Guide
Byråproducentens filmskola del 1: Så slimmar du produktionen för mest ”bang for the buck”
Publicerad: 23 maj 2022, 11:30
Volts filmteam på inspelning för Elite Hotels.
Foto: Adi Omanovic
Filmproduktionerna ska vara snabba och billiga – och samtidigt fler till antalet. En ekvation som inte är helt enkel att lösa. I en do-it-yourself-guide berättar Volts byråproducent Fabian Mannheimer om hur man kan göra för att vara kostnadseffektiv.
Att marknadsavdelningar behöver producera film i alla former är knappast en trend du kunnat missa. Behovet av små och mellanstora produktioner ökar hela tiden och det ska gärna vara snabbt och billigt, känns det igen? Om du inte har möjligheten att välja ett bättre produktionsbolag, utan ger dig på att producera det själv, ska jag ge dig en snabblektion.
Skiljelinjen mellan succé och fiasko är kanske svår att se i förväg. Ett grundmisstag många gör är att underskatta mängden förberedelser och behovet av skolad personal för att nå de uppsatta målen. Men hur upphandlar man det om budgeten är tajt?
Låt oss säga att du bestämt dig för att handplocka ditt team. Det är ändå ett kostnadseffektivt sätt att filma på men kräver att du håller tungan rätt i mun. Avtal, försäkringar, logistik och rörliga kostnader – can you handle it? Du är nu filmproducent, filmens projektledare och ekonomiskt ansvarige. Let’s get to work!
1. Få ned din idé på pränt
Filmidén ska vara lätt att förstå för någon som inte läst den tidigare. Formulera för läsaren även vad du vill uppnå. Vad ska målgruppen göra, veta, kunna, tycka eller inte minst känna? Den gamla slitna ramsan som en del fick med sig från Berghs, den funkar. Faktum är att det är helt avgörande för slutresultatet. Gör en storyboard. Det behöver inte vara perfekt men om du tecknar ned dina scener och skriver in dialog så kan du dela din vision av filmen med andra. Det förebygger att alla i arbetsgruppen sitter med var sin film i huvudet vilket annars är mer regel än undantag.
2. Planera efter resurserna
Vad har du för resurser och hur vill du utnyttja dem? Film kan vara lätt och roligt att göra om din idé är enkel, men det kan också bli ohyggligt dyrt om du ska lyxshoppa. Triangeln med sina tre ben - tid, pengar, kvalitet - den är relevant här då allt påverkar din film.
En tumregel för att spara slantar är att unna dig lite extra tid innan produktionen drar i gång och titta på manuset både med en regissörs och producents ögon (ja, på samma gång). Hur kan vi landa i samma budskap med samma känsla genom att använda ett minimum av dyra filmeffekter? Kan vi till och med göra filmen bättre genom att förenkla produktionen? Här är en lista på vad som fördyrar eller förenklar en filmproduktion redan i manusstadiet, även om det inte alltid går att välja bort:
3. Gör en tidplan
Det är i och med att tidplanen godkänns som filmen drar i gång. Generellt har alla filmproduktioner tre stadier; Förproduktion, inspelning och efterbearbetning. Är det verkligen nödvändigt med så mycket planering? Ja. ”We’ll fix it in post” är bara en fras att slänga sig med om du har pengarna att backa upp den. Alternativet är god planering.
Med tidplanen på plats är det dags att boka ditt filmteam och sätta i gång produktionen. Hur du lyckas med det? Det behöver en helt egen redogörelse.
Fabian Mannheimer
Fabian Mannheimer är byråproducent på Volt. Det här är del ett i hans filmskola på totalt tre delar. De andra två publiceras under kommande veckor på resume.se.