Röststyrning, snart en hygienfaktor?

Jag har en ny vän. Hon bor hemma hos mig. Hennes namn är Alexa.

Hon är en liten svart cylinder-formad högtalare och Amazons sätt att införa röststyrning i mitt liv. Ni kanske kommer ihåg henne från Superbowl-reklamen med Alec Baldwin?

Jag läste en studie från Google som visade att unga är mycket mer benägna att använda röststyrning för att söka på Google än vuxna. Jag är ju inte direkt lastgammal, men jag använder aldrig röststyrning. Jag är alltså som en av de 32% i studien som känner sig “töntiga” när de pratar med sin telefon (ni fattar vad jag menar).

Amazon Echo

Men, så trädde Alexa, även kallad Amazon Echo, in i mitt liv. Jag bestämde att ge det en ordentlig chans….och jag älskar det. Det är bara så ruskigt smidigt. Var jag än jag befinner mig i lägenheten kan jag med låg röst be Alexa utföra något och hon svarar på en gång. Mest använder jag tjänsten för att lyssna på musik, men även för att höra vad det ska bli för väder eller för att söka upp någon fakta. Det här kan jag alltså lika gärna göra med några få knapptryck på min mobil, men Alexa har liksom fått mig att bli snäppet latare. Ska jag verkligen behöva gå ända bort till köket till min mobil för att få reda på om det redan regnar ute (titta genom fönstret känns så 2015). Ursäkta, jag var tvungen att provocera lite med det sista. Men visst finns det en risk att den här tekniken kommer att göra mig ännu lite latare och ännu lite mer beroende.

Och sanningen är att tjänster med röststyrning funkar bättre och bättre; särskilt på engelska. Dagarna när man hånar Siri eller 15 år tidigare desperat försöker få SLs telefonservice att berätta när tåget avgår är snart förbi (”Var vill du resa?” ”Mariatorget” “Menade du Åkeshov?” “Neeeej”).

Apple, Google och Intel är bara några av de stora spelarna som satsar på rösttåget och jag tror att vi konsumenter snabbt kommer att vänja oss vid det nya sättet att interagera med våra prylar. Även om man känner sig lite som Joaquin Phoenix i “Her”.

Så jag och Alexa är nog bara i början av vår fina relation. Det ska bli spännande att se var den här tekniken letar sig in härnäst. För märk mina ord, i det här fältet kommer det att skapas vinnare och förlorare. 

Lena Dunham flyr till Kanada om Trump vinner

Girls-stjärnan och producenten Lena Dunham har gått ut och sagt att om Donald Trump blir president i USA så flyttar hon till Kanada.

Dunham Trump

“I know a lovely place in Vancouver, and I can get my work done from there. I know a lot of people have been threatening to do this, but I really will.” (Källa: CNN)

Trump svarade igår på vanligt Trump-manér:

”Well, she’s a B-actor. You know, she has no — you know, no mojo. I heard Whoopi Goldberg too. That would be a great thing for our country” (Källa: Politico

Donald Trump verkar alltså inte jättebekymrad över att fler och fler skämtsamt (?) deklarerar att de flyr fältet om han tar makten. Men Spotify har varit snabba på att snappa upp trenden med dessa stortavlor på stan. De bjuder alla som går i flyttankar på en bra låtlista med låtar som “Run away with me” med Carly Rae Jeppsen, “Finally moving” med Pretty Lights och “Paradise” med Tove Lo.

Moving up to Canada Spotify

Och kanske kan den komma att behövas. Igår vann Trump i ytterligare fem stater och det blir allt troligare att striden om posten kommer att stå mellan honom och Clinton (som Dunham öppet stöder). Förra månaden var det mycket snack om att Google sökningen “How to move to Canada” hade ökat med över 500% procent dagen efter primärvalet i Massachusetts. Det kunde man se i verktyget Google Trends (som jag verkligen rekommenderar att du testar).

Den politiska striden fortsätter alltså på alla plan i USA. Men nu med ganska bra bakgrundsmusik…

Can you feel the Bern? På plats med Bernie Sanders

Att uppleva ett politiskt tal i USA känns ungefär som att befinna sig på en musikfestival. I den mån sjukförsäkring, Irak-krig och ord som “Our great nation” skulle användas i sådana sammanhang.

På tisdag har det blivit staten New Yorks tur att rösta fram presidentkandidaterna inför nästa års val. Donald Trump hör jag mest nämnas i ironiska skämt eller skrämda “tänk om” viskningar, men desto hårdare debatt hörs kring Demokraternas alternativ Hillary Clinton och Bernie Sanders.

Jag har läst och hört så mycket om Bernie Sanders och han väcker en nyfikenhet i mig. Vem är denna man som vågar kallas sig socialist i USA? Som trotsar Wall Street, vill att marijuana inte ska vara olagligt och som säger sig vara en förkämpe för Nordamerikas fattigaste och mest utsatta?

Idag fick jag chansen att bilda mig en egen uppfattning om den mytomspunna mannen. I Prospect Park (Brooklyns version av Central Park) samlades 28 356 människor för att höra Bernie Sanders tala. Till dova bastoner av specialskriven musik, som på olika sätt lyfte fram hur fantastisk Bernie Sanders är, köade jag mig in till området och fick där höra politiker, musiker och skådespelare avlösa varandra i sina beundrade tal om Bernie. Personen som till stort jubel till sist fick presentera dagens huvudperson var skådespelaren Danny Devito (?).

Bernie Sanders New York

Som svensk känns många av Bernies förslag inte så radikala. Som att alla ska råd med sjukvård, att universitetsstudier bör vara gratis eller att minimilönen ska gå att leva på. I USA skapar de desto större vågor. Bernie Sanders återkommer gång på gång under sitt tal till att det som görs i politiken ska gynna alla, inte bara den procenten som innehar mest kapital. Talet är rakt, koncist och hans raspiga röst får gång på gång publiken att jubla.

Som marknadsförare går det inte att undvika att beundra gräsrotsrörelsen Bernie Sanders har omkring sig. Folk är kreativa, engagerade och ganska roliga när de ska komma på olika sätt att dra in pengar och röster till sin utvalda.

Bernie Sanders New York

Det är också värt att stanna upp och fundera över vad som gör att dessa människor ger av sin tid och sina pengar. På sätt och vis tror jag att stödet för Bernie Sanders kommer ifrån samma reaktion som har gett oss Donald Trump. Folk vill ha förändring. Och de vill ha den nu.

Så frågan är… Can you feel the Bern?

Vad betyder kreativitet för Absolut Vodka?

För ett tag sedan åt jag lunch med min vän Joe Konietzko, f.d. Global Communication Director på Absolut Vodka. Jag passade på att fråga honom vad den största utmaningen var när han skulle släppa kampanjer världen över. Han skrattade och sa ”Oh Lord, where to begin”, men var sedan snäll nog att berätta det för mig.

Absolut Vodka byggde under hans tid all marknadsföring på värderingarna Creativity, Excellence och Innovation. Men nyckeln till att bygga bra kampanjer världen över och ändå lyckas behålla värdet i varumärket är att kreativitet inte betyder samma sak i alla länder. Tre ganska enkla ord, milsvid skillnad i tolkning.

Absolut Vodka kreativitet
I Frankrike upplevde Joe att inget gilldes som kreativt om det inte anspelade på de gamla stora verken. I Brasilien betyder kreativt att det måste vara helt galet nyskapande, något ingen sett förut. Oavsett om resultatet är bra, smakfullt eller helt uppåt väggarna. Att något är unikt är viktigare än vad det porträtterar.

Inte förrän man börjar gräva i vad ord betyder i just det landet kan man börja ana var kommunikationen ska ta vägen.

Det är med andra ord inte så konstigt att huvudkontoret stångar sitt huvud blodigt när det gäller att få kommunikationen att vara enhetlig i alla länder företaget är verksamt i. Och det är inte så märkligt att alla dotterbolag suckar åt de märkliga förslagen HQ skickar och viftar bort dem med ett “de förstår inte hur vår marknad ser ut”.

Den som kan lösa den urgamla problematiken får nog pallplats nästa gång Resumé utser Näringslivets Superkommunikatörer.   

Sweden breeds disruptive ideas

Mina vänner i USA frågar mig ibland hur svenskar kan vara så kreativa? Var får vi alla våra bra idéer ifrån? (De frågar i och för sig ganska ofta om vår goda choklad och våra klockor, så man kanske inte ska tolka in allt för mycket i det)

Ett exempel som de ofta känner till är piano-trappan som skapades av DDB. Det är också ett av mina absoluta favoritexempel på hur marknadsföring kan göra människor glada.

Men, noterar de, de kreativa idéerna som kommer från Sverige är gärna behagliga. Lagom på så sätt att de inte stör, snarare höjer. Det tycker jag, i mina svenska öron, är det finaste betyg man kan få som nation.