torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sociala medier-bloggen

I Sociala medier-bloggen delar Cecilia Victoria Kärrberg med sig av de senaste nyheterna och insikterna kring sociala medier. Cecilia är VD och ägare av Digitalsnack, en prisbelönt social mediebyrå och Sveriges största podcast inom sociala medier.


Publicerad 26 april 2022

Sociala medier: på gott eller ont?

Blir vi lyckliga eller olyckliga av sociala medier?

Sociala medier skulle kunna vara ett sätt att få oss att må bra. Men på det sättet de är designande idag. Så är nettoeffekten negativ.

svarade hjärnforskaren Sissela Nutley på min fråga. Våra urgamla hjärnor i kombination med modern teknik och manipulationsdesign, har svårt att hantera det vi ser i sociala mediekanaler.

Ohälsa bland unga – sociala mediers fel?

Ohälsan bland unga ökar. Framförallt finns varningar att unga tjejer påverkas starkt av kroppsideal samt att alltid vara uppkopplade. Unga tillbringar mer till på sociala medier än de vill. Flera larm har kommit senaste åren. Allt från att TikTok får unga tjejer att utveckla tics till depression.

Min pappa kunde lära mig att cykla. Men inte hur Facebook fungerar

Citatet är mitt eget och visar på ett föränderligt kunskapsutbyte. Unga har fått uppfostra sig själva i digitala kanaler. Nu kommer baksmällan. Hjärnan formar sig efter den miljön den utsätts av. Studier visar exempelvis att använda sociala medier mer än 2 timmar per dag har en negativ påverkan på hälsa och hjärna.

Vi behöver hjärnvila, säger Sissela

Hennes egna metoder för psykisk hälsa, är att låta sociala medier vila till efter frukost. Samt att några timmar innan läggdags får mobilen helt läggas åt sidan. Inga mobiler laddas i sovrummen.

Forskning tar tid

Många vill veta hur sociala medier påverkar oss. Flera försöker förstå och forska fram pålitliga resultat. Men forskning tar tid. Så lång tid i denna värld att när mönster kunnat påvisats har andra social mediekanaler etablerat sig med helt andra målgrupper och nya beteenden.

Därför görs mindre studier för att försöka få fram mönster eller signaler hur sociala medier påverkar oss. Frågan är om vi alltid kommer veta, försent för att göra något?

Vems är ansvaret?

Mycket fokus ligger just nu på plattformarna att ta ett större ansvar. Senast kring dark patterns. Men mer utbildning behövs, mer ansvar på individnivå samt att prata mer öppet om sociala mediers påverkan.

I ett beroende är det svårt att inse att man är just där. Därför behöver vi hjälpas åt att bryta mönster. Men också förstå vilka triggers vi reagerar på. Kanske stänga av alla pushnotiser för sociala medier. Lägga undan telefonen i ett annat rum. Sätta larm när du får ta en ”social medierpaus” för att kolla dina flöden.

Vi bär alla ett ansvar för att förbättra psykisk ohälsa. Om det så är att påverka social medierkanalerna att ta sitt ansvar, att justera triggers på sin egen telefon eller sätta upp regler för att främja vår hälsa.

Dela blogginlägget:

Mer från Sociala medier-bloggen

Till bloggen >

Instagram Stories är inte slöseri

I Resumés egna ministudie tillsammans i samarbete med eye-trackingföretaget Tobii om reklam på Instagram Stories som publicerades den 22 februari. Kunde de dra tre huvudsakliga slutsatser: Vi är bombarderade av annonser Vi...

1 mars 2023

Betald verifiering – när data inte längre är sociala mediers guld

Elon Musk köp av Twitter chockade många under förra året. När vi först fick veta nyheten , när han ville dra tillbaka sitt köp och när sedan väl köpet gick...

20 februari 2023

Kommer AI ersätta social media managern?

Artificiell intelligens har längre pratats och experimenterats kring. Men senare tidens lättillgängliga verktyg har fått AI tekniken tillgänglig till den stora massan. Artificiell intelligens är inte längre framtidens teknik. Den...

3 februari 2023