Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nils Andersson Wimby

Nils Andersson Wimby är head of creative and media på If Skadeförsäkring och skriver om det alltmer komplexa landskapet som marknadschefer och marknadsförare behöver orientera sig efter.


Publicerad 28 mars 2022

Vi och våra föreställningar

”Världen är som den är, och människorna har sina föreställningar”.

Citatet från Klas Östergrens ”Renegater” är något jag alltmer återkommer till när jag funderar och resonerar kring reklam och kommunikation. Antagligen är det ett ålderstecken att man i en snabbrörlig och trendkänslig bransch håller fast i ett citat om kontinuitet.

Världen är som den är, och människorna har sina föreställningar. Nog känns meningen relevant när det ständigt florerar föreställningar i vårt skrå om rafflande nya trender eller dramatiska förändringar. Här finns såklart många exempel på saker som blossat upp som trender man MÅSTE agera på, men sedan visat sig vara saker som inte materialisera i den riktiga världen. Från QR-koder till VR, från second screen till blockchain. Det kanske mest aktuella exemplaret är Corona-pandemin, som av vissa förutspåddes förändra konsumentbeteenden för alltid.

Givetvis skulle svenskarna nu äntligen börja handla mat på nätet, en total omställning var att vänta för vem orkar åka till mataffärer när man kan få AI-informerade matkasse-rekommendationer och snabba leveranser? Nåja, E-handelns andel av dagligvaruhandeln fick en boost under pandemin, men minskar nu kraftigt igen. Just för februari var siffran ner 18,8% mot tidigare år, ganska dramatiskt.

Sökningar på hemleverans börjar också återvända till pre-pandemi-nivåer, likaså intresset för att skaffa vovve.  I motsatt riktning går trenden för ”boka bord”-sökningar. Vi återvänder till fysiska restauranger, till  förtret för matleverans-magnaterna och alla ”dark kitchens”. Slowly, nature is healing.

En större djupdykning i det här ämnet gör den alltid briljante Mark Ritson i sin krönika med titeln ”Welcome to the new normal, it’s the same as the old one

Han pekar på ett brett spektra av indikatorer, bl.a. på biobesök, e-handelsindex, Zooms aktiekurs och efterfrågan på formella kontorskläder som områden där man såg en drastisk effekt tidigt i pandemin, men nu ser en tillbakagång till nivåer som de såg ut för två år sedan.

Eller ja, inte exakt till samma nivå som för två år sedan, utan till den nivå man hade varit på om den underliggande långsamma trenden hade fortsatt i två år.

Det är här det gäller att hålla tungan rätt i mun; Om man påstår att världen är helt oföränderlig är man blind för väldigt viktiga trender. Det är klart att digitalisering, elektrifiering, globalisering är verkliga trender, som på sikt kommer ha en enorm påverkan på en mängd branscher. Men att tro att kortsiktig volatilitet orsakad av extraordinära omständigheter automatiskt kommer fortsätta är minst lika dumt.

Att planera för en långsam och inkrementell omställning är något annat än att panik-stänga alla fysiska butiker för en tillfällig peak i e-handel.

När någon pekar på förändringar som på kort sikt kommer ”förändra marknadsföringen för alltid” kan det vara värt att fundera ett varv. Är det en faktisk, långsiktig förändring. Eller har något blåsts upp för att slide-deck om trendspaningar blir fräsigare med lite dramatik i storytellingen

Dela blogginlägget:

Mer från Nils Andersson Wimby

Till bloggen >

För lat för Meta

Människan är av naturen lat. Nu låter det ju som ett ganska negativt klingande omdöme, men att vara lat innebär att vara effektiv. Att hitta den enklaste vägen och minimera...

7 februari 2022

Friends at the End

  Friends at the End. Så heter det program för ett värdigt avslut på livet som British Horse Society erbjuder sina medlemmar. Vackert ändå. Uttrycket ”Att piska en död häst” är ju...

20 januari 2022

Lyxen (sic) med ett starkt varumärke

Balenciaga och Gucci har just lanserat en samarbets-kollektion som kallas ”The Hacker Project”. ”Exploring ideas of authenticity and appropriation within the fashion industry, House codes from Gucci and BALENCIAGA...

26 november 2021