lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Guide

Erik Modig släpper videoserie – ska guida marknadschefer genom krisen

Publicerad: 30 april 2020, 13:04

Martin Söndergaard och Erik Modig är forskare vid Handelshögskolan och krönikörer i Resumé Insikt.

Foto: Pax Engström

Hur ska marknadsförare agera för att komma som vinnare ur coronakrisen? Inget säkert vet vi än – men nu har forskarna Erik Modig och Martin Söndergaard samlat information baserat på tidigare kriser. ”Det finns otroliga möjligheter för bolag”, säger Erik Modig.

Ämnen i artikeln:

Erik ModigMartin Söndergaard

JVC


– Människors reaktion är ganska likartad i kriser. Man upplever stress och osäkerhet. Man drar ner på budgeten. Sedan finns det några unika beståndsdelar för just coronaepidemin, som den sociala distanseringen och digitaliseringen, berättar Erik Modig

Han är forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, och har tillsammans med Martin Söndergaard, doktorand vid samma högskola, tagit fram en videoserie tio filmer utifrån forskningsbaserat underlag om hur kunders psykologi och beteende förändras under kristider. 

Klippen är några minuter långa och uppdelade kring antingen kundpsykologi eller marknadsföringsstrategier. Med det sammansatta materialet hoppas man öka kunskapen hos marknadsförare och andra människor som jobbar med marknadsföring på ett eller annat sätt. 

Vad har ni nått för slutsatser? 

– Vi har delat in resultatet i tre huvudsakliga områden. För det första – anpassa kundresan. I tider av social distansering måste man få kunden att känna sig trygg inför nya typer av beteenden. För det andra – anpassa den praktiska kommunikationen. Dra ner på säljbudskapen och fokusera på att förstå vilka utmaningar som dina kunder står inför nu. För det tredje ser vi att det finns en möjlighet att bygga relationer i mycket större utsträckning nu än i högkonjunktur. I tuffa tider ifrågasätter vi våra rutiner och relationer mer. Det finns otroliga möjligheter för bolag att visa att de är där för sina kunder. Även om det kan kosta marknadsföringsmässigt så är det något man får tillbaka i en högkonjunktur. Bolag som hanterar den här krisen rätt kan få en positiv utveckling på lång sikt, säger Erik Modig. 

Erik Modigs tre tips för marknadsförare i coronakrisen: 

1. Lyssna på kunden, och förstå var de är här och nu. Vad har de för problem i dag i den här situationen? 

2. Förtydliga värdet av produkten. Anpassa erbjudandet – kanske kan du dra bort 10 procent av varan, men ta ner priset med 30 procent?  

3. Visa på framgångsrika ersättande beteenden. Till exempel hemleverans. Istället för att säga att ”det är ingen som kommer till vår butik”, säg i stället ”90 procent av våra kunder handlar hemifrån, 95 procent av dem är nöjda”. Vänd på det – prata inte om att det gamla inte funkar. 

Och här är tre fallgropar att undvika: 

1. Att kommunicera för mycket om egna problem i stället för att lyssna på kundens problem. Alla har problem nu. 

2. Att man drar ner på marknadsbudgeten. 

3. Satsa inte marknadsbudgeten på att berätta om nya innovationer. Satsa den på att behålla lönsamma kunder. 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev