Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

"Carl Bildt håller på att privatisera svensk utrikespolitik"

Publicerad: 11 januari 2013, 13:17

Journalisten och författaren Leo Lagercrantz

Foto: Eva Lindblad

Leo Lagercrantz gick från yttrandefrihetsivrare till en stark kritiker av internets kommentarsfält. Han har etablerat sig som en av utrikesminister Bildts ivrigaste belackare och är medförfattare till en bok om Lundinbolagens Sverige. En bok som tenderar till att dra ut på tiden.


Ämnen i artikeln:

Leo Lagercrantz

Leo Lagercrantz och Jens Christian Brandt har hållit på med boken om Lundinbolagen i 12 månader. Den skulle ha släppts i höstas men när journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson släpptes ur sin Etiopiska fångenskap, valde Lagercrantz och Brandt att delvis ändra inriktning på sin bok.

­– Vi insåg att Schibbye och Persson skulle beskriva Lundins ansvar för det som hänt i Ogadenprovinsen bättre, och då ville vi delvis ändra inriktning på vår bok.

När kommer den då?

– Vi tätar och ändrar och kan inte ge ett exakt datum just nu. Vi jobbar ju inte med boken på heltid. Vi måste ju försörja oss också. Målet med boken är att den ska leva lite längre än en vanlig reportagebok, även om det var det som nog var målet med den från början.

Är boken en biografi över familjen Lundin och Lundinbolagen?

– Den är ju inte det. Det är inte en bok om Adolf Lundin och det är inte en bok om Carl Bildt. Det är en bild av Sverige Genom Lundin, kan man säga. Vi har till exempel pratat med många av de småsparare som blivit rika genom att investera i Lundin. Vi blev fascinerade av deras historia. Det handlar om människor som gjorde sina investeringar under IT-eran, men som valde Lundin av någon slags längtan till en svunnen tid.

Och kontrasten mot det armod, fattigdom och elände vi mötte på vår reportageresa till Sudan var slående. Lundinbolagen har gjort människor både rika och utblottade.

Vad är det som gjorde att ni ville skriva om Lundin?

– Adolf Lundin skapade sin förmögenhet genom att göra affärer med diktaturer som ingen annan ville göra affärer med. Han hade goda relationer med president Reagan och Bush den äldre och fick stöd av dem. Det blev hans nisch att verka i den sfären. Och så finns ju Carl Bildt med i bilden som styrelsemedlem.

Du har gått ganska hårt åt Carl Bildt på senaste tiden. Vad kommer det sig?

– Carl Bildt håller på att privatisera svensk utrikespolitik. Jag är fascinerad av att han kan vara så raljant och glida så på sanningen och hela tiden komma undan. Han har levt på sitt informationsövertag. Idag när folk sitter uppkopplade i Sydsudans träskmarker och bloggar där, är det överspelat. Nu är det i stället han som riskerar att framstå som verklighetsfrämmande. Då har han kunnat undvika kritiska frågor genom att kalla journalisterna för okunniga. Som när han var i Skavlan på TV. När Skavlan frågade om Ogaden viftade Bildt bort frågan och började i stället prata om Lundins investeringar i Norge.

Och att han, efter sina märkliga kommentarer om Schibbye och Person som kunde tolkas som att de hade sig själva att skylla, sedan hyllas som något slags hjälte när de släpptes finner jag oerhört märkligt.

Det var många som höjde på ögonbrynen när du lämnade debattsajten Newsmill som du startade med PM Nilsson. Varför valde du att gå vidare?

– När vi startade Newsmill kände jag att det fanns ett behov av fler röster i debatten. PM och jag hade ju ansvarat för Expressens debattsida i några år och den startades för att lyfta fram andra röster. Det var den filosofin vi ville ta vidare.

Men när sedan de sociala medierna slog igenom och alla som hade en dator och internetuppkoppling plötsligt kunde göra sin röst hörd, kändes inte Newsmill lika väsentlig för mig.

När ni startade Newsmill var en av poängerna att ni skulle ha ett öppet kommentarsfält där debatten kunde föras vidare. Men på senare tid har du varit väldigt kritisk till kommentarsfälten. Varför det?

– Därför att det känns vi brister i publicistiskt ansvar i kommentarsfälten. Den redaktionella processen fungerar inte där. Människor gömmer sig bakom sin anonymitet och kan därmed skriva saker som är hatiska och elaka utan konsekvenser. Nu känner jag att kommentatorerna borde stå med bild och byline och skriva på samma villkor som skribenterna. Då kanske tonen skulle hyfsas.

Efter att du lämnat stängdes så småningom kommentarsmöjligheten på Newsmill. Hur känns det?

– Vi borde ha stängt av kommentarerna tidigare. Eller infört dialogredaktörer. Men vi hade inte de ekonomiska möjligheterna.

Ämnen i artikeln:

Leo Lagercrantz

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.