Granskning
Natalie Tideström Heidmark: ”Planen inkluderade tuffa beslut för att kunna säkra United Screens framtid”
Publicerad: 27 april 2021, 13:10
Natalie Tideström Heidmark, vd United Screens. Foto: Janne Naess
United Screens vd Natalie Tideström Heidmark nobbade att träffa Resumé för en intervju när hon fick se vad frågorna skulle handla om. I ett långt skriftligt svar förnekar hon att anställda ska ha behandlats illa av ledningen i samband med besparingarna 2019.
I en omfattande granskning där Resumé har pratat med omkring 20 personer ges en inblick i United Screens bitvis kaotiska resa sedan bolaget grundades 2013.
Totalt lämnade 43 personer bolaget under 2019. Flera anställda ska ha pressats att säga upp sig. Bolaget skrotade också kontoret i Norge under radarn för att få bukt med de skenande förlusterna.
För omkring två veckor sedan hörde Resumé av sig till United Screens med förfrågan om en intervju. United Screens vd var till en början tillmötesgående och ett intervjutillfälle var planerat. När vd:n Natalie Tideström Heidmark tog del av 32 punkter som sammanfattar den del av granskningen som rör vad som har skett på bolaget sedan hon tog över våren 2019 valde United Screens att tacka nej.
LÄS MER: Granskning: United Screens smutsiga förflutna från insidan
Dagen efter kom i stället ett skriftligt svar undertecknat Natalie Tideström Heidmark:
”När jag och Nicolin Lillhage, vice vd, tog över i april 2019 hade United Screens tuffa utmaningar inom flera områden, liksom många andra företag, där en snabb och stark tillväxt hade kommit med snabbt stigande kostnader. Vi skapade därför en konkret handlingsplan för att utveckla en hållbar affärsmodell för United Screens. Denna handlingsplan inkluderade förändring av processer och strukturer, minskade kostnader samt ett tydligt fokus på att förstärka företagskulturen på United Screens.
I juli 2019 kommunicerade vi och våra ägare RTL Group officiellt kombinationen av United Screens och det Berlin-baserade bolaget Divimove. Syftet var att tillsammans skapa Europas ledande digitala studio och hem för kreatörer av digitalt innehåll. Samtidigt godkände RTLs Executive Committee en plan för att utöka tillväxten för de båda bolagen.
Under de senaste två åren har jag tillsammans med vår ledningsgrupp genomfört betydande omstruktureringar på United Screens. Som ett resultat har vi lyckats gå från -44 miljoner kronor i förluster till ett plusresultat om 1,3 miljoner på bara ett år.
Planen inkluderade tuffa beslut för att kunna säkra United Screens framtid. Ett konkret exempel på det var beslutet om att stänga ned mindre lönsamma kontor, samt minskningen av personalstyrkan från cirka 70 medarbetare i april 2019 till dagens cirka 45 medarbetare.
Att säga upp medarbetare är något av det tuffaste ansvaret man har som chef. Särskilt svårt är det om man har jobbat nära varandra under flera år. Under tiden för omorganisationen hade vi en nära dialog med facket och Almega för att säkerställa att vi kom fram till den, under omständigheterna, absolut bästa lösningen för dem som tyvärr fick lämna oss. Jag har inte accepterat någon orättvis behandling eller pressade uppsägningar under min tid som vd.
Mellan april 2019 och slutet av 2020 har vi genomfört medarbetarundersökningar på veckobasis. Resultaten har förbättrats avsevärt jämfört med tidigare medarbetarundersökningar.
Baserat på handlingsplanen har vi vidareutvecklat vår affär och erbjudande. I dag har vi en bredd i både de produkter vi erbjuder och bland våra kunder, med format som sträcker sig från dokumentärer till TikTok-videos. Vi är med och skapar framtiden för underhållning genom att kombinera storytelling, strategi, data, innehållsskapande, kreatörer, produktion och media.
LÄS MER: Influencernätverkens miljonförluster fortsätter – här är anledningarna till att de inte lyckas säkra affärerna
LÄS MER: Hon 'outar' arbetsgivare på Instagram: ”Vill starta en diskussion om hur företag beter sig”
United Screens har alltid haft ett ambitiöst team av medarbetare. Med handlingsplanen har vårt syfte varit att utveckla en transparent och inkluderande organisation där teamet har förståelse och respekt för varandra, där de uppmuntras att dela vad de tycker samt utmana varandra för att på så sätt kunna utveckla företaget tillsammans. Jag är djupt imponerad av det arbete våra medarbetare gör och som med stort engagemang, hjärta och kreativitet har bidragit till att organisationen är där den är i dag. Det ger oss en solid grund för att kunna satsa på tillväxt även framöver tillsammans med våra kollegor på Divimove och vår ägare RTL Group.
Tillsammans med ledningsgruppen är jag väldigt stolt över att leda United Screens, som ligger i frontlinjen för den svenska influencer marketing-branschen. Vi har fantastiska arbetskamrater som alltid ser behoven hos våra partners och kunder och som arbetar nära samtliga team samt bidrar till vår kultur. Tillsammans med dem, annonsörer och influencers skapar vi framtidens underhållning och reklam.”
Noterbart är att United Screens vd väljer att undvika flera av Resumés frågor som gäller:
• Hur nära United Screens var nedläggning.
• Den ekonomiska oredan hon kom till.
• Degraderingen inom RTL.
• Therése Lindgrens ersättning.
• Konflikterna mellan de olika delarna inom bolaget.
• Anklagelserna om nepotism.
.
•Arbetsmiljön som lett till sjukskrivningar.
.
• Anklagelserna om att ledningen bett om att få se de sekretessbelagda delarna av anställdas läkarintyg.
• Att transparensen blivit sämre sedan RTL tog över som ägare.
• Visionen och utmaningarna framåt.
Resumé har också varit i kontakt med bolagets tidigare vd:ar Stina Bergfors (tidigare Honkaama) 2013-2016 och Malte Andreasson 2016-2019. De båda har fått ta del av de anklagelser som riktats mot deras ledarskap av tidigare anställda samt ett antal centrala uppgifter som framkommit i granskningen av United Screens från de år där de hade huvudansvaret under verksamheten.
• Intressekonflikterna inom bolaget
• Att personer som ifrågasatt eller inte ansetts hålla måttet aktivt har frysts ut av ledningen.
• Om att organisationen utvecklades från öppen och platt till hierarkisk.
• Hur det kunde ha skapats ett arbetsklimat där så mycket som en tredjedel av de anställda varit sjukskrivna?
• Hur väl bolaget som såldes vidare till RTL 2018 överensstämde med Jan Zachrisson och Oskar Höglunds vision för verksamheten.
• Varför de inte satte stopp för en chefs kränkande och rastistiska beteende.
• Varför RTL tvingades kartlägga arbetsmiljön och samtliga transaktioner 2015-2018 och vad konsulten kom fram till.
Varken Stina Bergfors eller Malte Andreasson har återkommit med några svar.