Dela sidan:

Kejsaren är naken! Akta dig för influencers!

Någon måste våga säga det. Kejsaren är naken! Dina filmer med influencers är oftast ett fuskbygge, där man försökt täcka över en medioker idé med ett känt ansikte. Så nästa gång någon säger ”ska vi inte ha med en influencer då?” våga säga nej! 

emperors_new_clothes

Alla skapar content, men varför ska någon titta? Varför på riktigt?
Det är den svåra frågan, kejsarens nya kläder, som många blundar för i både skapandet och beställandet av innehåll och content filmer.
Man bestämmer att man ska producera rörligt, man vet vilken målgrupp man ska ha, vilket budskap som ska ut och har en rätt sjysst idé man paketerat buskapet i – och så är allt igång. Beställaren är nöjda att de får content, byrån glad för att de får kreera innehåll. Men vad får tittaren egentligen?  Oftast ingenting =(
Varför ska tittaren vilja ta del av ditt innehåll istället för att kolla på ett klipp med en söt kattunge eller en serie på Netflix? Detta varför smyger oftast förbi utan att någon riktigt svarat på frågan.
De flesta idéer är inte exceptionella, och då beslutar man sig för att försöka skapa draglok genom en känd profil, istället för börja i rätt ände, där kärnfrågan alltid borde lyda:
Vad får tittaren ut av det här? 
Myten om att en kändis drar publik är bara delvis sant, men är idén inte tillräckligt vass spelar det ingen roll vilken kändis du har med.

Så vad kan man göra istället? 

1. Definiera för dig själv vad det är du bjuder tittaren på. Vad är det du ger? Börja i tittarens perspektiv, inte i din egen. ”Vad skulle tittaren tycka vad kul att se?” är antagligen en roligare kreativ ingång än den oftast ställda frågan ”hur gör vi det här kommersiella budskapet underhållande?”.

2. Fråga dig själv om idén är tillräckligt rolig och spännande oavsett vem som medverkar? Håller idén lika bra med en pensionär från Norrland såväl som en kändis från Stockholm?
Om inte, har vi ett eventuellt fuskbygge på gång? Har vi checkat alla boxar utom den viktigaste; vad tittaren får ut av detta? Och har vi kanske varit lite lata och slängt på en kändis istället för att serva tittaren med vasst innehåll?

3. Våga ta saker hela vägen. Det är mitt favorituttryck på nästan alla idémöten jag är på och har blivit mitt mantra. Vill du va humoristisk? Ta det hela vägen, se till att ditt innehåll verkligen får folk att asgarva, inte bara le lite. Vill du vara lärande? Lär ut något på riktigt, va pedagogisk, ge gåvan av ny kunskap till tittaren, och där behöver du inte försöka trycka in underhållning också, utan håll det rent, för vill man bli underhållen finns som sagt kattungarna eller Netflix. Och vill du skapa känslor? Gör det hela vägen, skapa drama, säg något på riktigt som handlar om något på riktigt till människor som är på riktigt, istället för lite myspys gott och blandat påse av allting.

Och det bästa av allt: vågar man gå hela vägen kommer man oftare genom bruset.
För publiken känner igen när de får content-snabbmat och när de får en riktigt gourmet film serverad som är värd deras tid.