp vid rubriken kan jag tyvärr meddela att tidningen inte kommer att ta in annonser. Den finansieras helt av Snapchat. Det ska bli intressant att se hur de hanterar de potentiella intressekonflikterna och om även negativa aspekter av teknikanvändandet kommer att få utrymme. Låt oss hoppas det. Ifall det faller väl ut kommer detta vara ännu ett exempel på privata aktörer som betalar för eller ger sig in i content, som Handelsbankens EFN och många andras mer eller mindre lyckade experiment.

Jurgenson lyfter ett budskap som jag helt ställer mig bakom. Nämligen att den virtuella och fysiska världen är två delar av samma mynt. Hans tankar är en digital tolkning av “embodied cognition”; teorin att kropp och själ inte går att skilja åt utan pågår i ett konstant flöde. Jag tror att vi är redo att fundera över digital information på samma sätt. Saker är inte mer eller mindre värda för att de sker digitalt eller i ditt vardagsrum. Det är inte odelat positivt med digital kommunikation och det är heller inte bara godhet i kommunikation utanför datorns och telefonens värld… Vi behöver mer gråskala i hur vi diskuterar och resonerar kring digital kommunikation. Precis som i livet i stort.

Hur ska små företag tänka kring marknadsföring?

När det är fråga om listor med den snyggaste reklamen och den mest innovativa marknadskommunikationen är det oftast de stora varumärkena som kammar hem pokalerna. Det är ju kul för dem men hur gör man med marknadskommunikation om man jobbar för ett litet företag? Där finns det knappast en mångmiljon-budget att spela med.

En del småföretagare som jag har pratat med säger stolt att de inte sysslar med marknadsföring. Att det går bra utan. När jag fiskar vidare förstår jag att de menar att inte inte köper reklamytor. Det är det de läser in i marknadsföring. Men för mig är marknadskommunikation så mycket mer. Det är den fysiska och digitala ytan där du träffar dina kunder, det är alla inlägg i sociala medier, minsta media-kontakt och hur du framstår. Allt kommunicerar.

Jobbar man i ett litet företag gör man klokt i att hålla hårt i slantarna. Även om du skulle ha råd med en skimrande billboard på Times Square är det inte säkert att du skulle ha någon behållning av den. Troligtvis inte faktiskt. Här kommer några tips på hur du kan tänka när du jobbar med en liten budget.

1. Var uppmärksam på PR. Skrivs det en artikel om något på ditt område – var snabb och följ upp. Kanske är journalisten intresserad av en uppföljningsartikel med en mindre spelare som har en annan synvinkel?

2. Tänk Guerilla. Finns inte pengarna får man skruva upp fantasin. Vad skulle din målgrupp få upp ögonen för? Satsa på att vara underhållande och sticka ut. Kanske kan en fyndigt formulerad lapp på ICAs anslagstavla vara ett utmärkt första steg?

3. Prioritera. Det här vet du redan. Men som egenföretagare eller ledare för en liten firma är det lätt att förledas av skickliga säljare. Men behöver verkligen ditt hunddagis en stående annons i tidningen X? Tänk efter före, annars kan det kosta.

4. Nyttja dina bästa reklampelare. Kunderna/användarna och alla som redan älskar din tjänst är din nyckel framåt. Kan du underlätta för dem att sprida ditt företag? Kanske skänka dem en snygg instagram-vänlig bild när de går från din salong och känner sig fina i håret? Word of mouth håller som bekant.

5. Välj mellan tid eller pengar. Att syssla med sociala medier må vara gratis men det kostar rätt rejält i tid. Fundera på hur du bäst tillbringar din tid och var du skapar störst värde. Finns det noll pengar är det bara att kavla upp ärmarna och få det gjort. Men finns det en slant kan det vara värt att ponera på om du skapar störst värde för ditt företag genom att skruva ihop skrivbordet själv eller genom att vara ute och sälja?