Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Per tänker högt

En marknadschefs tankar och funderingar om vad som skapar starka varumärken och effektiv kommunikation. Utmaningar och möjligheter. Per Nilsson håller till på teknikbolaget Semcon som nyligen prisats för årets varumärkesresa. Han var tidigare global PR-chef på Volvo Trucks och låg bakom kampanjer som Epic Split med mera.


Publicerad 21 oktober 2022

Blev utskälld i en timme

I rampljuset på Folkteaterns scen tillsammans med ett fåtal likakönade blir jag utskälld för att jag är man. Inför en fullsatt publik med kvinnor får vi representera männens förtryck och orättvisa – vår hela existens. Även om uppsättningen av Valerie Solanas Scum-manifestet eventuellt skenar lite ibland, så belyser den ojämställdhet med full kraft. Men föreställningen får långt ifrån samma genomslag som för tio år sedan då den visades förra gången och möttes av vilda protester. Idag är det lugnare på gatorna. Även i media och marknadsföringen. För lugnt?

Trots att samhället är långt ifrån jämlikt så verkar frekvensen av mångfaldskampanjer ha minskat de senaste åren. Tiden med Kaepernick och Run like a girl känns redan långt borta, tiden då jämställdhetsmål definierades och mångfald var associationen att kopplas till. Detta gällde även för oss på Semcon. I mitten av tiotalet lanserade vi kampanjer för att inspirera fler kvinnor till teknikbranschen. Vi vann priser och antalet jobbansökningar från kvinnor ökade. Bra så. Men även om vi fortsätter att gnugga på med vikten av olika perspektiv, så är det nya mål som prioriteras, andra ämnen som engagerar.

I Sverige är vi fantastiska på att vara lyhörda och snabba på att anpassa kommunikationen efter vad som aktuellt – vad som skapar engagemang. Det knyter ihop PR och reklam till en effektfull mix. Särskilt nödvändigt för bolag utan större marknadsföringsbudgetar. Att haka på eller addera någon vinkel till ett hett ämne blir en friplåt till uppmärksamhet och spridning. Bra för stunden men spretigt över tid. Att förflytta varumärken kräver istället mod att vara konsekvent, inte minst internt, trots att nya mål och utmaningar pockar på uppmärksamhet. Så hatten av till alla som vågar vara uthålliga.

Men tyvärr var det knapert med jämställdhetskampanjer bland exempelvis guldäggsvinnare i år. Däremot fortsätter mångfald att ta för sig internationellt med bland annat Googles Real Tone och NikeSync. Kanske jobbar vår svenska lyhördhet och snabba anpassningsförmåga emot oss ibland. Kanske kräver ett långsiktigt varumärkesarbete en viss tröghet. Och kanske är det läge att sluta vända kappan så fort vinden byter riktning. För risken är att det resulterar i en kortsiktig värderingspopulism. Och det finns det redan för mycket av.

Dela blogginlägget:

Mer från Per tänker högt

Till bloggen >

Ett vågat nyårslöfte

Jag förstår varför nu. En av mina förebilder som jag jobbat med har gått i pension. Lars var klok och nyfiken, men framför allt så var han orädd. Som att...

5 januari 2022

Målet är Louvren

Jag får ett e-brev från franska myndigheter. Ingen läsning att se fram emot en tisdagsmorgon. Men till min förvåning är det en förfrågan om att ta med Semcons koncept ”The...

24 november 2020

Olidligt eller underhållande?

Om det görs rätt är det få associationer som kan skapa så positiva känslor till varumärken som humor. Men känslan är att trots att underhållning och populärkultur blir allt viktigare...

14 februari 2020