Guide
Byråproducentens filmskola del 3: Så lyckas du med filminspelningen – före, under och efter
Publicerad: 13 juni 2022, 12:31
Inspelning i Coronatider.
Foto: Albin Karlén/Volt.
Filmproduktionerna ska vara snabba och billiga – och samtidigt fler till antalet. En ekvation som inte är helt enkel att lösa. I en do-it-yourself-guide berättar Volts byråproducent Fabian Mannheimer om hur man kan göra för att lyckas med själva filminspelningen.
Att marknadsavdelningar behöver producera film i alla former är knappast en trend du kunnat missa. Behovet av små och mellanstora produktioner ökar hela tiden och det ska gärna vara snabbt och billigt, känns det igen? Om du inte har möjligheten att välja ett bättre produktionsbolag, utan ger dig på att producera det själv, ska jag ge dig en snabblektion. Vi börjar med förberedelserna.
Skiljelinjen mellan succé och fiasko är kanske svår att se i förväg. Ett grundmisstag många gör är att underskatta mängden förberedelser och behovet av skolad personal för att nå de uppsatta målen. Men hur upphandlar man det om budgeten är tajt?
Det här är den sista delen i Byråproducentens filmskola. Här är de andra texterna:
I mina två senaste texter har vi gått igenom hur du får alla förberedelser på plats och sätter ihop ditt filmteam. Nu drar det ihop sig till inspelning! Vi kastar oss in i det!
1. PPM
Inför inspelningen, ungefär en vecka innan, behövs ett avstämningsmöte. Ett så kallat Pre Production Meeting, eller PPM. Det är då du sitter ned med ditt team och godkänner allt inför inspelningen. Medverkande, inspelningsplatser, kläder osv. Ibland även speakerröst och musik som ju egentligen hör till efterbearbetningen. Lås alla bokningar och skriv ett mötesprotokoll där alla som deltagit får godkänna besluten. Se nu bara till att ingen utanför mötet kan riva upp besluten i efterhand. När den någon i ditt team säger att besluten måste ”förankras uppåt”, får alla bokningar vanligtvis vänta. Personen eller personerna ”uppåt” i hierarkin måste vara med på mötet alternativt gett sitt ”carte blanche” till den som representerar dem.
2. Inspelning
Som producent lutar du dig tillbaka och njuter av flödet av personer och händelser som i total harmoni samverkar i en kreativ urladdning med ett gemensamt mål – din film. Nja, producenten ska säkerställa att allt faktiskt blir som vi bestämt och godkänner tagningarna. Har vi rätt tonläge? Säger skådisarna det dom ska? Ska vi göra det mer seriöst eller kanske mer positivt? Detta är ju en av de finaste och läskigaste delarna av filmproduktionen. Du kan förbereda hur mycket som helst, men din film är i ständig förändring. Ditt samarbete med regissören, regissörens samarbete med skådespelarna, nivån på din cast, vädret den dagen, musik och klippning. Allt hänger ihop och regissörens arbete liknar mer en dirigents; beståndsdelarna ska samverka en kort stund för att ge dig en känsla. Vågar du peta i receptet med risk att sufflén kollapsar? Våga fråga, det är ju din film, men var ödmjuk för att du kan ha missat en eller sjutton detaljer.
3. Efterbearbetning
Det är nu dina tagningar klipps ihop, musik, dialog och ljudeffekter läggs samman, bildernas kontraster, färg och ljus justeras, specialeffekter och grafik läggs på. Magi? Det kan verkligen inte upplevas så efter första klippningen men ha tålamod. Pusselbitarna måste bli klara i olika datorer innan pusslet kan läggas. Detta ska du komma ihåg i alla fall:
Därmed borde din hemmagjorda filmproduktion vara i land! Blev du nöjd? Om inte, ge inte upp. Diskutera med din regissör vilka kranar som går att skruva på. Vissa filmer kan till exempel få ett helt annat uttryck om musiken ändras. Men kom ihåg; alla delar hänger ihop och påverkar varandra. Om du ersätter en bild för en annan kanske du får justera ljudet också och kanske måste du ljussätta den scenen ånyo. Det kan kosta en peng att göra om efterbearbetningen men det kan det vara värt. Inte minst när du ser ditt mästerverk rulla och hur effektivt den rörliga bilden skapar emotionella värden. Har ni fest eller?
Fabian Mannheimer
Fabian Mannheimer är byråproducent på Volt. Det här är den sista delen i hans filmskola på totalt tre delar.