Kejsaren är naken! Akta dig för influencers!

Någon måste våga säga det. Kejsaren är naken! Dina filmer med influencers är oftast ett fuskbygge, där man försökt täcka över en medioker idé med ett känt ansikte. Så nästa gång någon säger ”ska vi inte ha med en influencer då?” våga säga nej! 

emperors_new_clothes

Alla skapar content, men varför ska någon titta? Varför på riktigt?
Det är den svåra frågan, kejsarens nya kläder, som många blundar för i både skapandet och beställandet av innehåll och content filmer.
Man bestämmer att man ska producera rörligt, man vet vilken målgrupp man ska ha, vilket budskap som ska ut och har en rätt sjysst idé man paketerat buskapet i – och så är allt igång. Beställaren är nöjda att de får content, byrån glad för att de får kreera innehåll. Men vad får tittaren egentligen?  Oftast ingenting =(
Varför ska tittaren vilja ta del av ditt innehåll istället för att kolla på ett klipp med en söt kattunge eller en serie på Netflix? Detta varför smyger oftast förbi utan att någon riktigt svarat på frågan.
De flesta idéer är inte exceptionella, och då beslutar man sig för att försöka skapa draglok genom en känd profil, istället för börja i rätt ände, där kärnfrågan alltid borde lyda:
Vad får tittaren ut av det här? 
Myten om att en kändis drar publik är bara delvis sant, men är idén inte tillräckligt vass spelar det ingen roll vilken kändis du har med.

Så vad kan man göra istället? 

1. Definiera för dig själv vad det är du bjuder tittaren på. Vad är det du ger? Börja i tittarens perspektiv, inte i din egen. ”Vad skulle tittaren tycka vad kul att se?” är antagligen en roligare kreativ ingång än den oftast ställda frågan ”hur gör vi det här kommersiella budskapet underhållande?”.

2. Fråga dig själv om idén är tillräckligt rolig och spännande oavsett vem som medverkar? Håller idén lika bra med en pensionär från Norrland såväl som en kändis från Stockholm?
Om inte, har vi ett eventuellt fuskbygge på gång? Har vi checkat alla boxar utom den viktigaste; vad tittaren får ut av detta? Och har vi kanske varit lite lata och slängt på en kändis istället för att serva tittaren med vasst innehåll?

3. Våga ta saker hela vägen. Det är mitt favorituttryck på nästan alla idémöten jag är på och har blivit mitt mantra. Vill du va humoristisk? Ta det hela vägen, se till att ditt innehåll verkligen får folk att asgarva, inte bara le lite. Vill du vara lärande? Lär ut något på riktigt, va pedagogisk, ge gåvan av ny kunskap till tittaren, och där behöver du inte försöka trycka in underhållning också, utan håll det rent, för vill man bli underhållen finns som sagt kattungarna eller Netflix. Och vill du skapa känslor? Gör det hela vägen, skapa drama, säg något på riktigt som handlar om något på riktigt till människor som är på riktigt, istället för lite myspys gott och blandat påse av allting.

Och det bästa av allt: vågar man gå hela vägen kommer man oftare genom bruset.
För publiken känner igen när de får content-snabbmat och när de får en riktigt gourmet film serverad som är värd deras tid.

8 bästa content filmerna enligt branschfolket

Vilka inspirerande video content filmer finns därute?
Jag har pratat med kreatörerna Alexander Rehnby, Sebastian Smedberg, Jim Elfving, Anna Tanser, Christoffer Dymling, Anna Werkell, Pontus Widell & Nathan Grossman som alla tipsar om sina favoritvideos här. Mycket nöje!

Alexander Rehnby, Art Director, Saatchi & Saatchi StockholmAlexander Rehnby
Kanske inte så otippat att Nike gör fräsiga filmer med coola personer. MEN, det finns några intressanta saker kring just detta samarbete brittiska artisten FKA Twigs. Nike valde att inte bara köpa en känd feja att klistra på kampanjen för deras nya träningstajts, utan hittade en person med ett helt eget konstuttryck och lät henne bli kreativt ansvarig för hela kalaset. Från utveckling av koncept till att regissera, casta, agera och tonsätta film och bild. Till exempel handplockade hon fantastiska 17-åringen David Uzochukwu som fotograf. Resultatet? En vacker tvåminutare där Nike inte bara säljer träningskläder och bygger sitt varumärke, men också låter progressiva kreatörer få använda deras mediautrymme till att skapa konst i världsklass. Bjussigt, PR-vänligt och väldigt klokt.


Sebastian Smedberg, Art Director & delägare, Garbergs
Sebastian Smedberg
Något år gammal nu men fortfarande ett bra exempel på hur man kan göra reklamfilmer interaktiva online.


Jim Elfving, Agency Producer, Forsman & Bodenfors Studios
Jim Elfving
Från regissören som spås vara nästa Tarantino. Mer polerat och mindre gaming än The Weeknds False Alarm men nog så underhållande. Tänk att blod kan vara så kul.

Anna Tanser, Agency Producer, Åketsam Holst
Anna Tanser
Lokala dudes: Jonny Von Wallström & André Wallström. Bra personer som och är modiga och tar upp relevanta ämnen på fint sätt. Fina och trovärdiga berättelser som engagerar.

Christoffer Dymling, Copywriter, King
Christoffer Dymling
Gustav Johansson har gjort fem otroligt snygga och starka kortfilmer för Mercedes-Benz. Finns egentligen inget smart att säga om dem annat än att hantverket är så bra att man inte kan motstå att titta vidare. Gillar den första lite extra mycket:

Anna Werkell, Copywriter, ANR BBDO
Anna werkell
Jag är förtjust i Telias senaste reklamfilm. Gillar den krassa, lite formella tonaliteten kring något så ”lulzigt” som katter på internet.

Pontus Widell, Kreatör, Abby Priest
Pontus Widell
Inte direkt rykande färskt, men ”Will it blend?”-serien är i mitt tycke fortfarande en av de starkast lysande stjärnorna på content-himlen. 100% produktfördel. 200% underhållande.

Nathan Grossman, TV-producent, B-Reel FilmsNathan Grossman
Gammal dängare som jag fortfarande älskar. Enkelt, på gränsen till tråkigt, berättad. Folk i vita rockar som pratar om något som man hört förut. Men tack vare fin timing, några vändningar och ett varmt slut så blir det en historia man bär med sig. Extra intressant att detta fortfarande är GE:s mest sedda klipp trots alla coola projekt för youtube de gjort senaste åren.

Du har bara 5 sekunder på dig att göra intryck!

5 sekunder – sedan klickas du bort.
Här kommer 7 punkter att tänka på när du skapar ditt innehåll till youtube. 

Så din marknadsavdelning eller byrå har skapat video content, reklamfilm eller en branded content video som ni ska lägga upp på sociala medier och youtube. Härligt!
Och nu ska ni såklart köpa lite media för att få spridning på eran video, och då köper ni antagligen youtubes trueview-format, som är reklamen som startar när en tittare ska se ett klipp på Youtube och först kan klicka bort reklamen efter 5 sekunder. Vi vet ju alla känslan av att få klicka bort reklamen så snart det bara går och helst inte ser en frame längre än nödvändigt.
Utmaningen är då ganska tydlig:
Hur göra de första 5 sekunderna så bra så att tittarna vill fortsätta se?
För det är allt ni har, 5 sekunder, sedan blir ni bortklickade,
oavsett den där sköna idén, sena jobbkvällar, den där roliga inspelningsdagen och alla feedbackvändor internt och externt som har lett till att ni har en färdig film som nu ska ut.
Ni blir bortklickade ändå.
Så finns det någon formell man kan använda? Några kreativa måttstockar att hålla sig till när man ska skapa sitt innehåll, som är bra att vara medveten om?
Youtube har forskat på det här i deras Unskippable Labs och kommit fram till några punkter. Kreativitet har aldrig sanningar, men detta kan vara värt att känna till:

1. Placering av loggan räknas.
Den eviga frågan: Ha loggan först eller inte?
Om loggan redan förekommer i de 5 första sekunderna så ökar varumäkreskännedomen, men samtidigt kommer fler människor att klicka bort din film, för att de uppfattar det som reklam.
Så vill du köra tryggt och säkra att folk åtminstone hinner se ditt varumärke/logga så ska du ha med loggan de första 5 sekunderna, eller så försöker du väva in tittaren in i ditt innehåll som du skapat och litar på att ditt innehåll håller. Risk åt båda vägar alltså, där du får välja att antingen säkra varumärkeskännedom eller få ut ditt budskap.
En till viktigt detalj visar att människor inte kommer ihåg grafiska loggor lika tydligt som när loggan förkommer på en faktisk produkt och alltså finns manifesterat i fysisk form.
Som detta lyckade exempel från Tic Tacs reklamfilm:

2. Få dom att skratta!
Det som många redan vet har visat sig även här, att humor helt enkelt funkar!
Folk vill skratta och bli underhållna. Lyckas du få in en känsla av humor de första 5 sekunderna är det troligare att folk tittar vidare, och lyckas du få någon att till och med skratta kan du räkna med att inte bli bortklickad. Har du verkligen svårt att få ihop ditt varumärke med humor?
Då funkar även känslan av spänning eller dramatik också.

3. Musiken spelar roll.
80% av alla reklamfilmer på youtube innehåller musik.
Men hur påverkar musiken publikens vilja att titta vidare?
Klipp som börjar med lugn eller avslappnande musik och även med actionfylld musik klickas oftare bort. Glad, upplyftande eller mystisk musik ökar därmedot viljan att titta vidare.
Dock visar det sig att överhuvudtaget ha med musik de första 5 sekunderna kan ha en negativ inverkan på publikens vilja att titta vidare.
Tänk er själva om en annons startade tyst eller med någon som pratar istället för musik, vilket kan göra så innehållet känns renare och mindre reklamigt.
Här kan man alltså testa att exprimentera med att jobba utan musik, och tänka utanför boxen kring hur en paketerad reklamfilm borde se ut och hur den borde låta på sociala medier.
Kolla in K marts film ” Ship my pants” som är utan musik:

4. Ansikten är viktiga!
Leende och glada ansikten får folk att känna sig bra och vilja titta vidare.
Om en känd profil syns ökar också viljan att se, och likaså om man ser barn eller kvinnor de första 5 sekunderna. Så den där coola vita mannen som du vet att du tänkte på att använda i din film? Not so good.

5. Animering
Att använda annimering visar sig öka varumärkeskännedomen också.

6. Call to Actions
Tydliga call to actions i slutet av ditt klipp såsom ”ask for tips” eller ”find out more” ökar också tydligheten och varumärkeskännedomen.

7. Interaktion med publiken.
Interaktion med publiken kan gå åt båda vägar. Att titta in i kameran, prata med eller fråga tittaren en direkt fråga, kan ha negativ inverkan på tittarens lust att titta vidare, dock ökar varumärkeskänndomen genom att använda sådana grepp.

Video content bloggen är född! Hurra!

En blogg om video content är född! Hurra, och välkommen!

Varför?
Video är kanske det viktigaste marknadsföringsmediet som finns, 80% av all internettrafik kommer utgöras av video om 2 år. Youtube och Facebook-videos har för länge sedan exploderat och blivit varje marknadförares must-do och allt större medieinvesteringar flyttas till just video content (video innehåll online som inte är primärt TVC eller traditionell reklam).
Genom mitt jobb, där jag driver en video content agency i Stockholm och producerar video content till både reklambyråer och företag, uppstår ständigt frågor kring hur man ska skapa och tänka kring produktion av video content.
Att ta klivet ut på nätet och sociala medier, långt bort från tv-reklamköpets trygga famn, gör att man många gånger hamnar på okänd mark, och där uppstår många nya frågor som både marknadsavdelningar och kreatörer på byråer måste svara på:

Hur kan video content komplettera andra marknadsföringsinsatser och fungera i en bredare marknadsplan? Vad händer om man gör video content till sin primära marknadsföringsstrategi, istället för att strössla ut kronorna som blev över från huvudkampanjen och endast göra kompletterande facebook-videos?
Hur lång ska en video på de olika sociala kanalerna egentligen vara för att få bäst genomslagskraft? I tider då always-on startegier och massproduktion av ”content” ständigt sker, hur gör man då för att inte hamna i theblack-hole-of-content, där ingen ser dig och ingen hör dig skrika? (ni vet, alla dessa Youtubevideos som företag proucerat, som inte har några tittare eller engagemang och ligger orörda likt begravningsplatser).
Vad är skillanden egentligen mellan spridning och distribution? Och kan man bygga in en spridningseffekt redan från gruden i sitt video content eller måste man enbart förlita sig på medieköp för sitt innehåll?
Hur ska man egenligen mäta och få ROI på video content? Vilka KPIer är bäst lämpade att använda sig av?
Vad är bra storytelling och dramaturgi när det kommer till att producera video online?
Och vilka lyckade exempel finns idag på vassa och inspirerande video content kampanjer?
Och vad säger folk i branschen?

Detta är vad denna blogg kommer handla om, och vi startar med att höra vilka 3 punkter
Viktor Bolin, Daniel Hallberg & Fredrika Frenkiel tycker är viktigast när man ska producera video content till sociala medier:

Viktor Bolin, grundare av Post PR:
Viktor Bolin

1. Varför?
Jag tycker att det görs för mycket content. Det känns som att man försöker lösa problemet med reklamtrötthet genom att bara flytta banners till tråkiga, inåtvända filmer med samma innehåll. Den viktigaste frågan är varför det ska göras innehåll och vilket affärsproblem det ska lösa.

2. Vem?
Nästa steg blir att ta reda på vilka som ska bli glada av det innehåll du skapar. Vad gillar de annars? Och hur kan vi bli en del av det på ett trovärdigt sätt?

3. Hur?
Om man gör 1 och 2 bra blir det lättare att lyckas med hur innehållet tas fram. Något som vi jobbar mycket med är att våga släppa taget och lita på andra. Genom att ha strategi, målgrupp och mål klart för sig är det möjligt att samarbeta med människor som har starka sociala plattformar. Och med samarbete menar jag möjlighet att låta de vara med och helt eller delvis ta fram den kreativa idén, då den rimligtvis kommer att passa deras följare och det tillhörande kontraktet som hand i handske. Det har funkat för oss hittills.

 Daniel Hallberg, Art director på King:
Daniel Hallberg

1. Frångå inte reklamkonceptet.
Jag upplever ofta att det som kallas content pratar på ett annat sätt än övrig reklam från samma varumärke. Det är inte bra.

2. Ha en bra och tydlig idé.
En annan sak jag upplever med ”content” är att det många gånger tummas på idéhöjden. Och att det för vissa företag verkar vara viktigast att ha mycket produkt i bild. Så görs ju inte bra reklam i något annat medie, så varför slarva här?

3. Slarva inte med kvalitén.
Många gånger syns det att video content inte fick i närheten av samma budget som reklamfilmsproduktionerna. Det kan ge känslan av att varumärket är billigt, snabbt och slarvigt. Och det vill väl dom flesta företag ändå inte associeras med?

Fredrika Frenkiel, Head of production på Tillsammans Sthlm:
Fredrika Frenkiel
1. Det finns fler kanaler än Youtube där rörligt lever upp. Kan ni göra versioner för dom olika kanalerna? Hur många klickar igång ljudet på Facebook? Är det kanske värt att lägga på animationer eller textplattor? Ska / kan ni rikta ert content?

2. Storytelling är A och O – Berätta historier. Starta konversationer. Vad intresserar dina kunder och hur anpassar du kommunikationen efter deras intressen?

3. Idag är många duktiga på att skapa bra innehåll men glömmer bort att content marketing består av två delar: Content och marketing. Glöm inte bort att tänka efter innan så att ni har en plan hur ni ska få ut ert jobb när ni väl publicerat det.