Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Det är inte de sociala medierna som ska styra hur vi ska jobba”

Publicerad: 19 april 2013, 19:21

Lena Sundström.

Foto: BOSSE NILSSON / KB / SCANPIX

När TV4 flyttade det grävande aktualitetsprogrammet Kalla Fakta till söndagar 19.30, blev det ett stort bråk. Programledaren Lennart Ekdal kallade det för ett publicistiskt haveri och hoppade av. Men hans efterträdare Lena Sundström har inga problem med sändningstiden.


Ämnen i artikeln:

Kalla FaktaLena Sundström

– När jag började på Kalla fakta en gång i tiden skrevs det hela tiden siffror på en tavla och jag som kom från den skrivande journalistiken fattade aldrig vad de stod för, säger hon. Sedan fick jag reda på att det var tittarsiffrorna.

Så du tycker inte att tittarsiffror är viktiga?
– Jag förstår att det är viktigt för många, men journalistik måste vara så mycket mer. Det viktiga är det vi berättar om. Gräv och böcker tar lång tid, och då måste man ha en egen kompass.  Ser man tillbaka är det lätt att konstatera att många av de avslöjanden som kanske inte fick så stor uppmärksamhet i början, nu lever kvar. Som egyptieavvisningarna. Det blir en del av den svenska historien.– Jag tycker det är oerhört häftigt att Kalla fakta har funnits sedan 1991. Det är en otroligt lång tid för ett program.

Hur ser du på att Uppdrag Granskning tenderar till att få större uppmärksamhet för sina inslag än vad ni får?
– Jag vet att vi alltid har fått kämpa lite mer för att få spridning för våra inslag. Så har det alltid varit. Men både vi och Uppdrag granskning jobbar ju på lång sikt. Det är nästan omöjligt att veta vad det är som kommer att få stort genomslag och inte.

– Men eftersom vi håller på väldigt länge med våra jobb så kan vi inte se till vad som ligger i tiden och inte. Och ibland så växer saker över tid och slår igenom senare.

Du är ju en av de få journalister som fått stort genomslag både som skrivande och filmande. Hur upplever du skillnaden mellan print och TV?
– Jag har haft tur som kunnat varva skrivande med TV. När jag skriver böcker sitter jag ensam på heltid i kanske ett och ett halvt år. Och efter det är det skönt att hamna i ett sammanhang igen.– Men jag trivs väldigt bra med att jobba själv också. Jag är en extremt disciplinerad skribent, och en pedant när det gäller texter. När det gäller TV vill jag vara väl förberedd, men älskar livesändingar.

Lennart Ekdal ville ju inte jobba på söndagar. Men det har inte du något emot?
– Jag har kommit in i en fas i livet då jag jobbar jämt. Jag har frilansat mycket och skrivit mycket böcker och är van vid att det blir mycket kvällar och helger. Å andra sidan styr man sin tid själv så när man behöver ta hand om sjuka barn eller gå till tandläkaren så kan man göra det utan problem.  Jag gillar faktiskt att jobba när andra är lediga och tvärt om. Sedan är det ju en fördel att min man också ofta kan ta någon ledig dag i veckan.

Sociala medier har du ju använt dig en hel del av. Är det något ni kommer att utnyttja mer i Kalla fakta?
– Sociala medier är ett fantastiskt verktyg för att få kontakt med tittare, läsare, case och experter. Vi får väldigt många tips och synpunkter den vägen. Facebook lämnade jag för rätt länge sedan. Jag orkade inte riktigt med att ständigt läsa alla uppdateringar om hur fantastiska alla var och vad de gjorde och vad de åt.

– På Twitter får jag oerhört mycket information. Jag tror aldrig jag läst så mycket bra journalistik som jag gjort på senare år, för nu finns det folk överallt som sållar ut de bästa texterna varje dag. Men det är viktigt med källkontroll på twitter där allt går så snabbt. Var kommer en uppgift ifrån, när publicerades texten, och så vidare.

– Sedan får sociala medier inte behandlas slarvigt. Det är inte de sociala medierna som ska styra hur vi ska jobba. Det är våra behov som skall styra hur vi ska jobba med de sociala medierna.

Har du också utsatts för näthatet?
– Både näthat och gammalt hederligt hat i form av telefonsamtal och brev och andra saker. Det där hänger ju ihop. Näthat är egentligen bara hat. Det värsta är hur avtrubbad man blir. Jag tror att det var det som blev så starkt när Uppdrag granskning lyfte fram den här tjejen som blivit utsatt. Hennes rädsla och ilska och förtvivlan är den normala reaktionen, och plötsligt blev det så tydligt hur avtrubbad man själv har blivit.

Men du har aldrig tvekat att skriva eller berätta om något av rädsla för reaktionerna?
– Jag tror att det är svårt att hota någon till tystnad. Snarare blir man ännu mer övertygad om att det är viktigt att man fortsätter. Faran ligger nog snarare i att näthatet kan göra att andra journalister kan dra sig för vissa ämnen, eftersom de drar till sig vissa grupper.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

Kalla FaktaLena Sundström

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.