söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Natalie Eriksson

Natalie utbildar inom digital marknadsföring via egna företaget Crunchtime.se samt arbetar inom samma område med några av Sveriges största varumärken. Hon är också författare, föreläsare och älskar all things sociala medier. Här hittar du texter om just sociala medier, varumärken och digitial marknadsföring. Välkommen in!


Publicerad 23 januari 2023

Med anonyma komplimanger som affärsidé

Förra veckan stod det klart att amerikanska Discord gjort ett nytt förvärv. Företaget i fråga är Gas, en  social app som väckt intresset bland gymnasieungdomar i USA. Appen ställer snällhet och anonymitet i fokus genom att låta användare svara på uppmuntrande frågor om sina skolkamrater.  Svaren presenteras därefter som anonyma komplimanger.
Syftet är att sprida positivitet på ett nytt och spännande vis.


Samtidigt som andra sociala medie-plattformar fortsätter att hamna
i blåsväder på grund av att användare exponeras för elaka kommentarer,
desinformation och destruktivt innehåll så har Gas hittat en nisch som på bara några månader bidragit till över sju miljoner användare. För den nyfikne finns möjligheten till en betalversion som ger ledtrådar kring vilka personer som givit användaren komplimanger genom appen.

Discord låter meddela att Gas även i fortsättningen kommer att vara en fristående app och att uppköpet är ett steg i ledet att bidra till en mer inkluderande värld. Frågan är om appen kan växa och överleva även
när nyhetens behag har lagt sig.

 

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

De digitala företagen slåss om vår uppmärksamhet och internetlandskapet är
i ständig tillväxt. Men hur spenderar vi egentligen tiden i våra mobiltelefoner?

1. Den globala dagliga mobilappanvändningen per användare låg i fjol på fem timmar. Det är en liten minskning (två procent) jämfört med år 2021 men en ökning med 9 procent jämfört med år 2020.

2. Snapchats prenumerationstjänst Snapchat+ står för en växande del av appens intäkter. Kan modellen bli en inspiration för andra sociala medie-appar? Det finns i dagsläget 1 miljon prenumeranter av Snapchat+.

3. Ser vi bortom sociala medier så är Disney+ och Tinder två mobilappar som lyckats bra med att få användare att spendera pengar i respektive mobilapp.

4. De mest nedladdade mobilapparna globalt under 2022 var Instagram, TikTok, Facebook, Whatsapp och Snapchat.

5. Sett till tid spenderat i mobilappar så ser vi kinesiska Wechat samt TikTok och Youtube i topp.

Källor: Data.ai och Reuters.

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

Publicerad 27 oktober 2022

GIF:ar är för boomers

 

För ett tag sedan ringde en journalist för att ställa frågor om sociala medier och GIF:ar. Resultatet blev en kort medverkan i ett radioreportage med rubriken ”GIF:ar är för boomers”.

Boomer-citatet kommer från GIF-företaget Giphy och de säger detta i ett försök att tona ned vikten av sin egen produkt och verksamhet. Varför? För att den brittiska konkurrensmyndigheten beslutat att Giphy inte längre får ägas av Meta.  ”Det är ändå ingen som använder GIF:ar längre” menar GIF-företaget själva. Det är väldigt ovanligt att företag pratar ned sig själva men nöden har ingen lag. Giphy köptes upp av Meta år 2020 och det är inte helt vanligt att tech- och sociala medie-bolagen tvingas göra sig av med företag när ett uppköp redan fullföljts. Är det här början på en era av hårdare tag? Kanske.

Att kalla någon för ”boomer” är inte den fyndigaste av förolämpningar.
Möjligtvis är det effektivt ändå för vem tusan, i den här nästan löjligt ungdomsfixerade världen, vill pekas ut som gammal och omodern?
Inte sociala medie-bolagen i alla fall.

GIF:arnas framtid är oviss men Meta tvingas sälja samtidigt som de springer vidare i raskt tempo. Fokus ligger på att stärka sin attraktionskraft bland unga målgrupper, inte minst på grund av att hotet från TikTok som fortsätter att skörda framgångar bland just tonåringar och unga vuxna. Full fart framåt! Med eller utan GIF:ar.

natalie.e.eriksson@gmail.com

 

 

 

Dela blogginlägget:

För två veckor sedan föreläste jag på ett branschevent och uppdraget var att hålla en digital trendspaning. Trendspaningen var uppdelad i olika teman och ett av de ämnen jag nystade i var Web3. Forbes har kallat Web3 för något som kan make or break social media. Elon Musk å andra sidan
har skämtsamt/hånfullt frågat ”Var är det där Web3? Jag kan inte hitta det”.

För att vara tydlig: Web3 syftar till en idé om ett nytt, decentraliserat internet. Eller; visionen om internets nästa fas. En del idéer är intressanta och relevanta redan här och nu. Andra tycks naiva och nästan revolutionära. Namnet kommer helt enkelt från att man döpt internets första levnadsår till ”Web1” och nu är vi inne i den andra fasen ”Web2”. Det är förstås svårt att säga exakt vilken dag Web1 blev Web2 men jag tror att vi är många som minns, men inte nödvändigtvis saknar, hur internet var innan, låt säga, år 2005. Det var inte alltid den mest användarvänliga av upplevelser, det kan vi konstatera.
Om du vill läsa mer om internets faser och Web3 kan du kika vidare exempelvis här, här, och här.

Eventet (väldigt bra ordnat för övrigt) hade enligt egen utsago cirka 600 till 700 gäster. Att prata inför en grupp större än tio personer skapar alltid en intressant utmaning vad gäller gruppens förhandskunskaper inom de ämnen som avhandlas. Jag passade därför på att kasta ut en fråga till publiken;
hur många här inne känner till begreppet Web3? En snabb uppskattning visade att cirka en femtedel av rummet räckte upp handen. Jag blev förstås lite lättad. Det hade varit tråkigt om de olika fenomen och spaningar jag lyfte fick publiken att känna att ”det här vet vi redan precis allting om!”
Det hade inte varit en särskilt lyckad trendföreläsning.

Under förberedelserna av den här och även andra föreläsningar så försöker jag alltid hitta en bra balans mellan att våga prata om nydanande och utmanande fenomen, samtidigt som föreläsningar (enligt mig) alltid också bör vara konkreta, applicerbara och handfasta.

Och låt oss vara ärliga. Vi befinner oss i en bransch som ääälskar buzz words. Nya ord. Krångliga ord. Långa titlar och otydliga titlar. Oftast är det inget jag fäster så stor vikt vid. Ibland gör det mig full i skratt och emellanåt blir jag frustrerad när jag upplever att bristen på substans och konkreta förslag, idéer eller tankar mynnar ut i luddiga begrepp för att dölja det faktum att någon inte har något konkret att komma med.

Just nu befinner oss i en tid där digitaliseringen fortsätter att ske i ett rasande tempo. Branscher som tidigare inte varit digitala kommer att digitaliseras.
Sociala medier utvecklas hela tiden. Vi har bara sett början på vad AI kan fylla
för funktion för samhället. Jag hoppas därför på mindre luddighet framöver.
Att vi som bransch (kommunikatörer, konsulter, föreläsare) gör vårt för att bidra till samtal som skapar effekt och mening genom att inte krångla till saker
mer än nödvändigt. Och att vi också, likt Elon Musk, vågar räcka upp handen när vi upplever att kejsaren är naken. För ibland är ett buzz word inte mer än
ett tjusigt ord. Vad gäller utvecklingen av Web3 så får vi vänta och se, framtiden är inte här riktigt än. Personligen tror jag på bland annat spännande framsteg kopplat till kryptering av fler sociala medie-chattar, mer säkerhet för användare, fler mindre, nischade sociala medie-kanaler och mer ägarskap till content-skapare.

 

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

Publicerad 27 april 2022

Elon Musk och köpet av Twitter

Jag gästar P4 Östergötland för att kommentera en av veckans stora snackisar (34 minuter och 20 sekunder in i klippet). Lyssna här!

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

Vad har Volodymyr Zelenskyjs mediala bakgrund för betydelse för att han når de breda massorna? Hur målgruppsanpassar han? Och vad har svenska politiker för agenda när de använder kriget för sina syften? Det och mycket mer diskuteras i senaste avsnittet av Resumés valserie Påverkarna.

Gästar gör jag tillsammans med Camilla Gervide och Hampus Knutsson.
Spana in klippet nedan!


natalie.e.eriksson@gmail.com

 

Dela blogginlägget:

Publicerad 30 november 2021

Hur går det för tech-bolagen?

Tiden flyger iväg, året börjar närma sig sitt slut och hur har det egentligen gått för tech-bolagen? Vi tittar närmare på tre femtedelar av FAANG-bolagen; Facebook, Amazon och Netflix.

Facebook
Företaget har uppenbarligen haft sina utmaningar under hösten med  visselblåsare, låg tillväxt bland ungdomar i USA och Apples iOS-förändringar som påverkat Facebooks annonserbjudande. Samtidigt så ser företaget på inga sätt ut att sakta ned.

✓ Facebook har numer 2,9 miljarder månatliga aktiva användare.
✓ Mark Zuckerberg säger att  han ” Ser fram mot vår långsiktiga plan, speciellt allting kopplat till kreatörer, handel och att bygga metaverse”.
✓ Företagets stora fokus kommer framöver att ligga på 18 till 29-åringar.
Att engagera den målgruppen är nu, enligt Zuckerberg, företagets ledstjärna.

Bild från Arstechnica.

 

Amazon
✓ Säljresultatet var +15% jämfört med samma period i fjol men företaget nådde ändå inte de estimerade säljresultaten.
✓ Amazons VD Andy Jassy konstaterar att kommande månader kommer att bli dyra för företaget. Brist på arbetskraft, ökade lönekostnader och leveranskostnader kommer att bidra till större utgifter – samtidigt som företaget säger sig göra allt för att ovan nämnda utmaningar inte ska påverka slutkonsumenten.
✓Amazon  presenterade nyligen Astro; en ny robot för hemmet som är till för att avlasta människor i vardagen. Astro kan också användas tillsammans
med Amazons Alexa. Andra nyheter rör just Alexa som numer erbjuder
prenumerationstjänsten Alexa Together – skapad med en äldre målgrupp
och deras behov i åtanke.


Amazon Astro.

 

Netflix
✓ Asien-Stillahavsregionen har på senare tid stått för den största ökningen av nya prenumeranter.
✓ Totalt sett adderades 4,4 miljoner nya betalande prenumeranter under juli, augusti, september.
✓ Företaget har nyligen teamet upp med Walmart för att sälja och marknadsföra kläder, leksaker och andra produkter kopplat till populära Netflix-serier. 


Netflix lanserar nytt samarbete med Walmart. 

 

natalie.e.eriksson@gmail.com 

Dela blogginlägget:

Publicerad 9 september 2021

Är smarta glasögon det nya svarta?

Glasögon med kameror (ja, i plural) som kan användas för att fota och ladda upp innehåll direkt till sociala medier? Låter nytt men .. ändå inte.

Det är inte första gången Facebook inspireras av Snapchat och den här gången gäller det alltså glasögon. Smarta glasögon. Utvecklade i ett samarbete mellan Facebook och den amerikanska klassikern Ray-Ban.
Och ja, jag vet. Det FINNS andra smarta glasögon också. Snapchat är inte
den enda som funnits att inspireras av. Men visst blir det lite mer intressant
när ytterligare en Silicon Valley-jätte ger sin in i leken? Facebook satsar
inte på någonting som inte har potential att bli riktigt stort och nu är
det glasögon Mark Zuckerberg fått upp ögonen för.

Ray-Ban Stories, som glasögonen heter,  är en produkt av och för sin tid.
De nya glasögonen är inte skapade för att endast vara och se ut som en nördig tech-pryl. Enligt Facebooks egen utsago så känns accessoaren precis som vanliga Ray-Bans, vilket är att jämföra med den numer halvt bortglömda föregångaren Google Glasses som hade en mer.. utmärkande look.
Men hey! Att bana vägen är också coolt.

Jag har svårt att se att denna smarta nyhet han konkurrera ut klassiska modeller som Wayfarer och Aviator men det återstår att se; är smarta glasögon det nya svarta?

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

Denna ständigt aktuella fråga. Jag besökte nyligen Järvaveckan för att prata om just detta. Årets politikervecka blev digital och i klippet ser du även representanter från Facebook och MUF/Timbro.

Håll till godo!

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

Netflix egen bild på den nya TikTok-inspirerade funktionen ”Fast Laughts”. 

I början av månaden rullade Netflix ut en TikTok-liknande funktion och ingen är väl längre förvånad över hur stort överlappet är mellan olika plattformar vad
gäller nya videofunktioner. Svunnen är den augustidag år 2016 när vi
höjde på ögonbrynen åt Facebook och Instagrams iskalla rip off av Snapchat
i form av lanseringen av Instagram stories. Numer är detta snabbrörliga
format etablerat och snart är det kanske inte något som nödvändigtvis förknippas med varken Snapchat eller Instagram.

(Stories-kopior finns eller är på väg att rullas ut precis överallt;
Linkedin, Google, Twitter, Youtube).

Förutom snabbrörliga videoformat som fortsätter att ta över diverse
plattformar så håller jag just nu koll på nedan.

✓ Jättarna fortsätter att ta sig in på nya områden
The winner takes it all och de mäktiga sociala medie-bolagen kommer att fortsätta gräva guld i nya branscher. Personligen tycker jag att att det ska bli intressant att se hur Europasatsningen av Facebook dating går.

Infrastrukturen och musklerna för en sådan satsning finns uppenbarligen på plats men frågan är; hur trötta är konsumenterna på de stora bolagens dominans? Kommer Facebook dating kunna bli lika relevant för ex. millennial-målgruppen, så som bl.a. nynoterade dating- och nätverksappen Bumble är för sina användare?

Föredrar konsumenterna att dejta utan att Facebook ser på eller är Facebook dating så pass smidigt att det gärna får ersätta Bumble, Match.com eller Tinder? Vad politikerna tycker om denna ökade dominans är en annan fråga och det får bli ett eget inlägg.

✓ Fortsatta spänningar mellan öst och väst
Detta gäller förstås på flera plan men vi ska inte tro att kampen om användardata har lugnat ned sig bara för att Trump inte längre är på plats i Washington och kan försöka forcera fram ett amerikanskt uppköp av TikTok.

✓ Polariseringen öppnar upp för fler uppstickare
Arga som bin var Trumps mest lojala fans när deras ledare stängdes av från plattform efter plattform  i samband med stormningen av Kapitolium tidigare
i år. Nya appar började segla upp som substitut för personer som ansåg att det var dags att bojkotta alla de plattformar som tagit avstånd från Trump.

Liknande tendenser syns även i Sverige när vi kan se en ökad användning av forum där konspirationsteorier slår rot. Frågan är; vilka nya appar och plattformar kommer att lyckas med en ordentlig etablering? Det är en sak att driva nedladdningar av sin nya app. Det är en annan sak att, över tid, leverera värde, användarvänlighet och incitament för att användarna ska komma tillbaka gång på gång på gång.

✓ Nya typer av ambassadörer
Jag har tidigare skrivit om huruvida klimat-influencers är den nya typen av ambassadörer. Genuinitet, nisch och personlighet är ledorden för dagens ambassadörer och morgondagens influencers kommer att visa på ännu mindre polerad yta. Extra intressant är detta i förhållande till live-trenden.
Live-shopping, live-sändningar och live rooms.
Personlighet och fingertoppskänsla blir ännu viktigare när dialogen med publiken sker i realtid.

✓ Fortsatt vilja för att mötas i det dolda
Vad betyder dark social nu  igen? Jo, att konversationer flyttar från öppna digitala kanaler till slutna rum så som Facebook-grupper, Messenger, Whatsapp, Instagram DM, SMS etc. En ökad användning av dessa kanaler
såg vi hända redan innan pandemin och behovet för nära (om än digitala) kontakter, privata konversationer och communities har inte direkt blivit
mindre på senare tid.

natalie.e.eriksson@gmail.com 

Dela blogginlägget:

Jag reder ut det hela i Sveriges Radio. Lyssna här!

 

natalie.e.eriksson@gmail.com 

Dela blogginlägget:

Publicerad 25 januari 2021

Vad blir nästa steg för Clubhouse?

Bild från Techcrunch. 

Clubhouse är den omtalade ljudbaserade sociala medie-appen som hittills satsat på att växa under exklusivitet och invites only. Intressanta profiler som tidiga användare och människors fear of missing out är inte att underskatta.

Nu har det hypade sociala mediet vuxit så pass mycket att ett inlogg inte längre är svårt att få tag på via diverse Facebook-grupper och appen hade så sent som förra veckan två miljoner användare globalt. Samtidigt värderas Clubhouse, enligt Axios, till 1 miljard dollar.

Hur fungerar det då? 
Vem som helst (som mottagit en invite..) kan starta ett digitalt rum eller söka efter rum där intressanta ämnen diskuteras. Frekventa användare kan även skapa klubbar med likasinnade eller intresserade medlemmar. När jag kikar runt i appen ser jag rum med fokus på allt från hälsa, träning och sport till politik, privatekonomi, investeringar och (förstås) mycket sociala medier.
Inte förstås för att jag själv valt sociala medier som intresse utan för att sociala medie-klicken ofta är snabba med att testa ut nya appar.

Vad jag tycker om appen hittills ..

✓ Intimt! Oväntad reaktion från någon som lyssnat på podcasts så otroligt länge men Clubhouse ger ytterligare en känsla av närhet.
✓ Kul med bredden på ämnen! Det finns inte jättemycket svenska klubbar
hittills men intresset i sociala medier är stort även här så det är nog
bara en tidsfråga. Och ja. En sociala medie-klubb är förstås på gång.
✓ Rätt i tiden, ytterligare ett bevis på att ljudmedier är på uppgång, bra go to market-strategi. Men.. 1 miljard dollar! USA – era galningar. Samtidigt rimmar det förstås med den amerikanska mentaliteten och hur Silicon Valley bygger bolag. Det handlar inte om att bli stor, utan om att bli störst. Detta blir en intressant företagsresa att följa.

.. och vad ser ut att bli nästa steg för Clubhouse?
✓ Utveckling och att bygga vidare på appen så att användare alltid hittar intressant innehåll. När en plattform växer så otroligt fort är risken hög för irrelevant eller urvattnat innehåll.
✓ Att öppna upp möjligheten för innehållsskapare att tjäna pengar på appen.
✓ Att fortsätta växa globalt. Förstås. Detta är bara början på en ambitiös satsning.

Bilder från appen med exempel på ”klubbar” som deltagarna kan
delta och lyssna till. 


natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

För ett land som dyrkar sin konstitution mer än vad svenskar dyrkar solstrålar efter en långdragen vinter så är det inte en liten sak när en sociala medie-plattform tar i med hårdhandskarna och blockerar sin egen president. Och det är precis vad som händer nu; nedan förklarat av Mark Zuckerberg själv.

”We believe the risks of allowing the President to continue to use our service during this period are simply too great. Therefore, we are extending the block we have placed on his Facebook and Instagram accounts indefinitely and for at least the next two weeks until the peaceful transition of power is complete.”

Det är inte bara Facebook och Instagram som fått nog. Även Twitter har infört en (för stunden) tillfällig blockering. Det som händer nu är en konsekvens av åratal av kritik, diskussioner, debatter och klagomål.  Allvarliga är de uppgifter och anklagelser om att sociala medie-plattformar bl.a. använts som verktyg för utländska makter att påverka politiska val, för spridning av desinformation och som samlingspunkt för hatisk propaganda i anslutning till ett folkmord. Sociala medie-plattformarna har växt från starka till starkare och kraven från omvärlden har ökat. Free speech, jovisst – men över är den tid då sociala medie-bolagens VD:ar blint och obönhörligt satte en tolkning av konstitution före konsekvens.

Bild från BBC. 

natalie.e.eriksson@gmail.com 

 

 

 

Dela blogginlägget:

Att Kinas hårdnande grepp om Hongkong har fått världen att reagera råder inga tvivel om. One country, two systems? Nja.

Englands premiärminister Boris Johnson hymlade inte med allvaret
i situationen när han  i förra veckan tillkännagav den utökade möjligheten för Hongkongbor att bosätta sig i Storbritannien. Nu reagerar även big tech. Däribland Google, Facebook och Twitter som pausar möjligheten för Hongkongs polis och myndigheter att få åtkomst till användardata.
En ännu större nyhet är beslutet om att TikTok kastar in handduken och lämnar marknaden i Hongkong. En särskilt viktig marknad var det aldrig, men symboliken är tydlig. 

Frågan kring datasäkerhet är inte ny utan har snarare varit högaktuell på senare år, inte minst efter Cambridge Analytica; Trumps första valkampanj samt Brexit-omröstningen.

TikTok, som växer och frodas, är dock själva under lupp. Och det ordentligt. Den indiska regeringen har redan tillkännagivet att appen, som en av flera
kinesiska appar, ska bannlysas i landet och USAs utrikesminister undersöker liknande möjligheter. Vad detta kommer att leda till återstår att se. Likaså om TikToks uttåg från Hongkong kommer att stilla västerländska skeptiker.
Oron över att en av samtidens mest hypade appar ska läcka information till det kinesiska styret har funnits tidigare och farhågorna har, får vi gissa, inte direkt minskat den senaste veckan. Detta en amerikansk TikTok-VD till trots. 

natalie.e.eriksson@gmail.com 

Dela blogginlägget:

Det har pratats om 5G ett bra tag nu men vad är det egentligen, när lanseras det och hur kommer det att påverka oss kommunikatörer? 

Det enkla svaret är att ingen egentligen vet hur 5G kommer att förändra kommunikationsbranschen, eller samhället i stort för den delen. Forbes har kallat tekniken för the biggest shift in telecommunications since the invention of the cellphone. Och precis som inför alla typer av skiften går det alltid att estimera, kalkylera och sia in i framtiden. En del antaganden kommer att vara  korrekta, andra inte.

5G är alltså den nya generationens teknik för mobilnät. Den senaste och mest moderna versionen av uppkoppling som slår både 4G och 3G på fingrarna.
5G har redan rullats ut på sina håll (exempelvis i Sydkorea) och beräknas, enligt Telenor, att nå svensk massmarknad år 2023.

Vad kommer då en bättre och snabbare mobilkommunikation ta med sig till bordet? Jo, exempelvis:

 • Möjliggörande av massiva mängder uppkopplade enheter (det vi ofta benämner internet of things).
 • Vattentät kommunikation mellan olika enheter vilket exempelvis banar väg för produkter/tjänster byggd på AI-teknik, så som självkörande bilar och smarta hem.
 • Möjlighet att ladda ned tunga filer (så som videos) i rekordsnabb hastighet.

Och vad innebär självkörande fordon, uppkopplade enheter och snabb kommunikation för kommunikationsbranschen?

 • Mer data och bättre segmentering vilket i sin tur ger fler möjligheter till användarvänliga produkter och lösningar. Något som skulle kunna innebära
  att gränserna mellan kommunikation och produktutveckling suddas ut ytterligare. En förändring som i sin tur skulle kunna rita om branschkartan gällande vilka roller som  behövs på en byrå eller marknadsavdelning.
 • Mer data ställer också högre krav på analys.
 • Nya kommunikationskanaler där vi behöver förstå hur och när vi ska kommunicera med vilken typ av innehåll för att nå ut och engagera.
 • Nya kontaktytor skapar också möjlighet för att eventuellt nå ”svåra” målgrupper eller personer som hittills inte varit de mest engagerade
  i befintliga kommunikationskanaler.

Allting är dock inte guld och gröna skogar.
Ett av problemen med all rekordsnabb dataöverföring stavas integritet.
Med allt fler uppkopplade enheter kommer mängden av data vi lämnar ifrån oss att nå helt nya nivåer, vilket ställer krav på branschen när det gäller juridik men också lyhördhet. 

Det finns dessutom en politisk aspekt som spelar in. Svenska Ericsson är ett företag som ligger i framkant gällande arbetet med 5G. En annan, lite mer kontroversiell aktör, är kinesiska Huawei. Det asiatiska företaget misstänks för att spionera åt den kinesiska regeringen och är därför bannlysta eller begränsade från att användas av olika företag i länder så som Australien, Japan och USA.

Vem kommer att kunna ta vara på möjligheterna? 
Utöver möjligheter, säkerhetsfrågor och politiska diskussioner för 5G med sig krav på ökad digital kunskap. Människor som redan ligger efter i digital förståelse riskerar att halka efter ännu mer när 5G accelererar utvecklingen
och möjligheterna med internetanvändning. För oss kommunikatörer?
Kraven på att förstå, analysera, planera och anpassa kommunikation för olika målgrupper, kanaler och tidpunkter kommer inte direkt att minska.

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

Nike och Glossier är exempel på företag som lyckats fenomenalt med att bygga starka communities kring sina varumärken. Men hur gör man som mindre aktör när man vill skapa en plattform där kunder kan mötas?
Som medgrundare av två communities (sammanlagt 22 200 medlemmar) vill jag ändå påstå att jag funderat en del på ämnet. Sedan ett år tillbaka driver jag även ett nätverk tillsammans med Facebook som handlar om just dessa frågor.

I detta avsnitt dyker jag upp i podcasten Digitalsnack för att prata om vikten av transparens, lyhördhet samt ger konkreta exempel på vad jag tycker att man bör tänka på när man som företag skapar eller engagerar sig i grupper
online för att stärka sitt varumärke inom ett community.
Jag ger även exempel på företag jag tycker lyckas bra med just detta.

 

natalie.e.eriksson@gmail.com 

Dela blogginlägget:

När Obama i ett panelsamtal pratar om unga människor och säger att ”ni är alltid så himla woke, det är förresten något ni behöver släppa” så får han igenkännande skratt från publiken. Världen är rörig; den innehåller tvetydigheter och människor som gör riktigt bra saker är inte alltigenom perfekta, fortsätter han och poängterar att människors vilja att framstå som vakna syns extra mycket i sociala medier. Han gör mig ännu mer övertygad om det jag redan är övertygad om. 2019 är året då nuvarande samtalsklimat peakar.

Programledaren, komikern och samhällskritikern Bill Maher sammanfattar det hela med: Skillnaden mellan liberaler och politiskt korrekta personer är att liberaler försvarar människor medan de politiskt korrekta försvarar känslor.

Jag måste flika in att jag alltid sett mig som politiskt korrekt och att epitetet för mig handlar om att försöka förstå, bete och uttrycka sig med respekt för andra människor. Jag håller dock med Maher i sak; woke-kulturen har tappat fotfäste och i stället för att belysa viktiga frågor och stå upp för utsatta grupper så är känsloargument, godhetskomplex och ivern över att vinna varje debatt det som, eventuellt omedvetet, står högst på agendan för många.

Tycker jag att vi som bransch har ett ansvar för den kommunikation vi producerar? Självklart. Och här finns mycket kvar att göra.
Tycker jag att det är alla människors jäkla skyldighet att stå upp när de bevittnar rasism eller transfobi? Ja.
Är jag glad över att frågor så som diskriminering och sexism tas på allvar i Sverige? Absolut. Och detta hade förstås inte hänt utan bråkiga personer som vågat ta platsen som den jobbiga i rummet. Men att bråka (stå upp för) människors rätt till lika bemötande är inte samma sak som att dissekera och argumentera för allt och ingenting som sägs i tidningar, i en kommunikationskampanj eller i sociala medier.  Att stå upp för människors lika värde är inte samma sak som ett fördummande samtalsklimat där den som hittar flest saker att bli stött över alltid får sista ordet.

En del av svårigheterna i att veta vad som är rimlig kritik och inte ligger förstås i att det inte finns en tydlig gräns. Ett skämt för en person är en kränkning för någon annan. Vad som ansågs okej igår gör kanske inte det idag (och tur är väl det). Vad som är tydligt är risken för att ingen längre orkar lyssna på konstruktiv kritik när det samtidigt skriks minst lika högt kring en minister med dreadlocks, att Överskottsbolaget gjort en reklam som innehåller produkter som (dessvärre) inte alla människor har råd med eller det faktum att Rihanna, i godan tro får vi utgå från, kallat Amber Rose för sin ”spirit animal”. När  magnituden av kritiken inte är proportionsenlig med felet som påpekas finns risken att genomtänkt kritik inte når ut och resultatet är ett hämmande klimat som inte är bra för någon. Kommunikationsbranschen i synnerhet.

Exakt hur samtalsklimatet kommer utvecklas eller hur stor en eventuell backlash kan komma att bli återstår förstås att se. Jag hoppas att vi kan go high samtidigt som vi lämnar snowflake-fasonerna bakom oss.

 

För att avsluta på en positiv not vill jag lyfta två bra saker jag sett denna vecka:

Stadsmissionen och Tillsammans julkampanj som just nu pryder tunnelbanorna i Stockholm och som lyfter hemlösa kvinnors utsatthet.
Enkel, tydlig och väldigt bra!

Jag är lite biased här men vill också lyfta samarbetet mellan The Amazing Society och Barakat Ghebrehawariat. Kompetenta personer som själva tar action för att skapa den skillnad de vill se i samhället.

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

Jag har ställt fem frågor till Andreas Eliasson, medgrundare av influencer marketing-plattformen Beatly.

De flesta förknippar nog influencer marketing med mode, skönhet, livsstil och hälsa. Samtidigt pågår miljödebatten för fullt och en ung svensk frontade tidigare i år Time Magazine tack vare sitt arbete för klimatet. Kan dagens influencers komma att bli utbytta till förmån för influencers med en tydligare klimatprofil?
Samhällsdebatten bidrar till att medvetenheten ökar även hos influencers och vi ser en ökning av profiler som berättar om sina ändrade kost- och resvanor. Så länge klimatfrågan är något som fortsätter stå högt på agendan tror jag att vi kommer att få se fler renodlade klimat-influencers.

Märker du en efterfrågan från kunder vad gäller att samarbeta med influencers som har en tydlig medvetenhet kring miljöfrågor?
Ja. Allt fler företag gör interna satsningar gällande hållbara och miljövänliga produkter eller tjänster. Självklart blir det viktigt för dessa företag att synas med relevanta influencers som också tar miljöfrågan på allvar.

Finns det något annat, kopplat till influerar marketing, som utmärker år 2019 hittills?
Initiativet som togs av Aningslösa influencers och som handlar om att granska influerares klimatpåverkan. Att deras konto lyckats växa så snabbt talar väldigt tydligt för vilken påverkan influencers faktiskt har i det konsumtionssamhälle vi lever i.

Vilken influencer är du mest imponerad av för tillfället?
Maisie Williams som spelar Arya Stark i Game Of Thrones.
Hon är en cool person som, inför en ung följarskara, tar upp en sådan viktig sak som att livet som känd skådespelare inte alltid är så glamouröst som många unga människor säkert tror.

Vilket samarbete (influencer och företag) önskar du se i framtiden?
Ett långsiktigt samarbete i form av en videoserie mellan @dean.schneider och National Geopraphic. Dean är enormt karismatisk, positiv och härlig att lyssna på så jag hade gärna velat se vad dessa två varumärken kan skapa tillsammans.  

natalie.e.eriksson@gmail.com 

Dela blogginlägget:

Publicerad 23 april 2019

Spelreklamens vara eller icke vara

Få har nog missat att ämnet spelreklam är något som rör upp många känslor och åsikter; i kommunikationsbranchen men också från politiskt håll.
Det finns byråer som offentligt gått ut och tagit ställning mot spelbolag
och civilminister Ardalan Shekarabi har flertalet gånger påpekat att det stora trycket av spelreklam inte kan fortskrida. Den svenska regeringen arbetar på en plan gällande regelskärpningar och andra länder runt om i Europa har redan valt att ta i med hårdhandskarna; inte minst Italien där ett totalförbud mot spelreklam gäller.

Idag har SVT-programmet Edit säsongpremiär. I det första avsnittet möter vi internet-komikern Carl Déman som berättar om de demoner han kämpat, och fortfarande kämpar med, till följd av sitt spelmissbruk.
Det är sorgligt att se vad ett missbruk kan göra med en människa och det blir extra mörkt när Carl, i programmet, konstaterar att spelandet höll på att kosta honom livet.

Jag tycker att ett eventuellt förbud bör vila på en ordentlig grund och att frågan är mer komplex för att jag ska plocka enkla poänger genom snabba lösningar.  Även om vi befinner oss i en tid som ofta tycks applådera just enkla svar. Med det sagt så är det uppenbart att vi, kommunikationsbranschen, har ett stort ansvar. Jag tycker därför att SVTs program är 34 väl spenderade minuter för alla som jobbar med kommunikation. Vi vill ju alltid förstå våra målgrupper och vad som driver dessa. Det måste väl också gälla när drivkrafterna inte är av det vackra slaget.

natalie.e.eriksson@gmail.com 

Dela blogginlägget:

Nästan exakt ett år efter att Instagram Shopping lanserades i Sverige får vi nu se nästa steg i appens resa inom e-commerce. Märken så som Dior, Nike och Warby Parker är först ut med den nya funktionen som möjliggör in app check out. Detta är bara början, om man ska tro tidigare uttalanden, om att en helt egen shopping-app är på väg att lanseras.

 

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

Med mobilskal som fokusprodukt och sociala medier som framgångsrecept har det Norrköpingbaserade företaget iDeal of Sweden gjort en otrolig resa från 0 till 450 miljoner kronor i omsättning på fem år.  Jag har pratat med företagets Social media manager Nathalie Edström.

Ni har valt att satsa på kommunikation i sociala medier från start.Gör ni någon kommunikation som inte är digital?
Vi satsar i princip enbart på digital annonsering och har endast gjort någon enstaka radio- och tidningsreklam. Vi har arbetat med influencer marketing sedan jag började på företaget för snart tre år sedan, även om influencer marketing inte var ett begrepp på den tiden. 

Att arbeta med influencers var billigare för ett par år sedan än det är idag. Tänker ni annorlunda kring dessa samarbeten nu än vad ni gjorde tidigare?
Vi spenderar mer pengar på stora profiler idag än vad vi gjorde förr. Micro-influencers är dock ett av våra viktigaste segment för branding och content. Nyckeln till vår framgång har varit att öka, bredda och spendera mer inom denna typ av marknadsföring.

Vill du berätta om en framgångsfaktor och en motgång du haft i ditt arbete?
Vi är 20 personer i mitt team idag — något jag verkligen ser som en stor framgångsfaktor. Det har varit många motgångar längs vägen. Exempelvis vid tillfällen då vi satsat på nya marknader eller på profiler som sedan inte levererat. Jag ser alla motgångar som en lärdom; man måste våga testa för att lära sig.

Vilka andra svenska varumärken tycker du är duktiga digitalt?
Vi inspireras mycket av Daniel Wellington och NAKD.

Utifrån det jag sett så arbetar iDeal of Sweden främst varumärkesbyggande när det gäller organisk kommunikation i sociala medier och säljdrivande med köpta annonser. Stämmer det och vad är i så fall tanken med detta?
Alla våra aktiviteter är en kombination av varumärkesbyggande och sälj. Men absolut; vi har en mer personlig touch i det organiska innehållet och mer säljfokus i annonseringen.

Vad har du för tips till varumärken som vill bli bättre på kommunikation i sociala medier?
Att se till att det finns resurser som kan fokusera på just sociala medier. Samt att ha en tydlig målsättning och att våga testa sig fram.

Vilka spännande steg kommer ni att ta under 2019?
Många! Vi ska mer än dubbla vår omsättning vilket ställer höga krav på alla våra anställda. Mitt team ska bli 40 personer, vi ska expandera till nya marknader samt byta lokal och flytta in
i ”The House of iDeal” här i Norrköping.

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

Det skandinaviska klädmärket Carlings har nyligen lanserat världens första helt digitala klädkollektion. Kollektionen som går under namnet Neo-Ex består av kläder som endast går att använda online.
Det går alltså att köpa plagg från kollektionen via Carlings e-handel och köpet går till precis som vid ett vanligt online-köp. För att slutföra transaktionen behöver konsumenten dock ladda upp en bild på sig själv till klädkedjan som i sin tur återkommer med en modifierad version av bilden där konsumenten i fråga ser ut att ha det nyligen köpta plagget på sig. Denna bild kan sedan användas i exempelvis sociala medier och vi alla kan nu, tack vare Carlings, få nytt och fint innehåll till våra Instagram-flöden utan att kemikalier, textiler eller vatten går till spillo. Varje plagg kostar 100 till 300 kronor och intäkterna går till organisationen WaterAid.

Hej Kicki Persson, marknadschef på Carlings i Sverige. Hur fick ni idén till Neo-Ex?
Behovet för digitala kläder har funnits länge enligt oss. Instagram har förändrat modevärlden och är idag den absolut viktigaste plattformen för modeinspiration – det är här man delar med sig av sin personliga stil och sin kreativitet.
Carlings vill tänka långsiktigt och vi funderar hela tiden på hur vi som bolag kan minska vår klimatpåverkan. När vi, tillsammans med vår kreativa byrå VIRTUE NORDIC, kom på den här idén kändes det som ett naturligt steg att utforska.

Vad har ni för målgrupp?
Vår målgrupp är personer i åldern 18 till 25 år. Samtidigt så tänker vi på hur vi kan möta kommande generationers behov, något jag tycker att Neo-Ex lyckas med.

Är detta en kortare kampanj eller kommer vi att få se fler digitala kollektioner framöver?
Det är lite tidigt att svara på ännu men teknologi är ett stort fokusområde för oss. Vem vet vad vi gör härnäst?

Hur kom det sig att ni valde just WaterAid som samarbetspartner?
Vi har turen att leva där vi gör – kvaliteten på vattnet i Norden är bland det bästa på hela jorden. I de länder där den största delen av världens klädproduktion äger rum är läget dock något helt annat. Det kändes därför självklart för oss att välja WaterAid som samarbetspartner. Vi har även samarbetat med den artificiella influencern Perl www. Perl har hjälpt oss att kurera kollektionen.

Även om syftet med denna kollektion är att samla in pengar till WaterAid, snarare än att få människor att konsumera mer kläder, kan detta vara ett sätt för er att i framtiden testa ut vilka kläder som människor vill ha redan innan ni producerat plaggen?
Det är, som du säger, inte syftet med detta projekt men vi har absolut tänkt i de banorna för framtiden.

Läs mer om hur kollektionen fungerar här. 

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

Publicerad 4 november 2018

Pekan Resist

Ben&Jerrys senaste nyhet är den limiterade glassorten Pecan Resist.
Glassen stöttar fyra initiativ/organisationer (Women´s March, Honor The Earth, Color of Change,  Neta) och under glasslocket syns ett budskap om att vi tillsammans kan bygga en rättvis och inkluderande morgondag.
Det amerikanska glassvarumärket har en historia av att ta ställning
i politiska frågor och jag gissar på att detta inte är den sista kängan
de kastar mot Trump-administrationen.

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:


Jonna Bergh, chefredaktör och medgrundare STYLEBY.
Foto: Nielsen Omvik/STYLEBY. 

I veckan stod det klart att det italienska modehuset Versace köps upp av den amerikanska designern Michael Kors och hans holdingbolag.
Michael Kors, som varit domare i amerikanska tv-programmet Project Runway, har under de senaste åren skickligt byggt upp en stark följarbas av millennials som mer än gärna Instagrammar bilder på väskor och plånböcker med den kännetecknande MK-loggan i fokus. Företaget har butiker på fashionabla adresser runt om i världen men arbetar samtidigt med just ungt mode och en prislapp som inte sällan är lägre eller i nivå med flertalet svenska designmärken. Versace å andra sidan – ett familjeägt lyximperium grundat av ikonen Givanni Versace. Sedan Givanni mördades utanför sitt hem i Florida 1997 har hans syster Donatella styrt skutan i rollen som kreativ chef.

Reaktionerna på uppköpet är många. För vad händer egentligen med ett legendariskt varumärke när ägandet byter hand? Jag har pratat med Jonna Bergh, medgrundare och chefredaktör av magasinet STYLEBY.


Vad kommer uppköpet att innebära för Versaces varumärke på sikt?
I bästa fall kommer de att nå ut bättre, öka sin lönsamhet och eventuellt kunna hålla sig än mer relevanta även under perioder då deras design inte är högaktuell. Just nu är Versaces estetik på tapeten men under vissa säsonger så präglas modet av exempelvis minimalism, vilket är långt ifrån den design som Versace skapar.
I sämsta fall innebär uppköpet att varumärket utarmas på sikt. 

Många anrika modehus har ett starkt varumärke men en sämre förmåga att öka sin lönsamhet och att nå ut till nya, yngre målgrupper. Något som företaget Michael Kors är otroligt duktiga på. Är detta anledningen till denna affär?
Ja, det tror jag. Dessutom så börjar Donatella Versace bli till åren och vill kanske inte jobba så mycket längre till. Hennes dotter, tillika företagets majoritetägare, Allegra Versace verkar inte ha sin mors brinnande intresse för att arbeta operativt i företaget.  Alla dessa faktorer vägdes säkert in i beslutet.

Vad har varumärket Michael Kors att vinna på detta?
Med förvärvet av Jimmy Choo i fjol så ser vi Michael Kors vilja att bli en stor spelare – även om de inte är på samma nivå som giganterna Kering (med b.la. Gucci och Yves Saint Laurent i portföljen) eller LVHM (b.la. Louis Vuitton, Christian Dior, Moët & Chandon) så måste de ju börja någonstans. Och jag tycker mig se en röd tråd i förvärven; glamour! Det är väldigt mycket ”Upper West Side” och ”riviera-känsla” på hela Michael Kors-portföljen. Det är kul tycker jag. 

Är detta början på en större trend inom modebranschen; att renommerade modehus köps upp av nyare, starka aktörer med en yngre kundkrets?
Jag tror snarare att konglomeraten växer sig starkare och att nya konglomerat vill växa fram. Samarbete är nyckeln för framgång numer. Det möjliggör för företag att slimma sina organisationer och att bli starkare i förhandlingar.

 

 

natalie.e.eriksson@gmail.com 

Dela blogginlägget:


Klara Petersson, kommunikatör och medgrundare Open Act. 

Berätta om Open act. Vilka är ni och vad gör ni?
Open Act är ett partipolitiskt oberoende nätverk bestående av individer inom kommunikationsbranschen som vill främja ett mer inkluderande Sverige. Nätverket grundades i samband med att retoriken hårdnade bland partierna under åren 2017/2018. Vi genomför och visualiserar analyser kopplat till partiledares retorik och hur de beskriver olika grupper i samhället.

Varför behövs den här typen av initiativ?
Det politiska samtalet påverkar det allmänna samtalet. Det påverkar hur vi pratar på privata middagar, i lunchrummet och i möten med andra.  Partiledarnas negativa beskrivningar av utlandsfödda i samband med Brexit och det amerikanska valet gjorde att antalet hatbrott ökade i både USA och Storbritannien post-election. Vi bär ett gemensamt ansvar att inte låta detta hända i Sverige. 

Är det en svår balansgång när det gäller att lyfta faktiska utmaningar kopplade till, exempelvis, migration utan att för den sakens skull ställa utsatta grupper mot varandra?
Absolut. Men det är inte omöjligt.  Det är självklart att våra politiker måste kunna framföra problemställningar, men ord används alldeles för slentrianmässigt och en alltför onyanserad och oreflekterad verklighetsbild av ytterligheter byggs upp. Detta kombinerat med lågt fokus på vision och bemötande av den oro som finns hos vissa människor bidrar till att öka klyftorna i samhället.


Ni lanserade nyligen Radio Rosenbad — en granskande kampanj där ni i ljudformat summerar hur svenska politiker, i Agendasända partidebatter mellan år 2010 och 2018, talar om invandrare.  Hur skulle du beskriva resultatet av den här granskningen?
Radio Rosenbad bygger på vår framinganalys där vi gått igenom Agendasända partiledardebatter från åren 2010 till 2018.  Analysen visar hur partiledares samtal kring invandring och migration har förändrats över de senaste tio åren och hur de i allt större utsträckning använder negativa ordval framför positiva ordval när de beskriver denna grupp.

Kan du ge exempel på ord, uttryck eller andra mönster kring hur politiker pratar om olika invandrargrupper?
Fram till år 2015 pratades det om invandrare i positiva ordalag. Man pratade om att utrikesfödda bidrar till den svenska välfärden och bygger Sverige genom arbete, jobb och kompetens. Utan denna grupp hade inte landet kunnat utvecklas så som det gjort. 

 Runt år 2016 och framåt har inramningen ändrat karaktär och nu pratas det om att invandrare, asylsökande och även ensamkommande  splittrar de svenska värderingarna, bidrar till ökad brottslighet, ökade sexualbrott samt att välfärden håller på att kollapsa. Detta blir framförallt tydligt i debatten under våren 2018 där gruppen invandrare tydligt kopplas till de flesta problem som finns inom välfärden, så som sjukvård, skola, arbetsmarknad och rättssystemet.  Exakta citat från de olika partiledarna går att höra på http://radio.openact.se

Pratar politiker, vad du vet, om andra samhällsgrupper på samma sätt? Varför/varför inte?
Vi har i vår framinganalys valt att fokusera på invandrare, utrikesfödda och flyktingar.

Vad kan vi, som privatpersoner och kommunikatörer, göra för att bidra till en saklig och öppen debatt?
Vi behöver vara medvetna om förskjutningen som skett, synliggöra detta, driva opinion och ställa krav på att våra politiker tar ansvar för hur de talar. Och självklart att vi, både i våra roller som kommunikatörer och privatpersoner, lever som vi lär.

 

natalie.e.eriksson@gmail.com 

Dela blogginlägget:

Publicerad 6 september 2018

Just do it


Colin Kaepernick, 30 år. Den tidigare idrottsstjärnan som fått lägga karriären på hyllan efter att han börjat protestera (genom att knäböja när nationalsången sjungs inför fotbollsmatcher) och engagera sig till förmån för svarta människors rättigheter i USA. 

När jag startade den här bloggen kändes det viktigt för mig att aldrig okritiskt skriva om kommunikation baserat på vad ”resten av branschen tycker”. Det finns, enligt mig, helt enkelt för mycket texter, kanske främst i sociala medier, skrivna för att få just medhåll från de redan frälsta. Med det sagt; jag tycker att Nikes senaste kampanj är det största som hänt i reklamväg på väldigt länge. Om du helt missat vad det gäller kan du läsa mer exempelvis här och här.

Det tåls att poängteras hur otroligt infekterad den här frågan är i USA. Black lives matter har stött på stort motstånd och det finns undersökningar som visar att majoriteten av alla amerikaner tycker att det inte under några omständigheter finns en ursäkt till att inte stå upp när den amerikanska nationalsången sjungs. En arg president, Nike-skor som bränns och strumpor som klipps sönder är bara en liten del av den vrede som nu väller fram.

Samtidigt så tror jag på Nike och jag tror (och hoppas) att deras lojalitet kommer att löna sig. Sportmärket har i med- och motgång sponsrat Colin Kaepernick oavbrutet sedan år 2011 och allt fler framstående idrottspersonligheter visar öppet (både organiskt och koordinerat, får jag gissa) sitt stöd för team Nike/Kaepernick i sociala medier.

Jag tycker att Nike gör allting rätt när de sätter Kaepernick i ett större sammanhang som i detta fall är jubiliéekampanjen av varumärkets slogan Just do it och den tillhörande kampanjfilmen Dream crazy.  Kampanjen frontas inte bara av denna omtalade amerikanska fotbollsspelare utan också av andra stjärnatleter så som Serena Williams; tjejen från Compton som blev världens bästa tennisspelare och basketlegenden LeBron James; som med tre NBA-vinster i ryggen nu är i full gång med att driva en skola för utsatta barn i sin hemstad Akron, Ohio. Kampanjfilmen är pampig, den amerikanska drömmen är levande och Nike fortsätter att inspirera morgondagens idrottsstjärnor.
De blå-vit-röda värdeorden handlar om frihet och mod och jag tycker att Kaepernick i flera år har visat prov på bägge delar.
Just do it. 

 

natalie.e.eriksson@gmail.com 

Dela blogginlägget:

Publicerad 13 augusti 2018

Svenskarna och internet – valspecial

Internetstiftelsen har publicerat rapporten Svenskarna och internet – valspecial. Här nedan kan ni spana in deras  egen sammanfattning i text tillsammans med siffror från rapporten. 👇🏾

Inför riksdagsvalet 2018 kommer många fler än tidigare att vända sig till internet för politisk information. Vid det förra riksdagsvalet, 2014, tog inte ens hälften av svenskarna del av politisk information på internet. Nu gör en stor majoritet det. Därför tillåter vi oss att påstå att det första riktiga internetvalet är här. Trenden är särskilt tydlig hos förstagångsväljarna, som även värderar webbsidor som en av de viktigaste informationskällorna inför valet.

51% av de tillfrågade vill ha möjligheten att rösta online i stället för att besöka en vallokal.

42% tror att de kommer att göra ett valtest inför valet. Siffran är högre bland förstahandsväljare.

17% tar del av politiska diskussioner med personer de inte delar politisk åsikt med.

48% är emot att människor ska få uttrycka extrema åsikter på nätet jämfört med 24% som är för.

22% av internetanvändarna har sökt upp politiker på internet.

Hela rapporten hittar du här. 

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:


Foto: Andreas Elgstrand


Hej David. Hur skulle du beskriva dig själv för någon som inte känner dig?

I Sverige identifierar vi oss mycket med våra jobb så vi börjar där; jag är tidigare VD på DDB (nu NORD DDB). Jag var VD där i fem år och har dessförinnan en bakgrund som planner och strateg. Jag är numer Chief Marketing Officer på betaltjänstföretaget Klarna och ansvarar för allting som rör design, PR, kommunikation och varumärke.

Jag är ganska lätt att ha att göra med.. Tror jag. Jag är otålig, energisk och krävande att arbeta med och hoppas att det är på ett positivt sätt. Jag är allergisk mot medelmåttighet.

Du har onekligen gjort en spännande karriärresa. Berätta om det!
Det är med karriären som det är med kärlek; när man minst letar efter drömjobbet så dyker det upp. Jag sökte varken VD-jobbet på DDB eller jobbet som CMO på Klarna utan har snarare satsat på att utmana mig själv, att ha roligt och att alltid leverera. VD-rollen var dessutom något jag inte alls var intresserad av när jag först fick erbjudandet. Jag tror att det är få personer som inser hur mycket en VD-roll faktiskt kräver. Det är en speciell och underskattad position.

Varför föll valet på reklambranschen från första början?
Jag hade Michael Dahlén som mentor när jag pluggade på Handels. Jag trivdes bra med honom och jag tror att han trivdes bra med mig också. Jag var intresserad av psykologi, köpbeteende och hjärnan så Michael föreslog att jag skulle satsa på en väg inom marknadsföring och kommunikation. Mitt första jobb var som sommarjobbare på Carats analysavdelning.

Har du fått fler goda råd från Dahlén?
Förståelsen för hur viktigt det är med kreativitet och att ha en x-faktor är något jag lärt mig från Micke. När du sitter med idéarbete är det ganska troligt att den första idé du kommer på redan har tänkts av en miljon andra människor. Det gäller att alltid pusha sig själv till att komma på idé två, tre eller fyra för att hitta en ny och spännande vinkel.
Hur kom du i kontakt med Klarna och vad har hänt sedan dess?
Klarna hade DDB som byrå och jag var med och gjorde omvandlingen av varumärket; från att ha varit ganska blått, teknikorienterat och tråkigt till att bli ett kundorienterat varumärke. Det var under den här tiden vi gjorde smooth-strategin. Efter att DDB och Klarna hade jobbat tillsammans i ett och ett halvt år så frågade Klarnas VD Sebastian Siemiatkowski om jag ville komma över och jobba hos dom. Och timingen var bra; jag hade varit på byrån i sju år, min fru var höggravid och jag visste att jag ville ta mig an något nytt efter att vi fått vårt första barn.

Jag har rekryterat säkert 50 personer till Klarna de senaste åren och är stolt över det team vi är idag. Vi har lyckats attrahera riktigt tunga namn varav flera är personer som jag vet att till och med Sveriges bästa byråer hade haft svårt att locka till sig. Klarna vill kombinera typiskt svenska värderingar, exempelvis laget före jaget, med en internationell vi ska ta över världen-mentalitet. Jag vill bara arbeta med team players som har skyhöga ambitioner.

Klarna har verkligen lyckats med att förbättra både sin produkt och sitt varumärke. Berätta.
Produkten är mer kundvänlig nu än förr. Interaktionen är helt annorlunda och kommunikationen är ett resultat av produkten. Sebastian är jäkligt visionär och han hade tidigt klart för sig att Klarna ska bli konsumenternas favoritval. 

Jag har börjat använda ordet “smooth” som en konsekvens av att ha sett er kommunikation så mycket. Vad har ni fått för respons?
Vi har fått fin respons överlag, särskilt från människor som tycker att det äntligen händer någonting i den här stela branschen. Denna industri behöver ruskas om och jag tycker att vi leder den utvecklingen.

Vad har Klarna för planer framåt?
Våra höga mål kräver mycket personal; vi behöver anställa 1000 personer under de kommande åren och det krävs kreativitet för att lyckas hålla nivån på dessa rekryteringar. Är det något jag tagit med mig från tiden på DDB så är det folk jobbar himla bra i team och vi tänker därför kortsluta hela systemet och ta emot jobbansökningar från personer som söker med en befintlig team-konstellation. Vi har fått in rätt många team-ansökningar redan!
Ingen vet vad som händer i framtiden och vi måste jobba med 100 olika initiativ samtidigt. Det som fungerar satsar vi mer på och det som inte lirar stängs ned. Oavsett vad som händer så ska vi skapa den bästa kundupplevelsen för personer som handlar. Vi har också sikte på fler produkter, fler tjänster och fler marknader. Jag tror att vi om ett par år är ett bolag som svenskar är stolta över.

Ni är väl redan på god väg? Spotify har ju uppnått detta och det kanske tar ett par år innan er produkt är en självklar stolthet ute i stugorna men jag tror att den här stoltheten redan finns i kretsar av personer som har koll på svensk fintech.
Kanske det.

Hur resonerar du som chef kring Metoo och frågor som rör jämställdhet?
Det här frågan har varit viktig för oss sedan länge och fortsätter att vara det framåt. Tech- branschen är verkligen inte jämställd och vi har svårt att attrahera kvinnor, tyvärr. Det är ett pågående arbete. 

Vad gör du resten av sommaren?
Jag ska bli pappa igen i augusti!

 

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

Publicerad 10 juli 2018

Ny funktion på Instagram stories

Instagram fortsätter att (genom stories) pusha ut den frågefunktion som tidigare varit i beta-test. Ett bra komplement till shoppable tags som lanserades i Sverige tidigare i år. Du kan läsa mer om den nya funktionen här. 

 

natalie.e.eriksson@gmail.com 

Dela blogginlägget:

Socialdemokraterna
+ S är det parti med flest olika annonser rullande. Partiet arbetar med tydliga budskap och kommunicerar konkreta lösningar på samhällsproblem.
De varvar även nationella och regionala frågor.

– Den enda video jag kan se är en video utan ljud. Det är fortfarande många som ser videos utan ljud på Facebook (till skillnad från exempelvis Instagram stories där många väljer att se videos med ljud på) men nu är det valår och jag tycker att partierna bör kosta på sig att maxa sina videos för att nå ut med sitt budskap. Partiets tydlighet är bra och proffsigt men borde egentlig anses vara en hygienfaktor. Med den historia partiet har vore det intressant att lyfta vad de gjort historiskt för att sedan,  även med stora penseldrag, prata om vad de kommer att göra framåt. Kristdemokraterna
+ Partiet har gjort en annons av Busch Thors tal till nationen vilket är smart givet att partiet nu klamrar sig fast vid riksdagsgränsen och därmed behöver nå en målgrupp som inte nödvändigtvis tittar på SVT.  KD har även en annan videoannons igång och jag trodde först att de skapat den i fel format (se skärmdump nedan). Tji fick jag. De svarta kanterna på sidan är inte ett tecken på fel videoformat utan bara ett trick för att få fram budskapet i videon. Bilden zoomas ut efter ett par sekunder och tar därmed upp hela skärmen. De levererar en bra film på föredömliga 15 sekunder.

– Dock!  Jag nämnde ovan att vi inte kan räkna med att målgruppen ser video utan ljud. KDs video består av endast prat och videon är inte textad vilket riskerar stort bortfall av tittare. Gör om gör rätt.Sverigedemokraterna
+ Sverigedemokraternas kommunikation sticker ut med sin avskalade layout. En av annonserna innehåller en lättsamt kaxig ton vilket jag tror går hem hos målgruppen.

Hade det varit vilket annat parti som helst hade jag önskat en uppgradering av det grafiska manéret men det är troligt att detta är en tydlig strategi från partiet.

De blandar statistik med påståenden med oklara källor. Även; mycket arga killar i kommentarsfälten.Miljöpartiet
+ Partiet varvar nationella och globala frågor.

 Med ett sargat förtroende i ryggen skulle de behöva lyfta hårda fakta kring vad de uträttat den senaste mandatperioden. Ingenting i kommunikationen är heller överraskande. Det är naturvyer, barn och Ulf Lundells öppna landskap. Hade detta varit en vanlig varumärkesbyggande kampanj hade jag köpt detta. Men valet närmar sig och mer konkret kommunikation skulle göra partiet gott. 


Antal följare på respektive partis Facebook-sida
Socialdemokraterna: 155 416
Kristdemokraterna: 20 422
Sverigedemokraterna: 204 384 (flest av alla riksdagspartierna)
Miljöpartiet: 63 753

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

Här kommer min helt och hållet subjektiva bedömning av de politiska sociala medie-annonser som Sveriges riksdagspartier vill att du ska se och påverkas av innan den 9 september. Varsågoda!

Brasklapp: Facebook är den plattform som är mest transparent med sin marknadsföring och jag har sett över samtliga Facebook-annonser som går att ta del av från de olika partierna. Det som inte är synligt för utomstående, och som jag därför inte kunnat granska, är när en Facebook-sida kör olika versioner av en annons. 

Moderaterna 
Om det suttit en klipsk varumärkeskonsult för att formulera vilka kärnvärden Ulf Kristersson bör framhäva för sitt personliga varumärke så slår jag vad om att ”trygghet” är en av egenskaperna. Det är ord och inga visor när Kristersson fortsätter att hålla Moderaterna mer åt höger och det ska bli intressant att se hur partiet går hem hos exempelvis första- och andragångsväljare. 

+  Moderaternas pågående annonser i sociala medier består av tydliga och koncisa budskap med fokus på vallöften. De har även signerat sina svar (i kommentarsfältet) med namn vilket ger ett mer personligt intryck; en väldigt liten detalj absolut, men en fin sådan nu när partiet kör fullt fokus på lag och ordning. Moderaterna får även ett extra plus i kanten för sin rörliga Facebook-header. Generellt sett så hänger vi (vi = vi Facebook-användare) inte runt speciellt mycket på organisationer eller privatpersoners Facebook-sidor givet att flödet är the place to be. Nu under valåret ser jag dock framför mig att de olika partiernas Facebook-sidor får se ett rejält uppsving i besökarantal.

Moderaterna är in it to win it och jag hoppas att partiet också annonserar på en mängd andra språk än svenska för att nå ut så brett som möjligt. 

–  Moderaterna har ett starkt förtroende i ekonomiska frågor och jag hade gärna sett fler annonser med fokus på just Sveriges ekonomi. 

Vänsterpartiet
+  Vänsterpartiet är on a roll och ”man kan lita på var man har vänstern”, som Jonas Sjöstedt konstaterade i sitt tal i Almedalen. Just detta stämmer också bra för partiets kommunikation. Vänsterpartiet kommunicerar direkt till sin kärnmålgrupp, till skillnad från de flesta andra partier som skjuter vitt och brett i sina försök att nå mittenväljarna. Vad vi kan se hittills så ger partiets kompromisslösa inställning effekt i opinionssiffrorna. 

 Vänsterpartiet pratar en hel del om sina rättvisemiljarder i den digitala kommunikationen. Detta är en satsning om 22 miljarder kronor som under en period på tio år kommer att delas ut till socioekonomisk svaga regioner i Sverige. Det hade varit intressant att se riktiga personer lyftas fram i denna kommunikation. För övrigt: jag hade valt att stryka ”rättvise” ur namnet och i stället satsa på något mer konkret som syftar till en plan framåt snarare än historiska orättvisor. Men åter igen; partiet har fullt fokus på kärnväljarna. 

Liberalerna
+ I sin sociala medie-kommunikation konkretiserar partiet sin vision, de arbetar med mycket rörligt och ställer Jan Björklund i fokus. Bra med ett så starkt ledarskapsfokus för ett land som haft en..  mindre stark ledare den senaste mandatperioden. Partiet har också tagit fram en film med Barbro Westerholm som jag tror kommer gå rätt in i målgruppen.

  Samtliga annonser innehåller himla mycket text, vilket inte alls behöver vara dåligt (även om det absolut inte följer något skolboksexempel).Jag hoppas att partiet varvar denna långläsning med ett mer lättsmält innehåll.


Centerpartiet
+ Centerpartiets ledare har haft som tradition att att äntra Almedalsscenen från publiken (alltså i motsats till att kliva upp på scenen från sidan eller från någon bakdörr). Detta för att symbolisera att deras ledare är en person av folket.  Smart symbolik, tycker jag. Centern har också gjort sin sociala medie-marknadsföring by the book med tydliga budskap samt textning och musik i sina videos.  De riktar dessutom annonser mot utlandssvenskar och varje sådan annons är anpassad till respektive land. 

? Det vore intressant att se hur avancerad deras medieköpsstrategi är och hur de anpassar sin kommunikation till olika målgrupper; exempelvis baserat på ålder, kommun eller hjärtefrågor. 

– Just nu kan jag inte se en enda annons som lyfter partiets ledare. Annie Lööf som lyckas med att både vara folklig och samtidigt peka med hela handen och som dessutom byggt upp (nåja, någon har byggt upp) en egen stark närvaro i sociala medier. Varför syns hon inte mer i annonseringen?Antal följare på respektive partis Facebook-sida
Moderaterna: 
97 778
Vänsterpartiet: 94 579
Liberalerna: 27 301
Centerpartiet:  50 866

 

natalie.e.eriksson@gmail.com

 

 

 

Dela blogginlägget:

Publicerad 25 juni 2018

Netflix and representation

Min darling Caleb McLaughlin (Stranger things) teamar upp med andra eminenta skådespelare för att påminna oss om varför representation är viktigt. Well done Netflix!

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

Publicerad 21 juni 2018

Instagram TV

Nu har Instagram lanserat IGTV.  Detta samma vecka som appen rapporterar en miljard månatliga användare. Så här beskriver Sheryl Sandberg TV-nyheten;

Om du älskar att titta på längre videoformat skapat av dina favoritkreatörer (slime-tutorials, någon?), då kommer du att älska IGTV – en ny app och plattform hos @instagram där du kan se och ladda upp längre, vertikala videos. Tack till alla som dagligen inspirerar oss på Instagram, vilket nu är ett otroligt community bestående av en miljard personer. 

 

Den första videon som dök upp i min IGTV; Victoria ”Posh Spice” Beckham som pratar om Reebok och 90-talet. 

Trevlig midsommar hörrni!

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

I veckan var det dags för Facebooks årliga utvecklarkonferens. Det bjöds på tips kring dating, resonemang kring säkerhet och en glimt av framtiden. Jag och min kollega Robin höll, på vår kära byrås vägnar, ett F8-seminarium morgonen efter konferensen men för alla som missade detta så kommer här en recap. Varsågoda!

1. Säkerhet
Zuckerberg motade bort elefanten i rummet genom att inleda presentationen med prat om säkerhet och de skandaler som skakat Facebook de senaste månaderna. I jeans och t-shirt mötte han publiken för att demonstrera en ny videofunktion genom att använda en video av sig själv i senaten. Säkerhetsaspekten fick ta stor plats på konferensen och det märks att Facebook har växt upp sedan dagarna på Harvard. Det gamla mottot ”Move fast and break things” står inte längre i centrum för hur bolaget vill uppfattas.

2. Socialt ansvarstagande
En nyhet som exemplifierar det samhällsansvar som Facebook tar är utvecklingen av funktionen ”safety check”. När terrorn lamslog Stockholm i april 2017 användes denna funktion frekvent och samma sak har vi sett vid flertalet terrordåd och naturkatastrofer runt om i världen.
Facebook har sedan en tid tillbaka utvecklat denna funktion genom samarbeten med välgörenhetsorganisationer och leverantörer av medicinsk försörjning. Nu finns det även en hub där medicinsk personal, med hjälp av Facebook, kan koppla samman människor som vill donera blod med områden där människor är i akut behov av en bloddonation.

3. Dating
”Let´s talk about dating!” Det är inte otippat att Facebook ger sin in på denna arena givet deras mission (to connect the world) men jag hade faktiskt inte sett det komma. Dating-apparna får sig alltså en rejäl konkurrent när Facebook nu lanserar en dating-tjänst integrerat i Facebook-appen. Smart drag! Match group (som äger bolag så som Tinder och Match.com) såg sin aktie sjunka efter beskedet om den nya konkurrenten.

4. Stories
Stories är en personlig favorit och det går inte att förneka vilket engagemang som skapas här. En intressant siffra som förvisso inte är en nyhet men som kan var kul att känna till är att över 60% av de visningar som görs på stories sker med ljud på. Bra att tänka på vid annonsering alltså.

5. Nyheter gällande Facebook, Instagram, WhatsApp och VR
Facebook: Det var givetvis mycket nyheter kring Facebook-appen under konferensen. Bland annat kommer det snart att finnas en funktion för att rösta upp och ned kommentarer i nyhetsflödet. Det kommer även att göras fler satsningar på grupper, bottar, AR och granskning av innehåll.

Instagram: Facebook kommer att integrera fler tredjepartsappar i Instagram vilket de visade med Spotify som exempel. Snart kommer vi användare att kunna länka till Spotify-låtar i våra stories. Detta för att våra vänner/följare enkelt ska kunna klicka och lyssna på samma musik som vi. Det kommer även att lanseras en videochatt på Instagram, det görs en ännu större satsning på AR-filter och Explore-flödet kommer att bli mer skräddarsytt för varje användare.

WhatsApp:
Det här är inte min favoritapp (av ingen särskild anledning mer än att jag hellre kommunicerar på messenger) men WhatsApp är väldigt starka globalt och snart kommer det att rullas ut än fler funktioner anpassade för företag. Detta är verkligen något att hålla ögonen på för alla bolag som verkar på en global marknad.

VR:
Jag älskar när företagsledare pratar långsiktiga och storslagna idéer och Facebooks engagemang kring VR får mig att önska att vi hade svenska politiker/ledare med samma entusiasm för framtiden. VR har inte slagit riktigt stort ännu men det märks att Facebook har enorma visioner och det kommer definitivt öppna upp för än fler spännande annonsmöjligheter över tid och, inte minst, förändra hur vi kommunicerar med varandra. Vi är inte där helt ännu men genom att tillgängliggöra teknik ger Zuckerberg oss alla en skjuts på vägen. Facebook-ägda Oculus lanserar nu VR-glasögonen Oculus Go (en light-variant av Oculus Pro). Oculus Go gör VR tillgängligt för den stora massan och produkten lanserar i USA denna vecka. I sommar kommer även Sverige att få testa på denna nya VR-upplevelse. Facebook passade för övrigt på att göra en Oprah Winfrey och gav bort ett par Oculus till alla som satt i publiken på F8.

 

natalie.e.eriksson@gmail.com 

Dela blogginlägget:

Nu är det dags! Funktionen som gjort succé i USA lanseras nu i Sverige.
Du kan läsa mer om själva funktionen i mitt tidigare blogginlägg här samt om den svenska lanseringen här.

 

natalie.e.eriksson@gmail.com

 

Dela blogginlägget:

Publicerad 21 mars 2018

Möt Christina Knight


Foto: Elisabeth Daly

Hon behöver kanske inte någon vidare introduktion och alla som har slagit in namnet ”Christina Knight” i Resumés sökfunktion vet att det ger 124 träffar.

Det finns en hel del artiklar och intervjuer om dig. Hur skulle du välja att beskriva dig själv?
Jag är en halvsvensk/halvbrittisk kreatör som har vetat ända sedan barnsben att det skrivna ordet är min uttrycksform. En del människor dansar, andra målar och jag skriver. Att skriva är som att andas för mig. Jag har en BA i film – och litteraturhistoria. Mina söner frågar ibland vad jag har för användning av att kunna min Hemingway och Steinbeck men jag tycker ofta att de mest intressanta reklampersonligheterna är allmänbildade människor som är nyfikna och intresserade av mer än bara reklam. All kompetens är värdefull för den som jobbar med kommunikation och jag har personligen lärt mig mycket om människors natur och drivkrafter genom litteraturen.

Berätta om ditt första jobb i reklambranschen.
Efter universitetsstudier i England och USA utbildade jag mig till copywriter på Berghs och gjorde under studietiden praktik på Hall & Cederquist. Det skulle också komma att bli min första arbetsplats efter examen. Jag hade förmånen att kliva in i branschen mitt under svensk reklams guldera. Det var en fantastisk start på karriären trots att jag var den första och enda kvinnliga kreatören på byrån; en ganska märklig upplevelse. Hall & Cederquist var en fantastisk plantskola med många inspirerande legender, inte minst Janne Cederquist själv. Jag hyser även en stor respekt för Lars Hall och hans kompetens. Hall & Cederquist är dessutom byrån där jag träffade Helena Sundelin (nu From) och det var henne jag senare valde att starta byrå med.

Hur länge jobbade du på Hall & Cederquist innan du och Helena startade eget?
Jag jobbade där i fem år. Därefter var det viktigt för Helena och mig att skapa en livsstil som kunde fungera med barn och familj. Vi ville skapa något eget utifrån våra erfarenheter och vår värdegrund. Vi drev Knight & Day framgångsrikt under hela 90-talet trots att vi startade byrån mitt i lågkonjunkturen. Vi jobbade med kunder så som Arla och IKEA och jag upplevde att många köpare var trötta på de stora byråjättarna vid denna tidpunkt. Vi slutade när byrån var på topp och jag kände i samma veva att jag, som var VD för byrån, hade kommit för långt ifrån skrivandet. Att driva en byrå var dock en enormt värdefull erfarenhet som jag tror skulle gagna många anställda i branschen att ha med sig i bagaget; att förstå utmaningarna med att driva en byrå.

Hur tycker du att reklam och reklambranschen har förändrats sedan du startade?
Jag kan uppleva att kreativiteten fick ta en större och än mer viktig plats i branschen när jag började. Det var nästan så att vi som kreatörer fick fria händer från kunderna och att det var lite högtidligt att få kreativa idéer presenterat för sig. Det fanns många byråer som gjorde otroligt fina arbeten med hög kreativitet. Det är klart att vi var strategiska förut också men jag upplever att kreativiteten tog mer plats förut. Idag har branschen blivit en mer naturlig del av näringslivet, vilket jag visserligen tycker är en sund utveckling. Idag är det större konkurrens, allting går snabbare och marknadschefer har det nog tuffare idag än tidigare. Det är något vi som konsulter måste vara förstående inför. Samtidigt så finns det en högre prismedvetenhet idag, något som inte alltid är positivt. Det skruvas åt i budgetar även om beställaren fortfarande förväntar sig underverk. Sedan har självklart den digitala revolutionen förändrat hela spelplanen. Det är superintressant och spännande! Hur människor kommunicerar med varandra och hur vi är medskapare i kommunikationsflödet. För att förklara vilken skillnad det är så kan jag tala om att jag arbetade på skrivmaskin när jag först började som copywriter, även om datorerna kom ganska snabbt därefter. Jag hade en IBM Elektrisk skrivmaskin. Research gjordes på telefon och biblioteket.

Berätta om när datorerna konkurrerade ut skrivmaskinerna. Hur mottogs det av dina kollegor?
Haha! Det kom en slipad konsult till Hall & Cederquist i syfte att lära oss att använda en dator och alla anställda fick en varsin PC. Det tog en vecka innan Lars Hall fick spel. PC byttes mot Mac.

Somliga byråer gör allt för att kamma hem reklampriser medan andra tycker att fenomenet är överskattat. Hur resonera du, som dessutom sitter i juryn för Guldägget?
Jag är nog mindre besatt av att tävla och vinna än många andra i branschen, mina belöningar har snarare kommit främst i resultat för kund och kundens affär vilket är en vinst i sig. Samma stolthet känner jag inför starka kundrelationer som byggs över tid och team som har roligt när de arbetar tillsammans. Men det är självklart kul att vinna tillsammans med ett team och en kund. Det kan ju vara belöningen på en jättelång resa där byrå och kund har kämpat tillsammans för att nå ett komplext mål.

Finns det verkligen färre seniora kvinnor än män som jobbar med reklam i Sverige?
Jag har inte undersökt detta närmre men det är den uppfattning jag har, vårt samhälle är väldigt åldersfixerat. Vår bransch tycker om nya, yngre förmågor och det är bra och klokt. Vi behöver juniora personer! Men vi behöver också senioritet och erfarenhet. Reklambranschen består till större delen av vit medel – och överklass. Det är också väldigt storstadsfokuserat. Det finns fina intiativ så som Stockholm Open men jag tror ändå att branschen skulle behöva vara mer välkomnande och inkluderande och mindre homogen. Idag är branschen lite icke välkomnande för avvikelser – vilket hög ålder är. Många som slutar gör det säkert på eget bevåg men det är lite trist tycker jag. Jag tror att vår reklam blir bättre när byråernas arbetsteam är mer mångfacetterade; det gagnar kunden och deras lönsamhet. Och det är ju därför vi är här, visst?

Du har sagt att Metoo var ett av dina starkaste ögonblick någonsin. Berätta.
Äntligen hände det! Metoo är en upprättelse på många sätt – det är en kollektiv vittnesbörd! Jag håller fast vid att jämställdhet är någonting vi alla vinner på.

Du sitter numer i styrelsen på The Amazing Society vilket också råkar vara byrån  jag jobbar på. Varför vill du jobba med just oss?
Jag tror starkt på att ha en tydlig värdegrund, jag tror på social first och på syftesdriven kommunikation och det är ju så ni tänker. Vi har en påverkanskraft i samhället och det måste vi både känna ansvar inför och använda oss av. Vi är en del av det publika rummet och om vi hanterar det väl så kan vi, tillsammans med starka varumärken, skapa förändring. När jag hörde om byråns visioner, er kultur och er värdegrund så tyckte jag att det kändes så roligt. Det tillsammans med att ni har torrt på fötterna vad gäller grym digital kompetens såväl som kompetens inom strategi, sälj och media. Jag sa i en annan intervju att det kändes som att komma hem för att ni tänker som jag. Och inte bara tänker, utan GÖR också. Det känns spännande att ni redan har börjat denna resa.

Vi har båda skrivit varsin bok som syftar till att lyfta fram kvinnliga förebilder. Hur viktigt är det egentligen med förebilder?
Otroligt viktigt. Min mamma har varit en stor förebild för mig, både som yrkesarbetande och som mamma.

Vad har du för råd till personer som precis inlett sin karriär?
Att försöka vara nyfiken på andra människor och på nya perspektiv då det
gör världen så mycket rikare, vi måste ta oss ut från våra filterbubblor.
Till unga kvinnor i branschen vill jag säga: ifrågasätt inte dig själv så mycket. Unga kvinnor har tyvärr en tendens, tror jag, att hitta brister och fel hos sig själva när det egentligen är normerna som ska ifrågasättas. Utmaningarna finns inte nödvändigtvis på det individuella planet.

Finns det någon annonsör som gör ett extra bra jobb just nu?
Många av de kampanjer som jag tycker gjort jobbet bäst är kampanjer som bygger på universella känslor och insikter och som genom sin kommunikation dessutom bygger på mottagarens eget narrativ. Det vill säga den story var och en av oss bygger kring sin egen identitet och sitt eget varumärke. Mina favoritkampanjer jobbar dessutom långsiktigt och konsekvent med sitt primära budskap men kan ändå variera uttrycket i sin storytelling över tid för att alltid vara relevant. Ett utmärkt exempel på det är Nike där ”Just do it” ständigt dramatiseras i nya, tidsenliga och relevanta budskap för olika målgrupper. Nu senast med ”What are girls made of” och förra året med ”What will they say about you”. Ett annat exempel på att konsekvent bygga mottagarens eget narrativ är vad Apple gör genom att ständigt bekräfta och förstärka ”the creative community”, alla de som vill ”Think different” och vara ”different”. Tydlighet och konsekvens över tid bygger liking och framgång.

 

natalie.e.eriksson@gmail.com 

Dela blogginlägget:

Publicerad 4 mars 2018

Guldnycklar och digital kompetens

Får man passa på att skryta lite i sin egen blogg? Klart man får. Två saker som jag är lite extra glad för just nu:

 • Nomineringarna till Guldnyckeln offentliggjordes förra veckan och min kära bloggkollega Anna står för den allra mest nominerade annonsen tillsammans med kunden Delicato.
  Stort grattis!
 • Förra veckan släppte Regi sin årliga undersökning och byrån jag jobbar på hamnade, bland samtliga kommunikationsbyråer,  mediebyråer, reklambyråer och  PR-byråer, allra främst vad gäller byråer med digital kompetens. Snyggt jobbat The Amazing Society! Konkurrensen består av flertalet byråer som jag beundrar och jag blir extra glad och ödmjuk inför att det är kunderna själva som röstat.

natalie.e.eriksson@gmail.com 

Dela blogginlägget:

Christopher Bailey har designat sin sista kollektion för det brittiska modehuset Burberry.  Kollektionen är en hyllning till LBTQ+ organisationer och om inte detta är nyttja sitt varumärke till att ta ställning på ett starkt och genuint vis så vet jag inte vad som är det. Well done!

”There has never been a more important time to say that in our diversity lies our strength and our creativity.”

 

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

Publicerad 2 februari 2018

Sociala nyheter vecka 5

När en snöstorm sveper över landet är det bäst att hålla sig online.
Här kommer veckans sociala nyheter:

 • Regi presenterar resultatet från sin årliga undersökning och denna gång är det digital kompetens som ligger högst upp på listan över vad kunder efterfrågar hos sina byråer. Just saying. 👩🏽‍💻
 • För alla som jobbar mycket med Instagram så är väl ändå detta veckans bästa händelse.  👈
 • Snapchat öppnar e-handel. 👻
 • Facebook har släpp sin sista kvartalsrapport för 2017. En del av VD-ordet lyder ”2017 was a strong year for Facebook, but it was also a hard one.” 📉
 • Podcast-tips gällande AI, självkörande bil och robotar som eventuellt kommer att ta över världen.  👁

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

”Det är en fin gräns mellan autentisk representation och att exploatera en minioritetsgrupp, och många varumärken ryggar undan från denna arena helt och hållet.”

Hornet, som själva titulerar sig som ”the world’s premier gay social network”, har gjort en studie tillsammans med Nielsen för att ta reda på om och hur LGBTQ-kodade människor eller element i reklam har inverkan på konsumenter som också råkar identifiera sig som LBTQ.

Resultatet är inte överraskande och frågan är när varumärken på riktigt ska börja röra sig utanför sin heterosexuella comfort zone?

Läs mer här. 

natalie.e.eriksson@gmail.com

 

 

 

Dela blogginlägget:

Publicerad 9 januari 2018

H&M och The Weeknd 💔

Resumé skrev igår om den annonsbild som fått människor att rikta stark kritik mot H&M. Nu har The Weeknd gått ut och sagt att han blev besvärad av annonsen och att han därför inte kommer att vilja samarbeta med H&M mer.
Ouch! 

natalie.e.eriksson@gmail.com

 

Dela blogginlägget:

Publicerad 11 december 2017

Tre frågor gällande #sistabriefen

Inte heller reklambranschen är immun mot sexuella trakasserier eller en misogyn jargong. Jag har ställt tre frågor till Ellinor Ekström, en av initiativtagarna bakom #Sistabriefen, för att höra hur hon ser på vägen framåt.

Tror du att att byråchefer nu kommer att involvera ett jämställdhetstänk än mer i sina rekryteringsprocesser?
Jag tror att byråchefer och ledare börjar landa i att en normförflyttning är på gång. De anställda går inte längre med på att trakasserier och maktstrukturer förekommer på arbetsplatsen. Ledare kommer att behöva involvera ett mer övergripande jämställdhetstänk i sina företag för att ta tillvara på det viktigaste företaget har – kulturen och medarbetarna.

Jag har sett diskussioner om byråer som, enligt medarbetare eller tidigare medarbetare, har extremt sexistiska miljöer. Tror du att det går att förändra en sådan arbetsplats eller behövs ett nytt ledarskap?
Det finns en möjlighet till förändrat beteende, men bara om personerna i ledningen själva lyssnar, lär och tar ansvar för att skapa en bättre företagskultur med nolltolerans mot kränkande beteenden. Det börjar i toppen där ledningen måste sätta gränser och visa vad som är okej och inte på arbetsplatsen. Med det sagt så är det viktigt att en ledningsgrupp rannsakar sig själva och ifrågasätter om de är rätt personer att göra den typen av arbete. Något som dessutom är jätteviktigt är att mäta. Hur ser kulturen egentligen ut i dagsläget? Vad behöver förbättras? Vad tycker personalen? Sätt upp en plan över var ni vill komma och en budget som tar er dit.

Vad är det bästa som metoo, enligt dig, har fört med sig?
En normförflyttning. Det dåliga beteende som var ”okej” eller som har flugit under radarn tidigare går inte längre att komma undan med. Det är fler ögon som ser, fler personer som vågar berätta om vad de ha blivit utsatta för och förhoppningsvis fler som ställer sig emot ett oacceptabelt beteende när det inträffar. Något som jag verkligen saknar i det här uppropet däremot är möten för män, av män. Just nu handlar det mycket om att byråer ordnar möten där kvinnor ska samlas i grupp och prata om vad de varit med om och sina känslor kring det, vilket i sig är jättebra och ska uppmuntras. Däremot har jag inte hört om ett enda tillfälle där männen på en byrå samlar sig i grupp och pratar om deras ansvar i den här frågan, hur de ska backa sina kollegor och på vilket sätt de kan motverka en sexistisk kultur. 

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

Publicerad 27 november 2017

När digitalt blir print

Trots att jag ofta arbetar väldigt digitalt så kan jag verkligen uppskatta old fashioned print-annonsering. När den är bra vill säga. Som den här nedan!

Snyggt jobbat Boursorama Banque.

natalie.e.eriksson@gmail.com 

Dela blogginlägget:

Publicerad 17 november 2017

Nyheter vecka 46

Det är sol, det är fredag och här kommer veckans sociala medie-nyheter!

 • Google och Facebook kickar igång The Trust Project. Ett projekt som går ut på att människor på ett smidigt sätt ska kunna läsa bakgrundsfakta om journalister och avsändare som publicerar nyhetsartiklar på Facebook.
 • Snapchat har skapat tracking-pixlar för sina annonser.
 • Facebook har skapat en ny undersökningsfunktion.
 • YouTube lanserar en app för stora skärmar.
 • Social media today skriver om varför fler varumärken bör arbeta med split-tests på Facebook. 

Samt: Sociala bloggen planerar höstens härligaste sociala medie-event. Det kommer att bli ?. To be continued.

 

natalie.e.eriksson@gmail.com

 

 

 

 

Dela blogginlägget:

Publicerad 1 november 2017

Svenskarna och internet 2017

Nu har det gått ett par dagar sedan Svenskarna och internet 2017 släpptes och äntligen har jag hunnit grotta ned mig i rapporten. Här kommer lite rolig statistik!

 • Den absolut vanligaste kommunikationstjänsten på internet är att använda e-post, vilket 97 procent av alla internetanvändare gör, 69 procent dagligen.
  (Fråga: hur kommer det sig att sökfunktionerna fortfarande är så dåliga?)
 • Två av tre internetanvändare ringer telefonsamtal över internet någon gång och var sjätte gör det dagligen.
  (Kommentar: Pjuh! Jag tycker om att ringa andra men är i smyg lite anti när folk ring till mig och blir lättad över att mail fortfarande ligger i topp. Obs! Alla mina gulliga kunder får ringa hur mycket som helst. )
 • Facebook är fortfarande den sociala plattform som allra flest (74 %) använder, åtminstone någon gång. Mer än hälften av alla internetanvändare använder Instagram (53 %) någon gång, vilket gör det till den näst populäraste plattformen.

 • Snapchat, Twitter och Linkedin hade lika stor andel användare (21 %) för två år sedan. Snapchat har sedan dess dragit ifrån och nu är det en tredjedel (33 %) av internetanvändarna som använder Snapchat någon gång.

 • Användningen av Facebook fortsätter att öka. Nästan tre av fyra (74 %) av internetanvändarna använder någon gång Facebook och över hälften (53 %) gör det dagligen. Andelen som använder Facebook ökar i alla åldrar utom bland de yngre. I åldersgruppen 16–25 år skymtar en liten minskning, från 94 till 93 procent.

 • För tio år sedan svarade 24 procent av deltagarna i Svenskarna och internet att de inte använde internet. Sedan dess har den uppkopplade delen av befolkningen ständigt ökat. I årets upplaga av undersökningen är den högre än någon gång tidigare: 94 procent av de drygt 3 000 personer som svarat på frågorna säger att de använder internet.

 • I åldrarna 66–75 år är det 8 procent som inte använder internet, och bland de som är äldre än 75 år är 43 procent. I år är det första gången undersökningen visar att en majoritet av de som är 76 år och äldre svarar att de använder internet.

Hela rapporten hittar du här. 

 


Till det, givetvis, en bild när jag hänger på internet. 

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

Publicerad 14 oktober 2017

Twitter – moderna och förlegade

Den amerikanska filmstudion Weinstein Co. är beredda att sälja av sitt bolag. Detta efter den mediestorm som en av de tidigare delägarna, filmproducenten Harvey Weinstein, orsakat. Löpsedlar och sociala medie-konton har gått varma sedan New York Times tidigare i oktober avslöjade att ett trettiotal (!) kvinnliga skådespelare anklagar filmproducenten för sexuella trakasserier och våldtäkt. Weinstein är ett stort namn i Hollywood och har arbetat med filmer så som Gangs of New York och Shakespeare in love. Trakasserierna ska ofta ha skett i jobbrelaterade möten och bland de kvinnor som talat ut finns kända namn så som Kate Beckinsale, Angelina Jolie och Gwyneth Paltrow.

Att det finns män i Hollywood (och i alla andra branscher) som utsätter kvinnor för sexuella trakasserier vet vi om. Att kvinnor i Hollywood talar ut om detta är dock väldigt ovanligt. Många av de som nu valt att berätta säger att de inte gjort det tidigare av rädsla för sin karriär och sin säkerhet.

Ett namn som florerat extra mycket på sociala medier den senaste veckan är Rose McGowan. McGowans anklagelser är omskrivna i stora tidningar och skådespelaren har även använt sitt eget Twitter-konto för att prata om händelserna, något som i veckan ledde till att Twitter själva valde att stänga ned hennes konto. Detta gjorde i sin tur att #Womenboycotttwitter började trenda. Det finns fortfarande ett stort mörkertal vad gäller sexuella brott och när folk väl vågar tala ut så ska de inte tystas, menade kritikerna gällande Twitters agerande.

Anledningen till att Twitter valde att blockera skådespelaren?
Jo, McGowan har skrivit ut ett privat telefonnummer i en av sina tweets vilket strider mot Twitters policy, tydligen.

Ironiskt, kan tyckas, med tanke på all annan skit som fritt får florera på det sociala nätverket. Den massiva kritiken har haft en stor inverkan då Twitters VD nu gått ut och sagt att de ska ta krafttag internt för att se till att den här typen av klumpiga agerande inte fortsätter att ske. Det har hittills varit mycket snack och liten verkstad vad gäller Twitter och hur de hanterar kriser men vi får hoppas att de menar allvar denna gång. Det är fantastiskt med unga personer som bygger spännande bolag. Inte lika kul när de beter sig som förlegade gamla gubbar.

Den här historien har inte sett sitt slut än. Förundersökningar mot Harvey Weinstein har inletts av både brittisk och amerikansk polis. Vad gäller Twitter så har de en lång väg att gå när det kommer till ansvarstagande och kriskommunikation. Skärpning.

natalie.e.eriksson@gmail.com

 

 

 

 

 

 

Dela blogginlägget:

Publicerad 21 september 2017

Snapchats nya storsatsning

Snapchat är on a roll. Igår presenterade de en lista med 14 bolag som ska agera annonspartners och stärka upp Snaps annonserbjudande. Här är några av dessa partners.

 • Jebbit– Lead generation-kampanjer med formulär
 • Ceros– Animationer och interaktiva upplevelser
 • Undertone– Premiumdesign av annonser
 • Whalar– Matchning av varumärken och influencers
 • Flyr– Skräddarsydda designmallar
 • Wirewax– Interaktiva videos
 • Entrypoint– 360-videos
 • TreSensa– Skräddarsydda spel
 • GameCommerce – Brandande spelutvecklingsplattformar
 • Popwallet– Mobilkuponger
 • Slyce– Mobilkuponger

Här är den fullständiga listan.

 

natalie.e.eriksson@gmail.com 

Dela blogginlägget:

Publicerad 10 september 2017

Reklambranschens egen humorkung

Daniel Hallberg är art directorn på King som underhåller Instagram med sketcher och imitationer. Jag träffade honom innan sommaren för att prata om imitationerna av Lorentz, hur det var att provfilma för Ruben Östlund och varför Daniel känner att han har lurat hela samhället. 

Du har över 52 000 följare på Instagram. Hur känner du inför det?
Det känns 90% kul. Till en början var jag dock ängslig över att lyckas håll följarna glada och nöjda. Det finns mycket ”sanningar” om sociala medier, exempelvis den om att man måste posta innehåll varje dag.
Hösten 2016 jobbade jag väldigt mycket, samtidigt som jag försökte skapa sketcher på kvällarna. Efter ett tag insåg jag att jag inte hade en ledig minut över. Förstå mig rätt, jag har jäkligt kul, men man måste kunna vara ledig ibland. Nu känns det helt okej att jag inte postar inlägg sju gånger i veckan. Idag lägger jag cirka en arbetsdag i veckan på kontot, inräknat intervjuer och dylikt. 

Varför startade du kontot?
Jag hade länge tänkt på hur roligt det känns med människor som Jens Lapidus, eller du själv för den delen, som arbetar med en sak på dagarna och med något helt annat på sidan av. Jag ville klämma in ännu fler kul saker i mitt liv helt enkelt.  Ledtiderna på en reklamfilm kan vara uppåt två månader medan mina sketcher kan vara publicerade två minuter efter att de har spelats in. Det är en härlig kontrast.

Minns du hur följartillväxten tog fart?
Jag kommer ihåg att Hannah Widell samt Amanda och Alex Schulman gjorde shout outs och då började följarskaran att växa.

Daniel avbryter samtalet för att kolla telefonen.
Jag måste se till att få bord på Jim&Jacob ikväll. Jag ska på dejt.

Är du nervös?
Ja. Det är tredje dejten, det känns viktigt att det blir bra.

Restaurangen svarar inte och Daniel sätter ett alarm på mobilen för att komma ihåg att försöka på nytt om en stund. Tillbaka till frågorna. 
Har du någonsin köpt följare?
Nej!

Du har imiterat Lorentz ganska friskt. Har du fått någon respons från hans håll?
Jag och Lorentz har skrivit lite med varandra på Instagram.  Han har sagt att han tycker att mina videos är roliga. Vi har även sprungit in i varandra på stan. Det känns bra att han fattar min humor, jag vill verkligen inte skämta på hans bekostnad. Jag är ett stort fan av hans musik. 

Finns det något klipp du ångrar?
Nej, men jag ryser när jag tänker på att mina videos ligger publicerade för allmän beskådan. Jag tittar aldrig på dem. Du vet när man som liten och var på middag med sina föräldrar och de helt plötsligt började dansa?
Så skämmigt känns det när jag ser på mina egna videos. Därför känns det otroligt fint när andra människor hör av sig med uppskattande ord. Jag tar fortfarande skärmdumpar på alla fina kommentarer jag får.

Jag vet att du får en del förfrågningar gällande samarbeten. Är du orolig över att tappa följare om du gör för mycket sponsrat innehåll?
Jag har gjort tre samarbeten totalt och tackat nej till en del. Det viktigaste för mig är att vara lojal mot King. Arbetet med mitt konto får aldrig gå ut över mina byråkunder och att göra samarbeten tar ganska mycket tid. De gånger jag har tackat ja till samarbeten så har det berott på att företagen har givit mig total kreativ frihet och rikligt med tid.

Du har en statistroll i Ruben Östlunds prisade film The Square.
Berätta om det!
Ruben gillar att casta från verkligheten. Hans casting-agent känner min kollega Martin (som också är med i filmen) och hon kände till mig tack vare mitt Instagram-konto. Ruben hade lånat in sig i Roy Anderssons lokaler och det var där provfilmningen skedde. Jag var faktiskt inte nervös när det var min tur att provfilma. Jag var säker på att de skulle ge rollen till någon annan och kände mig därför väldigt lugn.

Var det en trovärdig dialog du utgick ifrån under provfilmningen?
Definitivt. Produktionen hade gjort sin research, bland annat genom att anordna workshops med olika reklamare och PR-personer för att identifiera hur vi pratar i branschen.

Hur pratar vi i branschen?
”Vi måste sticka ut i mediebruset”, ”differentiera oss” och ”investera långsiktigt i våra varumärken”.

Vad skrattar du själv åt på internet?
Dagensnyheterna, Fuck Jerry och Alex Schulman. Videon där jag imiterar Alex Schulman är för övrigt den video som fått allra störst genomslag sedan jag startade mitt konto. 

Vad är nästa steg?
Jag tycker att jag har hittat en bra balans. Jag älskar verkligen mitt jobb. Det känns som att jag har lurat hela samhället när jag kommer hit. Jag får sitta i de här fina lokalerna och prata om roliga idéer med mina kompisar. Att parallellt med det driva kontot och göra skådisgig känns optimalt. Någon gång i framtiden vore det kul att driva egen byrå.

natalie.e.eriksson@gmail.com 

Dela blogginlägget:

Publicerad 4 september 2017

Att kommunicera under en kris

Hurricane Harvey är den största orkanen på åratal att svepa in över USA.
För att samla in pengar till drabbade bestämde sig The Advertising Council och allas vår favorit Matthey Mcconaughey (två svåra namn på rad, pjuh) att skapa en reklamfilm. Mcconaugheys röst är, i vanlig ordning, otrolig och jag tycker om filmen i all sin enkelhet. Ibland krävs det inte mer än så här.
Don´t mess with Texas.

Se filmen här. 

 

natalie.e.eriksson@gmail.com 

 

 

Dela blogginlägget:

Publicerad 23 augusti 2017

Sökes: Social Media Ninja

Okej, vi måste prata om detta, för det är 2017 och jag ser det fortfarande överallt. ”Är du vår nya Social Media Guru?”, ”Social Media Ninja sökes!”, ”Nu är på vi på jakt efter en riktig Social Media Rockstar!”. *CRIIIINGEEEE*

Alltså, jag vill hugga mig i ögonen med en iPhoneladdare alternativt tappa all läsförståelse när jag ser de här fruktansvärda titlarna. Ingen skulle ju n å g o n s i n vara på jakt efter en VD-ninja eller döpa om alla copywriters till text-rockstars?

Så varför måste vi fortsätta stå ut med de här vidriga hitte-på-titlarna? Är det ett försök att ”get hip with the kidz” eller vittnar det egentligen om att det är ett yrke som fortfarande inte tas seriöst (ZZzzzZzz), samtidigt som företaget som annonserar uppenbarligen förstår att de behöver få in kompetensen? ”Lite latjolajban på Fejjan”, typ. Och även om ni tror att ni menar väl så skrämmer ni antagligen bort just de personerna som ni vill nå när ni använder de här förlöjligande titlarna.

NO!!!! Kan ej identifiera mig med ninjor eller gurus.

Tar du åt dig? Här har jag sammanställt vettiga titlar som riktiga personer har, som du kan använda istället (tack Social Media Gäris):

 • Social media manager
 • Community manager
 • Social media creative
 • Social media specialist
 • Social media strategist
 • Digital kommunikatör
 • Social growth hacker
 • Social account manager
 • Communication strategist
 • Content strategist
 • Content manager
 • Content distributor

Det finns alltså oändligt många vettiga titlar beroende på vad personen ni söker ska ha för spetskompetens inom social. Sen är jag helt säker på att sociala medier kommer att vara en så naturlig del av alla marknadsavdelningar och byråer inom kort, att man inte behöver trycka in ”social media” innan exempelvis ”strateg”. Men, det är ju en annan femma.

P.S. Gäller även webbutvecklare. De vill antagligen inte heller identifiera sig som backend ninjas eller frontend rockstars *cringe igen*.

Dela blogginlägget:

Publicerad 20 augusti 2017

Sociala nyheter vecka 33

 • Facebooks dotterbolag Occulus ansöker om patent för augmented reality-glasögon.
 • Facebook lanserar köp- och säljplattformen Market Space, en nytillkommen konkurrent för exempelvis Blocket.
 • Youtube rullar ut en funktion för breaking news på några av sina marknaden. Den har hittills visat nyheter från exempelvis terrorattacken i Barcelona.
 • FN har tagit fram Facebook-anpassade filter för att belysa historier från utsatta områden, om sexuellt våld m.m.
 • Apple tar ställning mot rasism genom att blockera Apple Pay för tre webbplatser som säljer vit makt-produkter.

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

Publicerad 9 augusti 2017

Nya medier som bidrar till mångfald

Jag lyssnade nyligen på Ehsan Fadakars avsnitt av Resumés sommarpodd. Ehsan pratade bland annat om hur vår bransch är så otroligt dominerad av vita män. Och det är kanske inget förstasidesstoff för varken mig eller dig. Men det får mig ändå att reflektera över att det är så många av de som inte tillhör majoriteten i branschen som jobbar med just sociala medier.

Sociala medier har hjälpt till att demokratisera världen på många sätt de senaste åren. Så länge man äger en mobil med kamera och internet kan exempelvis vem som helst starta en egen kanal på YouTube, med samma förutsättningar för framgång och kändisskap.

Och de där åren när alla trötta gubbar (de som Bard förutspådde kommer att bli överkörda inom ett par år av 30-åriga kvinnor som är grymma på sociala medier) tänkte att sociala medier var något vi som satt på kundservice eller i receptionen kunde sköta – de har resulterat i att många av oss som inte var självklara i mediebranschen nu har hittat hit: förortsungar, unga kvinnor, homosexuella, rasifierade, icke binära och lantisar. Nu är vi äntligen insläppta på samma arena, och trots färre år i branschen ligger vi ljusår före inom detta specialistområde. Det i sin tur innebär att vi får fler unga chefer som tillhör minoriteter – och det resulterar i att branschen kanske äntligen kan bryta mönstret med medelålders vita män som helst rekryterar andra medelålders vita män.

Så grattis branschen – mångfald gynnar alla! Nu får vi bara hoppas att den här nya kompetensen  tas tillvara på rätt sätt så att det där gamla, tråkiga mönstret jag nämnde ovan blir ett minne blott.

P.S! *3 snabba tips*

 1. Är du kvinna eller icke binär och jobbar med sociala medier? Då tycker jag att du ska gå med i vår FB-grupp pronto! Här hittar du den.
 2. Om du inte är kvinna eller icke binär, men gärna vill nå 570 kvinnor/icke binära (!!!) med blandad bakgrund inom SoMe för exempelvis ett ledigt jobb är du välkommen att maila mig platsannonsen så delar jag den ?  anna.olivemark@gmail.com.
 3. Du har väl inte missat att du kan platsannonsera via Rättviseförmedlingen? Mycket bra grej!

Dela blogginlägget:

Publicerad 1 augusti 2017

Sociala medier mot terrorism

I dagarna håller Global Internet Forum to Counter Terrorism sitt första möte. Forumet som bildades förra månaden består av bolag som Facebook, Microsoft, Youtube och Snap Inc. Syftet är att motverka spridning av budskap från (eller till nytta för) terrororganisationer.  Modernt, vettigt och viktigt att dessa tech-giganter tar gemensam action. Extra fint att ärkerivalerna Facebook och Snap (tillfälligt) gräver ned strixyxan för the greater good.

 

natalie.e.eriksson@gmail.com

 

 

Dela blogginlägget:

Publicerad 21 juli 2017

Framtiden är här

Forskare på University of Washington har med hjälp av ett nytt AI-verktyg simulerat en video med Barack Obama. Resultatet är inte felfritt men det är riktigt jäkla bra. Framtiden är här hörrni!


Se videon här.

 

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

Det är sommar och sol men tech-entreprenörerna tar aldrig semester. Nyheter från internet kommer här!

1. Snapchat = money makers?
Det är knappast någon hemlighet att Snapchat har haft problem med lönsamheten. I veckan lanserades emellertid funktionen Paperclip som möjliggör för användare (och företag) att skapa klickbara snaps. Det var på tiden att Snapchat börjar driva trafik ut från appen. Det ska bli spännande att följa utvecklingen och extra roligt blir det om annonseringen tar fart på riktigt.

 

2. Facebook har nu 2 miljarder användare.
Eller, 27 procent av jordens befolkning. Det är inte illa det, för ett bolag skapat av en 20-åring i hoodie.

 

3. Det ryktas om att iPhone 8 kommer att ha en augmented reality-funktion.
Telefonen kommer att lanserar i september. Visste ni förresten att iPhone firade 10 år härom veckan? När jubileer kommer på tal brukar folk ofta säga ”Har det REDAN gått tio år?” Jag känner precis tvärtom. Har det bara gått tio år, vad gjorde vi innan detta? Svassade runt med de där gamla ihopfällbara telefonerna, förmodligen. Hur som helst. Jag håller tummarna för en höst fylld av AR! ??

 

natalie.e.eriksson@gmail.com 

Dela blogginlägget:

Måndag och åter på kontoret efter en vecka av rosédimma, Cannes och midsommar. Cannes är ju dock så mycket mer än poolparty och rosé – en sådär sjuttioelvatusen shortlists att kolla på exempelvis. Jag spanade såklart lite extra på Cyber-kategorien som innehåller flera, för mig, relevanta underkategorier som Social video, Innovative use of social och Community building/management. Härligt med en tävling som även uppmärksammar social tycker jag, något som vi i Sverige är rätt dåliga på! Jag hittade även många sociala medie-kampanjer i övriga kategorier i utställningshallen i Cannes, och här kommer några av mina favoriter.

Narcos – Spanish lessons och Episode leak – Netflix/Alma DDB

Eventuellt något partisk men älskar, älskar, älskar detta! Alma DDBs arbete med Narcos Facebooksida under hösten fortsätter att dra in mängder av priser, väldigt välförtjänt. Så här bra kan det bli om man gör sin hemläxa och faktiskt lyssnar innan man pratar.

Like my addiction – Addict’aide/BETC

Få har nog missat denna kampanj som blev otroligt omskriven världen över. Smart att utnyttja hela influencerfenomenet för att lyfta ett viktigt ämne!

All that we shareTV2/&Co.

Ännu en viral mega hit som ingen kan ha missat. 8.1 miljoner interaktioner och 284M organiska visningar gav denna kampanj guld i cyber (social video). Analysera denna för att få inspiration kring hur du bäst skapar innehåll som engagerar i sociala medier!

Unsafety check – Black lives matter/J.Walter Thompson NY

Så.jävla.bra! Över 20 miljoner visningar utan betald räckvidd första veckan och grym spridning med draghjälp av flera stora artister som hakade på kampanjen.

Twitter beef och #NUGGSFORCARTERWendy’s

Fick iallafall mig att att le! Kan önska att fler företag vågade ta ut svängarna lite mer när de jobbar med community management.

Facebook not liveTomcat/The Scotts miracle-gro co/Barton F.Graf

Interaktiv livevideo på Facebook <3 Så knäppt, roligt och brutalt på ett bra sätt. Det gillar man ju!

Dela blogginlägget:

Publicerad 21 juni 2017

Future Lions

Det är reklamfestival i Cannes och min kära bloggkollega är där och håller ställningarna / dricker rosévin i solen medan jag är hemma och bloggar. Någon måste ju göra det också. Jag läste just att Berghs för sjätte gången vunnit priset som School of The Year. Kul! Det kan dom ha, tycker jag.
De tio Berghs-bidrag som kvalade in till finalen är väldigt digitala, sociala och värderingsstyrda. Jag är inte den som anser att all reklam bör vara värderingsstyrd, utan kräks snarare lite när jag ser en del varumärken som utan bevisföring eller trovärdighet försöker trycka upp tunna och snabbt ihopsnickrade manifest i ansiktet på mig och er. Men när jag ser detta känner jag ändå att fan vad fint. Unga = framtiden!

?Här kan du se alla bidrag:

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

I mitt förra inlägg skrev jag om att Instagram firar och uppmärksammar Pride month. Nu hakar även storebror Facebook på tåget. Alla användare som gillar Facebook-sidan LGBTQ@Facebook får automatiskt möjlighet att använda pride-flaggan som reaction. Fint!

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

Instagram har lanserat regnbågsfärgade stickers för att uppmärksamma LBTQ month i USA. (Stockholm Pride äger för övrigt rum i slutet av juli och början av augusti i år).

Dessa stickers är skapade av olika LBTQ-designers runt om i världen. 

Detta för oss osökt till all bra och (tyvärr ofta) värdelös marknadsföring som görs i syfte att plocka politiska poänger. Jag hör till den skara människor som tycker att varumärken kan (och i vissa fall bör) ta ställning i vissa frågor. Om bolagen först har checkat av denna hemmasnickrade lista, vill säga.

 • Är frågan väl förankrad i bolaget?
  Är det överhuvudtaget rimligt att ni ska uttala er i vald fråga? Är ni ett bolag som enbart anställer vita modeller så är det inte läge att haka på Black History Month när februari månad närmar sig. Och om ni är ett företag som aldrig tidigare har ägnat en tanke åt LBTQ-frågor så finns det inte någon anledning att försöka glida på dessa frågor när årets Pride-parad äger rum . Och ja, man måste börja någonstans. Men börja inifrån och kommunicera när det finns en riktig grund att stå på.

  Ibland ser jag varumärken som går ut hårt i en fråga, för att sedan pudla när kritik riktas från människor som inte håller med om den aktuella ståndpunkten. I dessa fall tappar varumärket trovärdighet både hos målgruppen som tyckte om det ställningstagande som varumärket försökt ta, samt den målgrupp som inte alls håller med i fråga. Att vända kappan efter vinden = BIG NO NO.

 • Kommer ditt varumärke uppfattas som en trovärdig avsändare? 
  Prata med andra människor. Ring din dyra varumärkeskonsult. Du kommer alltid vara fast i ett inifrånperspektiv och behöver andra människors input för att kunna svara ärligt på den här frågan.
 • Tänker ni arbeta långsiktigt med vald fråga?
  Precis som med annat varumärkesbyggande så är det långsiktighet som gäller. Haka inte på frågor som känns ”på tapeten” utan att ha en långsiktig plan. Som företag måste man i det här fallet, precis som med all annan kommunikation, veta syftet med det man vill säga.

?Avsändare som gjort det bra: Björn Borg som publicerade denna stilfulla annons i tidningen Moscow Times efter att den hemska lagen mot ”gay propaganda” fastställdes i Ryssland. Snyggt, smakfullt och trovärdigt i och med att företaget arbetar långsiktigt med denna fråga.

? Absolut vodka som gjorde denna flaska kallad ”No Label”.

 

? Avsändare som arbetar med pink washing deluxe: ja, man får såklart rösta på KD om man vill (but why? helt klart landets torraste parti) men när Busch Thor dök upp i Pride-tåget i fjol så var det många som protesterade. Rimligt, kan jag tycka. Frågan är helt uppenbart inte förankrad i deras organisation, det finns noll trovärdighet och förmodligen inte någon långsiktighet heller.

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

Publicerad 1 juni 2017

När presidenten twittrar..

Donald Trump är less på att medierna ger honom ”konstant negativ press”. Nu har han twittrat om det, stavat fel och fått ännu mer negativ press.

”Coverage” råkade alltså bli ”covfefe” och sociala medier fylldes med skämtsamma vitsar.  

Delicato (och DDB Stockholm) var snabba med denna Facebook-annons. ☕️

Här hittar du fler försmädliga skämt på ämnet.

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

Publicerad 23 maj 2017

Netflix och digital PR

Kanske har du också följt Frank Underwoods väg mot toppen, från inpiskare i det amerikanska representanthuset till högsta höns i Vita huset. Netflix-serien House of Cards skildrar ett hänsynslöst Washington fullt av korruption och utpressning. Underwood är seriens huvudkaraktär och antihjälte. Maktgalen, obarmhärtig och fullständigt briljant.

Seriens PR-maskineri har hyllats tidigare. I reklampausen av en direktsänd TV-debatt under presidentvalet 2016 lanserade Netflix en fiktiv valfilm signerad ingen mindre än Frank Underwood. Detta ledde till att internet gick sönder (okej, så gammalt uttryck men fortfarande roligt) och stuntet kammade hem priser i Cannes.

Under samma dag som Donald Trump svors in som president valde man att släppa en teaser-video för kommande säsong av serien. Videon föreställde en bild på Vita Huset med en upp- och nedvänd flagga svajandes i förgrunden. (Signalen för ett land i fara , nöd eller sorg).

Det har även lanserats bilder med hintar om kommande säsonger.

Nästa säsong har premiär om en vecka och nya bilder på karaktärerna florerar nu på www. Vem som har fotat dessa bilder? Barack Obamas fotograf Pete Souza, såklart.

*hetsjobbar vidare för att kunna binge-titta på serien när den släpps*

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

Regleringar för sociala nätverk är ett ämne som har varit på tapeten länge, och ibland blossar debatten upp lite extra. Den här veckan har Tysklands justitieminister Heiko Maas tagit ton.

”Facebook och Twitter har inte tagit de chanser som finns för att radera opassande innehåll. Det är alldeles för få olagliga kommentarer som raderas, och de som försvinner gör det inte tillräckligt fort. Det största problemet är att nätverkens användare klagar, och trots det tas inte problemet på tillräckligt allvar”.

Om en skärpt reglering införs återstår att se.
Auf Wiedersehen. ??

natalie.e.eriksson@gmail.com 

Dela blogginlägget:

Publicerad 12 maj 2017

Veckans sociala nyheter v.19

Äntligen fredag = en sammanfattning av veckan som gått i sociala medie-världen!
Snapchat ads manager

 • Snapchat lanserar Snap Ads manager som gör det lättare för mindre företag att köpa video ads i kanalen – ett smart sätt att maxa vinsten för detta företag som nyligen börsnoterats. Tjänsten ska rullas ut i juni, enligt TechCrunch.
 • Facebook rullar ut spel i Messenger till alla användare.
 • En ny studie från App Annie visar att en stor del av Snapchats användare inte kan nås i andra kanaler. 35 procent av användarna kan inte nås på Facebook och på Twitter är siffran hela 81 procent.
 • Google och Facebook driver nästan all tillväxt på den globala annonsmarknaden.
 • I onsdags redovisade Snapchats moderbolag Snap sin första kvartalsrapport efter börsnoteringen. Snap missade förväntningarna både vad gäller antalet nya dagliga användare och omsättning.
 • Bloomberg Media och Twitter har meddelat att de går ihop för att skapa det första 24/7 nätverket för nyheter som kommer att vara globalt, live och socialt i höst.
 • Snapchat fortsätter att öka mest bland unga, visar rapporten Ungdomsfokus 2017.
 • Snapchat slopar tidsbegränsningen på 10 sekunder som tidigare varit en av grunderna i kanalen, samtidigt introducerar de ett gäng nya kreativa funktioner.

Dela blogginlägget:

Snapchat

Jag har läst så oändligt många negativa artiklar och blogginlägg kring Snapchat det senaste året, och efter att Instagram stories lanserades har de ökat ytterligare. De är alltid likadana: antingen är det Instagrams senaste uppdatering som ska utdela dödskyssen, eller så är det Apples nya funktion Clips som är det nya hotet, eller så är det Facebooks egna stories funktion (haha) eller deras kommande AR-plattform.

Alltid dramatiska rubriker satta av en gemensam nämnare: en man på 35+. Och då kan man ju 1) undra när Snapchat någonsin var populärt hos denna denna målgrupp och 2) få en känsla av att de som är äldre helt enkelt hoppas på att ungdomarna ska flytta tillbaka till Facebook, för att det kanske är den kanalen de själva är bekväma i?

Så, är Facebook verkligen ett hot mot Snapchat eller är Snapchat ett hot mot medelålders mediemän? För frågan är väl egentligen: är det så att de 97 procenten av alla tjejer som går i gymnasiet flyr till Instagram stories nu? Om man frågar min 17-åriga brorsdotter och hennes vänner är svaret ett rungande nej. Men så är det ju ingen kvantitativ studie heller, såklart.

Bild: App Annie
Bild: App Annie

Det ska hur som helst bli otroligt spännande att se Svenskarna och internets rapport för 2017, och jag tror att den kommer att vara avgörande för om fler svenska företag kommer att satsa på kanalen eller inte framöver. Men fram till dess tycker jag att den här nya rapporten från App Annie talar sitt tydliga språk: 35 procent av Snapchats användare i USA går inte att nå på Facebook. Och om ditt företags målgrupp befinner sig bland de 35 procenten är det fortfarande aktuellt att förstå denna lekfulla chattapp!

anna.olivemark@gmail.com

Dela blogginlägget:

Det finns bottar och så finns det bad ass bottar. Cindy Gallop (brittiskt reklamguru och föremålet för ett mycket omtalat Ted Talk) har skapat en bott i Facebook Messenger som uppmuntrar kvinnor att våga satsa högt i löneförhandlingar. ”Ask Cindy Gallop”, heter den. Cindy ställer frågor, hejar och gives a f***, som hon själv uttrycker det.

Skärmavbild 2017-05-04 kl. 21.46.15

 

Skärmavbild 2017-05-04 kl. 21.47.36

 

Skärmavbild 2017-05-04 kl. 21.48.06

 

💪  Att min arbetsplats har en jämställdhetsplan, en jämställdhetskommitté och en VD som också gives a f***.

💤  Att en viss typ av ansvar fortfarande lämpas över på kvinnor på arbetsplatser. Som om det inte vore nog med generellt lägre löner. Jag funderar på att sluta plocka bort kaffekoppar och liknande efter kundmöten, för att se om någon reagerar. Jaja, inte alla seniora reklammän.

✊  Du kan chatta med Cindy här.

natalie.e.eriksson@gmail.com

 

 

Dela blogginlägget:

Tim Cook, Apples VD, gjorde en intervju hösten 2016 där han slog fast att augmented reality är mer kraftfullt än virtual reality. ”AR kommer att ha ett högre kommersiellt värde på sikt” förutspådde han. Samtidigt talade han sig varm för VR och den potential som finns. ”Apple är otroligt intresserade av VR! Speciellt när det gäller gaming och i utbildande syfte.” För varumärken som vill ligga i framkant digitalt och tekniskt är det (såklart) viktigt att hålla koll på hur tekniken hela tiden fortsätter att utvecklas. För när kundnytta, varumärke och teknik vill samma sak kan magi skapas. Just nu arbetar jag med en VR-kampanj och är därför lite obsessed över ämnet. Jag inleder därför helgen med att ge dig mitt bästa VR-tips. Det är inte en reklamkampanj, utan en teaterföreställning i VR, som just nu visas på Dramaten. Det levda baklänges, heter föreställningen. Du måste se den!

det_levda_baklanges_001

natalie.e.eriksson@gmail.com 

Dela blogginlägget:

Yes, redan torsdag vilket innebär veckans nyheter! Detta är en sammanfattning av vad som hände i den sociala och digitala världen medan vi befann oss i påskens dimmiga matkoma:

 • Facebook F8 2017: Under tisdagen öppnade Facebook sin årliga F8 konferens och presenterade en rad nyheter på plattformen. Vi har självklart sammanfattat detta här.
 • Mastodon: Är open-source kanalen Mastodon ”nya Twitter”? Kanalen lanserades för 6 månader sedan och säger sig ha vuxit så mycket under den senaste tiden att de varit tvungna att stänga ned registreringsmöjligheten för nya användare, för att säkra kvalitén. De största skillnaderna från Twitter är ett flöde i kronologisk ordning och att du kan posta upp till 500 tecken i varje inlägg. En guide till kanalen hittar du här!Mastodon social
 • Insta pods: Instagrams införande av ett algoritm-styrt flöde har skapat nya beteenden och nu mobiliserar sig instagrammare i så kallade ”pods”.
 • Twitter lite: Twitter lanserar Twitter lite som är anpassat för användare med långsamma nätverk, dyra mobila uppkopplingar och mobiler med lite utrymme.
 • Snapchats nya filter: Snapchat rullar ut nya world lenses, som är mer interaktiva än någonsin. Vi väntar spänt på att se sponsrade versioner av dessa från företag!
 • Instagram stories fortsätter att växa: Samtidigt som Instagram lanserade nya stickers till sin story-funktion gick de även ut med att tjänsten nu har över 200 miljoner dagliga användare.

anna.olivemark@gmail.com

Dela blogginlägget:

Publicerad 19 april 2017

Vad Facebook satsar på just nu

Facebooks årliga F8-event gick nyligen av stapeln. Nyheter presenterades och i vanlig ordning var Mark Zuckerberg på plats. Nytt för i år var att Mark lagt till med pappa-humor, som sig bör när man är förälder. Hur som helst: det har skrivits mycket om nyheterna som presenterades och här kommer en sammanfattning.

Augmented reality blir än viktigare för Facebook
Kameran är en viktig komponent i hur vi kommunicerar. Det är också om kameran och augmented reality som de flesta nyheter handlar. Snart kommer det exempelvis gå att bygga produkter och funktioner i AR som komplement till fysiska objekt.

Facebook Spaces – umgås med dina vänner i er egen VR-värld
Spaces är en VR-plattform som nu finns att testa i beta och som kanske kommer att göra sociala medier än mer socialt. Med Spaces kan människor skapa sitt eget space och bjuda in upp till tre vänner. Där kan dom sedan umgås och interagera med varandra.

facebook-spaces-social-vr-app-3

Ännu smartare bilder
Facebook har utvecklat en teknik som gör att plattformens algoritm blir skickligare på att läsa av vad som finns i en bild. Behändigt för annonsörer, kan tänkas. Snart vet Facebook inte bara att du gillar matbilder, dom kommer även veta vilken typ av mat du föredrar.

Messenger tar nästa steg
Messenger kommer att få en än större roll i Facebooks erbjudande, med fokus på kundkontakt och konvertering. Funktionen Chat Extensions kommer tillåta tredjepartsappar att vara kompatibla med Messenger, först på tur står Spotify.

18035666_10103027605895313_649823937_n

natalie.e.eriksson@gmail.com 

 

 

Dela blogginlägget:

”Det enklaste sättet att bli miljonär på är att vara miljardär och sedan starta ett flygbolag”. Sir Richard Branson vet vad han pratar om och visst finns det en sanning i citatet. Flygbolagen kämpar med dålig lönsamhet i en bransch med hård konkurrens och pressade priser. Det måste då vara extra slitigt när man som bolag lyckas smutsa ned sitt varumärke två gånger inom loppet av en månad. Även om det såklart inte finns någon VD i världen som hade önskat sig United Airlines kaos på sitt bord. Det började med att anställda på bolaget vägrade att låta två unga kvinnor boarda sin flygning – på grund av deras klädsel. ”Yoga-byxor är inte okej” hette det från flygbolagets håll. Någon filmade händelsen där United framstår som elaka översittare och sociala medier rasade.  När detta äntligen började lägga sig var det dags för nästa fiasko. Filmen där United bokstavligt talat släpar bort en man från sin flygstol har blivit viral och setts på sociala medier så väl som i traditionella nyhetssändningar. Planet var överbokat och detta var alltså deras lösning på det problemet. Uniteds VD har bett om ursäkt, vilket självklart vad nödvändigt, men frågan är hur mycket den ursäkten är värd. Jag gissar på: inte så mycket alls.

”Sociala medier fullkomligen vältrar sig i United Airlines pr-skandal där en passagerare släpas av ett fullbokat flygplan. Här samlar vi några av de bästa skämten kring händelsen.” De två sista meningarna kommer från Svenska Dagbladet och följs av en mängd skärmdumpar på sarkastiska kommentarer från sociala medier.

 

17910919_10154495401998354_833998286_n

 

 

17888380_10154495402018354_1686538917_n

 

 

17888132_10154495401903354_299517862_n

 

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

Berghs School of Communication hade anordnat Berghs Career Day. Ett evenemang där vi byråer får chansen att speed-dejta med studenter. 300 personer på plats, läste jag någonstans.

I ena sekunden, en glad och förväntansfull stämning. I nästa, ljudet av sirener på Sveavägen. Följt av vibrerande mobiltelefoner och stora nyhetsrubriker i media. Utanför fönstret syntes plötsligt polis, insatsstyrka och avspärrningar. Även automatvapen och människor som i panik kastade sig in i slumpmässigt valda byggnader för att på polisens uppmaning söka skydd. Vi var egentligen helt säkra där vi befann oss, även om ingen visste något där och då. Bara kvarter därifrån fanns skadade människor och minst fyra personer som aldrig skulle komma hem igen.

Med omfattande avspärrningar, indragen kollektivtrafik och en helt lamslagen innerstad var det många som hölls instängda för säkerhets skull. På kontor och i skolor, i klädbutiker och restauranger. Andra var strandade utomhus eller vid tunnelbanestationer. Någonstans i allt detta blev telefonlinjerna överbelastade samtidigt som sociala medie-Stockholm exploderade. Vänner, familjer och kollegor nådde varandra via Messenger, statusuppdateringar, Whatsapp och Facebooks Safety Check. Och, kanske det allra finaste i allt det hemska. Människor sträckte ut sina händer till främlingar.

”Om någon är fast i Sollentuna bor jag nära stationen, skriv här så kommer jag och hämtar dig”. ”Om någon befinner sig vid Mariatorget och inte vet var du ska ta vägen, ring mig så släpper jag in dig!” ”Vårt kontor står öppet för alla som behöver”. Hashtaggen #Openstockholm spreds som en löpeld och via sociala medier erbjöd sig matbutiker att ordna mat åt barn vars föräldrar ännu inte lyckats ta sig hem. Under timmarna som följde syntes otroligt mycket kärlek och värme i allt det hemska.

Jag är fullt medveten om att även falska rykten uppstod via sociala medier och att populistiska krafter var snabba med att försöka plocka politiska poänger på attacken. Men trots det, värmen och omtanken var så otroligt påtaglig. Jag är stolt över Stockholm och den solidaritet som visades under fredagen, på och utanför sociala medier.

Och till sist: jag är så otroligt ledsen och bedrövad för de människor som idag var tvungna att vakna upp med vetskapen om att en anhörig miste livet igår.

 

natalie.e.eriksson@gmail.com

 

 

 

Dela blogginlägget:

En uppdatering. Den skarpa kritiken, som till en början var koncentrerad till Twitter, har under dagen spridit sig till andra forum och större nyhetskanaler. Det har säkerligen varit ett svettigt dygn för inhouse-teamet på Pepsi. Nu dras reklamfilmen tillbaka.

”Pepsi was trying to project a global message of unity, peace, and understanding. Clearly we missed the mark and we apologize. We did not intend to make light of any serious issue. We are pulling the content and halting any further rollout” är meddelandet som företaget släppt via en talesperson.

Klarsynt, kan tyckas. CNBC diskuterade Pepsi tidigare idag och i ett klipp på deras hemsida kan vi se Mike Jackson analysera situationen. Jag tycker att Jackson har en del poänger* men håller inte helt med när han säger att ”Det var rätt idé men fel varumärke.” Jag håller visserligen med om att det är fel varumärke, men det är också fel uttag. Folk som skrattar och dansar. Problemet ligger också i att det är fel ambassadör. Kendall är inte fel för Pepsi men hon är fel för demonstrationer och polisvåld. Det finns varumärken som lyckats adressera känsliga frågor i sin kommunikation, men denna gång blev det inte rätt.

*Framför allt håller jag med om ”Detta visar bara hur mycket ikonisk status Pepsi tappat. Om Nike eller Apple hade gjort en liknande kampanj hade det från början inte anlitats en vit supermodell för en kontext som anspelar till Black lives matter”. 

kendall-jenner-pepsi-ad

 

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

Pepsi har släppt en ny reklamfilm, frontad av millenial-favoriten Kendall Jenner. ”För mig är Pepsi mer än en dryck, det är en popkulturell ikon” säger Kendall själv. Hennes styling i videon är en tydlig referens till Cindy Crawfoords kultförklarade reklam från 1992.

Den nya reklamen är dock något helt annat än en snygg tjej som hänger ut på den amerikanska landsbyggden. I den nysläppta videon avbryter Kendall en fotografering för att ta till gatorna. Hon demonstrerar. Hon skrattar. Hon hör ihop med andra unga människor som vill skrika ut sitt budskap till världen. Hon ger bort läsk till polisen.

04-pepsi.w710.h473

landscape-1491285644-kendall

Det krävs ingen djupare analys för att se kopplingarna till Black lives matter, det amerikanska polisvåldet och en ung generation kvinnor som protesterar sin regering. I videon syns plakat med fredstecken och uppmaningen ”Join the conversation”. Kanske är tanken att visa på enighet, mellan olika typer av människor, mellan polis och demonstranter, i en tid av polarisering.

Högt uppsatta personer på Pepsi har tidigare hamnat i blåsväder för att ha uttalat sig emot Trump. Kritiken mot den nya reklamfilmen har dock handlat om att företaget inte gör ett ordentligt statement. ”Vi vill ha fred”. Jo, tack. Att Pepsi vill vara unga, snygga och glada i sin demonstration och kommunikation känns väntat. Att blanda in (och samtidigt ducka) en av USAs mest infekterade frågor i det hela var inte lika smart.

 

 

 

 

Igår släppte Jenner en behind the scenes-video (en boomerang för att vara petig) på sin Instagram som efter 16 timmar hade 11 000 000 visningar. Den enorma kritiken till trots, jag tror inte att det ännu fälls några tårar hos inhouse-byrån som producerade videon. Även om dom kanske har börjat svettas lite. Se hela filmen här. 

 

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

Publicerad 2 april 2017

Vem var bäst på att luras?

Skam, bilmärken och en hämnd som är ljuv. Aprilskämten var många i sociala medier i år och här kommer mina favoriter.

Nöjesguiden: nya säsongen av Skam är filmad på högkant
Jag kan inte säga att det är funny cause it´s true , men det skulle kunna bli realitet med TV-serier som är producerade för mobilskärmar. Smart drag av Nöjesguiden.  🇳🇴
skam-hogkant

Hondas nya ratt: tryck på en emoji för att välja hur ditt signalhorn ska låta
Samtiden ändå. Jag tror att trafiken skulle bli mycket trevligare med denna funktion. 🚗
Honda-Horn

Snapchat lanserar ett Instagram-filter
Min absoluta favorit är denna där Snap låter Instagram smaka på sin egen medicin. 👻DSCF1336

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

Igår skrev Resumé om den nya lag i USA som tillåter internetoperatörer att sälja vidare sina kunders webbhistorik. Även i Sverige finns det mycket lagar och regler att förhålla sig till, så hur bör ett företag egentligen agera i sociala medier? MarLaw är den enda advokatbyrån i Sverige som uteslutande arbetar med marknadsrätt och Sandra Hanson är advokaten som har svaret på våra frågor. Läs vad Sandra har att säga om:

 • Det vanligaste misstaget organisationer gör i sociala medier:
  Man skapar konton på olika sociala medier utan att ha kartlagt syftet och skyldigheterna med närvaron. Om man har syftet klart för sig kan man upprätta förhållningsregler för olika forum, exempelvis informera kring vilka kommentarer som inte tillåts.Många avsändare är rädda för att anklagas för censur om man tar bort kommentarer men man har en juridisk skyldighet att ta bort kommentarer som t.ex. innehåller uppenbara kränkande personuppgifter. Sedan finns det den etiska aspekten också. Det är inte lämpligt att det förekommer hotfulla kommentarer i ett forum som er organisation ansvarar över. Ta kontroll över era sociala medier!⚖️
 • Hur organisationer bör arbeta med sina sociala kanaler:
  Det är viktigt att skapa en tydlig ansvarsfördelning inom organisationen – vem ansvarar för vilka kanaler och vad innebär ansvaret? Eftersom reglerna för hur man får kommunicera i olika sociala medier kontinuerligt ändras genom plattformarnas villkor, t.e.x vad gäller hur man får utforma en tävling eller kampanj, så är det viktigt att policyn är levande och ständigt uppdateras.⚖️
 • Ett område som alla annonsörer bör hålla koll på framöver:
  Den 25 maj nästa år börjar EU:s nya dataskyddsförordning (GDPR) tillämpas och den ersätter då vår svenska personuppgiftslag. Förordningen ställer höga krav på tydlig information och samtycke för att behandla personuppgifter. I vår nuvarande personuppgiftslag finns ett undantag som innebär att personuppgifter i så kallad ostrukturerad form, t.e.x i i löpande text på en webbplats eller bilder som förekommer i sociala medier, får behandlas utan samtycke så länge behandlingen inte kränker den registrerades personliga integritet. Detta undantag försvinner när förordningen börjar tillämpas vilket innebär att man behöver en laglig grund även för denna typ av behandling. Det återstår att se vad det kommer innebära i praktiken men överträdelser av förordningen kan innebära administrativa avgifter på upp till 20 000 EURO eller 4% av organisationens globala omsättning så det är viktigt att hålla sig uppdaterad.⚖️

 

natalie.e.eriksson@gmail.com 

Dela blogginlägget:

Publicerad 22 mars 2017

Instagram som konverteringskanal

Sedan i fjol har ett 20-tal amerikanska bolag haft tillgång till Instagrams funktion Instagram Shopping. Med hjälp av funktionen kan annonsörerna tagga sina bilder så att användarna enkelt kan klicka sig vidare för att läsa produktinformation, pris på produkten, samt smidigt ta sig vidare till varumärkets webbshop. Det är ännu inte möjligt att genomföra ett köp direkt i Instagram, om det blir så får tiden utvisa. Den här veckan rullas funktionen i alla fall ut till ett större antal annonsörer. Vi får hålla tummarna för att möjligheten snart är tillgänglig även i Sverige.

dims

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

God kväll! Två onsdagsreflektioner kommer här.

Att hitta sin konsumtionsmålgrupp på en ny marknad
Facebook har skapat något som heter Multi country look alike. För den som missat: en look-a-like-målgrupp är en målgrupp som enligt Facebooks data har ett beteende eller egenskap som liknar ett varumärkes befintliga målgrupp. Datan kan vara baserad på beteenden (eller egenskaper) av människor som har köpt en viss produkt, människor som har besökt en butik, en grupp personer som följer en Facebook-sida, en insamlad lista med telefonnummer/mailadresser, personer som har besökt en webbshop och så vidare.

Det finns nu möjlighet att skapa look-a-like-målgrupper över olika länder. Exempelvis, en målgrupper med människor på en (för varumärket) helt ny marknad som, enligt data från marknader där varumärket i fråga redan finns, är benägna att handla den produkt/tjänst som säljs. Och ja, självklart kan drivkrafter skilja sig från marknad till marknad. Och givetvis kan det vara så att tidigare insamlad data inte alls förutspår framtiden. Samt att denna funktion också kan användas även på marknader som inte är nya. Hur som helst, för den som älskar data är detta såklart hur roligt som helst. *jag gnuggar långsamt mina handflator mot varandra*

BBC-pappan och krishantering
Ni känner helt säkert till BBC-pappan (professor Rober E. Kelly) som blev viral förra veckan. I förrgår ställde familjen upp på en ny intervju för att prata om all uppståndelse. I den nya videon pratar dom om hur det känns att vara viral samt det faktum att många tittare såg det första klippet och utgick ifrån att den asiatiska kvinnan i bild självfallet måste vara familjens nanny. Förutom cred för bra krishantering så undrar jag vad som kommer härnäst.
En podcast? En tv-serie? Jag skulle med glädje sträcktitta på Keeping up with the Kellys.
Får inte nog av denna charmiga familj.
Länk för den som även vill se presskonferensen. 

25409cf5a481a1eb9ddd5cfc745cb75eab7ca8b1

natalie.e.eriksson@gmail.com 

Dela blogginlägget:

Är det redan fredag imorgon (?!) tänker du. Det stämmer och här kommer en sammanfattning av den sociala och digitala veckan som gått.

 • 8 mars: Snapchat hyllar kvinnor med filter på bland annat Rosa Parks och Frida Kahlo. Kritik riktas mot Snapchat efter att Marie Curie dykt upp i ett filter, hårt sminkad med lösögonfransar.
 • Även YouTube lyfter kvinnor: kampanjen #HerVoiceIsMyVoice lanseras och YouTube uppmanar människor att dela videos med inspirerande kvinnor.
  I samband med lanseringen släpps även en playlist med videos som YouTube själva finner inspirerande. Bland dessa videos finns bland annat Madonnas Woman of the year-tal samt en intervju med grundarna bakom Black Lives Matter.Skärmavbild 2017-03-09 kl. 19.14.54
 • Instagram fortsätter att inspireras av/kopiera Snapchat och geo-stickers i Instagram Stories lanseras.
 • Google visar sin nya video-API: ”Med detta verktyg kan du använda sökord för att hitta en eller flera videos som innehåller ett visst objekt. När sökningen är klar kommer du att få förklarat för dig exakt var i videon detta objekt finns”. En tiger får agera exempel.

machine-learning-next-2

 • VR på Vimeo: Vimeo möjliggör för sina användare att ladda upp och titta på 360-videos. Detta öppnar upp för fler möjligheter att sälja och köpa VR-upplevelser.
 • Facebook kompletterar sin safety check med funktionen Community help:
  Sedan i onsdags finns Facebooks Community help tillgänglig, anpassad för några av de behov som ofta uppstår vid en katastrof (naturkatastrof/ terroristattack eller liknande). Via Community help kan Facebooks användare få hjälp med transport, tillgång till mat och hygienartiklar.

 

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

Tidigare idag publicerade Resumé en artikel om proaktivitet baserad på Regis branschstudie ”Årets byrå”. I veckan tog jag mig ett snack med Pernilla Plog, projektledare på Regi. Vad menas egentligen med digital kompetens och hur kan kunden bli en ännu bättre beställare?

Många kunder efterfrågar mer digital kompetens. ”Digital” är ett väldigt brett begrepp. Vad innebär det i detta fall?
I frågan som är riktad till brand experiencebyråer, mediebyrå, contentbyråer, PR-byråer och reklambyråer syftar det till byråns förmåga att generellt behärska kommunikation i digitala kanaler. Detta innefattar idéer, strategier, innehåll och medieval. Det finns ett tydligt glapp mellan kunden och byrån där problematiken ligger i att byråerna i många fall är digitalt kompetenta men har svårt att förmedla sin kompetens till kunden.

Vad menar kunderna som önskar sig mer proaktivitet?
Vi har kollat lite extra på hur kunderna definierar proaktivitet och kan se fem delar som sticker ut. Det handlar om att byrån:

• Kommer med förslag och ifrågasätter
• Har kännedom/kunskap om kundens marknad
• Har löpande kontakt med kunden, följer upp och återkopplar
• Är förutseende/ligger steget före
• Håller sig uppdaterad kring kunden och kundens förutsättningar

Proaktivitet är något som branschen i stort har problem med vilket betyder att byråer som lyckas med detta blir extremt konkurrenskraftiga.

Många kunder önskar att deras byråer skapar sig större förståelse för kundens marknad. Är det någon särskild bransch som vill be sina byråer att läsa på lite mer? 
När det gäller kunskap om kundens marknad brukar enskilda byråers betyg gå hand i hand med byråns proaktivitet. När det gäller årets betyg inom kunskap om kundens marknad har brand experiencebyråerna fått högst betyg och digitalbyråerna det lägsta.

Finns det några konkreta exempel på områden där kunderna tycker att byråerna saknar förståelse? 
Något som jag verkligen tycker sticker ut är att hela 68% av kunderna vill köpa fler tjänster av sina byråer. Jag skulle säga att det är mind blowing! Att sälja till befintlig kund är inte lika tidskrävande och mer kostnadseffektivt för byrån än att gå ut i pitch för att få in en helt ny kund. Det vill säga: byråerna måste bli mycket bättre på att se och utnyttja köpsignaler hos sina kunder, samt att sälja sitt erbjudande och sin kompetens.

Finns det någonting som kunderna är extra nöja med, jämfört med tidigare år?
Det är spännande att bytesbenägenheten i branschen har en nedåtgående trend och att längden på byrå/kund-relationen har ökat. Jag tycker att dessa siffror indikerar att vi har sjukt duktiga och engagerade byråer som i de flesta fall gör ett fab jobb!

Vilket tips har du till byråer som vill ta till sig av den feedback som ges i er undersökning? Vilket råd ger du till kunderna som beställare?
Mina tre tips till byråerna är:
1. Se till att tydliggöra ert engagemang för er kund, engagemanget har en central roll i hela samarbetet.
2. Var din kunds partner. En partner byter man inte ut lika lätt som en leverantör.
3. Utvärdera alltid samarbetet för att skapa möjlighet till förbättring.

Mina tre råd till kunderna:
1. Var tydlig med vilka förväntningar och krav du har på din byrå.
2. Utvärdera samarbetet så att ni tillsammans kan förbättra det.
3. Don’t settle for less.
IMG_1367
Pernilla Plog, projektledare på Regi.

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

För några timmar sedan släppte Instagram nyheten om att användarna nu kan ladda upp tio bilder eller videos i taget. Alltså, en post med tio olika bilder. Eller tio likadana bilder, om någon känner för det. Jag tänkte att jag borde skriva om denna nyhet men känner rent spontant att ”Jaha. Det är ju svårt nog att välja ut en bra bild att posta?”.

Nu kanske ni tänker att jag är en bakåtsträvare som tar min Instagram på alldeles för stort allvar. Bakåtsträvare: nej. Tar min Instagram på alldeles för stort allvar: ja! Tanken med den här nyheten är nog att vi användare ska kunna dela med oss av mer gedigen storytelling, även när vi inte har bildmaterial som känns top notch. Ur det perspektivet måste jag ändå ge nyheten en stor tumme upp. Även ur ett business-perspektiv känns detta helt rätt. Instagram är en fotoapp och att addera den här möjligheten till att skapa fotoalbum går i linje med det. Bolaget har också arbetat mycket på att användarna inte ska uppleva sina flöden som spam. Ja, vi känner ju alla den där härliga men kanske lite för ivriga släktingen som postar alldeles för frekvent. Nu kan dessa släkt.. personer lugnt fortsätta att ladda upp tio bilder per dag, utan att besudla sina följares flöden.

För annonsörer är detta kanske inte det mest chockerande som hänt. Att skapa annonser med fler bilder/videos har varit möjligt sedan tidigare. Nu går det dock att använda sig av tio bilder även i Instagram-annonsering, jämfört med sex stycken som var fallet innan. Det var det.

instagram-upload-PAGE-2017

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

Ida Scharf, Idol/Freemantle media om Musical.ly

Idol Sverige har stora följarskaror på både Facebook, Instagram och Snapchat, där de underhåller sin målgrupp både under och mellan säsonger. Jag upptäckte nyligen deras konto på musical.ly, där de lyckats få över 52.000 följare på bara en säsong! Jag tog kontakt med Ida Scharf, digital projektledare på Fremantlemedia med ansvar för bland annat Idol och Talang, för att lära mig mer om denna app som är så omåttligt populär bland generation Z.

Hur skulle du förklara Musical.ly för någon som aldrig använt appen?
Musical.ly är en app där användarna kan göra egna musikvideor och sketcher som är upp till 15 sekunder långa. Användarna väljer musik eller ljudspår och videoeffekter direkt i appen. Användarna kan även, likt Instagram, följa och skicka meddelanden till varandra samt gilla och kommentera på varandras videos.

Hur ser målgruppen ut och hur populär är appen i Sverige?
Exakt hur många det är som använder appen i Sverige är fortfarande okänt men världen över finns det över 90 miljoner registrerade användare. Appen är främst populär bland unga tjejer, uppskattningsvis i 10-16års åldern.

Ni fick runt 52.000 följare under en Idol-säsong, hur lyckades ni med det?
Jag tror att vår största framgångsfaktor har varit att vi verkligen har satt oss in i att förstå appen och att vi har skapat unikt innehåll anpassat för plattformen. Vi försöker alltid att tänka på vad våra följare vill få ut av att följa oss på en plattform och landade i att vi skulle vara underhållande, roliga och lättsamma. Dessutom försökte vi skapa en känsla av att deltagarna själva ägde kontot, att man som följare fick komma dem närmre och lära känna dem på ett nytt och avslappnat sätt där de bjöd på sig själva.
En annan del av framgången beror troligtvis på att vi redan har byggt upp stora följarskaror på andra sociala medie-kanaler där vi kunde marknadsföra musical.ly-kontot. I slutet av säsongen hade vi även med musical.ly-loggan i grafiken i tv-programmet.

För vilka företag och organisationer känns appen relevant att finnas på?
Idol och musical.ly är ju verkligen som gjorda för varandra då båda handlar om musik och underhållning, något de flesta företag inte gör. Men för företag som har en passande tonalitet och vill nå en ung målgrupp kan det här vara en ny möjlighet.
De jag spontant kan tänka mig skulle passa för musical.ly är till exempel skivbolag, olika event eller modehus. Tänk dig till exempel om ett stort modehus skulle släppa sin nya kollektion på musical.ly med modeller som visar upp de nya kläderna genom att dansa och sjunga i dem! Det tror jag skulle funka jättebra!
Det knepiga med appen är ju att den i stort sätt kräver resurser i form av personer som kan vara ansiktet utåt och medverka i musikvideorna, så det lättaste alternativet för ett varumärke att synas på musical.ly idag är troligtvis genom att samarbeta med influencers som redan har många följare på plattformen.

Har du tre snabba tips till exempelvis det där skivbolaget som vill komma igång?
1. Släpp nya låtar från artisterna på musical.ly! Du kan nämligen lägga in din egen musik eller ljudspår.
2. Ett plus med att lägga in egen musik är att din profilbild syns som en liten logga i hörnet i de videos där den används, eftersom att du är utgivaren. Både du och låten får på så vis spridning.
3. Skapa innehåll på ett roligt och naturligt sätt, som målgruppen känner igen, genom att inspireras av hashtagsen och utmaningarna som redan finns. Men lägg kanske till era egna låtar… eller varför inte skapa en egen utmaning?

anna.olivemark@gmail.com

Dela blogginlägget:

Publicerad 15 februari 2017

Här är Snapchats olika annonsformat

Snapchat har äntligen öppnat upp för den nordiska marknaden vilket innebär att det är fritt fram att börja annonsera i kanalen. Personligen känner jag mig något besviken över att on-demand geofilters ännu inte finns tillgängliga för oss nordbor – men misströsta ej, här kommer en lista på de möjligheter som finns!

Geofilter Donken (McDonald's Sverige), Lens (Taco Bell) och Snap Ad (Gatorade).
Geofilter (McDonald’s Sverige), Lens (Taco Bell) och Snap Ad (Gatorade).

Geofilter
Ett geofilter designar du själv efter dina egna önskemål (och efter en del riktlinjer från Snapchat). Filtret kommer sedan att dyka upp bland övriga tillgängliga filter för användaren (exempelvis lokala filter för städer och så vidare) under 24 timmar. Jag och mina kollegor designade ett geofilter för Donken (McDonald’s Sverige) i höstas och responsen från målgruppen var väldigt positiv! Dessutom sköt engagemanget på Donkens egna Snap-kanal i höjden den dagen.

Lens
Åh, de omåttligt populära selfie linserna som låter dig förvandlas till både det ena och det andra! Visste du att Snapchats användare leker med varje lins i cirka 20 sekunder innan de går vidare? Är du intresserad av att skapa en lins får du ha lite framförhållning – Snapchat designar dessa åt dig och det tar cirka 6-8 veckor.

Snap Ads
Vertikala videoannonser som placeras mellan exempelvis stories. Annonserna är 10 sekunder långa och det finns även format där tittaren kan swipa uppåt för att se mer (som exempelvis en längre video, en artikel eller en hemsida). Enligt Snapchat själva spelas två tredjedelar av alla videoannonser med ljudet på och deras ”swipe up rate” ska vara 5 gånger högre än genomsnittlig CTR på liknande plattformar.

anna.olivemark@gmail.com

Dela blogginlägget:

I veckan släpptes nyheten om att svenska modeföretaget Ivyrevel teamat upp med Google för att skapa Coded Couture. Kanske har du redan läst om detta, nyheten har nämligen blivit omskriven i över 900 internationella artiklar. Om du missat detta så bjussar jag självklart på en sammanfattning av produkten:

Ivyrevel är modevarumärket som grundades av en kvartett där bland annat bloggaren Kenza ingår, och som numer är en del av H&M Group. Google är sökmotorn som vet exakt vad du håller på med. Tillsammans har dom skapat en app för att, på ett roligt och nytänkande sätt, digitalisera modeindustrin. Så här fungerar det: konsumenten laddar ned Ivyrevels app för att sedan bära med sig sin smartphone oavbrutet under en veckas tid. Som om någon skulle få för sig att gå hemifrån utan sin mobiltelefon en dag? Hur som helst. Med hjälp av Google kommer appen lära sig var personen spenderar sin tid, vad personen gör med sin tid och så vidare. Tack vare all insamlad data designar appen en klänning med en siluett, ett material och unika detaljer anpassat just för den här konsumentens livsstil. Resultatet blir en skräddarsydd klänning som kan beställas direkt i appen. Företaget själva ser det här som ett steg i att digitalisera modebranschen. En spännande och storslagen vision.

Jag tycker att detta är en otroligt rolig satsning och att bara namnet i sig förtjänar en stor high five. Kan Coded Couture bli lika flådigt som sin namne haute couture? Nej, och det är precis det som är meningen. Om haute couture är Coco Chanel, Paris och gamla pengar så är Coded Couture vår samtida hjälte, entreprenören som tänjer gränser och planerar kommersiella flygresor till månen.
Är Coded Couture helt rätt i tiden samt engagerande för sin målgrupp? Det återstår att se men intresset har inte direkt varit dåligt.

Slutligen så har jag växlat ett par ord med Henrietta Fromholtz, PR-manager på Ivyrevel.

Är namnet Coded Couture en hint om att det snart kommer att finnas fler databaserade plagg?
Det stämmer! Det här är bara början för oss. Klänningen är ett signumplagg för Ivyrevel, därav börjar vi i den änden. Vi har i dagarna fått flertalet spännande förfrågningar som rör framtiden av Coded Couture, och även många positiva reaktioner med önskemål om manliga plagg.

Har du några tips på hur företag bör tänka när dom arbetar med kampanjer kopplade till tech-lösningar?
Många nosar på spännande tech-lösningar idag, men det jag ser är att många inte tänker större än en kul kampanj. Vi bygger inte en ball teknologi bara för att ha någonting kul att prata om och få medial spridning för stunden, vi gör det för att vi vill revolutionera modeindustrin och ge ett värde till kunden. Det tror jag är en viktig grundsten för att kunna skapa en lyckad kampanj. Man kan se att virtuella fashion shows dyker upp här och var, men vad ger det egentligen för långsiktigt värde? Ska ett företag göra en kampanjsatsning och använda sig av tekniken tycker jag man redan från start ska titta på hur man kan ta det steget längre än en kampanj.

natalie.e.eriksson@gmail.com 

Dela blogginlägget:

Resumé har tidigare skrivit om Nelly.com, modevarumärket och e-handelsföretaget som valt att lägga hela sin marknadsföringsbudget på sociala medier. Nelly fortsätter att öka sin omsättning och har under det senaste året vuxit sig än starkare på den nordiska marknaden. Jag fick en pratstund med Johan Beckman, Social media specialist på Nelly, som på nära håll varit en del av företagets arbete och framgångar.

Ni valde att satsa på sociala medier, hur kom det sig?
Vi har redan från start satsat starkt digitalt och på socialt, det har varit ett sätt för oss att följa vår målgrupp. Dessa kanaler gör att vi kan hålla en nära kontakt med konsumenterna, ta till oss av deras feedback och därmed göra ett ännu bättre jobb. Vår kärnmålgrupp är kvinnor 18-24 år. Jag kan tänka mig att du ingår i den målgruppen, i vilka kanaler når vi dig?

Jag är inte i er kärnmålrupp men jag håller med om att ert kanalval är rätt för er målgrupp. Hur vet du att det ni gör ger effekt?
Allting vi gör har en tanke och en strategi bakom sig. Vi samlar in olika perspektiv inför våra kampanjer. Medieköp och marknadsföring är en viktig del men vi har även duktiga stylister som förstår vad som kommer att bli morgondagens mode. Vi är ett datadrivet företag och mäter allt som görs. Vi är snabba med att testa nya saker men vi är också snabba med att utvärdera våra kampanjer. En del satsningar blir framgångsrika, andra inte.

Berätta om en viktig framgångsfaktor för Nelly.
En viktig framgångsfaktor för oss är vår snabbrörlighet. I vintras gjorde vi en stor kampanj med ett gäng ambassadörer. Vi anordnade en påkostad fest med ambassadörerna på fredagen och redan på söndagen så var kampanjen live. Detta tack vare vår flexibilitet och sammanhållning inom företaget. Specialister, art directors, webb-kreatörer och flera satt redo för att få igång kampanjen snabbt och effektfullt. Vi visste att många i vår målgrupp skulle känna till festen och läsa om den via ambassadörernas egna kanaler, att samtidigt arbeta med köpt annonsering gjorde att vi kunde nå ut än bredare.

Nu kanske inte fester med ambassadörer är rätt för alla varumärken och målgrupper. Tror du att den den här snabbrörligheten kan appliceras på andra kategorier?
Definitivt, och allt vi gör flyger inte men detta blev en succé och effekten hade inte blivit densamma om vi hade väntat tre månader med att släppa bilderna.

Kan du dela med dig av någon motgång?
Det finns säkert ett par men jag tror som sagt på att våga testa. Företag måste våga lita på sina anställda. Kompetent personal som förstår företagets vision måste få frihet att genomföra olika satsningar. Även om alla satsningar inte i första hand genererar bra resultat, så tror jag på att motgångar föder framgång.

Vilka andra företag är duktiga digitalt enligt dig?
Adidas är väldigt duktiga och har verkligen lyckats bli relevanta för en ny målgrupp. Enligt mig har dom gått från att vara nummer två till att bli nummer ett i sin kategori.

Vad är nästa spännande steg för branschen, tror du?
Jag tror mycket på tech-sektorn och artificial intelligens. Facebook har släppt möjligheten att bygga egna bottar. Jag tror att det snabbt kan bli aktuellt för avdelningar så som HR och kundtjänst. Även automatiserade köp i en samlad miljö kommer växa framöver.

natalie.e.eriksson@gmail.com 

Dela blogginlägget:

Publicerad 8 februari 2017

Twitter och trakasserier

Twitter har nyligen gått ut med att dom ska försöka motverka trakasserier på plattformen. Tweets med ”känsligt innehåll” ska tydligen ligga kvar men som användare ska man kunna välja att inte se detta. Samma sak gäller tweets skrivna av blockerade användare. Denna lösning låter lite forcerad tycker jag. Det hade i alla fall varit obetalbart att se Donald Trump bli blockad från Twitter, kanske att ett 90 dagars förbud hade varit på sin plats. Då hade det blivit liv i luckan i Washington.

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

Publicerad 4 februari 2017

Det spökar på Wall Street

Igår skrev Resumé om att Snapchat meddelat att bolaget är redo för en börsintroduktion. Snapchats moderbolag, som i höstas bytte namn till Snap Inc. samtidigt som den nya produkten Spectacles lanserades, har sedan start varit ett bolag med ambitioner.
Om du mot förmodan missat Spectacles så är det ett par glasögon med inbyggd kamera. Med dessa kan du filma din omgivning för att sedan posta filmen direkt till Snapchat. Snap Inc. presenterar sig förövrigt som ett kamerabolag numer. Denna breddning och ompositionering handlar om att företaget ser att kameran, och inte nödvändigtvis en app, är framtidens sätt att kommunicera.

I USA har Snapchat lockat stora annonsörer och publicister så som CNN, Sony Pictures och Taco Bell. Sist ut i raden bland varumärken som vill synas i den hypade fotoappen är tidningen New York Times som i förrgår gick ut med att de snart finns på Snapchats Discovery-kanal. Trots framgångarna har det länge diskuterats huruvida appen är eller kommer kunna bli lönsam utan att tappa sin kärnmålgrupp bestående av millenials. (I Sverige använder 90% av alla tjejer 11-19 år Snapchat, enligt Svenskarna och internet 2016).

Ett annan sak som spökar för bolaget är det ständiga hotet från Facebook.
Facebook som till en början ville köpa upp Snapchat fick till slut acceptera ett nej och har i stället satsat på att konkurrera ut sin rival. Funktioner så som stories, live-video och augmented reality-filter har implementerats på Facebook, Facebook Messenger och Instagram där de snabbt gjort succé. I veckan släppte dessutom Techcrunch information kring att influenser-nätverk nyligen vittnat om att deras följarengagemang har förflyttats från Snapchat till Instagram sedan Instagram stories lanserades.

Det jag tycker är mest intressant med den kommande börsnoteringen, utöver tillväxtmöjligheterna, är all information som Snapchat nu måste offentliggöra. Det har funnits många spekulationer kring hur stor användarbas bolaget egentligen har. Siffran skiljer sig fortfarande lite beroende på källa men ska ligga kring 158 miljoner dagliga användare. Vad det faktiska börsvärdet landar på återstår att se.

Kommer jag att sitta bänkad i mars för att handla Snap-aktier på New York Stock Exchange? Nej.
Ser jag fram mot Snap-annonsering i Sverige? Ja.
Beställde jag just hem ett par svarta Spectacles? Absolut. Återkommer med recension.

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

Svenska Dagbladet har kallat falska nyheter för ”ett av vår tids mest kraftfulla politiska vapen.” Fenomenet drabbar nya såväl som traditionella medier men i den här bloggen väljer vi att fokusera på det som händer på världens vida webb. Bland sociala medier är det framförallt Twitter och Facebook som legat i blåsväder på grund av nyhetsartiklar med tvivelaktig sanningshalt. Även Google och andra sökmotorer har granskats. Så, vilket ansvar har egentligen dessa internetgiganter?

Både Twitter, Google och Facebook har växt fram ur en ung miljö. Den sistnämnda tog sina första stapplande steg bland universitetsstudenter på USAs finaste Ivy League-skola. Att bolagets 20- årige grundare då och under de kommande åren hade en rebellisk attityd mot myndigheter, auktoriteter och deras krav på ansvar är kanske inte särskilt konstigt. Mitt bolag, mina regler ungefär. Eller ”I ́m CEO, Bitch” som det ska ha stått på ett av Zuckerbergs första visitkort. Allmänt känt och förevigat tack vare filmen The Social Network.

Facebook har växt upp sedan dess. Plattformen har mognat parallellt med sin grundare som gått från att vara en kaxig uppstickare till att bli en av vår tids största entreprenörer. Synen på ansvar har förändrats sedan dagarna på Harvard, även om ståndpunkten kring integritet fortfarande ligger djupt rotad i bolaget.

Facebook har med sin vision om att ”connect the world” växt till en plattform med 1,7 miljarder användare. Detta innefattar alltså varannan människa på jorden med tillgång till internet.

Zuckerbergs plattform har under dom senaste åren tagit stora steg för att konkurrera med traditionella nyhetskanaler. Resumé har tidigare skrivit om att fler svenskar dagligen konsumerar nyheter via Facebook än Aftonbladet. Och ansvaret vad gäller felaktigt innehåll då? Inte särskilt stort, enligt lagen. Facebook är inte ett mediehus som producerar eget innehåll, utan hänvisar vidare till sådant som andra skapat. Facebook har helt enkelt inte det utgivningsansvar som faktiska nyhetstidningar har. Bolaget inser dock (precis som traditionella medier) att falska nyheter inte ger speciellt bra publicitet och tar därför frågan på allvar.

Så, vad görs egentligen för att motverka dessa falska nyheter? En fact check funktion har lanserats i USA, och nu även i Tyskland på grund av valet som äger rum i september. Tyskar som misstänker att en artikel innehåller falska nyheter kan anmäla detta till en politiskt oberoende redaktion av journalister som granskar innehållet. Om artikeln innehåller uppenbara faktafel så kommer Facebook att märka artikeln samt ge den dålig ranking vilket minskar chansen för att den ska nå ut brett. I USA finns motsvarande funktion där bland annat ABC News är redo att granska artiklar som blivit anmälda i hög grad. Algoritmen som avgör vilka ämnen som trendar har också ändrats. Tidigare har ett högt engagemang (klicks, delningar, kommentarer) på en artikel gjort så att den kunnat trenda. Nu kommer det i stället slå högre om ett flertal publicister skriver en artikel om samma nyhet.

Vi kan väl konstatera att lösningen fortfarande befinner sig i sin linda men jag vågar ändå slå vad om att vi kommer se fler initiativ under året som kommer.

natalie.e.eriksson@gmail.com 

Dela blogginlägget:

Publicerad 30 januari 2017

Sociala bloggen

Berätta lite om er själva – vilka är ni?
Jag heter Natalie och arbetar som projektledare på digitalbyrån The Amazing Society. Utöver det så skriver jag på min första bok vilket känns himla spännande. Förutom jobb då: jag älskar mat och tänker att 2017 är året då jag lever ut matdrömmar och är ute i naturen mer. I oktober paddlade jag kajak för första gången i vuxen ålder och blev HELT förälskad. Så, om någon behöver en rookie till paddelkompis finns jag här.

Jag heter Anna och jobbar som sociala medier-ansvarig på DDB Stockholm. Jag är med i osunt många kattgrupper på Facebook (älskar kattklipp, katter är de sanna kungarna och drottningarna av internet) och så tjatar jag alltid om Snapchat (för att det är den roligaste kanalen just nu). Förutom att konsumera kattklipp sysslar jag med allt från sociala medie-strategier, producerar innehåll och försöker hänga med i de senaste trenderna.

Vad är syftet med bloggen?
Som privatpersoner älskar vi sociala medier. I våra jobb är det kanaler där vi kan skapa reellt värde för våra kunder. Syftet med bloggen är att fånga båda dessa världar.

Vad kommer ni att skriva om?
Det kommer att bli högt och lågt. Hur marknadsföring online kan driva köp offline, hur man vet om en digital satsning är lyckad eller inte och, självklart, reflektioner av de memes som din målgrupp älskar just nu.

För vilka skriver ni den?
Människor på marknadsavdelningar som vill ligga i framkant digitalt samt alla personer som spänt väntar på att få se vad som blir nästa Salt Bae. Vi skriver för alla som älskar sociala medier. Kanske inte för Trump, men han älskar ju bara Twitter.

Varför bör man följa er blogg?
För att få koll på det senaste inom ett område som bara fortsätter att växa.

Dela blogginlägget: