Dela sidan:

Marknadsföring + kärlek = SANT

 

Låt mig få resonera kring en osannolik (men å andra sidan kanske inte helt orealistisk) jämförelse. Tänk om vi såg marknadsföring som en kärleksrelation. När den är som bäst inleds den med passion, bygger på kemi och varar när ömsesidiga känslor uppstår.

Så borde vi se på målgrupper vi vill flörta med, menar jag. Läsare som vi vill engagera, nya förbindelser eller kunder som vi vill fortsätta att förföra. Många gånger försöker vi dock klä våra varumärken med attribut som inte varumärket egentligen står för.

Precis som i en relation kan vi inte bygga något långvarigt om vi inte kan vara oss själva. 

Här är 3 vanliga misstag vi gör när vi tar (kund)relationen till nästa nivå

Misstag 1: Åldersnoja

Det är svårt att låta bli att ta modebranschen som exempel. Här är det ju mestadels unga modeller som frontar de stora, etablerade modehusen, ofta för en målgrupp som är i samma ålder som deras mammor.

Varumärken som förnekar sin verkliga ålder

Idag är flera framträdande influencers även modeller och då är det snarare deras följarskara som modehusen vill profitera på. Jag har lite svårt att ta det på allvar när 23 år gamla Kendall Jenner och lika gamla Gigi Hadid ska föryngra märken som Tod’s, MaxMara och Fendi.

Jag förstår hur man tänker – hitta yngre målgrupper. Men risken är att gapet blir för stort mellan den faktiska målgruppen och sin önskade målgrupp. Dessutom har 23-åriga influerare oftast en egen målgrupp som är 10 år yngre i snitt. Då kan ett varumärke i värsta fall missa sin målgrupp med 40 år.

 

Alla tre ovan varumärken associeras snarare med kvinnor mitt i karriären, konservatism och tradition. Inte trotsig och lipgloss-putande tonårsprinsessa.

 

Misstag 2: Tillbaka till exet

Istället för att öppna upp för nya seriösa förbindelser, är det många varumärken som faller tillbaka i samma mönster.

Varumärke som borde gå vidare

Ett varumärke som varit en flitig dejtare är Norwegian. I flera omtalade kampanjer genom åren har de förknippat sitt varumärke med till exempel Brad Pitt som blev singel efter skilsmässan med Angelina Jolie. Man dejtade även Times Squares kända Naked Cowboy som fick gästspela i Oslos tunnelbana.

Men dessa gerilla-liknande kampanjer har några år på nacken. Vem dejtar Norwegian idag? Smygträffar de fortfarande Brad? Naked Cowboy? Eller är det fortfarande den destruktiva relationen (på-och-av-relationen) till Lufthansa som gäller? Oavsett tycker jag det luktar ”dags att gå vidare”.

 

Misstag 3: Wannabe

Många är aktörerna på marknaden som inser att en släng av organic skulle höja varumärkets status. Och visst skyltas det med termer, speciellt inom skönhetsbranschen: natural, by nature, pure, earth, seed extract och så vidare. Som konsument är det lätt att förväxla naturlig med ekologisk. Ett ”misstag” branschen många gånger profiterar på. Skenekologiska varumärken kommer få allt större utmaningar med att särskilja sina intressen.

Varumärke som missat tåget

BodyShop vara först ut inom beauty att prata “naturlig skönhet”. Men icke att förväxla med ekologisk. Varumärket har ett omfattande arbete kring etisk produktion och framställning men produkterna är inte ekologiska per definition.

 

(Foto: IBL)