Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

Bilmontören som blev nöjeschef på Expressen

Publicerad: 18 december 2013, 14:05

Bella Levy.

Foto: Expressen.

Under uppväxten i Trollhättan monterade hon stötdämpare på Saab-bilar. Nu har hon ett hett eftertraktat chefsjobb i mediesvängen. För Resumé berättar Bella Levy om nya tjänsten som nöjeschef på Expressen, bevakningen av kändisarnas privatliv och vad som höjer hennes nyhetspuls.


Ämnen i artikeln:

Bella LevyExpressen

När Expressen nu slår ihop nöjesredaktionerna på sajten och tidningseditionen blir Bella Levy övergripanden öjeschef med ansvar för såväl digitalt som print.

Tillsättningen presenterades tidigare i veckan och för Bella Levy innebär det ytterligare ett kliv uppåt i chefshierarkin.  Hon kom till Expressen 2005. På tidningen har hon varit reporter, programledare, webbredaktör och senast nöjeschef på Expressen.se.  

– Det känns väldigt kul och spännande, säger hon om sin nya tjänst.  

Du har ju varit på Expressen länge, men vad har du för bakgrund dessförinnan? Varför blev det journalistik och kvällstidning för dig?
– Min bakgrund. Ja, herregud. Jag har arbetat som konsthallsvärd, monterat främre och bakre stötdämpare på Saab-bilar, arbetat som lärarvikare och så vidare. Mellan varven har jag pluggat psykologi och konst och multimediproduktion.

– Jag har alltid tyckt om att uttrycka mig i text och är nyfiken. Jag pluggade journalistik på Ljungskile folkhögskola, vikade på Trollhättans Tidning och sökte praktik på Expressen. Efter praktik blev det sommarvik och sedan en fast anställning innan sommaren var slut 2005. Att det blev kvällstidning handlar mest om just nyfikenhet. En av mina gamla lärare sa att det skulle passa mig att jobba på en av "drakarna" och då var jag tvungen att söka. Sedan var jag fast. Jag älskar tonen och tempot.  

Vad har du för tankar om hur nöjesredaktionen ska jobba nu när ni omorganiserat?
– Print och webbredaktionerna har sedan tidigare jobbat tätt tillsammans, nu kommer linjerna suddas ut helt. Vi kommer inte att göra några drastiska förändringar utan fortsätta göra ett bra jobb digitalt, i tv och i print. Sedan är såklart ett av målet att öka vår nöjestrafik på Expressen.se – och samtidigt fortsätta att vara bäst på nöjesnyheter.  

Är du inte trött på nöjessidornas ständiga inför-artiklar om kommande tv-program, det vill säga färdiga vinklar som kommer från tv-kanalerna om någon som råkat ramla, fått en spik i foten, etc?
– Haha, when you put it like that. Jag tycker att vi gör allt färre artiklar av just den typen.  

Hur kan man förnya kvällstidningarnas nöjesjournalistik? Det har sett likadant ut rätt länge känns det som.
– Tycker du? Jag tycker att kvällstidningsjournalistiken har förändrats en hel del de senaste åren. Dels sättet vi skriver på men också hur vi använder oss av sociala medier i olika former. Våra läsare hänger inte alltid med i flödet och då är det kul att kunna plocka russinen ur kakan och ge dem höjdpunkter och snackisar. Och inte minst genom att vi arbetar med tv på ett nytt sätt. Vi är på plats och kan ge det senaste till läsarna precis där och då. Samtidigt ser våra artiklar på sajten annorlunda ut. I dag djuplänkar vi i princip alla artiklar för att ge läsarna mer information och läsning, och vi lägger alltid till spellistor i samband med konserter, recensioner och musiknyheter. För att ta ett par exempel.  

Hur ser du på rena skvallernyheter om kändisars privatliv?
– Personligen kallar jag det kändisnyheter istället för skvallernyheter. I dag väljer kändisarna själva vad de vill dela med sig av via bloggar, Instagram, twitter och pressmeddelanden. Det har ju förändrats en hel del de senaste åren. Vi har en helt annan inblick i folks liv, kända som okända. Och mycket händer öppet på nätet, både tjafs och kärleksförklaringar. Precis just nu ser jag på Instagram att Martin Melin sitter på akuten med 39 graders feber och inflammation i lymfkörteln, han hälsar också att hans medverkan i TV4 måste ställas in. Camilla Läckberg skriver i samband med detta att hon var tvungen att googla lymfkörtlar. Eftersom exmaken sitter på akuten.
– För sju år sedan kunde jag inte föreställa mig att vi skulle få ta del av kändisarnas liv på det här viset. I realtid. Men läsarnas intresse har inte förändrats, det står stabilt. Och jag är lika nyfiken som läsarna.  

Vad går du själv i gång på nyhetsmässigt?
– Jag tycker att det är väldigt roligt när en artist som Beyoncé släpper ett album, bara så där utan pr. Jag går också i gång när Sverige får besök av världsstjärnor som Justin Bieber och vår liverapport fullkomligen kokar av nyfikna fans som hänger i vår chatt i tre dagar för att få snacka av sig och blir så glada när vi kan leverera liverapport, tv-klipp och livebilder från konsert och besök, till exempel. Snabba nyheter och avslöjanden, allt som är pulsförhöjande.  

Flera tidigare kvinnliga Expressen-medarbetare har vittnat om machokulturen på Expressen och att det inte är en kvinnovänlig arbetsplats. (Läs här och här). Hur ser du på det? Vad har du för egna erfarenheter?
– Jag har aldrig tänkt i de banorna överhuvudtaget. Om det skulle vara så hade jag aldrig varit kvar så här länge. Många människor är i gång samtidigt, tempot är väldigt högt och visst, tonen kan bli vass och rak ibland när det är skarpt nyhetsläge och pulsen höjs, men för mig är inte det definitionen av en manlig eller kvinnlig arbetsplats. Under mina år på Expressen har jag bara arbetat på avdelningar som varit i princip 50/50 kvinnor och män. Men visst saknar jag fler kvinnliga chefer i min närhet ibland, för de är färre än gubbarna och snubbarna.

Fakta/Bella Levy
Ålder: 33 år
Familj: Man och dotter på 2,5 år.
Född och uppvuxen: Född i Göteborg, uppvuxen i Trollhättan.
Bor: Centrala Stockholm
Karriär i korthet: Började på Expressen 2005. Har sedan dess arbetat som printreporter, programledare, webbtv-reporter, webbredaktör, nöjeschef Expressen.se fram till januari 2013 då jag blir nöjeschef på Expressen.
Intressen: Läsa, är ett pysselfreak, tv-serier. Sedan ligger det så klart i mitt intresse att familjen är glada och mår bra.
På nattduksbordet: Min iPhone.
Favorittidning, förutom Expressen:  Har ingen.
Favoritsajt, förutom Expressen: Har flera som fyller olika funktioner.
Bästa tv-underhållning:  Svåraste frågan. Homeland, Sons of Anarchy, Bron, True blood, med flera.
Bästa artist: Ingen specifik, men gillar soul och rock.  
Nätverk: Stort.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Bella LevyExpressen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.