Dela sidan:

Så behåller du VM-patriotismen & applicerar den i er kommunikation

 

VM-andan, den positiva känsla som vi alla upplevt under och mellan matcherna, har en positiv inverkan på vårt sätt att kommunicera. Vi känner mer tillhörighet och gemenskap än vanligt. Vi visar öppet vårt helhjärtade engagemang i sociala medier. Är det då verkligen okej att vara patriotisk även efter mästerskapen? Och ännu mer klurigt blir det att tänka – kan ett varumärke tjäna på att vara patriotiska?

Krydda varumärkets identitet med patriotism

Ursprung

Vi i Sverige jobbar ju ganska hårt på att förhålla oss till vårt land, vår flagga och vår tillhörighet. Är man norrman är det inget att hymla om. Är man amerikan, sitter det i blodet. Men att känna stolthet för sitt ursprung och att sedan uttrycka det på ett eller annat sätt, kan också ha positiva effekter på omgivningen.

Nu pratar jag givetvis inte om exkludering, utan snarare inkludering. Att vara stolt svensk idag, handlar ju lika mycket om att jag är stolt över ett Sverige som hyllar diversitet och jämlikhet.

Flera varumärken har ju gjort det till sin grej att förknippa sig med sitt ursprung Sverige. Detta menar jag funkar. Inte bara i utlandet utan även på hemmaplan, där vi känner tillhörighet med varumärke, eftersom man är ”i samma lag”.

Exempel på varumärken:

Volvo

”Made by Sweden” kändes plötsligt modernt när slogan kombinerades med Zlatan och texten till nationalsången.

Absolut Vodka

”Country of Sweden” står det på flaskan och visst har produkten en tydlig koppling till både Sverige, liberalism och framåttänkande.

&Otherstories

H&M:s dottermärke har tydliga kopplingar till Modemeckan runtom i världen; Paris, Los Angeles & givetvis Stockholm. Deras ”Atelier Stockholm” betonar klädmärkets designkopplingar till hippa Stockholm.

Miljö

Isabella Lövin (MP) presenterade ett nytt förslag om ökad självförsörjning inom svensk livsmedelsproduktion under sitt tal i Almedalen 2018. Redan idag är vi svenskar allt mer angelägna och villiga att välja närproducerat när det gäller mat.

Som varumärke finns det mycket att hämta genom att först och främst se över sin hållbarhetspolicy, sin produktion och sin närhet till konsument. Har man dessutom gjort allt detta och har ”ett lokal-tänk” i sin produktionskedja, då bör man dessutom trycka på det i sin kommunikation. Konsumenter vill vara Sverigelojala i allt högre grad. Det handlar inte bara om lojalitet – det är ju mer hållbart.

Exempel på varumärken:

”Kött från Sverige”

Den tidigare ”Svenskt kött” har fått ny märkning. Detta är en frivillig ursprungsmärkning som visar att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige.

C/o Gerd

De ekologiska skönhetsprodukterna från Jokkmokk har tagit Sverige och världen med storm. Med växter och bär från svenska Lappland har varumärket byggt sin profil på den svenska äktheten.

 

Trygghet

Varumärket Sverige skapar ju en rad olika positiva associationer. Trygghet är en sådan stämpel. Stabil ekonomi, trygga samhällen och pålitlig teknik. Varumärken som kan rida på den ”svenska trygghetsvågen” har mycket att tjäna.

Som svensk känner vi att produkten är tillverkad av tjejerna och killarna nedför gatan. Det känns bekant. Som utländsk kund uppfattar man varumärket som pålitligt eftersom föregångare som Volvo, Ericsson och Spotify har banat vägen.

Både Beyoncé och Sarah Jessica Parker använder svenska Baby Björn.

Exempel på varumärken:

Izettle

Fintech-framgångarna i Sverige har toppats av nyligen uppköpta Izettle. Redan en internationell succé med etableringar på många europeiska marknader. Att kombinera finans, ekonomi och Sverige har visat sig vara lönsamt.

Baby Björn

En internationell best-seller, trygghet för barn världen över och ett klockrent exempel på hur man exporterar bilden av ”det svenska folkhemmet”.

Charter

Allt fler charterbolag blir ju uppköpta av internationella koncerner men visst finns det fortfarande ett värde i att ”boka svenskt” på resan. Morgondagens framgångsrika resebolag har en global närvaro men glömmer heller inte bort sitt viktiga ursprung.

 

 

(Foto: IBL)