Dela sidan:

Just do it


Colin Kaepernick, 30 år. Den tidigare idrottsstjärnan som fått lägga karriären på hyllan efter att han börjat protestera (genom att knäböja när nationalsången sjungs inför fotbollsmatcher) och engagera sig till förmån för svarta människors rättigheter i USA. 

När jag startade den här bloggen kändes det viktigt för mig att aldrig okritiskt skriva om kommunikation baserat på vad ”resten av branschen tycker”. Det finns, enligt mig, helt enkelt för mycket texter, kanske främst i sociala medier, skrivna för att få just medhåll från de redan frälsta. Med det sagt; jag tycker att Nikes senaste kampanj är det största som hänt i reklamväg på väldigt länge. Om du helt missat vad det gäller kan du läsa mer exempelvis här och här.

Det tåls att poängteras hur otroligt infekterad den här frågan är i USA. Black lives matter har stött på stort motstånd och det finns undersökningar som visar att majoriteten av alla amerikaner tycker att det inte under några omständigheter finns en ursäkt till att inte stå upp när den amerikanska nationalsången sjungs. En arg president, Nike-skor som bränns och strumpor som klipps sönder är bara en liten del av den vrede som nu väller fram.

Samtidigt så tror jag på Nike och jag tror (och hoppas) att deras lojalitet kommer att löna sig. Sportmärket har i med- och motgång sponsrat Colin Kaepernick oavbrutet sedan år 2011 och allt fler framstående idrottspersonligheter visar öppet (både organiskt och koordinerat, får jag gissa) sitt stöd för team Nike/Kaepernick i sociala medier.

Jag tycker att Nike gör allting rätt när de sätter Kaepernick i ett större sammanhang som i detta fall är jubiliéekampanjen av varumärkets slogan Just do it och den tillhörande kampanjfilmen Dream crazy.  Kampanjen frontas inte bara av denna omtalade amerikanska fotbollsspelare utan också av andra stjärnatleter så som Serena Williams; tjejen från Compton som blev världens bästa tennisspelare och basketlegenden LeBron James; som med tre NBA-vinster i ryggen nu är i full gång med att driva en skola för utsatta barn i sin hemstad Akron, Ohio. Kampanjfilmen är pampig, den amerikanska drömmen är levande och Nike fortsätter att inspirera morgondagens idrottsstjärnor.
De blå-vit-röda värdeorden handlar om frihet och mod och jag tycker att Kaepernick i flera år har visat prov på bägge delar.
Just do it. 

 

natalie.e.eriksson@gmail.com 

Dela sidan:

Svenskarna och internet – valspecial

Internetstiftelsen har publicerat rapporten Svenskarna och internet – valspecial. Här nedan kan ni spana in deras  egen sammanfattning i text tillsammans med siffror från rapporten. 👇🏾

Inför riksdagsvalet 2018 kommer många fler än tidigare att vända sig till internet för politisk information. Vid det förra riksdagsvalet, 2014, tog inte ens hälften av svenskarna del av politisk information på internet. Nu gör en stor majoritet det. Därför tillåter vi oss att påstå att det första riktiga internetvalet är här. Trenden är särskilt tydlig hos förstagångsväljarna, som även värderar webbsidor som en av de viktigaste informationskällorna inför valet.

51% av de tillfrågade vill ha möjligheten att rösta online i stället för att besöka en vallokal.

42% tror att de kommer att göra ett valtest inför valet. Siffran är högre bland förstahandsväljare.

17% tar del av politiska diskussioner med personer de inte delar politisk åsikt med.

48% är emot att människor ska få uttrycka extrema åsikter på nätet jämfört med 24% som är för.

22% av internetanvändarna har sökt upp politiker på internet.

Hela rapporten hittar du här. 

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela sidan:

David Sandström – om karriär, rekryteringar och sin allergi mot medelmåttighet


Foto: Andreas Elgstrand


Hej David. Hur skulle du beskriva dig själv för någon som inte känner dig?

I Sverige identifierar vi oss mycket med våra jobb så vi börjar där; jag är tidigare VD på DDB (nu NORD DDB). Jag var VD där i fem år och har dessförinnan en bakgrund som planner och strateg. Jag är numer Chief Marketing Officer på betaltjänstföretaget Klarna och ansvarar för allting som rör design, PR, kommunikation och varumärke.

Jag är ganska lätt att ha att göra med.. Tror jag. Jag är otålig, energisk och krävande att arbeta med och hoppas att det är på ett positivt sätt. Jag är allergisk mot medelmåttighet.

Du har onekligen gjort en spännande karriärresa. Berätta om det!
Det är med karriären som det är med kärlek; när man minst letar efter drömjobbet så dyker det upp. Jag sökte varken VD-jobbet på DDB eller jobbet som CMO på Klarna utan har snarare satsat på att utmana mig själv, att ha roligt och att alltid leverera. VD-rollen var dessutom något jag inte alls var intresserad av när jag först fick erbjudandet. Jag tror att det är få personer som inser hur mycket en VD-roll faktiskt kräver. Det är en speciell och underskattad position.

Varför föll valet på reklambranschen från första början?
Jag hade Michael Dahlén som mentor när jag pluggade på Handels. Jag trivdes bra med honom och jag tror att han trivdes bra med mig också. Jag var intresserad av psykologi, köpbeteende och hjärnan så Michael föreslog att jag skulle satsa på en väg inom marknadsföring och kommunikation. Mitt första jobb var som sommarjobbare på Carats analysavdelning.

Har du fått fler goda råd från Dahlén?
Förståelsen för hur viktigt det är med kreativitet och att ha en x-faktor är något jag lärt mig från Micke. När du sitter med idéarbete är det ganska troligt att den första idé du kommer på redan har tänkts av en miljon andra människor. Det gäller att alltid pusha sig själv till att komma på idé två, tre eller fyra för att hitta en ny och spännande vinkel.
Hur kom du i kontakt med Klarna och vad har hänt sedan dess?
Klarna hade DDB som byrå och jag var med och gjorde omvandlingen av varumärket; från att ha varit ganska blått, teknikorienterat och tråkigt till att bli ett kundorienterat varumärke. Det var under den här tiden vi gjorde smooth-strategin. Efter att DDB och Klarna hade jobbat tillsammans i ett och ett halvt år så frågade Klarnas VD Sebastian Siemiatkowski om jag ville komma över och jobba hos dom. Och timingen var bra; jag hade varit på byrån i sju år, min fru var höggravid och jag visste att jag ville ta mig an något nytt efter att vi fått vårt första barn.

Jag har rekryterat säkert 50 personer till Klarna de senaste åren och är stolt över det team vi är idag. Vi har lyckats attrahera riktigt tunga namn varav flera är personer som jag vet att till och med Sveriges bästa byråer hade haft svårt att locka till sig. Klarna vill kombinera typiskt svenska värderingar, exempelvis laget före jaget, med en internationell vi ska ta över världen-mentalitet. Jag vill bara arbeta med team players som har skyhöga ambitioner.

Klarna har verkligen lyckats med att förbättra både sin produkt och sitt varumärke. Berätta.
Produkten är mer kundvänlig nu än förr. Interaktionen är helt annorlunda och kommunikationen är ett resultat av produkten. Sebastian är jäkligt visionär och han hade tidigt klart för sig att Klarna ska bli konsumenternas favoritval. 

Jag har börjat använda ordet “smooth” som en konsekvens av att ha sett er kommunikation så mycket. Vad har ni fått för respons?
Vi har fått fin respons överlag, särskilt från människor som tycker att det äntligen händer någonting i den här stela branschen. Denna industri behöver ruskas om och jag tycker att vi leder den utvecklingen.

Vad har Klarna för planer framåt?
Våra höga mål kräver mycket personal; vi behöver anställa 1000 personer under de kommande åren och det krävs kreativitet för att lyckas hålla nivån på dessa rekryteringar. Är det något jag tagit med mig från tiden på DDB så är det folk jobbar himla bra i team och vi tänker därför kortsluta hela systemet och ta emot jobbansökningar från personer som söker med en befintlig team-konstellation. Vi har fått in rätt många team-ansökningar redan!
Ingen vet vad som händer i framtiden och vi måste jobba med 100 olika initiativ samtidigt. Det som fungerar satsar vi mer på och det som inte lirar stängs ned. Oavsett vad som händer så ska vi skapa den bästa kundupplevelsen för personer som handlar. Vi har också sikte på fler produkter, fler tjänster och fler marknader. Jag tror att vi om ett par år är ett bolag som svenskar är stolta över.

Ni är väl redan på god väg? Spotify har ju uppnått detta och det kanske tar ett par år innan er produkt är en självklar stolthet ute i stugorna men jag tror att den här stoltheten redan finns i kretsar av personer som har koll på svensk fintech.
Kanske det.

Hur resonerar du som chef kring Metoo och frågor som rör jämställdhet?
Det här frågan har varit viktig för oss sedan länge och fortsätter att vara det framåt. Tech- branschen är verkligen inte jämställd och vi har svårt att attrahera kvinnor, tyvärr. Det är ett pågående arbete. 

Vad gör du resten av sommaren?
Jag ska bli pappa igen i augusti!

 

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela sidan:

Ny funktion på Instagram stories

Instagram fortsätter att (genom stories) pusha ut den frågefunktion som tidigare varit i beta-test. Ett bra komplement till shoppable tags som lanserades i Sverige tidigare i år. Du kan läsa mer om den nya funktionen här. 

 

natalie.e.eriksson@gmail.com 

Dela sidan:

DEL 2 av 2: De politiska partiernas sociala medie-marknadsföring

Socialdemokraterna
+ S är det parti med flest olika annonser rullande. Partiet arbetar med tydliga budskap och kommunicerar konkreta lösningar på samhällsproblem.
De varvar även nationella och regionala frågor.

– Den enda video jag kan se är en video utan ljud. Det är fortfarande många som ser videos utan ljud på Facebook (till skillnad från exempelvis Instagram stories där många väljer att se videos med ljud på) men nu är det valår och jag tycker att partierna bör kosta på sig att maxa sina videos för att nå ut med sitt budskap. Partiets tydlighet är bra och proffsigt men borde egentlig anses vara en hygienfaktor. Med den historia partiet har vore det intressant att lyfta vad de gjort historiskt för att sedan,  även med stora penseldrag, prata om vad de kommer att göra framåt. Kristdemokraterna
+ Partiet har gjort en annons av Busch Thors tal till nationen vilket är smart givet att partiet nu klamrar sig fast vid riksdagsgränsen och därmed behöver nå en målgrupp som inte nödvändigtvis tittar på SVT.  KD har även en annan videoannons igång och jag trodde först att de skapat den i fel format (se skärmdump nedan). Tji fick jag. De svarta kanterna på sidan är inte ett tecken på fel videoformat utan bara ett trick för att få fram budskapet i videon. Bilden zoomas ut efter ett par sekunder och tar därmed upp hela skärmen. De levererar en bra film på föredömliga 15 sekunder.

– Dock!  Jag nämnde ovan att vi inte kan räkna med att målgruppen ser video utan ljud. KDs video består av endast prat och videon är inte textad vilket riskerar stort bortfall av tittare. Gör om gör rätt.Sverigedemokraterna
+ Sverigedemokraternas kommunikation sticker ut med sin avskalade layout. En av annonserna innehåller en lättsamt kaxig ton vilket jag tror går hem hos målgruppen.

Hade det varit vilket annat parti som helst hade jag önskat en uppgradering av det grafiska manéret men det är troligt att detta är en tydlig strategi från partiet.

De blandar statistik med påståenden med oklara källor. Även; mycket arga killar i kommentarsfälten.Miljöpartiet
+ Partiet varvar nationella och globala frågor.

 Med ett sargat förtroende i ryggen skulle de behöva lyfta hårda fakta kring vad de uträttat den senaste mandatperioden. Ingenting i kommunikationen är heller överraskande. Det är naturvyer, barn och Ulf Lundells öppna landskap. Hade detta varit en vanlig varumärkesbyggande kampanj hade jag köpt detta. Men valet närmar sig och mer konkret kommunikation skulle göra partiet gott. 


Antal följare på respektive partis Facebook-sida
Socialdemokraterna: 155 416
Kristdemokraterna: 20 422
Sverigedemokraterna: 204 384 (flest av alla riksdagspartierna)
Miljöpartiet: 63 753

natalie.e.eriksson@gmail.com