söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sociala medier-bloggen

I Sociala medier-bloggen delar Cecilia Victoria Kärrberg med sig av de senaste nyheterna och insikterna kring sociala medier. Cecilia är VD och ägare av Digitalsnack, en prisbelönt social mediebyrå och Sveriges största podcast inom sociala medier.


Publicerad 3 februari 2023

Kommer AI ersätta social media managern?

Artificiell intelligens har längre pratats och experimenterats kring. Men senare tidens lättillgängliga verktyg har fått AI tekniken tillgänglig till den stora massan. Artificiell intelligens är inte längre framtidens teknik. Den kommer påverka sociala medier det vet vi, men i vilken utsträckning? Kommer dagens social media manager och innehållsproducenter behöva se sig om efter nya jobb?

Eller som ChatGPT skulle ha inlett denna blogg:
Framväxten av artificiell intelligens (AI) har lett till många förändringar på arbetsmarknaden, och hantering av sociala medier är inget undantag. Med AI-drivna verktyg som kan utföra uppgifter som innehållsskapande, schemaläggning och engagemangsanalys, genomgår rollen som chefer för sociala medier en transformation. I den här bloggen ska vi titta närmare på hur AI påverkar arbetsmarknaden för chefer för sociala medier, både vad gäller kompetensen som krävs för jobbet och vilka typer av uppgifter som automatiseras. Vi kommer också att överväga implikationerna av att AI tar över en del av de traditionella ansvarsområden som chefer för sociala medier har, såsom inverkan på anställningstrygghet och behovet av uppfostran. Oavsett om du är chef för sociala medier eller bara nyfiken på framtidens arbete, är den här bloggen den perfekta utgångspunkten för att utforska skärningspunkten mellan AI och chefer för sociala medier.

Lite väl pretentiös kanske? Så jag bad om en ny inledning. Som var lite mer laidback. Då fick jag detta förslag:

Har du undrat hur framtiden ser ut för social media managers? Med framväxten av AI-teknik är det ingen hemlighet att många jobbpositioner blir automatiserade. Men innan du börjar få panik över att bli av med ditt jobb, låt oss ta ett steg tillbaka, chilla och prata om hur AI förändrar hur vi kommer hantera sociala medier. Från att analysera data till att generera innehåll, vi kommer att utforska hur AI tar över vissa uppgifter och hur det potentiellt kan göra våra jobb enklare och effektivare. Så luta dig tillbaka, slappna av och låt oss dyka in!

Bättre eller hur? Så AI chatten kan generera texter och även med en tonalitet som du väljer. Gamechanger? Japp!
För om du någon gång suttit och skrivit en blogg, inlägg eller nyhetsbrev på kommando. Så vet du vad svårt det kan vara att få fram och ner orden om du inte har en bra skrivardag. Vissa har en naturlig kraft att verka fram ord, medan de flesta behöver en bra idé och framförallt en bra dag. AI chatten har inga dåliga dagar. Du kan bara skriva vad den ska leverera, så får du det på någon min. Men att i dagsläget göra en copy and paste på den AI genererade texten är kanske inte fullt perfekt. Så finns redan idag tid att hämta. Att få en idé, ett flyt att sedan själva kunna skriva texten.

Framtiden, AI och sociala medier

Jag är imponerad på riktigt. Det är just snabbheten av att tillgängliggöra något för ”vanliga” människor att testa som detta kittlar lite extra. Och som skrämmer en del. För om verktygen är såhär bra idag, vänta några år eller kanske bara någon månad…..

Riktiga människor kommer behövas även i en AI genererad värld. För även om många saker kan optimeras med AI tekniken, exempelvis data analys, innehållsskapande och taktik för sociala medier. Som när du bör posta för bäst engagemang. Så kommer social media managern behövas och kunna fokusera på att bygga meningsfulla relationer med följarna istället. Men även ta fram strategi utifrån data som AI levererar. Det kan om vi vill, att bli en riktigt bra kombination. Mer tid och insikter att göra mer rätt saker.

Idag har social media managern orimligt många ”hattar”. Hen ska vara kreativ att skapa slagkraftiga korta texter till djupare analyser.  Kunna skapa video, redigera foton och anpassa format efter kanal. Lägg till uppföljning, analys och strategi. Ingen kan vara allt detta. AI kan hjälpa att inte bara göra social media managerns roll lite lättare utan också framtidens rekryteringsannonser mer humana.

Avslutningsvis…

Även denna text som du just läst har AI hjälp mig med idén till innehållet även om den ordagrant inte skrivit det. Så vem är denna bloggen gjord av egentligen?

Vad tror du om AI tekniken/verktyg och sociala medier?

 

Dela blogginlägget:

Mer från Sociala medier-bloggen

Till bloggen >

Sluta lägg ut era fejkade semesterbilder på sociala medier!

Vad har Santorinis vulkaniska klippor, Trolltunga i Norge och Similan Island i Thailand  gemensamt? Turister som köar till ”Instagramable  locations” för att lägga ut i sina sociala medier. När jag ö-luffade...

17 augusti 2023

Därför kommer Elon Musk att lyckas med X

Håhåjaja vad det blåser i Musk universum. För det är just vad han håller på att bygga. Twitter eller X är bara en del i en större bild. Vi kanske inte...

3 augusti 2023

Det har aldrig varit såhär inne att vara en snåljåp på sociala medier

Det är lönevecka och det är ingen slump att influencers på Instagram och TikTok pumpar ut klädnyheter i deras kanaler. Ingen bryr sig längre om NA-KDs utnyttjande av praktikanter. När...

24 april 2023