Oansvariga mediepengar är som smuggelcigaretter

Det här med åsiktsbubblor och bristande källgranskning på internet är både intressant och spännande. Diskussionen har varit densamma sedan flera år: om vi får en allt växande del av våra nyheter och information om omvärlden, och om denna informations styrs efter mina värderingar, kommer jag då bara få en bild av omvärlden som bekräftar de åsikter jag redan har?

PJ_2016.07.07_Modern-News-Consumer_2-01

Källa Pew

Amerikansk statistik från Pew Research visar att problemet kanske inte är enormt just nu.  18 % av amerikaner säger att de ofta använder sociala medier som nyhetskälla och bara 4 % säger att de litar fullt på nyheter via sociala medier.

 

PJ_2016.07.07_Modern-News-Consumer_6-01

Källa Pew

Men siffrorna för de som sätter full tillit till sociala medier växer år för år och beteendet är klart starkare bland unga. Bland 18-29 åringar använder 32 % sociala kanaler som nyhetskanal och man är också mycket mindre benägen att lita på traditionella nyhetskanaler.

Screen Shot 2017-02-22 at 09.48.47

Här kan adderas svenska siffror från studien Svenskarna och Internet, där senaste siffrorna visar att bland 16-25 åringar ses Facebook som en viktigare nyhetskälla än radio, lika viktig som dagstidningar.

 

 

 

Screen Shot 2017-02-21 at 15.48.44

faksimil från dn.se

Utöver att detta potentiella problem växer rent räckviddsmässigt finns det nu också en ny aspekt i mixen: fabriker för falska nyheter. I en artikel Dagens Nyheter berättas om hur man i fattiga länder utnyttjar beteenden på sociala medier för att få annonsintäkter. Metodiken är enkel, att utnyttja klickbetes-metodik i kombination med främlingsfientliga strömningar för att generera trafik från Facebook till nyhetssajter med tveksam sanningshalt. Människor i extrem fattigdom ser sig inte ha råd att tänka kring journalistiska principer eller kring vilka följdverkningar deras verksamhet kan ha.

Utöver den skrämmande inverkan de här företeelserna kan ha på demokrati och polarisering av debatt, har det också en koppling till annonsörer. På samma sätt som den privatperson som köper smuggelcigaretter eller stöldgods understödjer organiserad brottslighet, kan svenska annonsörer som inte har koll på sina digitala köp understödja den här typen av verksamhet. När jag går in på den i DN:s artikel utpekade makedonska höger-sajten Focus News får jag se banners från svenska annonsörer. Jag tror på intet sätt det är ett medvetet val, men genom okunskap stödjer man alltså de här strömningarna. På samma sätt som den som köper falska märkesvaror eller smuggelcigg inte ser de vidare implikationerna missar man helhetsbilden.

Filterbubblor och polarisering av debatt är intressanta ämnen och det finns all anledning att ta dem på allvar av både konsumenter och samhällsinstitutioner. Men också svenska annonsörer behöver ta ett ansvar och undvika att synas på den här typen av platser.

Kajsa Dahlberg från McDonalds i videobloggen

Det här avsnittet av videobloggen är en intervju med Kajsa Dahlberg, Digital Acceleration Lead på McDonalds. Vi pratar om hur man som annonsör bygger en organisation som möter digitaliseringen, men också om hur samarbetet mellan annonsör och byrå kommer se ut i framtiden. Kajsa delar med sig av viktiga trender och vilka kampanjer hon tyckt det har varit roligast att jobba med.

Videoblogg med Frida Boisen

 

Denna gång träffar jag Frida Boisen – Digital Chef på Bonnier tidskrifter, författare och föreläsare om Sociala medier. Vi pratar om de sociala kanalernas inverkan på samhälle och mediebranch, om demokrati och om förutsättningarna för att ta betalt för journalistik.

Marketing and Advertising Trends for 2017

snapchat-nils-wimby

2017 is the year when the number of robots and algorithms that fiddle with and poke at every single banner impression exceeds the number of people who actually view banners.

The term ”Content” becomes so overinflated it implodes. People instead start just using ”stuff”.

Print media to rebrand themselves ”Actual Reality Experience Products”, resulting in a significant boost in print advertising

Influencers break down in tears over the confusion of having advertising agency, media agency, PR agency and social agency independently contacting them about the same customer and the same campaign.

First one to do something with the ”Internet of Things” wins.

Customers continue considering it practical to invite agencies to pitches in late May and plan submission/presentation immediately after the summer holidays, to be able to look at them when refreshed after some time off work

Direct Marketing is the new Snapchat

The word ”farfetched” finds a new definition when agencies try to combine virtual reality with customers’ boring products

An unofficial record is set in May when someone manages to mention ”data” 143 times in the same meeting

The ”digital transformation” will be completely finished in 2017, leaving everyone a bit confused about what to do next

In the absence of new buzzwords for trend presentations, people just start recycling classics like ”Mobile first” ”Newsroom marketing” and ”Sharevertising”.

Go Home AI, you’re drunk

Människor har en tendens att överskatta hur snabbt nya fenomen kommer slå igenom, och samtidigt underskatta hur viktiga de blir när de väl slår igenom. Eller som Bill Gates uttrycker det ”We always overestimate the change that will occur in the next two years and underestimate the change that will occur in the next ten”.

Robotar, algoritmer och AI (artificiell intelligens) har varit en av de största snackisarna inom både marknadsföring och digitalisering på sistone. Så till den grad att man förväntar sig att se praktisk användning up and running inom alla viktiga områden innan slutet på Q1. Självkörande bilar, automatiserade hem, automatiserad marknadsföring på Minority Report-nivå Men det visar sig med tidvis humoristisk tydlighet att robotarna inte är 100% redo att ta över ännu.

Först ut har vi beefen mellan 2 robotar i kulvertarna under Nya Karolinska, en pärla i all sin enkelhet.


Sedan följer vi upp med killen som på Twitch satte 2 av Googles ”Home”-enheter bredvid varandra och startade en lång och förvirrad konversation.

screen-shot-2017-01-09-at-11-30-20

Robotarna må inte vara redo att ta över världen, men de erbjuder ett gott skratt medan de försöker..