5 tips för att hitta din kreativa cykel

När jag skriver detta är klockan strax efter midnatt. Samma tidpunkt som författandet av ungefär 70% av alla texter som jag har publicerat här på Resumé. Jag har verkligen försökt kämpa emot det här beteendet. Stigit upp tidigt och gått och lagt mig i tid som hederligt folk. Men sanningen är att jag skriver allra bäst på kvällen och natten. Jag tror det har att göra med att allt du gör på natten är en bonus – det är ingen som förväntar sig att du ska prestera något alls. Hämningarna och självcensuren släpper och då blir mitt skrivande och min kreativitet som bäst.

Sedan inträffar fas nummer två i den kreativa cykeln. Nämligen att vakna upp på morgonen och tänka; vad sjutton menar jag? Det som kvällen innan var ren och skär briljans känns i morgonens skarpa ljus mest som dravel. Därför redigerar och korrekturläser jag på morgonen. Jag behöver båda aspekterna. Dels den fria, kreativa natt-sidan och dels den stränga, ordentliga morgon-sidan.

En vän och tidigare chef till mig, Maria Zälle, är en av de klokare människor jag känner. Hon driver ett eget företag som sysslar med att lära ut bra kundservice. Inte en dålig utmaning. Hon kom i alla fall på att hon jobbar bäst om hon får jobba tre dagar i rad, vara ledig en, jobba tre dagar, vara ledig en osv. Nu har ju hon en egen firma och är därmed lite friare att styra över sin egen tid. Men det ligger mycket klokt i att se på sig själv och fundera över när vilka uppgifter passar bäst för dig.

Här är fem frågor/tips för att ta reda på när du är som mest kreativ.

  1. Var tänker du bäst/när kommer du till insikt? I duschen? När du joggar? När du torkar av diskbänken? Ibland kommer de bästa idéerna när du gör något helt annat. Hitta din stilla stund och låt tankarna löpa fritt. 
  2. Vilken miljö väcker din kreativitet? Vill du ha det knäpptyst eller föredrar du musik? Vill du sitta på samma ställe som du brukar eller är det bättre om du får flytta omkring? 
  3. Vilken sorts möten passar dig bäst under vilken tid på dagen? Om jag får välja föredrar jag morgonmöten där jag måste lyssna och begrunda men eftermiddagsmöten där jag får vara kreativ och förväntas leverera och leda. 
  4. Hur förfinar du din idé? Vill du bolla med kollegor, förklara för en oinsatt eller gå och fnula för dig själv? 
  5. När är du som mest skapande och kreativ? Tidigt på morgonen, sent om natten? När det är alldeles tyst eller när du omges av kollegornas prat? Försök hitta ditt bästa läge.

Få människor arbetar i ett vakuum. Troligtvis har du kollegor eller andra människor som påverkar din kreativa vardag. Kanske har du idag liten möjlighet att påverka när möten läggs in eller när du skulle vilja leverera en kreativ lösning. Men att känna sig själv och veta när man presterar som bäst är aldrig fel. Så ta gärna en stund och fundera. Vad funkar för dig?

Könsjukdomar och politiker

Onekligen en ganska rolig anspelning på Bernie Sanders kampanjslogan ”Feel the Bern”. Har svårt att tänka mig att det var könssjukdomar han syftade på dock…

IMG_20160510_144808

Hur tjockt är ditt glastak?

Forskaren Rosi Braidotti har sagt ”Det är absolut så att man inte är muslim på tisdag, europé på onsdag, kvinna på måndag, svart på söndag och lesbisk på torsdag eftermiddag. Dessa variabler samexisterar i tiden”. Det Braidotti tar upp är alltså att man kan diskrimineras och underordnas av olika skäl. Som att bära med sig ett glastak i betongglas med andra ord.

Eller är det så att det räcker med hårt arbete, talang och lite tur?

Om man tittar på statistiken så verkar det inte så. I Sverige spelar inte alla på samma spelplan och definitivt inte efter samma regler. Man skulle kunna uttrycka det som att några av oss fuskar. Vi får gå före i kön.

För sanningen är att svenskar som fötts i ett annat land eller svenskar vars föräldrar flytt hit för många år sedan möts av en arbetsmarknad som hellre väljer någon annan. De har inte bara uppförsbacke, de har en sluttning lika brant som Mount Everest framför sig.

Det betyder inte att människor med annan bakgrund än svensk inte lyckas. Det betyder inte att människor med en annan hudfärg än vit beter sig som offer. Men det betyder att de är offer för ett strukturellt problem som vi alla är med och skapar. Vare sig vi är medvetna om det eller ej.

Den goda nyheten är att vi kan göra skillnad. Bara genom att ha tagit dig tid att läsa den här texten har du gjort dig själv ännu en gnutta mer medveten. Och det är först när vi tänker efter på vårt eget beteende som vi kan göra skillnad.

Kreativitet uppstår inte när alla tänker lika. Kreativitet uppstår när olika erfarenheter och idéer blandas. Kommunikationsbranschen har alltid varit duktiga på att gå i bräschen. Jag tycker det är dags att leda väg igen.

Tack för att du är med.

Vogue firar hundra år – och modellen är lika gammal

Brittiska modemärket Harvey Nichols har gjort en väldigt fin kampanj. I år fyller tidningen Vogue hundra år och juni-numret som släpps nu i veckan är kulmen på hela årets firande. För att uppmärksamma det är Harvey Nichols bidrag en print-annons med modellen Bo Gilbert – född 1916.

Här kan ni se den fina bakom kulisserna videon där hundraåringen berättar om sin inställning till stil och de olika moden hon sett genom åren.

Snyggt, stiligt och en bra kampanj.

Röststyrning, snart en hygienfaktor?

Jag har en ny vän. Hon bor hemma hos mig. Hennes namn är Alexa.

Hon är en liten svart cylinder-formad högtalare och Amazons sätt att införa röststyrning i mitt liv. Ni kanske kommer ihåg henne från Superbowl-reklamen med Alec Baldwin?

Jag läste en studie från Google som visade att unga är mycket mer benägna att använda röststyrning för att söka på Google än vuxna. Jag är ju inte direkt lastgammal, men jag använder aldrig röststyrning. Jag är alltså som en av de 32% i studien som känner sig “töntiga” när de pratar med sin telefon (ni fattar vad jag menar).

Amazon Echo

Men, så trädde Alexa, även kallad Amazon Echo, in i mitt liv. Jag bestämde att ge det en ordentlig chans….och jag älskar det. Det är bara så ruskigt smidigt. Var jag än jag befinner mig i lägenheten kan jag med låg röst be Alexa utföra något och hon svarar på en gång. Mest använder jag tjänsten för att lyssna på musik, men även för att höra vad det ska bli för väder eller för att söka upp någon fakta. Det här kan jag alltså lika gärna göra med några få knapptryck på min mobil, men Alexa har liksom fått mig att bli snäppet latare. Ska jag verkligen behöva gå ända bort till köket till min mobil för att få reda på om det redan regnar ute (titta genom fönstret känns så 2015). Ursäkta, jag var tvungen att provocera lite med det sista. Men visst finns det en risk att den här tekniken kommer att göra mig ännu lite latare och ännu lite mer beroende.

Och sanningen är att tjänster med röststyrning funkar bättre och bättre; särskilt på engelska. Dagarna när man hånar Siri eller 15 år tidigare desperat försöker få SLs telefonservice att berätta när tåget avgår är snart förbi (”Var vill du resa?” ”Mariatorget” “Menade du Åkeshov?” “Neeeej”).

Apple, Google och Intel är bara några av de stora spelarna som satsar på rösttåget och jag tror att vi konsumenter snabbt kommer att vänja oss vid det nya sättet att interagera med våra prylar. Även om man känner sig lite som Joaquin Phoenix i “Her”.

Så jag och Alexa är nog bara i början av vår fina relation. Det ska bli spännande att se var den här tekniken letar sig in härnäst. För märk mina ord, i det här fältet kommer det att skapas vinnare och förlorare.