Dela sidan:

David Sandström – om karriär, rekryteringar och sin allergi mot medelmåttighet


Foto: Andreas Elgstrand


Hej David. Hur skulle du beskriva dig själv för någon som inte känner dig?

I Sverige identifierar vi oss mycket med våra jobb så vi börjar där; jag är tidigare VD på DDB (nu NORD DDB). Jag var VD där i fem år och har dessförinnan en bakgrund som planner och strateg. Jag är numer Chief Marketing Officer på betaltjänstföretaget Klarna och ansvarar för allting som rör design, PR, kommunikation och varumärke.

Jag är ganska lätt att ha att göra med.. Tror jag. Jag är otålig, energisk och krävande att arbeta med och hoppas att det är på ett positivt sätt. Jag är allergisk mot medelmåttighet.

Du har onekligen gjort en spännande karriärresa. Berätta om det!
Det är med karriären som det är med kärlek; när man minst letar efter drömjobbet så dyker det upp. Jag sökte varken VD-jobbet på DDB eller jobbet som CMO på Klarna utan har snarare satsat på att utmana mig själv, att ha roligt och att alltid leverera. VD-rollen var dessutom något jag inte alls var intresserad av när jag först fick erbjudandet. Jag tror att det är få personer som inser hur mycket en VD-roll faktiskt kräver. Det är en speciell och underskattad position.

Varför föll valet på reklambranschen från första början?
Jag hade Michael Dahlén som mentor när jag pluggade på Handels. Jag trivdes bra med honom och jag tror att han trivdes bra med mig också. Jag var intresserad av psykologi, köpbeteende och hjärnan så Michael föreslog att jag skulle satsa på en väg inom marknadsföring och kommunikation. Mitt första jobb var som sommarjobbare på Carats analysavdelning.

Har du fått fler goda råd från Dahlén?
Förståelsen för hur viktigt det är med kreativitet och att ha en x-faktor är något jag lärt mig från Micke. När du sitter med idéarbete är det ganska troligt att den första idé du kommer på redan har tänkts av en miljon andra människor. Det gäller att alltid pusha sig själv till att komma på idé två, tre eller fyra för att hitta en ny och spännande vinkel.
Hur kom du i kontakt med Klarna och vad har hänt sedan dess?
Klarna hade DDB som byrå och jag var med och gjorde omvandlingen av varumärket; från att ha varit ganska blått, teknikorienterat och tråkigt till att bli ett kundorienterat varumärke. Det var under den här tiden vi gjorde smooth-strategin. Efter att DDB och Klarna hade jobbat tillsammans i ett och ett halvt år så frågade Klarnas VD Sebastian Siemiatkowski om jag ville komma över och jobba hos dom. Och timingen var bra; jag hade varit på byrån i sju år, min fru var höggravid och jag visste att jag ville ta mig an något nytt efter att vi fått vårt första barn.

Jag har rekryterat säkert 50 personer till Klarna de senaste åren och är stolt över det team vi är idag. Vi har lyckats attrahera riktigt tunga namn varav flera är personer som jag vet att till och med Sveriges bästa byråer hade haft svårt att locka till sig. Klarna vill kombinera typiskt svenska värderingar, exempelvis laget före jaget, med en internationell vi ska ta över världen-mentalitet. Jag vill bara arbeta med team players som har skyhöga ambitioner.

Klarna har verkligen lyckats med att förbättra både sin produkt och sitt varumärke. Berätta.
Produkten är mer kundvänlig nu än förr. Interaktionen är helt annorlunda och kommunikationen är ett resultat av produkten. Sebastian är jäkligt visionär och han hade tidigt klart för sig att Klarna ska bli konsumenternas favoritval. 

Jag har börjat använda ordet “smooth” som en konsekvens av att ha sett er kommunikation så mycket. Vad har ni fått för respons?
Vi har fått fin respons överlag, särskilt från människor som tycker att det äntligen händer någonting i den här stela branschen. Denna industri behöver ruskas om och jag tycker att vi leder den utvecklingen.

Vad har Klarna för planer framåt?
Våra höga mål kräver mycket personal; vi behöver anställa 1000 personer under de kommande åren och det krävs kreativitet för att lyckas hålla nivån på dessa rekryteringar. Är det något jag tagit med mig från tiden på DDB så är det folk jobbar himla bra i team och vi tänker därför kortsluta hela systemet och ta emot jobbansökningar från personer som söker med en befintlig team-konstellation. Vi har fått in rätt många team-ansökningar redan!
Ingen vet vad som händer i framtiden och vi måste jobba med 100 olika initiativ samtidigt. Det som fungerar satsar vi mer på och det som inte lirar stängs ned. Oavsett vad som händer så ska vi skapa den bästa kundupplevelsen för personer som handlar. Vi har också sikte på fler produkter, fler tjänster och fler marknader. Jag tror att vi om ett par år är ett bolag som svenskar är stolta över.

Ni är väl redan på god väg? Spotify har ju uppnått detta och det kanske tar ett par år innan er produkt är en självklar stolthet ute i stugorna men jag tror att den här stoltheten redan finns i kretsar av personer som har koll på svensk fintech.
Kanske det.

Hur resonerar du som chef kring Metoo och frågor som rör jämställdhet?
Det här frågan har varit viktig för oss sedan länge och fortsätter att vara det framåt. Tech- branschen är verkligen inte jämställd och vi har svårt att attrahera kvinnor, tyvärr. Det är ett pågående arbete. 

Vad gör du resten av sommaren?
Jag ska bli pappa igen i augusti!

 

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela sidan:

Ny funktion på Instagram stories

Instagram fortsätter att (genom stories) pusha ut den frågefunktion som tidigare varit i beta-test. Ett bra komplement till shoppable tags som lanserades i Sverige tidigare i år. Du kan läsa mer om den nya funktionen här. 

 

natalie.e.eriksson@gmail.com 

Dela sidan:

DEL 2 av 2: De politiska partiernas sociala medie-marknadsföring

Socialdemokraterna
+ S är det parti med flest olika annonser rullande. Partiet arbetar med tydliga budskap och kommunicerar konkreta lösningar på samhällsproblem.
De varvar även nationella och regionala frågor.

– Den enda video jag kan se är en video utan ljud. Det är fortfarande många som ser videos utan ljud på Facebook (till skillnad från exempelvis Instagram stories där många väljer att se videos med ljud på) men nu är det valår och jag tycker att partierna bör kosta på sig att maxa sina videos för att nå ut med sitt budskap. Partiets tydlighet är bra och proffsigt men borde egentlig anses vara en hygienfaktor. Med den historia partiet har vore det intressant att lyfta vad de gjort historiskt för att sedan,  även med stora penseldrag, prata om vad de kommer att göra framåt. Kristdemokraterna
+ Partiet har gjort en annons av Busch Thors tal till nationen vilket är smart givet att partiet nu klamrar sig fast vid riksdagsgränsen och därmed behöver nå en målgrupp som inte nödvändigtvis tittar på SVT.  KD har även en annan videoannons igång och jag trodde först att de skapat den i fel format (se skärmdump nedan). Tji fick jag. De svarta kanterna på sidan är inte ett tecken på fel videoformat utan bara ett trick för att få fram budskapet i videon. Bilden zoomas ut efter ett par sekunder och tar därmed upp hela skärmen. De levererar en bra film på föredömliga 15 sekunder.

– Dock!  Jag nämnde ovan att vi inte kan räkna med att målgruppen ser video utan ljud. KDs video består av endast prat och videon är inte textad vilket riskerar stort bortfall av tittare. Gör om gör rätt.Sverigedemokraterna
+ Sverigedemokraternas kommunikation sticker ut med sin avskalade layout. En av annonserna innehåller en lättsamt kaxig ton vilket jag tror går hem hos målgruppen.

Hade det varit vilket annat parti som helst hade jag önskat en uppgradering av det grafiska manéret men det är troligt att detta är en tydlig strategi från partiet.

De blandar statistik med påståenden med oklara källor. Även; mycket arga killar i kommentarsfälten.Miljöpartiet
+ Partiet varvar nationella och globala frågor.

 Med ett sargat förtroende i ryggen skulle de behöva lyfta hårda fakta kring vad de uträttat den senaste mandatperioden. Ingenting i kommunikationen är heller överraskande. Det är naturvyer, barn och Ulf Lundells öppna landskap. Hade detta varit en vanlig varumärkesbyggande kampanj hade jag köpt detta. Men valet närmar sig och mer konkret kommunikation skulle göra partiet gott. 


Antal följare på respektive partis Facebook-sida
Socialdemokraterna: 155 416
Kristdemokraterna: 20 422
Sverigedemokraterna: 204 384 (flest av alla riksdagspartierna)
Miljöpartiet: 63 753

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela sidan:

Del 1 av 2: Hur bra är de politiska partierna på annonsering i sociala medier?

Här kommer min helt och hållet subjektiva bedömning av de politiska sociala medie-annonser som Sveriges riksdagspartier vill att du ska se och påverkas av innan den 9 september. Varsågoda!

Brasklapp: Facebook är den plattform som är mest transparent med sin marknadsföring och jag har sett över samtliga Facebook-annonser som går att ta del av från de olika partierna. Det som inte är synligt för utomstående, och som jag därför inte kunnat granska, är när en Facebook-sida kör olika versioner av en annons. 

Moderaterna 
Om det suttit en klipsk varumärkeskonsult för att formulera vilka kärnvärden Ulf Kristersson bör framhäva för sitt personliga varumärke så slår jag vad om att ”trygghet” är en av egenskaperna. Det är ord och inga visor när Kristersson fortsätter att hålla Moderaterna mer åt höger och det ska bli intressant att se hur partiet går hem hos exempelvis första- och andragångsväljare. 

+  Moderaternas pågående annonser i sociala medier består av tydliga och koncisa budskap med fokus på vallöften. De har även signerat sina svar (i kommentarsfältet) med namn vilket ger ett mer personligt intryck; en väldigt liten detalj absolut, men en fin sådan nu när partiet kör fullt fokus på lag och ordning. Moderaterna får även ett extra plus i kanten för sin rörliga Facebook-header. Generellt sett så hänger vi (vi = vi Facebook-användare) inte runt speciellt mycket på organisationer eller privatpersoners Facebook-sidor givet att flödet är the place to be. Nu under valåret ser jag dock framför mig att de olika partiernas Facebook-sidor får se ett rejält uppsving i besökarantal.

Moderaterna är in it to win it och jag hoppas att partiet också annonserar på en mängd andra språk än svenska för att nå ut så brett som möjligt. 

–  Moderaterna har ett starkt förtroende i ekonomiska frågor och jag hade gärna sett fler annonser med fokus på just Sveriges ekonomi. 

Vänsterpartiet
+  Vänsterpartiet är on a roll och ”man kan lita på var man har vänstern”, som Jonas Sjöstedt konstaterade i sitt tal i Almedalen. Just detta stämmer också bra för partiets kommunikation. Vänsterpartiet kommunicerar direkt till sin kärnmålgrupp, till skillnad från de flesta andra partier som skjuter vitt och brett i sina försök att nå mittenväljarna. Vad vi kan se hittills så ger partiets kompromisslösa inställning effekt i opinionssiffrorna. 

 Vänsterpartiet pratar en hel del om sina rättvisemiljarder i den digitala kommunikationen. Detta är en satsning om 22 miljarder kronor som under en period på tio år kommer att delas ut till socioekonomisk svaga regioner i Sverige. Det hade varit intressant att se riktiga personer lyftas fram i denna kommunikation. För övrigt: jag hade valt att stryka ”rättvise” ur namnet och i stället satsa på något mer konkret som syftar till en plan framåt snarare än historiska orättvisor. Men åter igen; partiet har fullt fokus på kärnväljarna. 

Liberalerna
+ I sin sociala medie-kommunikation konkretiserar partiet sin vision, de arbetar med mycket rörligt och ställer Jan Björklund i fokus. Bra med ett så starkt ledarskapsfokus för ett land som haft en..  mindre stark ledare den senaste mandatperioden. Partiet har också tagit fram en film med Barbro Westerholm som jag tror kommer gå rätt in i målgruppen.

  Samtliga annonser innehåller himla mycket text, vilket inte alls behöver vara dåligt (även om det absolut inte följer något skolboksexempel).Jag hoppas att partiet varvar denna långläsning med ett mer lättsmält innehåll.


Centerpartiet
+ Centerpartiets ledare har haft som tradition att att äntra Almedalsscenen från publiken (alltså i motsats till att kliva upp på scenen från sidan eller från någon bakdörr). Detta för att symbolisera att deras ledare är en person av folket.  Smart symbolik, tycker jag. Centern har också gjort sin sociala medie-marknadsföring by the book med tydliga budskap samt textning och musik i sina videos.  De riktar dessutom annonser mot utlandssvenskar och varje sådan annons är anpassad till respektive land. 

? Det vore intressant att se hur avancerad deras medieköpsstrategi är och hur de anpassar sin kommunikation till olika målgrupper; exempelvis baserat på ålder, kommun eller hjärtefrågor. 

– Just nu kan jag inte se en enda annons som lyfter partiets ledare. Annie Lööf som lyckas med att både vara folklig och samtidigt peka med hela handen och som dessutom byggt upp (nåja, någon har byggt upp) en egen stark närvaro i sociala medier. Varför syns hon inte mer i annonseringen?Antal följare på respektive partis Facebook-sida
Moderaterna: 
97 778
Vänsterpartiet: 94 579
Liberalerna: 27 301
Centerpartiet:  50 866

 

natalie.e.eriksson@gmail.com

 

 

 

Dela sidan:

Netflix and representation

Min darling Caleb McLaughlin (Stranger things) teamar upp med andra eminenta skådespelare för att påminna oss om varför representation är viktigt. Well done Netflix!

natalie.e.eriksson@gmail.com