Helgintervjuer
Camilla Kvartoft: "Jag lever min dröm"
Publicerad: 15 mars 2013, 12:19
Camilla Kvartofts samspel med Leif GW Persson är en stor del av programmets popularitet
Foto: Krister Berntsson
I 50 program har hon lett Veckans brott och hållit Leif GW Persson i både hand och tygel. Och för att få jobbet var hon tvungen att dels grillas av polisprofessorn och säga upp sig från sin anställning på radion.
KB
Krister Berntsson
Innan Camilla Kvartoft fick jobbet som programledare för Veckans brott var hon tvungen att godkännas av Leif GW Persson. De träffades och han började fråga ut henne. En av frågorna var ”vad skulle du ta med dig om vi skulle gå ut i skogen och leta efter ett lik?”
– Jag svarade spontant ”gummistövlar” och då såg jag att Leif blev nöjd, berättar hon.
Ni lyckas alltid ha med aktuella händelser i Veckans brott. Det kan inte vara lång tid mellan inspelning och sändning.
– Nej, vi spelar in på förmiddagen och sänder på kvällen. Men reportagen är naturligtvis gjorda i förväg.
Men det är alltså inte live som många tror?
– Nej men när vi spelar in så gör vi det som om det vore direktsändning. Allt ska helst sitta direkt utan omtag. Vi spelar bara in några minuter för långt och vi klipper inte bort sådant som kanske blir lite tokigt, det förstärker livekänslan.
Varför är Veckans brott så populärt?
– För att Leif är den han är! Han är unik i svensk TV! Okonstlad, kunnig och dräpande och därtill har han en stor dos humor. Sedan är det ju många som gillar vårt samspel också. Att göra kriminalprogram är på många sätt tacksamt. Dramatiken finns inbyggd. Det handlar om liv och död. Om rätt och fel. Och polisarbete är spännande! Vi har en folkbildande ambition samtidigt som det också får vara underhållande. Jag tycker det är public service när det är som bäst. Vi ska inte skrämma folk utan snarare förklara kriminaliteten och se hur saker hänger ihop.
En annan viktig del i programmet är ju att granska polisens arbete. Det jag är mest stolt över är vår granskning av vardagsbrotten förra våren. Vi fick ett enormt gensvar från tittarna som berättade om egna erfarenheter av ouppklarade brott. Det ledde till en debatt även inom polisen och fick politikerna att reagera. Jag tror kriminalpolitiken kommer bli en viktig fråga i nästa val.
Ni berättar om väldigt hemska saker i programmet och ändå ser du ganska oberörd ut i TVn. Tar du aldrig åt dig av det ni sänder?
– Det är klart jag blir berörd av otäcka brott, och framförallt av anhörigas sorg men känslorna får mest utlopp under förberedelsetiden. När det är dags för inspelning så gäller det att vara professionell. Vissa mordfall har jag dock svårt att släppa. Och när vi tog upp kvinnomisshandel och uppmanade kvinnor att höra av sig med sina berättelser, så kändes det väldigt deprimerande.
Innan du började med Veckans brott var du på radion i 17 år. Du tvekade inte att ta steget till TV?
– Nej, men det var inte helt enkelt. Jag ville egentligen ta tjänstledigt från radion, men fick nej. Och jag ville inte ge upp 17 års anställningstid så enkelt. Men det löste sig genom att SVT anställde mig. Det är därför jag också kör Agenda, bland annat.
I Agenda gör du intervjuer i direktsändning. Är det inte jobbigt att inte kunna redigera materialet?
– Nej, direktsändning är väldigt spännande och en ärlig form av journalistik. Men direktsändningen kräver en helt annan typ av förberedelse. Man får redigera i förväg, så att säga. Stryka och renodla och inte ge gästen möjlighet att "äta tid " genom att ställa ofokuserade frågor. Jag lägger ner mycket tid på att läsa och titta på tidigare intervjuer med de gäster vi ska ha med. Dels för att se vilka frågor som ställts tidigare, men också för att se vilka frågor som de inte svarar på. Ibland får man ju inte svar men då ska det iallafall bli tydligt för tittaren att gästen glider undan.
De flesta gästerna i Agenda är ju rutinerade opinionsbildare men ovana gäster kan behöva lite stöd för att de ska känna sig bekväma. Då går vi igenom hur det funkar i studion, var de ska sitta osv...
Du har ju en ganska stor vana vid direktsändning från radion.
– Jag var ju med och drog igång P1 Morgon som var ett helt nytt format för P1. Vi tog in livegäster i studion och blev ännu mer aktuella genom att vi samarbetade med Ekots nyhetsredaktion. Men det var inte helt okontroversiellt. Det var många som inte tyckte att det var P1-mässigt. De tyckte att vi hade släpat in TV-soffan i radiostudion. Men lyssnarna gillade det.
På radion jobbade du tidiga morgnar och nu på kvällarna?
– När jag jobbade på P1 Morgon gick jag upp halv fyra och det var inga problem. Det är värre på kvällarna för mig. Ibland tar jag en druvsockertablett för att hålla mig alert när jag sänder Agenda.
Hur länge kommer Veckans Brott att sändas?
– Det är ju klart att det blir en säsong till i alla fall. Och om tittarna fortsätter att gilla oss så blir det kanske fler...