torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sociala medier-bloggen

I Sociala medier-bloggen delar Cecilia Victoria Kärrberg med sig av de senaste nyheterna och insikterna kring sociala medier. Cecilia är VD och ägare av Digitalsnack, en prisbelönt social mediebyrå och Sveriges största podcast inom sociala medier.


Publicerad 8 mars 2022

Så påverkar sociala medier kriget i Ukraina

Ryssland är ett av de länder i världen som pushar ut mest propaganda i sociala medier. Men kriget i sociala medier har liknat de på fysiska slagfältet. Ryssland som på “pappret” borde ha ett övertag. Överrumplas av Ukrainas hjältemod, kämparvilja och mänsklighet. De båda ländernas kommunika strategi är som natt och dag. Ryssland vill kontrollera, styra och få ut en förvrängd verklighet medan Ukraina velat visa världen hur det ser ut i realtid. Ukrainska ledare tar selfies strax innan de lyfter mot nya samtal med Ryssland, som en dagbok i realtid kan vi följa utvecklingen. 

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har kastat kostymen, iförd en militärgrön t-shirt livesänder han direkt till Ukrainska folket och världen att slå tillbaka. Det är äkta och anpassat efter nutidens sätt att kommunicera. Det ger en stark kämparanda där allt fler frivilligt ställer upp till Ukrainas försvar. 

Världen sluter samman
På Twitter trendar hashtags som #UkraineUnderAtack och #PutinWarCrimes där världens enas i ett och samma flöde för att diskutera, visa bilder och uppmana till olika hjälpinsatser. Frivilliga människor visar hur de åkt till Ukraina för att kriga för landet sida vid sida med amerikaner, fransmän och svenskar. Uppdateringar kring attacker, framsteg och bakslag kan följas minut för minut. 

Anonymous har deklarerat krig online mot Putin och lägger löpande ut hemliga dokument de kommit över samt sajter de hackat sig in på och stängt ner. 

I den nya krigföringen kan alla delta – online. Trots hård censur i Ryssland lyckas ändå information komma fram till invånarna hur kriget i Ukraina fortlöper. Sociala medier har blivit en viktig kanal för båda sidor att påverka, informera och snabbt kommunicera.10 timmar efter att Ukrainas vice premiärminister Mykhailo Fedorov Twittrat till Elon Musk att få tillgång till Starlink. Svarade Elon: 

— Elon Musk (@elonmusk) February 26, 2022

Framförallt har Twitter blivit en direktkanal till världens ledare och stora globala företag. Med hela världens ögon på sig….

Detta göra social media plattformarna
Meta gick tidigt ut och meddelade att Putin krävt att begränsa informationsflödet i kanalen till ryska medborgare. Något som Meta svarade med aldrig skulle hända. Istället stängdes Facebook ner.
Detta gör
Meta just nu: 

  • Skapat ett speciellt driftcenter med Ukrainska och Ryska som modersmål som granskar innehåll på plattformen 24/7. 
  • Större makt hos användarna genom att kunna låsa profilen men också censur genom att begränsa exempel sökresultat
  • Restriktioner kring statligt ägda medier som RT och Sputnik
  • Skänkt 15 miljoner dollar i humanitärt stöd till Ukraina dess grannländer
  • Informationshälplinje via WhatsApp från Ukrainas statliga räddningstjänst
  • Delar data till betrodda organisationer för att förutse vart hjälp kommer att behövas

Twitter stängde tidigt möjligheten för Ryska Federationen att skapa nya Twitterkonton för att hindra falsk information att spridas. Även annonseringsmöjligheter har stängts av. De uppmanar också följare att säkra sina konton samt samlat pålitliga nyhetskällor att följa. Plattformen bevakas mer noga för att undvika spridning av desinformation.Twitter har varit ovanligt tysta sedan invasionen på sina konton. 

TikTok blockade statligt ägda RT och Sputnik från plattformen vid ett tidigt skede. Efter Ryssland “fake news” lag trädde i kraft stängde TikTok av möjligheten att livesända och visar inte längre nytt videoinnehåll på plattformen längre i Ryssland. 

YouTube har blockerat annonsering från ryska medier och samt stängt av möjligheten att tjäna pengar på innehåll från ryska medieorganisationer. 

Även andra tech företag som Google, PayPal, Netflix och Apple har stängt ner sina tjänster eller delar av dom i Ryssland. 

 

Dela blogginlägget:

Mer från Sociala medier-bloggen

Till bloggen >

Instagram Stories är inte slöseri

I Resumés egna ministudie tillsammans i samarbete med eye-trackingföretaget Tobii om reklam på Instagram Stories som publicerades den 22 februari. Kunde de dra tre huvudsakliga slutsatser: Vi är bombarderade av annonser Vi...

1 mars 2023

Betald verifiering – när data inte längre är sociala mediers guld

Elon Musk köp av Twitter chockade många under förra året. När vi först fick veta nyheten , när han ville dra tillbaka sitt köp och när sedan väl köpet gick...

20 februari 2023

Kommer AI ersätta social media managern?

Artificiell intelligens har längre pratats och experimenterats kring. Men senare tidens lättillgängliga verktyg har fått AI tekniken tillgänglig till den stora massan. Artificiell intelligens är inte längre framtidens teknik. Den...

3 februari 2023