Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknikspanaren

Sebastian Stecki är marknadsansvarig på internetoperatören IP-Only och har tidigare varit med och grundat it- och kommunikationsbyrån Techposition. Bloggen fokuserar på trender inom teknik och dess koppling till kommunikation.


Publicerad 12 april 2019

5G – vad innebär det för dig?

Häromveckan så blev Sydkorea först i världen med att lansera ett kommersiellt 5g nät och bara någon dag senare hade även kommersiella aktörer i USA lanserat sina första 5G nät. Utrullningen av 5G har alltså sakta men säkert börjat. 5G, uppföljaren till 4G, är ett nytt mobilnät som är både snabbare och har mer utrymme. Tekniken är så pass självklar att det endast är en fråga när vi börjar använda den snarare är om.

De flesta 5G kompatibla telefoner förväntas börja lanseras kring Q3 av 2019, väl utbyggda kommersiella nät förväntas finnas kring 2022 – och redan 2024 uppskattas det finnas 1,5 miljarder 5G-abonnemang jorden runt. 

Men vad innebär detta, förutom att saker blir lite snabbare? Jo, 5G är en så pass omfattande förbättring för vår data och bandbredd och dess pålitlighet så att flera andra teknologier sannolikt kommer förbättras/förändras rejält. Flera väldigt hajpade områden så som IoT (internet of things) och s.k. smarta hem, självkörande fordon och cloud computing kommer sannolikt att öka som en konsekvens av 5G, för att nämna några få.

5G är en teknologi som på ett betydande sätt för oss närmre en trådlös värld, samt en något mer sladdfri vardag.

Industrisektorn väntas förändras som mest av 5G. Men för oss inom media/kommunikation etc, vad kan vi vänta oss?

Du som skapar content kan sannolikt spendera mindre tid på att komprimera format och filer. Den ökade bandbredden tillåter både längre, större och mer högupplöst innehåll. AR/VR kanske på allvar börja bli relevant bortom festliga ansiktsfilter.

Du som sysslar med event och kommunikation kan se att livestreaming blir något som kommer bli väsentligt mycket enklare och snyggare. Teknikstrul och att lagra tyngre inspelade klipp lokalt blir mindre relevant, då man på ett pålitligt sätt kan streama/skicka denna information dit man vill ha den från första början. Faktumet är att streaming av evenemang kommer kunna göras relativt smärtfritt i 4k-upplösning. Det kommer inte behövas lika stora kamera & ljudteam för att fånga saker på plats, då en enskild enhet kommer ha mycket större streamingkapacitet. Saker som produktlanseringar kanske inte behöver vara så beroende av fysiska evenemang längre.

Du som sysslar med SEO/SEM kan komma att behöva syssla allt mer med VSO, Voice-search optimization. När 5G väl klampar in i våra liv och vardag så förväntas våra smarta hem att bli ännu smartare, detta innebär att röststyrning kan komma att bli mer relevant vilket i sig gör ljud som media mer relevant. Sökmotoroptimering kommer därför inte bara avse skriven text, utan även avse röst. En undersökning från PWC visar att flera användare kan tänka sig använda röstsökningar mer än textsökningar på sikt. Om detta skulle ske så det sker innebär ett massivt paradigmskifte i hur konsumenter söker efter information och exponeras till annonser.

Du som sysslar med annonser kommer sannolikt kunna glädjas åt att användningen av Ad Blockers förväntas minska. Annonser kan ofta ha korta laddningstider och vara ett lite hackigt störmoment, ett av flera skäl till att många använder Ad Blockers för att få en smidigare upplevelse. Men eftersom 5G kan ladda upp till 1000 gånger snabbare än 4g så kommer inte annonser att vara lika störande. Snabbare laddningstider och gladare användare.

Generellt kan vi alla vänta oss att konsumenter blir mindre beroende av hårdvara och lagring lokalt, grafiskt tunga processer kan skötas över molnet och vi kommer kunna streama mer saker än bara video/ljud . Ett exempel på detta är uppkommande, Google Stadia. Den nya tjänsten påstås kunna streama spelupplevelser i mycket krävande 4K-upplösning, 60 bildrutor per sekund och HDR. Detta innebär att smartphones, plattor och smarta TV-apparater kan komma att bli potentiella spelkonsoler i sig – och om vi känner Google och deras affärsmodeller är det inte helt omöjligt att dessa onlinespel öppnar upp för helt nya annonsformat. 

Vidare kan hela parallella industrier kommer påverkas rejält av 5G. Tänk bara på vad 4G gjorde med taxiindustrin, där de snabbare och mer tillgängliga mobilnäten tillät en pålitlig trådlös uppkoppling mellan taxi, app och användare. Detta möjliggjorde aktörer så som über och Lyft för att nämna några få. 5G kan i teorin möjliggöra fullständig självkörning/fjärrstyrning bland fordon (förutsatt att en massa andra tekniska variabler klaffar givetvis).

Men det är inte bara dans på rosor för 5G-näten. Flera myndigheter och säkerhetsspecialister har lyft ett varningens finger när det kommer till 5G-nät och detta är inte helt utan sin grund. Tanken är att när fler och fler redskap och prylar blir allt smartare och kan kommunicera sinsemellan så ökar även risken för ev. säkerhetsbrister. 

Denna oro blir ännu mer uttalad när flera leverantörer av 5G-master anklagas och misstänks för att kunna bygga in ”bakdörrar” som kan spåra, övervaka eller på annat vis göra intrång. Förvänta er med andra ord en fortsatt växande debatt kring cybersäkerhet, datahantering och personlig integritet.

Men innan vi alla får 5G-feber, så är det väldigt viktigt att ha med sig tanken att en första lansering av 5G-nät, inte betyder det inte att alla enheter automatiskt blir kompatibla med 5G och utnyttjar dess möjligheter. Även om skiftet från 4G till 5G förväntas gå något snabbare än 3G till 4G, så kommer det ta några år innan 5G blir en fullständig självklarhet. För att sätta saker i perspektiv så har exempelvis 4k-upplösning varit brett kommersiellt tillgängligt väldigt länge nu, men en majoritet använder telefoner/enhter som knappt ens stödjer hälften av den upplösningen.

Avslutningsvis har vi även 6G på horisonten, en mytomspunnen och ny teknik som varken jag eller andra experter har så bra koll på, än så länge. Där får ni rådfråga USAs president Donald Trump, som verkar ha myntat både begreppet och teknologin.

 

Sebastian Stecki,

Medgrundare och PR-konsult på IT- & Teknikinriktade kommunikationsbyrån Techposition

@sebstecki

LinkedIn

sebastian.stecki@techposition.se

Dela blogginlägget:

Mer från Teknikspanaren

Till bloggen >

Nej, detta är inte en del av planen.

Dammet har börjat lägga sig från veckans självmål av SAS. Och som ett brev på posten så börjar nu eftersnacket; ”Det här var en del av deras plan att kampanjen...

17 februari 2020

3 tekniktrender du bör hålla koll på under 2020

Jobbar du med kommunikation och reklam? Kallar dina yngre kollegor dig för boomer och stressar dig med nya och coola tekniker? Ta det lugnt, här kommer tre aktuella trender inom...

22 november 2019

10 tips som vässar er omvärldsbevakning

Så här under semestertider så kan det vara knepigt att kickstarta omvärldsbevakningen, särskilt efter en nyhetstorka. Men det finns flera bra knep för att generera värdefulla insikter utanför traditionell mediebevakning.

30 juli 2019