Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sociala bloggen

Natalie Eriksson arbetar med digital marknadsföring för några av Sveriges största varumärken. Hon är också författare, föreläsare och älskar all things digital. Här skriver hon bl.a. om hur reklam online driver köp offline, hur man vet att en sociala medie-kampanj är lyckad samt bjuder på guidade turer i meme-djungeln. Varmt välkommen!


Publicerad 7 juni 2017

Varumärken som tar ställning utan att sminka grisen

Instagram har lanserat regnbågsfärgade stickers för att uppmärksamma LBTQ month i USA. (Stockholm Pride äger för övrigt rum i slutet av juli och början av augusti i år).

Dessa stickers är skapade av olika LBTQ-designers runt om i världen. 

Detta för oss osökt till all bra och (tyvärr ofta) värdelös marknadsföring som görs i syfte att plocka politiska poänger. Jag hör till den skara människor som tycker att varumärken kan (och i vissa fall bör) ta ställning i vissa frågor. Om bolagen först har checkat av denna hemmasnickrade lista, vill säga.

 • Är frågan väl förankrad i bolaget?
  Är det överhuvudtaget rimligt att ni ska uttala er i vald fråga? Är ni ett bolag som enbart anställer vita modeller så är det inte läge att haka på Black History Month när februari månad närmar sig. Och om ni är ett företag som aldrig tidigare har ägnat en tanke åt LBTQ-frågor så finns det inte någon anledning att försöka glida på dessa frågor när årets Pride-parad äger rum . Och ja, man måste börja någonstans. Men börja inifrån och kommunicera när det finns en riktig grund att stå på.

  Ibland ser jag varumärken som går ut hårt i en fråga, för att sedan pudla när kritik riktas från människor som inte håller med om den aktuella ståndpunkten. I dessa fall tappar varumärket trovärdighet både hos målgruppen som tyckte om det ställningstagande som varumärket försökt ta, samt den målgrupp som inte alls håller med i fråga. Att vända kappan efter vinden = BIG NO NO.

 • Kommer ditt varumärke uppfattas som en trovärdig avsändare? 
  Prata med andra människor. Ring din dyra varumärkeskonsult. Du kommer alltid vara fast i ett inifrånperspektiv och behöver andra människors input för att kunna svara ärligt på den här frågan.
 • Tänker ni arbeta långsiktigt med vald fråga?
  Precis som med annat varumärkesbyggande så är det långsiktighet som gäller. Haka inte på frågor som känns ”på tapeten” utan att ha en långsiktig plan. Som företag måste man i det här fallet, precis som med all annan kommunikation, veta syftet med det man vill säga.

?Avsändare som gjort det bra: Björn Borg som publicerade denna stilfulla annons i tidningen Moscow Times efter att den hemska lagen mot ”gay propaganda” fastställdes i Ryssland. Snyggt, smakfullt och trovärdigt i och med att företaget arbetar långsiktigt med denna fråga.

? Absolut vodka som gjorde denna flaska kallad ”No Label”.

 

? Avsändare som arbetar med pink washing deluxe: ja, man får såklart rösta på KD om man vill (but why? helt klart landets torraste parti) men när Busch Thor dök upp i Pride-tåget i fjol så var det många som protesterade. Rimligt, kan jag tycka. Frågan är helt uppenbart inte förankrad i deras organisation, det finns noll trovärdighet och förmodligen inte någon långsiktighet heller.

natalie.e.eriksson@gmail.com

Dela blogginlägget:

Mer från Sociala bloggen

Till bloggen >

Så här lyckas du på sociala medier

Denna ständigt aktuella fråga. Jag besökte nyligen Järvaveckan för att prata om just detta. Årets politikervecka blev digital och i klippet ser du även representanter från Facebook och MUF/Timbro. Håll till...

9 juni 2021

Vad jag håller ögonen på just nu

Netflix egen bild på den nya TikTok-inspirerade funktionen ”Fast Laughts”.  I början av månaden rullade Netflix ut en TikTok-liknande funktion och ingen är väl längre förvånad över hur stort överlappet är...

19 mars 2021

Känns Clubhouse fortfarande förvirrande?

Jag reder ut det hela i Sveriges Radio. Lyssna här!   natalie.e.eriksson@gmail.com  ...

26 februari 2021