Nya reklamfilmen inspelad på Iphone

Apple har nyligen släppt en ny reklamfilm inspelad endast på en Iphone.

Filmen ”Détour” är en 10 minuter lång film från Apple som är regisserad av Michel Gondry, känd regissör som bl a gjort filmen ”Eternal sunshine of the spotless mind”.
I en ny film, inspirerad av Jaques Tati and Albert Lamorisse (gamla franska filmregissörer) får vi följa en familj på semester.

Filmen kommer fronta Apple UKs hemsida framöver.
Förutom ett smart sätt för Apple att marknadsföra sin produkt påminner det oss andra som skapar film om att en idé alltid är viktigare än utförandet.
Att det idag budgeteras mycket pengar till snygga drönarfoto och dyra kameror istället för att lägga extra tid på att få idén och filmen så bra som det bara går och säkra att den sticker ut. Behövs alla resurser till inspelning eller kan man lägga ner mer på strategi- och idéarbetet? Kanske skulle det var bra att äntligen få börja budgetera även för idén och inte bara för produktionen?
Så till nästa reklamfilmsinspelning du ska på, ta med din Iphone och skapa magi!
Sedan skadar det ju inte om man har en känd filmregissör vid sin sida.. =)

Lunchintervju med Samir Chahimi, Head of Innovation, Make Your Mark

I den här intervjuserien lunchar jag med olika branschprofiler och pratar om hur man kan skapa bra innehåll och videos online. Den här gången samtalar jag med Samir Chahimi, Head of Innovation på contentbyrån Make Your Mark.

Samir! Berätta vem du är?
Jag kommer från tv-världen men är skolad i klassisk reklamfilmsproduktion och har de senaste åren jobbat med marknadsföring med fokus på film. Jag har bl a varit på SVT, Chimney, Jarowskij, Sto-Cph, Perfect Day och jobbar nu på Make Your Mark.

Vilka trender tror du att man kan ta inspiration ifrån när man ska jobba med kommunikation?
Jag tycker man ska jobba med riktiga saker, riktiga människor och riktiga budskap. Alla har en historia att berätta, och i den tiden vi lever i nu, med de budskapsförvridningarna som sker, så har dom som jobbar med content idag en otrolig möjlighet att framstå som väldigt ärliga och få ut sitt budskap på ett trovärdigt sätt. Jag tycker man ska jobba ifrån riktiga saker istället för att försöka polera det för mycket, det kommer bli fantastiskt ändå!

Vad är en bra story då?
Alla pratar om engagemang, innehållet ska engagera, och det blir en klyscha. Men bra innehåll utgår ifrån en bra historia, som man inte vrider för många varv och anpassar för mycket, för då blir det knasigt. TV jobbar ju med att skapa bra historier och inte budskap och så borde även vi jobba mer.

Hur blir man originell då och skapar unikt innehåll?
Man måste testa och experimentera. Man kanske inte kan dra för många slutsatser efter att man lagt ut 1 film bara, utan man kanske måste göra mer och testa budskapet i olika typer av former. T ex så har tv-serier flera avsnitt på sig att bygga en historia och få ut olika budskap och kan leva länge och växa med tiden, det är inte bara en enda kort filmsnutt.

Vad ska man tänka på när man jobbar just med video content?
Att göra flera versioner av samma sak. Du kan anpassa versionerna till olika målgrupper, istället för en enda version som ska nå brett.
Av en enda filmen kan du få ut oändligt många olika innehållsdelar som du kan använda på olika plattformar, till olika målgrupper och på olika tidpunkter på dygnet.

Som för några år sedan när alla i TV-branschen pratade om att göra innehåll för second screen?
Exakt! Men ingen visste riktigt hur man skulle göra. Och nu är second screen blivit first screen och alla fortsätter på samma sätt ändå.

Och till den eviga frågan, hur ser man egentligen till att få spridning på sitt innehåll?
Du måste alltid betala för att synas. Så är det. Vilken kanal du historiskt än varit på har du alltid fått betala. Man måste räkna med en medieköps-budget till sitt innehåll. Om du inte har det får du halvera din produktionsbudget och lägga resterande på att köpa media för det.

Är myten om den virala videon äntligen död hos marknadsavdelningar eller frodas den fortfarande?
Det där har ju förflyttas, på google pratar man inte om viral utan om buyral. Nu ska du istället ha organisk tillväxt i spridningen, samma sak egentligen, bara att man idag accepterat att det inte kommer komma gratis. Kampanjer som har lyckats bra i Sverige har ju haft stora mediebudgetar. Man måste betala. Och nyckeln för att köpa digitalt är att du kan köpa mycket billigare per person för du kommer få organisk tillväxt, och du kan välja vilka som ska kolla på det, till skillnad från te x TV4 där du inte kan välja exakt vilken tittare du ska ha på samma sätt.

Men räcker det att bara att köpa till sig reach, måste man inte skapa en vass historia lika mycket som att köpa media egentligen?
Tanken är ju att medieköpet ska lyfta historien och sedan se till att den får sin egen bäringskraft och inte helt dö ut efter medieköpet avslutas. Då måste du ha en PR tvist så att folk vill fortsätta dela ditt innehåll, te x Ice Bucket Challange. Det är egentligen ett vanligt pyramidspel som man tagit online genom video och nu lever vidare av sig självt.
Vi behöver fler beteendevetare som förstår människor. Det är dom ska ska sprida innehållet, inte någon datanisse på en mediebyrå som crunchar data och programmatic. Precis som du skapar klippmagi måste du även få till magi i spridningen, varje gång, och inte utgå efter samma mall varje gång.

Hur ska man tänka kring vilka KPIer man ska använda och säkerställa ROI?
Idag kan man mäta allt, men jag brukar altid säga att man ska välja 1 sak att mäta, och se till att den blir bra, så kommer andra parametrar också öka över tid, men att krampaktigt försöka checka av massa kpi-boxar tror jag är fel sätt om man vill jobba med emotionellt innehåll som ska beröra och målgruppen och få dom att känna.

Tips på inspirerande video content?
Om man tittar på det här och använder dem som en utgångspunk när man ska skapa sitt innehåll kommer man långt.
Riktiga människor i riktiga situationer, då blir det ett stycke magi.
Här är några exempel som jag symboliserar det just detta. En kampanj, en trailer för en tv kanal och ett inslag. Om man som varumärke kan närma sig detta berättande kommer man definitivt lyckas och skapa det engagemang som alla så febrilt söker efter.

Tänk om cancerpatienter blev behandlade som missbrukare!

Starkaste reklamfilmerna på länge kommer här!
Hur belyser man att missbruk och beroende är en sjukdom och inte ett frivilligt val – i ett samhälle där folk med sjukdomar är hjältar som kämpar mot sina sjukdomar medan missbrukare oftast ses som människor som frivilligt fortsätter att förstöra sina liv?
Man vänder på perspektivet!
I dessa smarta filmer ställs frågan ”hur skulle det vara om cancerpatienter eller folk som lider av Parkinsson blev utskällda på samma sätt som missbrukare?”
Oerhört kraftfulla och tankeväckande filmer.

Lunchintervju med Björn Ståhl, Ingo

I den här intervjuserien lunchar jag med olika branschprofiler och pratar om hur man kan skapa bra innehåll och videos online.
Den här gång samtalar jag med Björn Ståhl, Executive Creative Director på Ingo.

bjornstahl
Björn! Berätta vem du är?
Jag har jobbat med reklam 27 år, gick ut Berghs -89, jobbat på få byråer, Brindfors, var på Lowe några år i London, totalt 12 år i Lowe-sfären, sedan gick jag till Ogilvy i Stockholm för 13 år sedan, och för 6 år sedan slogs Ogilvy och Grey ihop till en byrå som blev för INGO, och jag är kvar sen dess.

Som kreativ chef på en stor byrå, hur ser du till att ni fortsätter hålla en kreativ höjd och hur kommer det sig att ni vinner så många lejon i Cannes?
Vi mäter oss inte med vad som händer i Sverige, utan med det som händer utomlands istället.
Det är inte på Stureplan kommunikationen utvecklas, utan på andra ställen i världen. Man måste hela tiden utvecklas, och tänka framåt, och då får man inte riktigt bli nöjd och tillfredsställd, men det är priset man får betala för att komma vidare. Och det är en enorm omställning i branschen just nu och många som inte riktigt vill fatta det, för det är jobbigt och man måste förändras och tänka i helt nya banor. Det är såklart skönare att fortsätta som man alltid gjort.

Vad är eran secret sauce på INGO då?
Vi har analyserat fram vad som gör våra kampanjer framgångsrika och insikten att:
– Medieneutralitet: Den stora idén är alltid central och där vi försöker vi göra idén medieoberoende. Det viktiga är alltså att börja med idén, inte vilken kanal man visar det i. – Insikter: Basera idén på kulturella och subkulturella insikter som vi snappar upp i samhället.
Sedan kan detta göras ut på olika sätt, även rörligt, men vi tänker inte vad kan vara bra i rörligt, utan vi startar med idén. Vi gör inte mycket klassiska tv-idéer längre, eller print-grejer, om dom inte är kopplade till en större kärnidé. Ofta hittar vi de riktigt bra ideérna i skärningspunkten mellan media, kreativitet och PR.
Idag har mediekonsumtionen förändrats helt gentemot för bara några få år sedan, idag kan man ju välja bort allt, så vi bedömmer våra idéer med att alltid fråga oss – what’ts in it for the client och what’s in it for the client’s client?

Och hur vet man det?
Planning och omvärldsanalys är väldigt framtonat på vår byrå och väldigt viktigt som en startpunkt för idéskapande.
Sedan behöver man balansera på kanten för att få riktigt framgångsrika idéer. Att pusha något hela vägen till kanten och sedan stanna på rätt ställe. Stannar du lite för tidigt så händer ingenting, och stannar du för sent blir det ju dåligt. Dom kampanjerna vi haft störst framgång har två gemensamma nämnare:
1.Risktagandet har varit störst och 2. Det är dom kampanjer vi jobbat allra hårdast med.
Vi gör alltid riskanalyser och bedömer om vi tycker det är värt det eller inte. Vi har precis haft en stor idé vi jobbat med som vi valde att dra in för att vi inte tror slutkunden kommer landa på rätt sida när debatten drar igång. Så där drog vi tillbaka det istället för att pusha den hela vägen. The Swedish Number var en enorm risk, det numret hade kunnat missbrukas totalt, jag var livrädd för det men vi gjorde en bedömning och en analys och det blev ju bra. Eller när vi i hemlighet skulle skapa pop up restaurangen Dill för Lidl. Folk planerar ju en restaurangöppning i flera år men vi gjorde allt på bara 2 månader, med lokal, personal, meny etc. Där kunde hundratals saker gå fel, det fanns en stor risk, men det är vad det handlar om, att pusha saker till sin gräns och se till att man inte ramlar ner.

Tips på inspiration?
Här kommer ett klipp med något som inpsirerar mig – när Grey London nyligen byte namn till Valenstein & Fatt, som ett led i Greys 100 årsjubileum. Men framför allt ett starkt inlägg i debatten om människors lika värde och jämstäldhet. Gillar den för att den övergripande ideén är stor, modig och relevant.

Lunchintervju med Gustav Egerstedt, CD Saatchi & Saatchi

Jag fick möjlighet att luncha med Gustav Egerstedt, creative director på Saatchi & Saatchi och diskutera skapande av content och hur man ska tänka när man ska få ut sitt innehåll!

18176010_10155370812587932_920076926_o

Gustav, berätta vem du är!
Jag är AD i grunden och har jobbat på King, Farfar och nu på Saatchi & Saatchi som Creative Director, där jag också jobbar som AD med några kunder.

Vilka trender i samtiden tycker du är intressanta och som man kan använda sig av i sin kommunikation?
Min inställning har alltid varit att inte försöka jaga trender, utan hitta något genuint istället. Jag har mått bra av inställningen att undvika att gå på samma konstutställningar, läsa samma tidningar, streama samma seminarier som alla andra. Det kanske är intressantare att till exempel gå och spela bingo och hitta sin inspiration där, än där alla andra hittar inspirationen. Det är svårt att vara originell om man matar sina ögon och hjärna med samma saker som alla andra.

Vad säger du om trenden med syftesdriven kommunikation, som ju är på tapeten te x?
Det råder ju nästan inflation idag på s.k. syftesdriven kommunikation. Så gott som alla varumärken ska nu ha ett större syfte att kommunicera kring. Det kan ibland kännas påklistrat och ytligt om det inte känns sant och kommer inifrån företagets kärna. Samtidigt är det ju givetvis bra att företag börjar prata om viktiga saker som mångfald, sexuella läggningar, sexism och andra viktiga frågor. En annan trend som många varumärken är på är ju att snabbt kommentera saker som händer i omvärlden, vilket är kul förstås! Men då känns det ännu viktigare att ”kommentaren” kommer ur ett koncept med en egen röst och ton. Oreo kommenterade omvärlden med sina kakor och hade en egen ton och gjorde det kontinuerligt. Då nästan ägde dom ju det, en egen grej. Då blir det mer och större än en kul ordlek.

Hur ska man tänka kring målgruppsanalys då? Jag upplever att det fortfarande råder en väldigt förlegad syn idag, där man avgör målgrupper med socio/eko/geo-mått istället för att se till publiker som binds samman av intressen och värderingar.
Världen är nog på väg dit rent allmänt, sitter du och spelar tv-spel hemma och är 16 år kanske du spelar mot en tant i Sundsvall som är 63 och kan bindas samman så.

Och ändå görs de flesta kampanjer idag för en målgrupp snarare än till en publik som delar intresse och subkultur?
Ja, så kanske det är. Det ansvaret ligger ju hos alla oss inblandade; reklambyrån, mediabyrån och givetvis kunden. Man kan tex kolla på en gemensam nämnare i målgruppen, med gemensamt intresse och fördjupa analysen så. Men jag tycker det verkar som att vissa redan är på väg åt det hållet. Så det kommer nog bara bli mer av det på sikt.

Vad ska man tänka på när man skapar video content då?
Alltså ordet ”content”, vad är det? Har vårt arbete minimerats till att kallas för ”content” eller ”innehåll”? En ganska oinspirerande startpunkt för det kreativa arbetet ”att skapa content att fylla ut content-luckorna med.”
Det måste finnas ett större syfte än så. Och det är en nog en bra utgångspunkt för att skapa just ”content”. Det gäller ju som vanligt att lyckas vara relevant och vara kreativt spetsig och ta ut svängarna. Du har ju möjlighet att göra något magiskt! Uttjatat att säga, men på nätet är det troligtvis ännu viktigare att ta i lite extra i utförandet och bjuda på något.
Men ibland ska ju förstås ”content” bara vara informativ. I många fall är ju det kanske det bästa. ”Hur startar jag en bil med startkablar?”, då vill jag få relevant innehåll serverat. Inte något buskis-skämt om någon som får en el-stöt från batteriet.

Ändå vill beställare ofta ha väldigt traditionella former när de beställer content. 1-2 minuter contentfilm är ju i särklass den vanligaste beställningen jag får i uppdrag att producera. 
Låter som en ganska oinspirerande ”beställning”. Längden kan man ju egentligen inte klaga över. Det är väl snarare om beställaren redan har bestämt att dom vill ha något väldigt traditionellt som gör det lite trist kanske.

Om man utgår ifrån vad man vill berätta istället för att utgå ifrån outputen man behöver öppnas ju möjligheterna upp rejält. Då kan en 2 minuters contentfilm kanske istället bli en 2 timmars livesändning, om det bättre stödjer berättandet. Men då måste man våga ta ut svängarna och verkligen hålla idén närmast istället för outputen?
Ja, så vore det i den bästa av världar, att man kan gå till ett företag och tänka ut fritt vad som vore den bästa lösningen på deras problem. Då kanske man landar i att vi ska göra en 70 timmars live-sändning är den bästa lösningen. Man vill ju helst vara rätt kompromisslös i utförandet för att nå största effekt av det man gör. Måste man finnas överallt? Måste man hela tiden ha ut content? Och varför? Det funkar ju inte för alla företag.

Den vanskliga ”always on” strategin?
Ja, det finns en sådan rörelse att man alltid ska vara där. Men ska man alltid finnas där lite grann och lite dåligt? Eller ska man finnas där färre gånger om året, men jävligt bra istället? Olika företag har förstås olika behov och resurser också. Men rent allmänt om man som kund har ungefär samma årsbudget som man brukar. Men vill synas hela tiden kan man ju ganska enkelt räkna ut vad som kommer att hända med outputen.

Den största frågan av dom alla, hur sprider man sitt content på bästa sätt då? Alla är duktiga på att skapa, men spridningen då?
Svår fråga. Generellt är det ju bra att ha stålar att lägga på medieköp. Det är ju alltid bra givetvis, men nyckeln tror jag ofta är att orka göra lite fotarbete, orka vara jobbig, skicka runt sitt content till rätt ställen, mejla till intresseorganisationer, jobba aktivt och manuellt med distributionen.
Man kan tex göra en film som får kommenterar och sedan göra en ny film som bemöter de kommentarerna och få igång en diskussion. På Farfar pratades det om att en traditionell kampanj är som bowling, där man skickar iväg ett klot och hoppas att det ska träffa, men på Farfar spelade man istället flipper, man skickade iväg en kula, och under kampanjens gång kunde man vara med och påverka vart kulan skulle gå istället.

Favorit klipp?
Mitt favorit-content skulle jag nog säga är Blendtechs ”Will it blend”.
Dom har hållit på i över 10år med att mixa olika saker. (Intressant att det är så förtrollande att titta på saker som mixas.) Det är en produktdemo. Samma sak om och om och om igen. Kul och relevant fortfarande.