måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Per tänker högt

En marknadschefs tankar och funderingar om vad som skapar starka varumärken och effektiv kommunikation. Utmaningar och möjligheter. Per Nilsson håller till på teknikbolaget Semcon som nyligen prisats för årets varumärkesresa. Han var tidigare global PR-chef på Volvo Trucks och låg bakom kampanjer som Epic Split med mera.


Publicerad 5 januari 2022

Ett vågat nyårslöfte

Jag förstår varför nu. En av mina förebilder som jag jobbat med har gått i pension. Lars var klok och nyfiken, men framför allt så var han orädd. Som att han inte hade något att förlora. Att vara modig är lättare sagt än gjort – och ännu mer inom B2B. Det blev tydligt på Resumés marknadsföringsdag inom B2B i höstas.

Enligt Rory Sutherland, kreativ chef på Ogilvy, som talade på seminariedagen, beror bristen på banbrytande kommunikation på att många marknadschefer helt enkelt är för rädda om sina karriärer för att fatta modiga beslut – att våga satsa långsiktigt, men också våga riskera att misslyckas. Han drar det kanske lite långt, men enligt Rory blir konsekvensen av beslut ofta större inom B2B än för konsumentvarumärken. Det medför att det är enklare att minska riskerna istället för att maxa effekten.

Kommunikation som tar ställning och framkallar känslor kommer alltid att ifrågasättas, men kommer lika ofta vara den som får mest effekt. Inget nytt i vikten av långsiktighet och kreativitet. Men i realiteten riskerar det att bli som ett dåligt nyårslöfte. Klart att det är bättre att träna, men enklare att låta bli. De mest framgångsrika kampanjerna jag har varit med och drivit har också varit de som fått mest mothugg.

Alla i rummet nickar också instämmande när Niklas Bondesson, forskare i marknadsföring på Stockholms universitet, gör sin dragning om vikten av långsiktighet och värderingsdrivet inom B2B. Samma budskap framförs efteråt av B2B Institute med hänvisning till deras trendrapport 2030 (i samarbete med Linkedin), som bland annat visar att endast 4 procent av alla B2B-företag mäter effekt efter 6 månader.

När seminariet fortsätter med case från olika företag så är vi ändå snabbt tillbaka i det kortsiktigt taktiska – förvisso mycket bra sådant. Att lyckas driva leads i långa och komplexa köpprocesser är en konst. Men det är i samspelet mellan emotionellt och rationellt som magin sker. Apples pastisch på True Detective är ett bra exempel på hur produktfördelar paketeras i ett kreativt format. Mer av det – även inom B2B.

Jag är övertygad om att vi kommer att se en ökad långsiktig och känsloladdad marknadsföring inom B2B under 2022 – inte minst då många har behov av att ladda varumärken med relevanta hållbarhetsperspektiv och att attrahera kvalificerade medarbetare. Potentialen är stor för dem som vågar. Byråers support att ingjuta mod hos sina kunder blir minst lika viktigt som kreativ höjd. Och kompromisslösa marknadschefer som närmar sig pensionen kommer bli högvilt.

Dela blogginlägget:

Mer från Per tänker högt

Till bloggen >

Blev utskälld i en timme

I rampljuset på Folkteaterns scen tillsammans med ett fåtal likakönade blir jag utskälld för att jag är man. Inför en fullsatt publik med kvinnor får vi representera männens förtryck och...

21 oktober 2022

Målet är Louvren

Jag får ett e-brev från franska myndigheter. Ingen läsning att se fram emot en tisdagsmorgon. Men till min förvåning är det en förfrågan om att ta med Semcons koncept ”The...

24 november 2020

Olidligt eller underhållande?

Om det görs rätt är det få associationer som kan skapa så positiva känslor till varumärken som humor. Men känslan är att trots att underhållning och populärkultur blir allt viktigare...

14 februari 2020