Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

"Det är en väldigt stor stress"

Publicerad: 26 september 2014, 13:24

Happy Jankell är aktuell med andra säsongen av "Portkod 1321"

Foto: Susanna Sköld

Happy Jankell är 20-åringen som redan haft en lång karriär som skådespelerska. För Resumé berättar hon om andra säsongen av "Portkod 1321", prestationsångesten som kommer med att söka roller och uppväxten med två kända föräldrar. – Mamma har varit otroligt bra på att hålla oss borta från skriverier, säger hon till Resumé.


Ämnen i artikeln:

SVT

Happy Jankell fick sitt första jobb redan som sexåring. Det var efter att hennes mamma sett en lapp från Cirkus Brage som hon och hennes syster började på cirkusskola. Till en början var det mest gymnastikträning, men efter en tid fick de frågan om de ville "prova sina clowner".

–Vi fick avancera till den lite mer seriösa cirkusen och vara med på föreställningar. Jag jobbade som professionell clown i nio år fram till att jag fyllde 15, berättar Happy Jankell.  

Under tiden på cirkusen utvecklade hon intresset för att stå på scen och fick försmak för den pirriga känslan av att gå ut inför en stor publik.   Det var på en av cirkusföreställningarna som hon senare blev upptäckt av en castare. Happy Jankell började provfilma och fick sin första roll som 12-åring i kortfilmen "En liten tiger".

–Jag spelade en tjej som heter Elliot och glömmer aldrig min första replik som jag hade i den filmen. Min motspelare frågade mig varför jag hette Elliot som ju är ett killnamn och då var min replik "Men vadå man får väl heta vad man vill?"

Samma replik – ibland med samma tonläge som Elliot hade - använder hon fortfarande när folk frågar om hennes namn. Egentligen heter hon Betty Nicole Hildegard Jankell, men Happy har följt med henne ända sedan hon var liten.

–Mamma och pappa bråkade om vad jag skulle heta. Till slut blev det Betty Nicole, men jag har alltid kallats för Happy. Planen är att jag ska lägga till det namnet som mitt riktiga namn för att slippa krångel med flygbiljetter och så. När jag ändå är igång tänkte jag lägga till Karin och Kerstin också, efter min mormor och farmor.

Happy Jankell är aktuell som "Steph" i andra säsongen av SVT:s webbserie "Portkod 1321" som har premiär den 7 oktober. Ungdomsseriens första säsong sågs av över 300 000 tittare per avsnitt.

– Huvudkärnan i "Portkod 1321" är olika typer av relationer - kärleksrelationer, familjerelationer och vänskapsrelationer – vilket följer med in i andra säsongen också, men den är mörkare, djupare och krispigare.

Efter första säsongen var det många som hörde av sig och tackade för serien.

–Jag vet att serien har betytt jättemycket för många unga. Det är nog för att den är så ärlig utan att ha de där typiska, filmiska, förhöjningarna. Portkod visar en bräcklig bild av ungdomen och livet, vilket är väldigt modigt.

I serien spelar hon en 16-årig tjej som heter Steph. När hennes pappa sticker i väg på semester med klasskompisen Agnes mamma, tvingas Steph bo ensam med Agnes (Fanny Klefelt) under sommarlovet.

Känner du igen dig i din rollkaraktär Steph?

–Nej, vi är väldigt olika. Hon har aldrig haft något sammanhang varken med vänner eller med sin familj. Men när någon frågar om min karaktär Steph så är det nästan svårt att berätta om henne för hon är en människa med så många personlighetskulörer, det tycker jag är väldigt fint.

Happy Jankell har alltid känt sig väldigt trygg under sin uppväxt, både i skolan, med vänner och familj. Som barn fick Happy Jankell och hennes syster (Felice Jankell) ofta följa med deras pappa, Thorsten Flinck, till teatern.

– Det var på det sättet som både jag och Felice träffade vår pappa. När vi var med honom så var vi på teatern. Där fick vi sitta i sminket och bli sminkade till katter. Jag minns att teatern blev betingad med så fina saker. Det var som en helt annan värld, en magisk känsla. Det har nog gjort att teater och skådespeleri alltid har känts lockande för mig. Men jag har inte vuxit upp med min pappa så jag har aldrig fått se bilden av honom som sitter hemma och klagar över långa manus och sena kvällar. Den vardagliga skiten har jag inte fått se.

Hur har det varit att ha föräldrar som är offentliga personer?

– Mamma har varit otroligt bra på att hålla oss borta från skriverier och det som har varit svårt. Jag har egentligen aldrig varit så delaktig i det där. När folk frågar om det har varit tufft att ha haft den pappa jag har, så har det snarare känts som att jag ibland svarat ja på slentrian. När jag tänker tillbaka på min barndom, på mamma som alltid funnits där med stålsköldar, då har det inte varit så jobbigt.

Du blir ofta presenterad i olika sammanhang som dotter till Annika Jankell och Torsten Flinck, är det jobbigt att inte få vara egen?

–På ett sätt är det jobbigt. På ett annat sätt så känner jag inte till något annat eftersom mitt liv har sett ut som det har gjort. Men det är klart att det är tråkigt när föräldrar och efternamn ska uppmärksammas för en själv. Speciellt när jag var tonåring tyckte jag det att det var väldigt jobbigt.

Vad har de betytt för din karriär?

–Mamma har varit otroligt stöttande. Hon har aldrig ifrågasatt vad jag och min syster vill göra mer än från ett mamma-perspektiv. Hon har ställt frågor som jag är glad att jag fått, som snarare värnar om mitt eget bästa. Pappa har jag inte levt med, så jag kan inte tacka honom för mitt skådespeleri.

Efter succén med "Portkod 1321" fick Happy Jankell och hennes motspelare Fanny Klefelt uppdraget att vara programledare för MVH Talkshow på SVT Play. De hade ingen tidigare erfarenhet av att programleda, utan fick prova sig fram.

–Vi blev inslängda utan någon utbildning eller coachning, men det var en ganska trygg start som programledare eftersom konceptet var lite lekstugeaktigt med stående kameror och en liten studio. Tyvärr kände jag nog att det inte var så mycket jag. Det var något jag ville prova, som lät spännande, men jag kände mig inte riktigt hemma. Känslan är svår att förklara. Det är häftigt att man kan tycka något är roligt och känna sig tillfreds med det man gör, men ändå ha ett annat driv som är större och som man vill mer. Då har man alltid med sig det i tankarna.

Tror du att dagens medielandskap har gjort det lättare att nå ut?

–Det är nog lättare att göra sina egna jobb, i alla fall om jag ser på dem som blivit kända och upptäckta via Youtube och i sociala medier. Dessutom har kortfilmen fått ett upplyft. Det är en väldigt fin berättarform som många har missat. Jag tror att det är en stor fördel att kunna sprida sitt projekt och sin sak, så länge det inte blir för mycket snabbproduktion.

Kvalitet, hjärta och att det finns en kärna i ett projekt menar Happy Jankell är det allra viktigaste. Samtidigt får man som skådespelerska inte alltid välja sina projekt.

– Det är en väldigt stor stress att hålla på med skådespeleri. Att söka roller och ständigt vänta på svar skapar mycket prestationsångest. Det är så stora drömmar som ibland gör att jag får huvudvärk. Att ens karriär ligger i någon annans händer, det kan göra mig stressad och lite ledsen många gånger. Då och då måste jag komma bort från det för att se om det är något jag längtar tillbaka till.

Fakta/Happy Jankell
Ålder: 20
Bor: Vasastan
Tittar på: "Girls", "Idol" och serier på Netflix
Lyssnar på: "Värvet", min mammas podcast "Jankell & Coard", "Sandra och Michelles podcast", Håkan Hellström, Aretha Franklin och Urban Cone.  
På nattduksbordet: Sonja Åkessons "Vara vit mans slav"
Drömroll: Skulle vilja göra ett riktigt kostymdrama där jag får leva ut hela prinsessdrömmen. Mina två drömroller som redan är gjorda är Katniss Everdeen i "The Hunger Games" och Rose i "Titanic".
Karriär i korthet: Mimi i "Tusen gånger starkare", Steph i "Portkod 1321", spelat i uppsättningen av "Moskva 7 oktober" på Stadsteatern, programledare i MVH Talkshow.  
Aktuell med: Andra säsongen av SVT-serien "Portkod 1321" där hon spelar Steph

Susanna Sköld

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.