Analys
Färre tar miljöhänsyn när köpkraften sjunker
Publicerad: 11 maj 2023, 12:35
Svenskarna blir sämre på miljöhänsyn när ekonomin blir sämre.
Foto: Alexander Donka
Samtidigt som svenskarnas köpkraft sjunkit med 6 procent på ett år har andelen konsumenter som väljer produkter med miljömärkning minskat med 33 procent.
Andra miljöfaktorer som färre konsumenter tar hänsyn till i sin shopping framöver är att handla från en butik med miljöprofil (-44 procent) och att välja ett grönt fraktalternativ (-23 procent).
I Prisjakts återkommande rapport Konsumentkompassen presenteras hur svensk handel och e-handel förväntas utvecklas framöver. Rapporten mäter bland annat svenskarnas upplevda köpkraft det kommande kvartalet, samt vad och hur konsumenter uppger att de ska handla.
Något som framkommer tydligt i upplagan för Q2 2023 är att färre tar hänsyn till miljön i shopping-sammanhang:
– En dyster utveckling vi ser är att färre konsumenter väger in miljöaspekter när de handlar. I takt med att priset blir viktigare så minskar helt enkelt miljömedvetenheten. De enda miljöaspekterna som fortfarande är populära jämfört med förra året är att handla begagnat och demovaror, inte så konstigt med tanke på att dessa alternativ ofta innebär sparade kronor, säger Oscar Hagman, konsumentanalytiker på Prisjakt i ett pressmeddelande.
De här miljömässiga valen kommer svenska konsumenter göra under det andra kvartalet 2023:
Köpa en begagnad produkt: 30 procent (Q2 2022: 28procent)
Köpa en produkt med miljömärkning: 14 procent (Q2 2022: 21 procent)
Välja butik med miljöprofil: 5 procent (Q2 2022: 9 procent)
Köpa ett varumärke med miljöprofil: 8 procent (Q2 2022: 13 procent)
Köpa en produkt med reservdelar som går att reparera: 12 procent (Q2 2022: 15 procent)
Köpa en demovara eller kontrollerad returvara: 6 procent (Q2 2022: 6 procent)
Välja grön eller fossilfri frakt från nätbutik: 10 procent (13 procent)
Köpa en produkt med bra energimärkning: 14 procent (Nytt alternativ)
Här är några exempel på insikter från Konsumentkompassen för Q2:
Köpkraften minskar med 6 procent jämfört med samma period i fjol, men den är på uppgång för andra kvartalet i rad: Prisjakts Köpkraftindex har ökat med drygt 3 procent sedan bottennoteringen i Q4 2022.
Inflationen är den största utmaningen för butikerna just nu: Konsumenternas budgetar ökar inte i samma takt som inflationen vilket kommer ta på handlarnas marginaler, menar Prisjakts konsumentanalytiker Oscar Hagman.
Skönhet och hälsa är kvartalets vinnare. Svenskarnas köpintentioner i kategorin står stabilt i relation till samma period i fjol, och den ökar med hela 5 procentenheter jämfört med förra kvartalet. Potentiella förlorare finns det flera av: exempelvis Renovering och bygg, Hushållsapparater och vitvaror samt Hemelektronik.
Kundnöjdheten repar sig efter rea-baksmällan. En analys av 200 000 butiksomdömen visar att kundnöjdheten är som högst i november och som lägst i december. Just nu ökar kundnöjdheten inom svensk handel.