Dela sidan:

Sociala favoriter från Cannes Lions

Måndag och åter på kontoret efter en vecka av rosédimma, Cannes och midsommar. Cannes är ju dock så mycket mer än poolparty och rosé – en sådär sjuttioelvatusen shortlists att kolla på exempelvis. Jag spanade såklart lite extra på Cyber-kategorien som innehåller flera, för mig, relevanta underkategorier som Social video, Innovative use of social och Community building/management. Härligt med en tävling som även uppmärksammar social tycker jag, något som vi i Sverige är rätt dåliga på! Jag hittade även många sociala medie-kampanjer i övriga kategorier i utställningshallen i Cannes, och här kommer några av mina favoriter.

Narcos – Spanish lessons och Episode leak – Netflix/Alma DDB

Eventuellt något partisk men älskar, älskar, älskar detta! Alma DDBs arbete med Narcos Facebooksida under hösten fortsätter att dra in mängder av priser, väldigt välförtjänt. Så här bra kan det bli om man gör sin hemläxa och faktiskt lyssnar innan man pratar.

Like my addiction – Addict’aide/BETC

Få har nog missat denna kampanj som blev otroligt omskriven världen över. Smart att utnyttja hela influencerfenomenet för att lyfta ett viktigt ämne!

All that we shareTV2/&Co.

Ännu en viral mega hit som ingen kan ha missat. 8.1 miljoner interaktioner och 284M organiska visningar gav denna kampanj guld i cyber (social video). Analysera denna för att få inspiration kring hur du bäst skapar innehåll som engagerar i sociala medier!

Unsafety check – Black lives matter/J.Walter Thompson NY

Så.jävla.bra! Över 20 miljoner visningar utan betald räckvidd första veckan och grym spridning med draghjälp av flera stora artister som hakade på kampanjen.

Twitter beef och #NUGGSFORCARTERWendy’s

Fick iallafall mig att att le! Kan önska att fler företag vågade ta ut svängarna lite mer när de jobbar med community management.

Facebook not liveTomcat/The Scotts miracle-gro co/Barton F.Graf

Interaktiv livevideo på Facebook <3 Så knäppt, roligt och brutalt på ett bra sätt. Det gillar man ju!

Dela sidan:

Future Lions

Det är reklamfestival i Cannes och min kära bloggkollega är där och håller ställningarna / dricker rosévin i solen medan jag är hemma och bloggar. Någon måste ju göra det också. Jag läste just att Berghs för sjätte gången vunnit priset som School of The Year. Kul! Det kan dom ha, tycker jag.
De tio Berghs-bidrag som kvalade in till finalen är väldigt digitala, sociala och värderingsstyrda. Jag är inte den som anser att all reklam bör vara värderingsstyrd, utan kräks snarare lite när jag ser en del varumärken som utan bevisföring eller trovärdighet försöker trycka upp tunna och snabbt ihopsnickrade manifest i ansiktet på mig och er. Men när jag ser detta känner jag ändå att fan vad fint. Unga = framtiden!

🦁Här kan du se alla bidrag:

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela sidan:

Pride-flaggor pryder Facebook under juni månad

I mitt förra inlägg skrev jag om att Instagram firar och uppmärksammar Pride month. Nu hakar även storebror Facebook på tåget. Alla användare som gillar Facebook-sidan LGBTQ@Facebook får automatiskt möjlighet att använda pride-flaggan som reaction. Fint!

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela sidan:

Varumärken som tar ställning utan att sminka grisen

Instagram har lanserat regnbågsfärgade stickers för att uppmärksamma LBTQ month i USA. (Stockholm Pride äger för övrigt rum i slutet av juli och början av augusti i år).

Dessa stickers är skapade av olika LBTQ-designers runt om i världen. 

Detta för oss osökt till all bra och (tyvärr ofta) värdelös marknadsföring som görs i syfte att plocka politiska poänger. Jag hör till den skara människor som tycker att varumärken kan (och i vissa fall bör) ta ställning i vissa frågor. Om bolagen först har checkat av denna hemmasnickrade lista, vill säga.

 • Är frågan väl förankrad i bolaget?
  Är det överhuvudtaget rimligt att ni ska uttala er i vald fråga? Är ni ett bolag som enbart anställer vita modeller så är det inte läge att haka på Black History Month när februari månad närmar sig. Och om ni är ett företag som aldrig tidigare har ägnat en tanke åt LBTQ-frågor så finns det inte någon anledning att försöka glida på dessa frågor när årets Pride-parad äger rum . Och ja, man måste börja någonstans. Men börja inifrån och kommunicera när det finns en riktig grund att stå på.

  Ibland ser jag varumärken som går ut hårt i en fråga, för att sedan pudla när kritik riktas från människor som inte håller med om den aktuella ståndpunkten. I dessa fall tappar varumärket trovärdighet både hos målgruppen som tyckte om det ställningstagande som varumärket försökt ta, samt den målgrupp som inte alls håller med i fråga. Att vända kappan efter vinden = BIG NO NO.

 • Kommer ditt varumärke uppfattas som en trovärdig avsändare? 
  Prata med andra människor. Ring din dyra varumärkeskonsult. Du kommer alltid vara fast i ett inifrånperspektiv och behöver andra människors input för att kunna svara ärligt på den här frågan.
 • Tänker ni arbeta långsiktigt med vald fråga?
  Precis som med annat varumärkesbyggande så är det långsiktighet som gäller. Haka inte på frågor som känns ”på tapeten” utan att ha en långsiktig plan. Som företag måste man i det här fallet, precis som med all annan kommunikation, veta syftet med det man vill säga.

👌Avsändare som gjort det bra: Björn Borg som publicerade denna stilfulla annons i tidningen Moscow Times efter att den hemska lagen mot ”gay propaganda” fastställdes i Ryssland. Snyggt, smakfullt och trovärdigt i och med att företaget arbetar långsiktigt med denna fråga.

👌 Absolut vodka som gjorde denna flaska kallad ”No Label”.

 

👎 Avsändare som arbetar med pink washing deluxe: ja, man får såklart rösta på KD om man vill (but why? helt klart landets torraste parti) men när Busch Thor dök upp i Pride-tåget i fjol så var det många som protesterade. Rimligt, kan jag tycka. Frågan är helt uppenbart inte förankrad i deras organisation, det finns noll trovärdighet och förmodligen inte någon långsiktighet heller.

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela sidan:

När presidenten twittrar..

Donald Trump är less på att medierna ger honom ”konstant negativ press”. Nu har han twittrat om det, stavat fel och fått ännu mer negativ press.

”Coverage” råkade alltså bli ”covfefe” och sociala medier fylldes med skämtsamma vitsar.  

Delicato (och DDB Stockholm) var snabba med denna Facebook-annons. ☕️

Här hittar du fler försmädliga skämt på ämnet.

natalie.e.eriksson@gmail.com