Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

Blev Ica-Jerry med hela svenska folket – nu vill han till Hollywood

Publicerad: 3 mars 2016, 20:25

När Mats Melin inte spelar teater spelar han trummor. På trumsetet hemma i lägenheten går The Refreshments ”Miss you miss Belinda” varm.

Foto: Andreas Elgstrand.

Sedan en storstilad entré i tv-rutan för snart sju år sedan är han Ica-Jerry med hela svenska folket.
Resumé tog tåget till Hudiksvall för att prata med Mats Melin om kändisskapet, varför han struntade i att dyka upp på första castingfilmen för Ica och om sina drömmar om Hollywood.


Ämnen i artikeln:

KingICA-JerryIca

– Vad glor ni på? Har ni aldrig sett en praktikant förut?
Repliken slog ner som en bomb i Sverige. Inte för att den i sig innehöll speciellt mycket sprängstoff. Utan för att skådespelaren som uttalade orden hade Downs syndrom.

När Mats Melin gjorde oss sällskap i tv-sofforna som praktikant på Ica, var han den första skådespelaren med Downs syndrom som profilerats i svensk reklamfilm. Tilltaget väckte het debatt och var en kraftig vattendelare. Samtidigt som arga röster menade att reklamfilmen var diskriminerande, nedvärderande och löjeväckande, ansåg andra att den var briljant och författade entusiastiska beundrarbrev.

I dag, när svenska folket lärt känna Mats Melin, har de kritiska rösterna ebbat ut. Han har fått en stjärna på trottoaren i hemstaden, Hudiksvalls egen Walk of Fame. Dessutom har han vunnit priser för sina insatser i Icas reklam och har lådorna fulla med signerade idolkort. Dem lägger han också ut i högar på Waynes kafé nära sin bostad.

Vi träffar Mats Melin mellan två repetitioner i Höglidens kyrka i Hudiksvall, där Glada Hudik i bland håller till. Teaterns nya föreställning har vi fått smygtitta på, i vilken Mats Melin spelar trummor för glatta livet. När vi slår oss ner för att prata över en kopp kaffe, berättar han att han har spelat sedan han var tio. Nuförtiden med hörlurar, så inte grannarna ska ilskna till.

Humorn är aldrig långt borta i samtalet. Det märks inte minst i dialogen mellan Mats Melin och Glada Hudik-teaterns grundare Pär Johansson, som kärleksfullt gnabbas om än det ena, än det andra. Mats Melin "vet sin egen status", som Pär Johansson uttrycker det. Han berättar om när de var i Läkerol Arena i Gävle och spelade Trollkarlen från Oz med 3 500 mellanstadiebarn i publiken. Barnen ställde sig upp och skrek: "Där är han"!
– När vi skulle gå in och byta om kände jag: Är jag som Justin Bieber eller Justin Timberlake? säger Mats Melin.

I dag är Mats Melin så van vid uppmärksamheten att han i bland läxar upp förbipasserande i Hudiksvall. Nej, han heter inte Ica-Jerry. Han heter Mats Melin.
– Jag har sagt det flera gånger om till dem. Nu säger de Mats hela tiden, säger han.

Men även om kändisskapet har sina baksidor är det otvetydigt att det betyder mycket för honom. Han skrattar till när vi pratar om de många fan-grupperna på Facebook med namn som "Alla vi som tycker att Ica-Jerry äger", "Alla vi som vill att Ica-Jerry ska bli minister" och "Alla vi som vill att Ica-Jerry ska vara på 20-lapparna". Men där hänger han helst inte:
– Det är hemskt jobbigt, för jag har flera tusen människor där. Jag har hela Sverige på mig.

Mats Melins skådespelarkarriär inleddes 2007, om än något motvilligt. Efter påtryckningar från sin flickvän och svärmor blev han till slut ett med ensemblen på Glada Hudik.

– De buffade in mig och tyckte att jag skulle vara med. Jag som är världens bästa kille och kan allt.

Tur att du lyssnade på dem.
– Ja. Min svärmor sa: "Du kan ju det här, du". Jag ser ju på tv jämt och härmar vad de säger. Jag brukar titta på "Vänner" "Räkna med bråk" med Steve Urkel. Han gör bort sig, det är kul att titta på.

När det två år efter entrén på Glada Hudik var dags att spela in den första castingfilmen för Ica-reklamen stod ett helt crew och väntade på Mats Melin. Det var en torsdag – veckodagen som Mats Melin dedikerat åt tvättstugan. Han dök inte upp. Pär Johansson åkte hem till honom och ropade genom brevlådan.
– Då stod jag och dammsög. Jag behövde städa lite grann.
Pär: Du låste inte upp heller ...
– Nej, jag gjorde inte det.

Men sedan har det flutit på bra. Mats Melin åker ner till Stockholm och spelar in nya filmer ungefär en gång i kvartalet. Då gör han två eller tre filmer om dagen. Han jobbar halvtid som vaktmästare på Hudiksvalls sjukhus, och övrig tid håller han till på Glada Hudik-teatern. Men trots att Mats Melin är så förknippad med Ica handlar han bara på Hemköp, det är närmast. Det har han gjort sedan – 93, berättar han.

– En gång var vi på Ica Maxi och spelade in film. Vi skulle handla och jag hade en mick på mig, vilket jag inte tänkte på. Då gick jag fram och tillbaka och sa: "Vilken jävla affär det här är, jag hittar inte grejerna".

Micken var påslagen?
– Ja. Sen hörde jag någon som stod utanför som skrek: Neej, neej! Sen stängde de av den.

Du tog en paus från Icas filmer 2012 men gjorde ganska snabbt comeback. Varför tog du en paus?
– Jag orkade inte hålla på. Då tänkte jag på mina sjukdomar som jag måste klara av. Sen spelade jag in långfilmerna också ("Hur många lingon finns det i världen" och "Hur många kramar finns det i världen" reds. anm).

Hur länge du planerar du att vara med i Icas filmer?
– Jag vet inte ... Jag vet inte hur många jag har gjort heller, jag har tappat räkningen.

En sak som skulle kunna locka i väg honom är drömmen: En filminspelning i Hollywood. Action och komedi är favoritgenrer.

– Jag vill spela i en Die Hard-film mot Bruce Willis. Det tar ju ett tag att spela in film, så jag kanske är tillbaka här i Sverige om två, tre år. Då kommer det gå sådär när jag ska försöka prata med Pär Johansson och de andra när jag pratar amerikanska, säger han och ser lite lurig ut.

Då kommer Ica sakna dig.
– Ja, det förstår jag, men ändå. Det måste de acceptera. Jag vill göra det innan jag blir pensionär. Men det dröjer nog ett tag.

Mats Melin har ytterligare ett mål:
– Jag ska bli legend!

Det är ett bra mål.
– Det är ju det.

Fakta / Mats Göran Melin
Ålder: 46
Bor: Centrala Hudiksvall
Född: Sundsvall
Familj: Mamma Monica, brodern Sven och flickvännen Anna-Karin
Yrke: Skådespelare och vaktmästare
Drömroll: Att få spela mot Bruce Willis i Die Hard
Handlar på: Hemköp
Förebilder: Bruce Willis och Sylvester Stallone, "han är raffig".
Aktuell: I Icas reklamfilmer och med föreställningarna Trollkarlen från Oz för Glada Hudik-teatern.
Favoritfilm för Ica: "Action-Jerry"

Fotnot: Den här intervjun publicerades första gången i Resumés magasin tidigare i år.

Yasmine Winberg

Chefredaktör och ansvarig utgivare

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

KingICA-JerryIca

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.