Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Det blev inte alls som jag tänkt mig”

Publicerad: 21 september 2012, 13:05

Sofi Fahrman är aktuell på flera fronter. Under hösten är hon programledare för Project Runway Sverige och ger ut en bok om träning.

Foto: Blanca Sjöstedt

Sofi Fahrman är aktuell som programledare för Project Runway Sverige och släpper en bok om träning i november. Hon är moderedaktör på Aftonbladet, driver en egen tidning, skriver böcker, är programledare och anordnar storslagna fester. Hon bloggar, är skidlärare, bakar kanelbullar och kan göra dubbel salkow på griller. Det hade varit lättare att lista vad Sofi Fahrman inte gör.


Studenterna i Filmhuset sneglar på hopen av fashionistas som tagit över entrén. Det bollas med läppglans, smoothies och anteckningsblock. Dagen till ära förhandsvisas det första avsnittet av Project Runway Sverige. Många har samlats för att intervjua deltagarna i programmet. Mitt sikte är riktat mot Sofi Fahrman, programledare och en av Sveriges största modeprofiler. Det blir en lång väntan. Sofi har hunnit tröttna på sina höga klackar och säkerligen även på utfrågningen när det väl är min tur. Det låtsas hon inte om utan byter till mjuka lågskor och ler uppmanande.

Berätta om Project Runway, hur kommer det sig att du fick jobbet?
– I våras förhörde nöjesredaktionen på Aftonbladet mig om Project Runway skulle komma till Sverige. Jag hade ingen aning. Det kom som en chock när jag fick frågan om att leda hela rasket några veckor senare. Det var ett fantastiskt erbjudande och jag svarade jubel-ja.

Vad tycker du om programmet nu efter att ha sett första avsnittet?
– Det var verkligen över förväntan! Mycket mer underhållande än vad jag trodde det skulle bli. Det har varit noga att designen bedöms utan påverkan av fördomar och antaganden. Juryn har därför inte fått reda på någonting om deltagarnas bakgrund och utbildning. Vi har inte känt till det sociala spelet utan bara träffat deltagarna när det är dags för bedömning och utslagning. Då är alla så nervösa att de knappt vågar prata.

Sofi Fahrman förklarar att hon gillar TV man kan lära sig något av. Project Runway är ett koncept som främjar talang och kreativitet. Programmet betyder mycket för deltagarna och deras framtid. Bara genom att titta på det kan man lära sig mycket om branschen.

Hur känns det att jämföras med Heidi Klum som leder programmet i USA?
– Heidi Klum är supermodell, hon har tio säsonger av Project Runway i ryggen och driver ett eget imperium. Det är en mäktig kvinna, känns inte helt fel att jämföras med henne. Min ambition har aldrig varit att kopiera det hon gör. Jag försöker köra min grej.

Sofi berättar att produktionen varit en stor utmaning och att det är första gången på länge hon känt sig riktigt nervös. Det är flera faktorer som har fått nerverna att göra sig påminda. När hon stått framför kameran innan har det ofta handlat om inslag för webben. Då finns det utrymme för spontanitet och handlar om att kunna ta saker på volly. Hon beskriver sina tidigare programledarinsatser som lite hux flux. Nu var det läge att inse allvaret och hålla sig till manus. Formatet kräver fullt fokus.

– Det var aldrig så lätt att man kunde ställa sig och stretcha lite, förklarar hon.

Får tävlingen en värdig vinnare?

– Ja, vinnaren har det som krävs. Jag kan avslöja att i sista avsnittet blev en gästdomare så förtjust i en deltagare att vi antagligen kommer få se ett samarbete de emellan.

Sofi berättar att hon har ett sjätte sinne som hjälper henne att känna igen en vinnare. Ett öga för talanger och positiv energi. Redan under inspelningarna på stylisterna kunde hon ana kandidaterna som skulle slåss om förstaplatsen. Innan hon ens fått se deltagarnas arbete under Project Runway visste hon vem som skulle ta hem guldet.

Så fort kamerorna slocknat efter en inspelningsdag har det varit någon väska att packa eller biljett att boka. Oftast har hon varit på väg till New York. Det har blivit ett väldigt flängande men resorna har räddat henne under den hektiska sommaren. New York ger ny energi och möjlighet att tänka på annat.

Det snackas om att du lämnar NY, var ska du bo istället?

– Det stämmer, jag vill vara närmare familjen. Inget är bestämt men jag letar efter någon typ av "Europabas".

Sofi berättar att NY hjälpt henne leva livet på sitt eget vis istället för att oroa sig för normer och födelsedagar.

– I Sverige kan det vara svårt att komma undan åldersnojan. Det finns så tydliga mallar för hur man ska göra hela tiden. Jag avskyr mallar. I NY är gränserna utsuddade. Jag har lärt mig att inte bry mig så mycket. Ibland beter jag mig som en 20-åring men skäms inte över det. Jag hatar folk som begränsar sig.

Du ger ut en träningsbok i höst, vad kommer vi kunna läsa i den?
– Boken är en kanal för mig att svara på alla frågor jag får om träning och hälsa. Jag ger mina läsare vad de vill ha helt enkelt. Meningen är att inspirera tjejer till träning och bra kost. Boken heter "Bodylicious". Namnet avslöjar vilket resultat man får av att följa råden i den.

Du skriver böcker titt som tätt och driver en tidning, får du aldrig skrivkramp?
– Det finns ingen tid för det. Jag har jobbat i den här branschen länge nu och har en ganska hög lägstanivå. Det handlar om att acceptera att allt inte blir perfekt. Varje mening kan inte vara en trumvirvel.

Av uppståndelsen att döma är det ändå många som slår på stora trumman för att Sofi Fahrman är i Filmhuset. Susanne Nylén som hjälper henne att organisera pressen börjar bli stressad och skruvar på sig i soffan mitt emot. Hon ber mig avrunda så fort det går.

Vill du aldrig bryta klackarna och kasta laptopen i väggen?
– Jo, efter NY fashionweek. Då jobbar jag mycket backstage och träffar modevärldens bästa och värsta personligheter. Det tär på krafterna och kan få mig att vilja skita i allt och satsa på någonting annat. Jag älskar att fly till alperna och vara skidlärare ett tag. Lära barn göra carvingsvängar och lyssna på deras snack i liften är en riktig skrattfest.

Oftast är Sofi tillfreds med sin arbetssituation trots den sprängfyllda almanackan. Hon berättar att många inte inser hur mycket slit som ligger bakom det liv hon lever. Det krävdes många år av krigande.

Planerna för hösten är att ta det så lugnt som möjligt. Ändå ligger många nya idéer på hennes bord. En av dem är en ny bok men mer kan hon inte avslöja. Sofi får frågan om hon lever sin dröm.

– Mitt liv är kanon men det blev inte alls som jag tänkt mig. Jag ville bli pilot, säger hon.

Flygcertifikat eller inte, Sofi Fahrman har luft under vingarna.

Blanca Sjöstedt

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.