Kajsa Dahlberg från McDonalds i videobloggen

Det här avsnittet av videobloggen är en intervju med Kajsa Dahlberg, Digital Acceleration Lead på McDonalds. Vi pratar om hur man som annonsör bygger en organisation som möter digitaliseringen, men också om hur samarbetet mellan annonsör och byrå kommer se ut i framtiden. Kajsa delar med sig av viktiga trender och vilka kampanjer hon tyckt det har varit roligast att jobba med.

Videoblogg med Frida Boisen

 

Denna gång träffar jag Frida Boisen – Digital Chef på Bonnier tidskrifter, författare och föreläsare om Sociala medier. Vi pratar om de sociala kanalernas inverkan på samhälle och mediebranch, om demokrati och om förutsättningarna för att ta betalt för journalistik.

Marketing and Advertising Trends for 2017

snapchat-nils-wimby

2017 is the year when the number of robots and algorithms that fiddle with and poke at every single banner impression exceeds the number of people who actually view banners.

The term ”Content” becomes so overinflated it implodes. People instead start just using ”stuff”.

Print media to rebrand themselves ”Actual Reality Experience Products”, resulting in a significant boost in print advertising

Influencers break down in tears over the confusion of having advertising agency, media agency, PR agency and social agency independently contacting them about the same customer and the same campaign.

First one to do something with the ”Internet of Things” wins.

Customers continue considering it practical to invite agencies to pitches in late May and plan submission/presentation immediately after the summer holidays, to be able to look at them when refreshed after some time off work

Direct Marketing is the new Snapchat

The word ”farfetched” finds a new definition when agencies try to combine virtual reality with customers’ boring products

An unofficial record is set in May when someone manages to mention ”data” 143 times in the same meeting

The ”digital transformation” will be completely finished in 2017, leaving everyone a bit confused about what to do next

In the absence of new buzzwords for trend presentations, people just start recycling classics like ”Mobile first” ”Newsroom marketing” and ”Sharevertising”.

Go Home AI, you’re drunk

Människor har en tendens att överskatta hur snabbt nya fenomen kommer slå igenom, och samtidigt underskatta hur viktiga de blir när de väl slår igenom. Eller som Bill Gates uttrycker det ”We always overestimate the change that will occur in the next two years and underestimate the change that will occur in the next ten”.

Robotar, algoritmer och AI (artificiell intelligens) har varit en av de största snackisarna inom både marknadsföring och digitalisering på sistone. Så till den grad att man förväntar sig att se praktisk användning up and running inom alla viktiga områden innan slutet på Q1. Självkörande bilar, automatiserade hem, automatiserad marknadsföring på Minority Report-nivå Men det visar sig med tidvis humoristisk tydlighet att robotarna inte är 100% redo att ta över ännu.

Först ut har vi beefen mellan 2 robotar i kulvertarna under Nya Karolinska, en pärla i all sin enkelhet.


Sedan följer vi upp med killen som på Twitch satte 2 av Googles ”Home”-enheter bredvid varandra och startade en lång och förvirrad konversation.

screen-shot-2017-01-09-at-11-30-20

Robotarna må inte vara redo att ta över världen, men de erbjuder ett gott skratt medan de försöker..

 

Trist att Schibsted lämnar KIA Index

Nyheten att Schibsted hoppar av Sveriges Annonsörers mätning KIA Index slår väl inte ner som någon bomb direkt. Man har tidigare i flera omgångar klargjort att man är missnöjd med metodiken i mätningarna. Samtidigt som jag helt håller med om att mätmetodik kan utvecklas, tycker jag det är tråkigt att Schibsted lämnar KIA Index.

metric-cm

Att det är svårt att komma fram till perfekta mätningar har många diskussioner i mätkommittén på KIA illustrerat. Har måttet ”Unika webbläsare” någon relevants? Mäter man bäst mobila besökare med IMEI eller med cookies? Är mängden personer som ser reklamvideo eller mängden som ser redaktionell video mest relevant? Var går gränsen mellan en mobilbesökare och en icke-mobil. I alla frågor har det funnits goda argument från olika håll, och lösningen har alltid blivit en kompromiss.

Men kompromisser till trots; I den blindes rike är den enögde konung. I en era av osäkerhet kring mätningar, valutor och jämförbarhet mellan plattformar har KIA varit ett ställe där man vet att en objektiv part granskat och jämfört data enligt en tydligt satt valuta. Det har också varit ett första ställe för mindre oberoende annonsörer, som kanske inte har en mediebyrå eller har givit sig in i det programmatiska, att börja nysta i det här med alternativen kring digital annonsering.

KIA Index mätkommitté är också ett – i min mening- riktigt bra forum för diskussioner kring digital mätning, där seniora representanter för publicister, annonsörer och byråer vridit och vänt på mätproblematik. Vilka möjligheter har tekniken? Vad är viktigast, jämförbarhet eller exakthet? För vem är datan till, visar vi en valuta som matchar användarens syfte med att titta på listan.

Visst, det finns ett Orvesto Internet, ett Ocast, ett ComScore. Men eftersom vi inte har hittat den heliga graalen av en mätmetodik och ett granskningsorgan som kan övervaka helheten, tycker jag det är bättre ju fler medier som mäts på alla ställen. På det sättet har annonsören bäst möjlighet att skapa sig en bild av helheten. Och därför tycker jag det är riktigt tråkigt att Schibsted lämnar KIA.