Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sociala bloggen

Natalie Eriksson arbetar med digital marknadsföring för några av Sveriges största varumärken. Hon är också författare, föreläsare och älskar all things digital. Här skriver hon bl.a. om hur reklam online driver köp offline, hur man vet att en sociala medie-kampanj är lyckad samt bjuder på guidade turer i meme-djungeln. Varmt välkommen!


Publicerad 7 januari 2021

Dagen då Facebook och Instagram blockerade Donald Trump

För ett land som dyrkar sin konstitution mer än vad svenskar dyrkar solstrålar efter en långdragen vinter så är det inte en liten sak när en sociala medie-plattform tar i med hårdhandskarna och blockerar sin egen president. Och det är precis vad som händer nu; nedan förklarat av Mark Zuckerberg själv.

”We believe the risks of allowing the President to continue to use our service during this period are simply too great. Therefore, we are extending the block we have placed on his Facebook and Instagram accounts indefinitely and for at least the next two weeks until the peaceful transition of power is complete.”

Det är inte bara Facebook och Instagram som fått nog. Även Twitter har infört en (för stunden) tillfällig blockering. Det som händer nu är en konsekvens av åratal av kritik, diskussioner, debatter och klagomål.  Allvarliga är de uppgifter och anklagelser om att sociala medie-plattformar bl.a. använts som verktyg för utländska makter att påverka politiska val, för spridning av desinformation och som samlingspunkt för hatisk propaganda i anslutning till ett folkmord. Sociala medie-plattformarna har växt från starka till starkare och kraven från omvärlden har ökat. Free speech, jovisst – men över är den tid då sociala medie-bolagens VD:ar blint och obönhörligt satte en tolkning av konstitution före konsekvens.

Bild från BBC. 

natalie.e.eriksson@gmail.com 

 

 

 

Dela blogginlägget:

Mer från Sociala bloggen

Till bloggen >

Så här lyckas du på sociala medier

Denna ständigt aktuella fråga. Jag besökte nyligen Järvaveckan för att prata om just detta. Årets politikervecka blev digital och i klippet ser du även representanter från Facebook och MUF/Timbro. Håll till...

9 juni 2021

Vad jag håller ögonen på just nu

Netflix egen bild på den nya TikTok-inspirerade funktionen ”Fast Laughts”.  I början av månaden rullade Netflix ut en TikTok-liknande funktion och ingen är väl längre förvånad över hur stort överlappet är...

19 mars 2021

Känns Clubhouse fortfarande förvirrande?

Jag reder ut det hela i Sveriges Radio. Lyssna här!   natalie.e.eriksson@gmail.com  ...

26 februari 2021