Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

19-åringen som erövrar nätet

Publicerad: 18 januari 2014, 19:39

Clara Henry, ny programledare för Melodifestivalen på webben.

Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT

Gina Dirawi gick från Youtube-stjärna till drömjobb på SVT. Nu är Clara Henry, 19, på väg att göra en liknande resa. – Gina var ju den första i Sverige som gick från Youtube till tv, och det är väl vad jag också håller på att göra nu, säger SVT:s nya programledare för Melodifestivalen på webben.


Ämnen i artikeln:

Clara Henry

Clara Henry har blivit ett Youtube-fenomen med en egen talkshow på Kanal 5 Play och en välbesökt blogg, som hon i höstas flyttade från Devote.se till Veckorevyn.com.

Hon är trots sin ringa ålder ett av de starkast lysande stjärnskotten på mediehimlen.

Clara Henry tillhör den populära skara av namn på Youtube-kollektivet Splay och vann i fjol priset som årets videobloggare, Vlogger, på Blog Awards 2013.

Hon har över 177 000 prenumeranter på sin Youtubekanal, nära 84 000 följare på Instagram, drygt 27 000 följare på Twitter och 15 000 fans på Facebook.

När SVT letade efter en ersättare till Josefine Sundström som programledare för Melodifestivalen på webben var Clara Henry ett drömnamn.

Naturligt, med tanke på Gina Dirawis kometkarriär – hon slog ju också igenom på Youtube.

Din resa liknar lite den som Gina Dirawi gjort. Håller du med om det?

– Ja, absolut. Hon var ju den första i Sverige som gick från Youtube till tv, och det är väl vad jag också håller på att göra nu.

Har ni några likheter, du och Gina i övrigt, tycker du?

– Jag tror vi har samma typ av spontan humor, så förhoppningsvis tycker folk som gillar Gina att jag också är helt okej!

Hur startade allt?

–  Allt startade i december 2011, när jag var 17. Då hade jag bloggat sedan jag var 12 och videobloggat kanske en gång i månaden med 14 prenumeranter. Jag lade upp en video som hette Apotekarnes Julmust som folk av någon anledning tyckte var skitkul, och när folk tycker något är skitkul sprider de det. Till slut fanns min video överallt, jag började få fanmail och även en gnutta hybris som gjorde att jag ville forsätta göra videos. På den vägen är det.

Clara Henry utmärker sig genom att gå sin egen väg – hon är en humorist som pratar väldigt öppet om sina åsikter och bojkottar dagens outfit.

Vad tror du att du har för egenskaper som gör att du fått den här raketkarriären?

– Med tanke på hur jag i våras satt och pluggade till terminens sista prov samtidigt som jag klippte vloggar tror jag att "stresstålig" och "envis idiot" är två egenskaper som är ganska tydliga. Enligt mig själv är jag rätt rolig också, vilket känns ganska vitalt, men det får ju andra avgöra själva om de tycker att jag är.

Du har sagt att du är en internetnörd, hur yttrar det sig?

– Jag är aktiv twittrare, instagrammare, bloggare, youtubeföljare, playtittare och dessutom pratar jag med en kamera ungefär en gång i veckan och lägger upp på Youtube. Det är vad jag skulle kalla en internetnörd bortom räddning.

Hur stort är Melodifestivalen-uppdraget för dig?

– Stort! Som inbiten Mello-nörd blev jag helt lyrisk av förfrågan. Att det sänds på webben är också jättekul, för det är ju min hemmaplan och jag tror att jag kan locka den yngre generationen som precis som jag är mer eller mindre internetnördiga.

Vilken är din största inkomstkälla just nu?

– Jag tjänar pengar från både ditten och datten, men detaljer om min privatekonomi håller jag helst för mig själv.

Hur prioriterar du mellan uppdragen? Får du många förfrågningar?
– Jag får en hel del förfrågningar, men mycket känner man direkt att det kanske inte är någonting för mig. Samtidigt känner man direkt om man verkligen skulle vilja göra det. De som hamnar där emellan, som skulle vara roliga men kanske inte spelar så stor roll, de brukar jag tacka nej till. Hellre göra få roliga saker bra än att göra många halvroliga saker samtidigt och få magkatarr.

Kommer du att fortsätta ha ditt program på Kanal 5?

– Vi har börjat planera en andra säsong av min talkshow, men den kommer bli helt annorlunda från säsong ett. Mycket bättre, men andra ord!

Du är ju bara 19 år – känner du att karriären redan är fixad eller planerar du att utbilda dig vidare? Eller behövs inte det nu?

– Jag har alltid varit bestämd på att jag vill utbilda mig vidare, har flera kurser som jag redan nu vet att jag vill söka i framtiden. Just nu har jag dock fullspäckat schema med nya saker som dyker upp hela tiden, så jag får helt enkelt vänta och se när jag har tid att plugga nästa gång.

Hur är din syn på traditionell tablå-tv? Ser du nåt på "gammel-tv", eller är det helt ute i din generation?

– Vad gäller "gammel-tv" lever jag nog verkigen upp till fördomarna om dagens ungdom, jag tittar aldrig på tv. Det finns vissa program jag följer, men de ser jag på playkanalerna. Jag tror dock verkligen inte att tv är "ute" i min generation, jag tror bara att jag själv tycker det är roligare och lägger mer tid på att sitta med datorn.

Du är med i Splay-kollektivet på Youtube, hur kom du med där – kan du berätta om hur upplägget funkar?

– Ska man vara petig är det inte min kanal som är med, utan min och Simon Lussettis gemensamma kanal. Splays vd Vigor Sörman hörde av sig till oss när Splay skulle startas upp och frågade om vi ville gå med i nätverket, och vi tyckte att det lät kul så vi tackade ja. Genom Splay kan vi ha reklam på våra videos så att vi tjänar en liten slant varje månad, men de är även ett produktionsbolag som gör mycket Youtube åt andra företag och organisationer.

Har du någon framtidspaning? Hur tror du att medielandskapet ser ut om tio år?

– Sånt här är jag väldigt dålig på, men jag tror absolut att webb-tv kommer ha minst lika hög status som riktig tv har idag. Själva fenomenet med webbeklusiva program är ju relativt nytt, men det tror jag kommer att växa. Sen hoppas jag innerligt att Youtube inte hinner bli o-coolt under de åren, jag vill kunna vara stor där så länge som möjligt.

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Det absolut bästa jag kan tänka mig att göra i framtiden är att göra Youtube-videos på heltid. Än så länge är det dock omöjligt i Sverige eftersom man dels pratar svenska men även inte kan tjäna så mycket, men så länge jag får hålla på med internet och rörlig bild är jag väldigt nöjd.

Fakta/Clara Henry

Ålder: 19
Uppväxt:
i Landvetter utanför Göteborg
Bor:
Stockholm
Familj:
Mor, far, syster, bror och en hårig katt
Utbildning:
Gymnasielinjen journalistik & samhälle
Yrke:
Bloggare, vloggare, programledare
Karriär i korthet:
Sveriges största vloggare med 177 000 prenumeranter. Ledde talkshowen ”Med Clara Henry” på Kanal 5 play hösten 2013, vann Årets Vlogger på Blog Awards 2013, kommer att vara programledare på webben under Melodifestivalen 2014 och planerar en säsong 2 av MCH mot våren.
Tjänar:
Lagom
Läser:
Rowling's "The Empty Chair"
Dold talang:
Kan gå ner i spagat
Hetaste internet/mobil-trenden:
Som den androidkämpe jag är har jag precis upptäckt VSCO cam. iPhone-ägare får lov att skratta åt mig.
Favorit-Youtube-stjärna:
Grace Helbig!
Smultronställe på nätet:
Världens bästa facebooksida facebook.com/supersnippan
Förebilder:
Nanna Johansson, Timo Räisänen och Soran Ismail

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Clara Henry

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.