Hur tjockt är ditt glastak?

Forskaren Rosi Braidotti har sagt ”Det är absolut så att man inte är muslim på tisdag, europé på onsdag, kvinna på måndag, svart på söndag och lesbisk på torsdag eftermiddag. Dessa variabler samexisterar i tiden”. Det Braidotti tar upp är alltså att man kan diskrimineras och underordnas av olika skäl. Som att bära med sig ett glastak i betongglas med andra ord.

Eller är det så att det räcker med hårt arbete, talang och lite tur?

Om man tittar på statistiken så verkar det inte så. I Sverige spelar inte alla på samma spelplan och definitivt inte efter samma regler. Man skulle kunna uttrycka det som att några av oss fuskar. Vi får gå före i kön.

För sanningen är att svenskar som fötts i ett annat land eller svenskar vars föräldrar flytt hit för många år sedan möts av en arbetsmarknad som hellre väljer någon annan. De har inte bara uppförsbacke, de har en sluttning lika brant som Mount Everest framför sig.

Det betyder inte att människor med annan bakgrund än svensk inte lyckas. Det betyder inte att människor med en annan hudfärg än vit beter sig som offer. Men det betyder att de är offer för ett strukturellt problem som vi alla är med och skapar. Vare sig vi är medvetna om det eller ej.

Den goda nyheten är att vi kan göra skillnad. Bara genom att ha tagit dig tid att läsa den här texten har du gjort dig själv ännu en gnutta mer medveten. Och det är först när vi tänker efter på vårt eget beteende som vi kan göra skillnad.

Kreativitet uppstår inte när alla tänker lika. Kreativitet uppstår när olika erfarenheter och idéer blandas. Kommunikationsbranschen har alltid varit duktiga på att gå i bräschen. Jag tycker det är dags att leda väg igen.

Tack för att du är med.

Vogue firar hundra år – och modellen är lika gammal

Brittiska modemärket Harvey Nichols har gjort en väldigt fin kampanj. I år fyller tidningen Vogue hundra år och juni-numret som släpps nu i veckan är kulmen på hela årets firande. För att uppmärksamma det är Harvey Nichols bidrag en print-annons med modellen Bo Gilbert – född 1916.

Här kan ni se den fina bakom kulisserna videon där hundraåringen berättar om sin inställning till stil och de olika moden hon sett genom åren.

Snyggt, stiligt och en bra kampanj.

Röststyrning, snart en hygienfaktor?

Jag har en ny vän. Hon bor hemma hos mig. Hennes namn är Alexa.

Hon är en liten svart cylinder-formad högtalare och Amazons sätt att införa röststyrning i mitt liv. Ni kanske kommer ihåg henne från Superbowl-reklamen med Alec Baldwin?

Jag läste en studie från Google som visade att unga är mycket mer benägna att använda röststyrning för att söka på Google än vuxna. Jag är ju inte direkt lastgammal, men jag använder aldrig röststyrning. Jag är alltså som en av de 32% i studien som känner sig “töntiga” när de pratar med sin telefon (ni fattar vad jag menar).

Amazon Echo

Men, så trädde Alexa, även kallad Amazon Echo, in i mitt liv. Jag bestämde att ge det en ordentlig chans….och jag älskar det. Det är bara så ruskigt smidigt. Var jag än jag befinner mig i lägenheten kan jag med låg röst be Alexa utföra något och hon svarar på en gång. Mest använder jag tjänsten för att lyssna på musik, men även för att höra vad det ska bli för väder eller för att söka upp någon fakta. Det här kan jag alltså lika gärna göra med några få knapptryck på min mobil, men Alexa har liksom fått mig att bli snäppet latare. Ska jag verkligen behöva gå ända bort till köket till min mobil för att få reda på om det redan regnar ute (titta genom fönstret känns så 2015). Ursäkta, jag var tvungen att provocera lite med det sista. Men visst finns det en risk att den här tekniken kommer att göra mig ännu lite latare och ännu lite mer beroende.

Och sanningen är att tjänster med röststyrning funkar bättre och bättre; särskilt på engelska. Dagarna när man hånar Siri eller 15 år tidigare desperat försöker få SLs telefonservice att berätta när tåget avgår är snart förbi (”Var vill du resa?” ”Mariatorget” “Menade du Åkeshov?” “Neeeej”).

Apple, Google och Intel är bara några av de stora spelarna som satsar på rösttåget och jag tror att vi konsumenter snabbt kommer att vänja oss vid det nya sättet att interagera med våra prylar. Även om man känner sig lite som Joaquin Phoenix i “Her”.

Så jag och Alexa är nog bara i början av vår fina relation. Det ska bli spännande att se var den här tekniken letar sig in härnäst. För märk mina ord, i det här fältet kommer det att skapas vinnare och förlorare. 

Lena Dunham flyr till Kanada om Trump vinner

Girls-stjärnan och producenten Lena Dunham har gått ut och sagt att om Donald Trump blir president i USA så flyttar hon till Kanada.

Dunham Trump

“I know a lovely place in Vancouver, and I can get my work done from there. I know a lot of people have been threatening to do this, but I really will.” (Källa: CNN)

Trump svarade igår på vanligt Trump-manér:

”Well, she’s a B-actor. You know, she has no — you know, no mojo. I heard Whoopi Goldberg too. That would be a great thing for our country” (Källa: Politico

Donald Trump verkar alltså inte jättebekymrad över att fler och fler skämtsamt (?) deklarerar att de flyr fältet om han tar makten. Men Spotify har varit snabba på att snappa upp trenden med dessa stortavlor på stan. De bjuder alla som går i flyttankar på en bra låtlista med låtar som “Run away with me” med Carly Rae Jeppsen, “Finally moving” med Pretty Lights och “Paradise” med Tove Lo.

Moving up to Canada Spotify

Och kanske kan den komma att behövas. Igår vann Trump i ytterligare fem stater och det blir allt troligare att striden om posten kommer att stå mellan honom och Clinton (som Dunham öppet stöder). Förra månaden var det mycket snack om att Google sökningen “How to move to Canada” hade ökat med över 500% procent dagen efter primärvalet i Massachusetts. Det kunde man se i verktyget Google Trends (som jag verkligen rekommenderar att du testar).

Den politiska striden fortsätter alltså på alla plan i USA. Men nu med ganska bra bakgrundsmusik…

Can you feel the Bern? På plats med Bernie Sanders

Att uppleva ett politiskt tal i USA känns ungefär som att befinna sig på en musikfestival. I den mån sjukförsäkring, Irak-krig och ord som “Our great nation” skulle användas i sådana sammanhang.

På tisdag har det blivit staten New Yorks tur att rösta fram presidentkandidaterna inför nästa års val. Donald Trump hör jag mest nämnas i ironiska skämt eller skrämda “tänk om” viskningar, men desto hårdare debatt hörs kring Demokraternas alternativ Hillary Clinton och Bernie Sanders.

Jag har läst och hört så mycket om Bernie Sanders och han väcker en nyfikenhet i mig. Vem är denna man som vågar kallas sig socialist i USA? Som trotsar Wall Street, vill att marijuana inte ska vara olagligt och som säger sig vara en förkämpe för Nordamerikas fattigaste och mest utsatta?

Idag fick jag chansen att bilda mig en egen uppfattning om den mytomspunna mannen. I Prospect Park (Brooklyns version av Central Park) samlades 28 356 människor för att höra Bernie Sanders tala. Till dova bastoner av specialskriven musik, som på olika sätt lyfte fram hur fantastisk Bernie Sanders är, köade jag mig in till området och fick där höra politiker, musiker och skådespelare avlösa varandra i sina beundrade tal om Bernie. Personen som till stort jubel till sist fick presentera dagens huvudperson var skådespelaren Danny Devito (?).

Bernie Sanders New York

Som svensk känns många av Bernies förslag inte så radikala. Som att alla ska råd med sjukvård, att universitetsstudier bör vara gratis eller att minimilönen ska gå att leva på. I USA skapar de desto större vågor. Bernie Sanders återkommer gång på gång under sitt tal till att det som görs i politiken ska gynna alla, inte bara den procenten som innehar mest kapital. Talet är rakt, koncist och hans raspiga röst får gång på gång publiken att jubla.

Som marknadsförare går det inte att undvika att beundra gräsrotsrörelsen Bernie Sanders har omkring sig. Folk är kreativa, engagerade och ganska roliga när de ska komma på olika sätt att dra in pengar och röster till sin utvalda.

Bernie Sanders New York

Det är också värt att stanna upp och fundera över vad som gör att dessa människor ger av sin tid och sina pengar. På sätt och vis tror jag att stödet för Bernie Sanders kommer ifrån samma reaktion som har gett oss Donald Trump. Folk vill ha förändring. Och de vill ha den nu.

Så frågan är… Can you feel the Bern?